Actualitate

Joi, 16 Februarie

Declarații comune susținute de premierul Sorin Grindeanu și de prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans

[Check against delivery]

Galerie foto

Frans Timmermans: (...)Suntem foarte bucuroşi să-i avem pe premierul român și pe ministrul Afacerilor Externe român aici, în această seară, pentru a discuta planurile noastre de viitor. În ceea ce privește Comisia, cred că am tras niște concluzii pozitive și foarte constructive. În primul rând, vom continua împreună lupta împotriva corupției din România, cu toată determinarea. Pentru aceasta, vom continua să implementăm recomandările și benchmarkurile din raportul MCV, suntem împreună foarte angajați să facem acest lucru, vom conlucra să-l realizăm. În al doilea rând, suntem conștienți că guvernul român trebuie să schimbe legislația pentru a o pune în acord cu reglementările europene și în acest domeniu, am oferit –dacă este necesar, expertiza noastră pentru a fi siguri că acest lucru se întâmplă așa cum a intenționat Guvernul României și în acord cu legislația Uniunii Europene. Același lucru este valabil și pentru domeniul în care legislația trebuie să fie pusă în acord cu hotărârile Curții Constituționale. De asemenea, am analizat problema foarte gravă a supraaglomerării din penitenciarele românești și a situației lor precare și i-am oferit guvernului român posibilitatea de a conlucra, în regim de urgență, pe proiecte destinate a îmbunătăți condițiile de viață din penitenciare, a renova clădirile și a le aduce la nivelul pe care îl așteptăm de la fiecare stat UE. Dorim să sprijinim guvernul român în această chestiune, de asemenea, avem posibilitatea de a folosi fonduri din Fondul European pentru Investiții în acest scop. Doresc să-i urez bun venit domnului premier Grindeanu la Bruxelles, la Comisia Europeană, și îmi exprim speranța într-o cooperare mutuală de succes.

Sorin Grindeanu: Mulţumesc, domnule Timmermans. Voi vorbi în limba română. Mulţumesc domnului prim-vicepreşedinte pentru întâlnirea de astăzi, o întâlnire extrem de constructivă, extrem de aplicată pe ceea ce înseamnă stadiul implementării măsurilor din MCV, cerinţelor pe care noi le-am făcut astăzi, şi anume legate de a fi mai clare anumite specificaţii din MCV şi am primit, o să transmitem ceea ce dorim a fi clarificat, astfel încât să putem să îndeplinim toate cerinţele din MCV. De asemenea, mulţumim pentru sprijinul şi deschiderea arătate, înţeleg că au fost exprimate şi în anii trecuţi, pentru fondul pentru renovarea închisorilor, dar guvernele trecute nu au reuşit să facă acest lucru. Noi suntem determinaţi să apelăm şi mulţumim încă o dată pentru ajutor. De asemenea, am reiterat poziţia noastră fermă de a continua lupta împotriva corupţiei. De asemenea, am spus ceea ce ne dorim în viitor, dacă vorbim despre ceea ce s-a discutat foarte mult în România şi anume reglementările din domeniul justiţiei, ca aceste lucruri să se întâmple în parlament, printr-o dezbatere cât mai largă, care să implice instituţii din România, ONG-uri, parlamentari, bineînţeles, astfel încât deciziile Curţii Constituţionale, care se referă la articole din Codul penal şi Codul de procedură penală, să poată fi aprobate în Parlament. Mulţumesc încă o dată pentru suport şi pentru tot ceea ce am discutat şi am hotărât astăzi, domnule prim-vicepreşedinte.

Moderator: Avem timp pentru câteva întrebări.

Reporter: Pentru domnul Timmermans. Domnule Timmermans, consideraţi că recenta abrogare din partea Guvernului României a controversatei ordonanţe de urgenţă prin care se modifică Codul penal şi Codul de procedură penală constituie o garanţie în faţa Comisiei Europene, astfel încât executivul european să-şi păstreze angajamentul luat în faţa altui premier român, de această dată Dacian Cioloş, iar MCV să fie eliminat până la sfârşitul acestui an?

Frans Timmermans: Salut abrogarea Ordonanței 13. Este un pas foarte bun. Sfatul pe care noi l-am dat guvernului român în ceea ce privește punerea în acord cu hotărârile Curții Constituționale și transpunerea legislației EU și a celei internaționale este ca acest lucru să se facă cu maximă deschidere astfel încât toți cei interesați să poată fi implicați, să poată urmări ceea ce se întâmplă, cum se acționează astfel încât să evităm orice neînțelegere, orice supoziție că acest proces ar urmări slăbirea luptei împotriva corupției. Așadar, dacă acest proces se desfășoară în deplină transparență, cu deplină implicare a organizațiilor non-guvernamentale și a altor părți interesate, Comisia Europeană poate fi destul de încrezătoare că pașii urmați vor conduce la rezultatele pe care le așteptăm și că lupta împotriva corupției va fi menținută la aceeași intensitate ca înainte. În ceea ce privește întrebarea dvs referitoare la MCV, dacă privim la ultimele rapoarte și la ceea ce s-a realizat în ultimii zece ani, realizăm că suntem în ultima parte a unui maraton, când trecem la linia de sosire depinde de viteza cu care se aleargă. Acea viteză este consecința determinării Guvernului și a Parlamentului român, Comisia poate ajuta, dar nu poate dicta viteza de alergare. Ea depinde de autoritățile române, dar viteza va determina momentul când vom trece linia de sosire. Este însă foarte important că am putut constata acum angajamentul Guvernului român de a continua până la linia de sosire si vom face la rândul nostru tot ceea ce putem pentru a ajuta și încuraja guvernul să treacă linia de sosire cât mai repede posibil.

Reporter: Întrebarea mea pentru dumneavoastră, domnule prim-vicepreşedinte: Ce veţi face în privinţa Poloniei şi cred că există unele similitudini între situaţia Poloniei şi a României. Domnule prim-ministru, 2019 preşedinţia română a UE cu sau fără MCV?

Frans Timmermans: Astăzi, vorbim despre România, altă dată, vom vorbi despre Polonia, dar haideți să nu amestecăm lucrurile, sunt chestiuni complet diferite. În ceea ce priveşte Polonia, încă aşteptăm răspuns la recomandările noastre din partea guvernului polonez și vom pleca de acolo în discuția noastră.

Sorin Grindeanu: Am să răspund la întrebarea de mai devreme. Domnul prim-vicepreşedinte spunea de viteza pe care noi o s-o avem şi Parlamentul, nu doar Guvernul, ci şi Parlamentul. Eu pot să vă asigur de ceea ce vă spuneam şi mai devreme, şi anume de dorinţa noastră de a avea viteza corectă, astfel încât următorul raport să fie unul foarte bun şi ca să vă răspund concret la întrebare, îmi doresc 2019 fără MCV, normal.

Reporter: O întrebare pentru ambii speakeri. În primul rând, pentru domnul Timmermans. În urmă cu vreo cinci ani, Comisia Europeană a transmis României vreo 11 puncte de rezolvat în lupta anticorupție. Dacă are noi recomandări pe acest subiect făcute Românei, în afara aprecierii faptului că Ordonanța 13 a fost abrogată şi dacă un viitor ministru al Justiției ar putea fi o garanție - ce s-a discutat pe acest subiect, pentru transparenţa, pentru modificarea legislaţiei penale, în principal?

Frans Timmermans: În primul rând, în ceea ce privește Comisia, ceea ce așteptăm în lupta împotriva corupției și funcționarea justiției  este precizat explicit în raportul MCV, ca și ceea ce trebuie făcut în această privință. Sunt pe deplin de acord cu punctul de vedere al premierului, când spune că: nu totul este clar pentru noi, vă rugăm să ne ajutați să clarificăm ceea ce înțelegeți prin măsuri concrete pe care doriți să le luăm. Mi-am luat un angajament personal, anume de a mă asigura că vom clarifica acest lucru și guvernul va ști exact care sunt sfaturile și așteptările noastre. Cred cu tărie că dacă urmați acea foaie de parcurs, veți ajunge unde trebuie. Vrem să fim în situația în care lupta împotriva corupției să cunoască un asemenea succes, încât să fie ireversibilă. Acest lucru nu are nicio legătură cu politica de partid sau cu alte discuții politice, ci este manifestarea clară a voinței poporului român, Guvernului și Parlamentului României de a crea situația aceasta ireversibilă, iar cetățenii români primesc asigurarea că țara lor nu mai este în ghearele corupției sistemice. Acesta este și scopul procesului MCV.

Sorin Grindeanu: O să transmitem, în perioada imediat următoare, clarificările pe care dorim să le avem din recomandările de pe MCV, astfel încât să ştim exact ceea ce avem de făcut şi să facem, cum se spunea mai devreme, paşii necesari, astfel încât să îndeplinim cât se poate de transparent, de deschis, cu viteza potrivită, ca să revin la o formulare anterioară, ceea ce avem de făcut. Şi vom transmite către Comisia Europeană în viitorul apropiat aceste clarificări pe care ni le dorim.

Moderator: Mai avem timp doar pentru o întrebare. Întâi doamnele.

Reporter: Cine va fi noul ministru al justiţiei şi ce garanţii va oferi partenerilor că nu vor mai avea loc derapaje precum Ordonanţa 13? Mulţumesc!

Sorin Grindeanu: Mulţumesc. Am avut discuţii, în aceste zile, cu mai multe persoane. În perioada următoare, o să mă decid. Vreau să vă spun că iau extrem de în serios să propun o persoană neimplicată politic. Am avut discuţii cu câteva persoane care au, în acest moment, un background profesional dincolo de orice contestare, care au arătat şi au făcut în acest domeniu foarte multe lucruri. Continuă zilele următoare, chiar şi în week-end, întâlnirile pe care o să le am cu asemenea persoane, pe care le consider eligibile. Ca să concluzionez, probabil la începutul săptămânii viitoare, cel târziu la mijlocul săptămânii viitoare, o să fac o propunere şi ar putea fi una, aşa cum vă spuneam mai devreme, care nu face parte din coaliţia de guvernare, adică este o persoană apolitică.

  Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol  ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei