Actualitate

Marți, 21 Februarie

Declarații susținute de premierul Sorin Grindeanu, după vizita de lucru efectuată la Ministerul Sănătății

[Check against delivery]

Sorin Grindeanu: Am discutat despre prioritățile pe care le are Ministerul Sănătății în continuare, despre ceea ce avem de făcut conform programului de guvernare, despre situația pe care a găsit-o domnul ministru aici, despre soluțiile pe care le are pe diverse componente, despre investiții, despre ceea ce înseamnă acordurile cu Banca Mondială şi Banca Europeană de Investiții, astfel încât aceste sume - investiții, bugetul, care e mai mare decât anul trecut pe domeniul sănătății - să fie folosite conform priorităților pe care noi le-am prevăzut în programul de guvernare.
Reporter: Care sunt prioritățile? Care sunt cele mai importante trei puncte care ar trebui urmărite în momentul de faţă pe sănătate?
Sorin Grindeanu: Investițiile, așa cum v-am spus - vorbim de acel acord cu Banca Mondială de 250 de milioane, care este extrem de important pentru noi, spitalele regionale, prinse în programul de guvernare - şi în primul rând vorbim de cele trei din acordul cu Banca Mondială - şi, bineînțeles, tot ceea ce înseamnă problema cealaltă, problema medicamentelor. Mi s-a prezentat în mare. Sigur, amănunte o să vă spună domnul ministru, şi ceea ce vrea să facă, ca strategie, în perioada imediat următoare, şi care sunt soluțiile pe termen lung; ce a găsit - pentru că lucrurile nu sunt foarte simple la Ministerul Sănătății şi trenează de un an de zile anumite probleme, care trebuie urgent rezolvate.
Reporter: Care sunt problemele? Un lucru negativ pe care vi l-a prezentat domnul ministru?
Sorin Grindeanu: Păi tocmai vă spuneam că sunt multe care...
Reporter: Cele mai importante!
Sorin Grindeanu: Vă dau un exemplu: lipsa anumitor medicamente. Ministerul Sănătății a fost notificat, dacă nu mă înșel, din ianuarie anul trecut...
Florian Bodog, ministrul Sănătății: În ianuarie, ANM a notificat ministerul. 
Sorin Grindeanu: ...pe lipsa anumitor medicamente. Nu s-a luat nicio măsură. S-au demarat acum toate procedurile, astfel încât tot ceea ce ați semnalat dvs, presa, pe anumite componente să fie remediat. Mi se pare cea mai gravă situație.
Reporter: Inclusiv pentru bolile rare?
Florian Bodog: Da, inclusiv pentru bolile rare. Sunt medicamente care nu au fost aduse pe piață şi în momentul de față am demarat procedura. Știți foarte bine că în bugetul de stat am prevăzut buget şi pentru bolile rare.
Reporter: Mai ales pe zona copiilor care nu beneficiază în momentul de față de laptele praf care ar trebui să existe pe piață...
Florian Bodog: Acestea sunt programe ale Ministerului Sănătății şi... Dar vorbind de bolile rare, până la momentul de faţă nu au fost bugetate toate cazurile de boli rare. În momentul de faţă, noi am încercat să acoperim toate bolile rare...
Reporter: Dar părinții plătesc; părinții plătesc din buzunar, nu beneficiază de prevederile legale, de subvenția asta.
Florian Bodog: Nu am astfel de informații.
Reporter: În condițiile în care România cumpără medicamente la cel mai mic preţ din Europa şi știm cu toții că lipsesc foarte multe medicamente din farmacii şi din spitale, este într-adevăr o soluție scăderea prețului dintr-o dată cu 35%?
Sorin Grindeanu: Ştiu problema, am urmărit-o. A fost dezbatere publică la Ministerul Sănătății, așa cum dvs știți, în urmă cu o săptămână sau cu zece zile. Toate aceste lucruri vor fi... - prețurile, ceea ce spuneți dvs – vor fi hotărâte şi conform a ceea ce noi ne-am propus, programului de guvernare, dar în acord şi cu producătorii şi cu asociațiile de pacienţi. Eu știu că la acea dezbatere publică au fost prezente inclusiv asociațiile de pacienți. În perioada imediat următoare, domnul ministru - ministerul, până la urmă - va veni cu o soluție, astfel încât să nu avem ceea ce spuneți dvs.
Reporter: Deci nu renunțați ca medicamentele să fie scăzute cu 35% într-o singură tranșă? Adică n-ar fi o soluție mai bună să fie scăzute treptat ? 
Sorin Grindeanu: Am înțeles ce spuneți. Eu subliniez ce am spus mai înainte: că tot ceea ce va hotărî Ministerul Sănătății va fi în acord şi cu asociațiile de pacienţi, şi cu producătorii. Noi nu vrem să ajungem în situația în care, pe anumite componente, să avem distorsiuni în piață, dar asta va intra şi va fi...
Reporter: Deja au început să dispară medicamente.
Sorin Grindeanu: Știu. Asta va fi o chestiune care, pe termen scurt, o să venim cu soluţii - vă repet: prin dialog şi cu producătorii, şi cu asociațiile de pacienţi.
Reporter: În noiembrie s-a pus în funcțiune site-ul 'medicamentelipsa.ro', unde oricine putea să semnaleze lipsa unui medicament. Li se răspundea oamenilor, era un termen de șapte zile în care se dădea un răspuns concret, ce se va întâmpla. De pe 10 ianuarie, nimeni nu a mai răspuns nimănui care a scris acolo pe site.
Sorin Grindeanu: Eu îmi permit să răspund cu o întrebare, apropo de ce am spus mai devreme, acum 2-3 minute: probabil că relaționarea a fost foarte bună, dar soluțiile, apropo de notificările pe care Ministerul Sănătății le-a avut de un an pe lipsa anumitor medicamente, soluțiile pentru rezolvarea acestei lipse au lipsit. Detalii pe toate aceste lucruri o să vă dea domnul ministru şi concret: când au apărut notificările, când s-au făcut, de ce timp de un an de zile Ministerul Sănătății nu a luat nicio măsură; ceea ce a făcut de când a venit ministru, ce trebuie să facă în continuare, astfel încât situații de acest tip să nu mai avem.
Reporter: Şi în legătură cu vaccinurile ce facem? Când va fi rezolvată problema?
Sorin Grindeanu: S-a demarat...
Florian Bodog: În legătură cu vaccinurile, este în procedură de semnare - așa cum v-am spus, noi am primit ieri fila de buget - pentru vaccinul tetravalent. Pentru vaccinul hexavalent nu am primit aviz CFP - de Control Financiar Preventiv - pentru că procedura a fost incorect efectuată, motiv pentru care am demarat în cursul zilei de astăzi, nu puteam să demarez fără buget, o nouă procedură scurtă, pentru a achiziționa vaccinul hexavalent, şi în continuare suntem în căutare de soluții pentru vaccinul pentru hepatită B. Noutate: guvernul nostru şi Ministerul Sănătății introduc un nou vaccin, vaccinul pneumococic pentru copii.
Reporter: Cât va mai dura până va ajunge hexavalent în cabinetele medicilor? Lipsește de peste patru luni, iar părinții sunt disperați, au ajuns să cumpere vaccinul din străinătate.
Florian Bodog: Am avut întâlniri atât cu specialiști din Ministerul Sănătății, cât şi cu firma producătoare, şi în luna martie vaccinul va fi pe piaţă, distribuit în toate direcțiile de sănătate publică.
Sorin Grindeanu: Vă mulţumesc mult de tot! Mulţumesc!
Reporter: Domnule premier, de sporuri să ne vorbiți - vor fi tăiate, medicii sunt nemulțumiți. Ce puteți să ne spuneți ?
Sorin Grindeanu: Salarizarea... am discutat şi despre salarizare cu domnul ministru. Mi-a prezentat situația. Noi, și am spus lucrul acesta, am spus şi la ședința de Guvern de săptămâna trecută: toate aceste distorsiuni nu sunt doar în sănătate; şi la educație avem asemenea situații, şi în alte domenii de bugetari. Vor fi rezolvate prin Legea salarizării unice, astfel încât aceste distorsiuni, cum spuneam, să fie reglate. Am avut o discuție aparte. Ministerul Sănătății face parte din comitetul interministerial care lucrează la legea salarizării unice.
Reporter: Domnule premier, circulă o informaţie în spaţiul public, cum că s-ar pregăti o remaniere. Ce spuneţi?
Sorin Grindeanu: Nu. Sunt două posturi care, aşa cum ştiţi, sunt vacante - sau, mă rog, ocupate de interimari. Despre asta am vorbit în ultimele zile...
Reporter: Când anunțați ministrul Justiției?
Sorin Grindeanu: Mâine.

  Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol  ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei