Actualitate

Vineri, 17 Februarie

Declarații de presă susținute de premierul Sorin Grindeanu la finalul vizitei efectuate la Bruxelles

Sorin Grindeanu: Am avut întâlniri, aşa cum ştiţi, cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, domnul Timmermans, cu domnul preşedinte Tusk, cu domnul preşedinte Juncker şi cu domnul vicepreşedinte Katainen. Cu cei doi preşedinţi, cu domnul Juncker şi cu domnul Timmermans, am avut discuții politice specifice. 
Pe partea cealaltă, aşa cum vă spuneam şi aseară, în întâlnirea cu domnul Timmermans şi în întâlnirea cu vicepreşedintele Katainen, pe de-o parte, s-au atins subiecte legate de justiţie, iar astăzi, cu vicepreşedintele Katainen, am avut o discuţie extrem de importantă, extrem de aplicată pe partea economică, pe atragerea de fonduri europene, pe tot ceea ce trebuie îmbunătăţit, astfel încât tot ceea ce ne-am propus ca ţintă, anume atragerea, în acest an, a 5,2 miliarde de euro, să putem face. Aceste lucruri trebuie făcute pe partea economică. 
Avem, cum vă spuneam, de îmbunătăţit, de pus la punct, fiindcă suntem rămaşi în urmă şi dacă ţinta pe care ne-am propus-o este aşa de ambiţioasă, toate lucrurile care ţin de fonduri europene, fie că vorbim de agricultură, fie că vorbim de Planul Juncker şi de tot ceea ce înseamnă investiţii în infrastructură, aceste lucruri trebuie realizate rapid, să putem să atragem fondurile europene. 
În rest, aştept din partea dumneavoastră, cum vă spuneam, întrebări. Mai fac câteva aprecieri. Să ştiţi că au fost discuţii cât se poate de deschise, discuţii în care am prezentat la zi situaţia din ţară. De asemenea, faptul că în sfârşit avem buget promulgat, care înseamnă, prin ceea ce ne-am propus, o creştere economică de 5,2%, e un lucru bun. Deşi târziu, aproape de finalul lunii februarie, e un lucru bun că intrăm în normalitate. 
Vă spuneam de discuţii deschise - am explicat pe fiecare domeniu ceea ce ne dorim să facem şi pe cele de care aminteam, pe justiţie, pe economie. De asemenea, am dorit să reafirm ataşamentul României şi al Guvernului României în jurul proiectului comun european, un proiect comun european realizat în jurul valorilor europene. Sunt lucruri pe care le-am transmis cât se poate de direct, de sincer şi vă spun, la fel, că reversul a fost în acelaşi mod. Aşa că ne întoarcem la Bucureşti, la treabă. Vă rog, întrebări.
Reporter: Spuneaţi la declaraţia de aseară că veţi trimite, în perioada următoare, o listă prin care cereţi anumite clarificări asupra raportului MCV. Puteţi să ne precizaţi care sunt lucrurile care vi se par dumneavoastră şi Guvernului neclare în acest raport?
Sorin Grindeanu: Nu o să intru în detalii. A fost o discuţie aseară, aşa cum spuneaţi, cu domnul prim-vicepreşedinte Timmermans. Sunt chestiuni care ţin de specialişti şi nu mai vreau să intru în ceea ce înseamnă specialişti pe acest domeniu, dar întăresc ceea ce vă spuneam aseară: ne dorim clarificarea anumitor termeni, astfel încât să putem să atingem şi să realizăm toate recomandările date de către Comisia Europeană, şi viteza - cum spunea domnul prim-vicepreşedinte Timmermans - să fie cea potrivită, astfel încât să înlăturăm MCV-ul. Dar pentru asta, în perioada imediat următoare, echipele de specialişti - şi ăsta a fost agreementul dintre noi aseară - vor transmite aceste lucruri către Comisia Europeană, pentru a ne fi cât se poate de clar parcursul pe care trebuie să-l facem, să-l avem.
Reporter: Domnule prim-ministru, poate că ați vorbit despre asta în ţară, nu știu, sau oricum ați vorbit, poate acum, aici. Previziunile economice ale Comisiei Europene arată un deficit structural, atenție, nu vorbim despre deficitul public, vorbim despre probleme ale economiei structurale ale României, de aproape 4%, 2017-2018, ar putea fi o problemă? Mai ales e datorată în parte relaxismului fiscal din 2015. Aș vrea... un mic comentariu despre asta. Ce v-a spus Katainen sau chiar Juncker. În al doilea rând, Juncker se mai bazează vreun pic pentru România privind migrația? Știu că e foarte supărat pe votul din 22 octombrie 2015, nu a uitat, mi-a spus personal: “pentru mine nu mai existați”. În al treilea rând, sunt 10 ani de când MCV-ul a fost introdus României. Cum /.../ nu s-a prins nimeni până acum că sunt niște neclarificări, care trebuie discutate de specialiști? Spuneți-ne și nouă măcar un exemplu, un termen pe care nu-l înțelege astăzi Guvernul României, după 10 ani.
Sorin Grindeanu: Haideți, pe rând. În primul rând, chestiunile legate de economie. Noi, prin proiectul de buget, de fapt prin bugetul deja promulgat, ieri, de către domnul președinte, ne-am propus un deficit sub 3%. Știu la ce vă referiți. E un buget ambițios și am mai spus acest lucru. Poate dacă privim doar dintr-un anumit unghi sau dintr-un anumit aspect, ambiția, dacă ne uităm anul trecut, e dată și de fonduri europene. E ambițios să atragi mai mult decât zero, cât s-a atras anul trecut. E un lucru pe care ni-l dorim să-l facem în perioada imediat următoare. Vă spuneam că pe fonduri europene vrem să atragem anul acesta 5,2 miliarde. 
Legat de al doilea aspect - a fost o discuție aplicată între președintele Juncker și noi. Noi am spus situația la zi, doamna ambasador a prezentat acest lucru. O să regăsiți subiectul inclusiv în comunicatul comun al meu și al domnului președinte Juncker pe problema migrației, ba chiar eu cred că se vor lua anumite măsuri în perioada imediat următoare, pentru a fi transmise lucrurile în mod cât se poate de corect și de transparent. 
Din celălalt punct de vedere, a treia întrebare sau al treilea subiect din întrebarea dumneavoastră, dacă privim lucrurile de acum 10 ani, recomandările de acum 10 ani și recomandările, să spunem, din ultimul raport, nu sunt chiar aceleași, au evoluat în timp. Și România a evoluat și a făcut pași extrem de importanți din acest punct de vedere. Să știți că tot ceea ce înseamnă angajamentul - și vă spun cât se poate de direct și de transparent - angajamentul pe care l-am transmis, mi-l mențin, lucrurile astea le-am spus și în Parlament, la moțiunea de cenzură, astfel încât tot ceea ce înseamnă reglementări pe MCV, tot ceea ce înseamnă legi legate de sistemul juridic din România, de schimbarea Codului Penal sau a Codului de Procedură Penală, sigur, date de decizii ale Curții Constituționale, lucrurile astea se vor întâmpla în Parlament. Dorința Guvernului pe care-l conduc este să clarifice acele aspecte, o să vi le transmitem transparent, de la specialiștii noștri, în momentul în care transmitem către Comisia Europeană. Ne dorim aceste lucruri de ce? Pentru că vrem să înlăturăm acele obstacole care au mai rămas pentru a elimina MCV-ul. 
Şi pot să vă mai spun ceva: dorința, dacă îmi este permis să spun, dorința domnului președinte Juncker spusă direct, ca atunci când la finalul mandatului, înainte de finalul mandatului dânsului, România să aibă înlăturat MCV-ul. Este ceea ce ne-a transmis astăzi în mod direct. Vă rog!
Reporter: Voiam să vă întreb dacă vi s-a cerut, din partea preşedinţilor cu care v-aţi văzut, vreo garanţie referitoare la sistemul judiciar, la modificările care urmează să se facă?
Sorin Grindeanu: Adică dacă am vreun “to do list”. Nu. Mulţumesc.

Reporter: /.../ Aţi avut proteste - 20 de oameni care au fost în faţa Comisiei şi au protestat. Este adevărat că protestele din ţară s-au redus ca intensitate, însă ele nu au dispărut. În săptămânile de după aprobarea şi, ulterior, abrogarea Ordonanţei 13, aţi discutat cu vreunul dintre miniştrii cabinetului, cu vreunul dintre personajele din stradă? Care ar fi mesajul pe care îl transmiteţi dumneavoastră acum, după vizita la Comisia Europenă şi la Consiliul European pentru cei care sunt în continuare în stradă şi vă cer, până la urmă, demisia?

Sorin Grindeanu: Eu am urmărit în această perioadă toate protestele şi vă spun lucrul ăsta cât se poate de sincer: şi când au fost zeci de mii de oameni în faţa clădirii Guvernului şi acum, când nivelul protestelor s-a mai redus, respect opinia protestatarilor, apreciez faptul că au fost proteste desfăşurate în ordine, ba chiar apreciez foarte mult creativitatea de care mulţi dintre concetăţenii noştri au dat dovadă în această perioadă. Să ştiţi că mesajele pe care le-au transmis le-am înţeles. Tocmai de aceea vreau să vă spun ceva: faptul că noi şi Guvernul pe care îl conduc am luat decizia de a abroga cu Ordonanţa 14 la câteva zile, e dat de următorul lucru: chiar dacă la un anumit moment, iei o decizie care poate fi discutabilă, în momentul în care în societate apar manifestări, proteste, chestiuni pe care noi le-am  avut în ţară, înseamnă că decizia ta nu a fost cea corectă, iar acea decizie trebuie să o retragi şi lucrul ăsta l-am făcut. Tot ceea ce ţine de discuţii pe acest domeniu în continuare se vor desfăşura în Parlament, aşa cum vă aminteam şi cum vă spuneam mai devreme, implicând şi alţi actori decât partea politică. Este ceea ce îmi doresc. 
Reporter: Ştiaţi că decizia nu este corectă. Staţi un pic. Lumea a început să v-o spună la jumătatea lui ianuarie. De ce v-aţi reunit noaptea ? De ce la miezul nopţii?
Sorin Grindeanu: Am înţeles că e ultima întrebare, dar vă mai răspund şi la asta - asta e ultima. Vreau să clarific...
Reporter: /.../
Sorin Grindeanu:  Vreau să clarific acest lucru. Şedinţa a început la 20:30. Nu uitaţi că seara au fost la declaraţiile a doi miniştri - asta ca să înlăturăm şi altă chestiune spusă în acele zile; la 21:30, dcă nu mă înşel, au început conferinţa de presă, deci era gata şedinţa de guvern. La 20:00 a venit avizul CSAT pe buget. E o chestiune pe care merită să o spun, discutând în acea seară despre proiectul legii bugetului. Lucrurile legate de anumite decizii politice, pe care le-am luat, fie la aprobare, fie la abrogare, cred că le-am detaliat, o să le mai detaliez. Ceea ce voiam să vă transmit astăzi este ceea ce am făcut la Bruxelles în aceste două zile, ceea ce am transmis ca şi prim-ministru al României şi ceea ce îmi doresc şi ne angajăm să facem în perioada următoare ca şi guvern. Vă mulţumesc! Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol  ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei