Actualitate

Sâmbătă, 17 Iunie

Declaraţii de presă susţinute de Victor Ponta, secretarul general al Guvernului, la Palatul Victoria

Galerie foto

[Check against delivery]

Victor Ponta: Bună ziua! Mulțumesc că ați răspuns la solicitarea purtătorului de cuvânt atât de repede și mulțumesc pentru asta. Două lucruri aș vrea să vă informez. În primul rând, la solicitarea primului-ministru, am luat legătura cu ministrul de Interne, doamna Carmen Dan, care era la birou, care m-a informat referitor la efectele negative ale precipitațiilor din această perioadă și mi-a transmis și în scris toate măsurile pe care Inspectoratul General pentru Situații de Urgență le-a luat deja. Înțeleg că sunt în acest fel activate toate mecanismele necesare pentru a nu exista efecte negative mai mult decât ceea ce s-a întâmplat în prezent în Alba, în Buzău, Dâmbovița, Timiș, Argeș și în municipiul București. În continuare, la Ministerul de Interne, sub coordonarea directă a  ministrului, secretarii de stat, toți cei care au atribuții în domeniu se ocupă în această seară și vor informa Guvernul și pe primul ministru dacă este nevoie sau dacă va fi nevoie de ceva în plus față de ceea ce desfășoară la Ministerul de Interne. Al doilea lucru pe care voiam să vi-l comunic, din nou, la solicitarea premierului, astăzi am lucrat cu aparatul din subordinea Guvernului și mâine vom avea o listă clară a acelor acte normative care trebuie adoptate fără întârziere - și e vorba aici de fonduri europene, este vorba de diverse acte ale Guvernului care nu pot fi întârziate până când se lămurește situația politică în Parlament a Guvernului, în așa fel încât luni vom avea o ședință pregătitoare, să vedem exact partea de avizare; sunt miniștri care și-au delegat atribuțiile unor secretari de stat, sunt alți miniștri care nu le-au delegat și deci ei, personal, vor face partea de avizare. Și tot ceea ce este absolut urgent, repet, absolut urgent și care nu suferă amânare, voi prezenta premierului și cu siguranță, prin intermediul purtătorului de cuvânt, dumneavoastră, în așa fel, indiferent de situația politică să nu pierdem bani pentru țară, să nu pierdem acțiuni care nu pot să aștepte. Acestea erau cele două lucruri. Încă o dată, vreau însă să spun în mod special că am discutat, am documentele și am încredere că Ministerul de Interne gestionează în acest moment problema și să vă spun, referitor la faptul că toate actele normative care nu suportă amânare vor fi luni pe masa primului- ministru. Dacă mai e ceva ce doriți dumneavoastră să mă întrebați, vă stau la dispoziție cu plăcere. Vă rog!
Reporter: Domnule secretar general, domnule Ponta...
Victor Ponta: Domnule Ponta, așa, cel mai bine, că e mai simplu...
Reporter: Respect funcția.
Victor Ponta: Vă rog. Vă mulțumesc.
Reporter: În momentul de fața, ne puteți spune cum a decurs procesul de predare-primire între dumneavoastră și Mihai Busuioc? Am înțeles că a fost prezent în această după-amiază, aici.
Victor Ponta: Fostul secretar general a fost prezent. Eu sunt o persoană instituțională, atunci când lucrez într-o instituție, și domnia sa la fel, și dincolo, repet, de partea politică, sunt convins că lucrurile intră în normalitate. Luni, vom face, efectiv, procesul verbal de predare-primire al documentelor pe care domnia sa le avea și i-am și cerut sprijinul pentru ceea ce știam că e foarte urgent. Sunt convins că mi-l va acorda, în continuare.
Reporter: Și încă o precizare. Surse politice susțin că, în momentul de faţă, Guvernul pregătește o ordonanță de urgență prin care președinții de partid de formațiuni politice din România care...
Victor Ponta: Nu, n-am discutat despre niciun fel de ordonanță de urgență, nu una cu un obiect sau cu altceva. Dacă va fi o chestiune de asemenea urgență, cu siguranță mergem pe procedura normală, dar nu am discutat decât, în acest moment, de actele normative, la nivelul maxim de hotărâre de guvern.
Reporter: Sunt informații pe surse că 15 parlamentari PSD nu ar semna moțiunea de cenzură.
Victor Ponta: Dați-mi voie, vă voi răspunde la aceste întrebări, atunci când sunt la Parlament, ca deputat. Aici, ca secretar general al Guvernului, aș vrea să păstrăm respectul pentru instituție, așa cum zicea colega dumneavoastră.
Reporter: Cu cei de la UDMR, ați avut discuții, în acest sens?
 Victor Ponta: Discut cu absolut toată lumea. Cu mare drag, sunt un om de dialog și premierul Grindeanu este un om de dialog, dar aici sunt ca secretar general și am grija ca Guvernul să funcționeze în parametri cât de cât normali. Nu pot să spun că funcționează normal, că ar fi nerealist, dar trebuie să păstrăm barca pe apă, ca să zic așa. 
Reporter: Ați spus că sunt miniștri care și-au delegat atribuțiile unor secretari de stat, alții nu. Ne puteți spune care sunt miniștrii care nu și-au delegat atribuțiile?
Victor Ponta: Pot să vă spun, de exemplu, doamna ministru de Interne, care era în birou. Am vorbit cu domnia sa și este în birou și își gestionează - foarte bine face - gestionează activitatea care îi revine conform legii. De asemenea, știu sigur că domnul ministru al Justiției, domnul Toader Tudorel, nu a delegat nimănui și domnia sa, cu siguranță, va semna ceea ce este de semnat în această perioadă. Important, mesajul meu e următorul: nu cred și nu am văzut niciun act, ca să zic așa, iresponsabil din partea cuiva care și-a închis ministerul și a plecat acasă. Toate ministerele pentru lucruri urgente funcționează.
Reporter: Și încă o întrebare, dacă îmi permiteți...
Victor Ponta: Orice.
Reporter: Era să zic domnule premier... Domnule Ponta, dacă ne puteți clarifica în legătură cu demisiile pe care le-ați trimis ieri la Palatul Cotroceni? Ați primit vreun răspuns, în momentul de față, de la președinte?
Victor Ponta: Sunt convins că primul-ministru are comunicare directă cu președintele țării și atunci când va fi ceva de comunicat, prin purtătorul de cuvânt, vă va anunța. Iar eu, ca secretar general, voi pune în aplicare imediat deciziile președintelui și ale primului-ministru. Vă mulțumesc și ne revedem când avem lucruri importante vă promit să vă anunț mai din timp, ca să nu mai avem incidente de fugă prin oraș. Vă mulțumesc! Suntem pe poziții, ca să zic așa! Mersi mult de tot!

  Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol  ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei