Actualitate

Luni, 09 Ianuarie

Declaraţii susținute de premierul Sorin Mihai Grindeanu și de ministrul afacerilor interne, Carmen Dan, la sediul Ministerului Afacerilor Interne

Galerie foto

 

Sorin Grindeanu: Bună seara. În primul rând ţin să vă mulţumesc pentru prezenţa dumneavoastră de astăzi aici, pentru că ne ajutaţi foarte mult la ceea ce înseamnă informarea cetăţenilor. Vreau s-o felicit pe doamna ministru de interne şi vreau să felicit toate structurile, în primul rând ale Ministerului de Interne, fie că vorbim de ISU, de poliţişti, de jandarmi, care şi-au făcut extraordinar de bine treaba, dar o să vă explice dânsa în detaliu ceea ce înseamnă raportul la zi şi măsurile pe care le avem de luat în perioada următoare, pentru că nu s-a terminat. 
De asemenea, mai vreau să îndemn, în continuare, aşa cum am făcut-o în ultimele zile, la responsabilitate şi la a se rămâne într-o stare de alertă. Nu s-a trecut peste tot ce înseamnă situaţii grele. Astăzi, pentru a da un exemplu, am avut cred eu cea mai dificilă, doamnă ministru, situaţie legată de cetăţenii români aflaţi în Bulgaria. Eu vreau să mulţumesc celui care m-a informat în mod direct, un cetăţean simplu. Am luat legătura cu ministrul afacerilor externe care, imediat, a luat legătura cu domnul ambasador de la Sofia. Împreună cu autorităţile bulgare au reuşit să deblocheze situaţia pe Vama Veche. Acum preşedintele de Consiliu judeţean de la Constanţa e pe utilaje pentru a încerca să deblocheze situaţia de la Negru Vodă, unde sunt aproape 50 de...
Carmen Dan: 46.
Sorin Grindeanu: 46 de cetăţeni care vor să intre în România. Majoritatea dintre ei sunt cetăţeni moldoveni, dar nu are importanţă. Încercăm să-i ajutăm. Aş mai vrea să îndemn la solidaritate, pe toţi, să mulţumesc oamenilor simpli, ONG-urilor, dincolo de structurile statului cărora le-am mulţumit, care s-au implicat prin gesturi simple în aceste zile în a ajuta, a-şi ajuta concetăţenii. Sunt lucruri care contează. Vreau să le mulţumesc, vreau să îndemn şi pentru zilele următoare la gesturi de solidaritate care vor conta extrem, extrem de mult. 
Aş mai vrea să transmit condoleanţe familiei domnului agent de la Vişeu de Jos, Nistor Gheorghe.
Carmen Dan: Avansat post-mortem inspector.
Sorin Grindeanu: O să vă spună detalii doamna ministru. Vreau să transmit condoleanţe şi, totodată, aş vrea să privim lucrurile, inclusiv în ceea ce înseamnă structurile statului, poate şi într-un alt mod. Sigur, e un exemplu în care un poliţist care şi-a făcut datoria a fost ucis, până la urmă, în exerciţiul funcţiunii. Eu cred că trebuie să privim cu responsabilitate munca pe care o fac inclusiv simplii lucrători ai statului, ai Poliţiei Române, pentru că, iată, pericolele la care sunt supuşi sunt enorme. Am apreciat foarte mult gestul tuturor poliţiştilor de la ora 2:00 de astăzi, când au ţinut cu toţii un moment de reculegere. Un lucru extraordinar. Închei prin a transmite, încă o dată, condoleanţe familiei. 
Şi o s-o rog pe doamna ministru, care vreau să vă spun că, de când a intrat codul, a dormit aici aproape în fiecare noapte şi a gestionat extrem, extrem de bine şi eficient lucrurile. Vreau să vă dau un exemplu cu ce am avut de-a face în Constanţa, unde situaţia este extrem de dificilă. Nu ştiu dacă se vede. Cam asta a fost situaţia în Constanţa şi în continuare în Constanţa lucrurile sunt pe cale de a fi rezolvate. Dar cele mai grele situaţii au avut loc acolo. Mulţumesc preşedintelui de Consiliu judeţean, domnului Horia Ţuţuianu. A fost implicat total. Am şi exemple negative, dar nu ştiu dacă e cazul să le dau acum, ale unor autorităţi locale din judeţul Constanţa. Eu sper ca tot ceea ce înseamnă orele viitoare să ducă la deblocarea a  ceea ce a mai rămas sau la rezolvarea a ceea ce a mai rămas de făcut. 
Au fost la muncă şi celelalte ministere. Am amintit de MAE, care a gestionat situaţia cu cetăţenii din Bulgaria. Vreau să amintesc Ministerul Transporturilor. În acest moment cred că doar şase drumuri naţionale mai sunt închise. Până dimineaţă sper să fie deschise, inclusiv A2, se lucrează. De asemenea, Ministerul Energiei, sunt prezenţi aici şi ministrul apărării naţionale, care a pus la dispoziţie în judeţul Constanţa dotări din cadrul MApN, şi Ministerul Energiei, care a avut de gestionat tot ceea ce înseamnă chestiunile legate de curent şi de aprovizionare. Vârful va fi mâine, domnule ministru, cu vârful de consum. Dar s-au luat măsurile necesare. Doamnă ministru, eu v-aş ruga să continuaţi aşa cum aţi făcut-o şi până acum, să aveţi energia s-o faceţi şi zilele următoare. Eu sunt convins că o s-o faceţi şi vă felicit pentru cum aţi gestionat lucrurile până acum.
Carmen Dan: Vă mulţumesc, domnule premier. Sigur o vom identifica. Le mulţumesc şi eu colegilor mei miniştri, pentru că în aceste zile chiar am acţionat ca o echipă şi dumneavoastră aţi fost informat, pe parcursul întregii acestei perioade grele, despre evoluţia evenimentelor. Vă mulţumim că aţi solicitat în permanenţă informaţii şi v-aţi ţinut atât de implicat. 
Da, au fost două momente grele, momentul referitor la cetăţenii români aflaţi în Bulgaria. Au fost trei etape, aproximativ 100 de persoane, mai exact 99 de persoane, 20 de copii şi 37 de maşini. I-am adus în România în trei etape, primele 13 maşini cu 38 de persoane au intrat în Vama Veche la ora 17:03, o a doua coloană însoţită de poliţie şi preluată de către poliţiştii români, de 17 maşini şi 55 de persoane, la 17:15 au intrat în Vama Veche, a treia coloană, 7 maşini, 26 de persoane au intrat în Vama Veche la 18:25. Vreau să vă spun că, iniţial, noi am primit informaţia că sunt cetăţeni români în Dobrich şi împreună cu autorităţile bulgare, cu sprijinul ministrului afacerilor externe, am reuşit să-i strângem de acolo şi să-i aducem spre Balcic, urmând să-şi continue traseul spre Vama Veche, însă în aceste demersuri am identificat şi alţi cetăţeni la 600 de metri de vamă, în localitatea Vaklino şi i-am preluat şi pe aceştia. Eu zic că am reuşit să ne mobilizăm şi într-un timp relativ scurt, optim, am reuşit să-i aducem. Din Vama Veche au fost preluaţi de structurile noastre, li s-au expus toate posibilităţile, o parte dintre aceştia au ales să rămână în judeţul Constanţa, o parte au avut şi domiciliul în judeţul Constanţa, iar o parte au plecat către Bucureşti însoţiţi de echipaje de poliţie, în mod controlat.
 Mai avem o situaţie la Vama Negru Vodă, v-a amintit domnul ministru. Acolo înaintăm cu trei freze şi un buldoexcavator, vom ajunge, zic eu, în aproximativ două-trei ore şi acolo va trebui să desfacem şi o porţiune de drum, aflată între vama bulgară, punctul de trecere din Bulgaria şi România. Îi vom prelua şi pe aceştia. Există, odată desfăcut drumul, fără nicio problemă, posibilitatea să ajungă şi aceşti cetăţeni către destinaţiile pe care le aveau în plan. 
O altă problemă serioasă am avut-o în judeţul Constanţa. A trebuit să mobilizăm mult mai multe forţe, mult mai multe utilaje şi le mulţumesc încă odată colegilor mei de la Ministerul Transporturilor şi de la Minisgterul Apărării Naţionale, Ministerul Apelor, care ne-au sprijinit şi dânşii cu utilajele de la Apele Române. În acest moment, pe drumurile judeţene, la Constanţa, dar vorbim doar de segmente de drum, de tronsoane de drum, mai avem de desfăcut aproximativ 123 de kilometri. Pe drumurile naţionale, tot aşa, pe segment de drum, încă 25 de kilometri şi estimăm ca mâne dimineaţă, în jurul orei 5:00, să dăm drumul circulaţiei pe A2 şi A4. Oricum, am gândit ca alternativă şi este viabilă încă de astăzi, traseul Cernavodă-Feteşti-Lehliu- DN2. Deci există ieşire spre Bucureşti fără probleme, însă o facem controlat cu echipaje de poliţie. 
Am reuşit să rezolvăm şi o altă problemă destul de serioasă, aceea cu alimentarea cu energie electrică. Am avut de dimineaţă 24 de localităţi fără energie, acum mai avem 15 şi 3.100 de abonaţi, care nu sunt încă conectaţi, dar toată noaptea vom lucra pentru a repune aceste localităţi pe consumul energetic necesar. Dacă vreţi, vă pot da câteva exemple de intervenţii. 
Astăzi am reuşit să ridicăm şi elicopterele SMURD şi am avut trei intervenţii victoriase în judeţul Dolj, am preluat o gravidă şi un copil în vârstă de un an şi, în judeţul Arad, unde am preluat o femeie în vârstă de 63 de ani. De asemenea, avem misiuni în derulare şi numai intervenţii medicale. Aş vrea să precizez că în cursul zilei de astăzi am avut peste 2.500 de astfel de intervenţii - 80 de gravide şi două persoane dializate. Am intervenit cu 721 de utilaje, am utilizat 1.788 tone material antiderapant şi 4 tone clorură de calciu. Asta ar fi bilanţul zilei de astăzi, o zi grea într-adevăr. Dar suntem pregătiţi în continuare pentru următoarea perioadă: viscol, ger şi vânt în două judeţe. 
Aş vrea să le mulţumesc colegilor mei şi aş vrea să vă spun că poate n-aş fi putut să accesez toate pârghiile necesare şi nu este meritul meu acesta, este rodul unei munci de echipă, dar eu, mecanismul intervenţiei în astfel de situaţii. să ştiţi că l-am învăţat de la un bun profesor. Profesorul acesta se numeşte Liviu Dragnea şi când era vicepremier al României coordona în acest mod comitetele naţionale pentru situaţii de urgenţă, eu fiind un prefect la început de mandat. Şi în acel an, în Teleorman, am trecut peste inundaţii, peste viscole şi acesta era modul de acţiune şi modul în care vicepremierul de atunci, Liviu Dragnea, pregătea aceste acţiuni. Aşa că este important ca atunci când gestionezi astfel de evenimente să ştii ce pârghii să accesezi. Informaţia întotdeauna trebuie să vină din teren, exact de la locul în care are loc intervenţia. Şi ne-am asigurat, în permamenţă, că informaţiile care au venit din teren şi care au fost prelucrate în centrul operaţional de comandă sunt cele reale, cele corect cuantificabile şi în felul acesta, zic eu, am reuşit să ţinem în mână o situaţie destul de serioasă şi să gestionăm bine o perioadă destul de grea pe care am traversat-o şi continuăm în felul acesta, în echipă, şi în perioada următoare.
Reporter: Domnule prim-ministru, cum evaluaţi situaţia de pe A2, unde poliţiştii din teren, apropo şi de ce spunea doamna ministru, au raportat că vizibilitatea se apropie de zero, însă autostrada a fost închisă de abia după patru ore?
Sorin Grindeanu: Păi eu cred că dacă privim lucrurile după proceduri, nu altcumva, responsabilitatea, în primul rând, după ceea ce angajaţii MAI au raportat, a fost a administratorului de drumuri. Dacă vă aduceţi aminte, ieri cred că am făcut o vizită la Ministerul Transporturilor, administratorul drumurilor e compania naţională, unul din motivele pentru care domnului director i-am cerut, nu direct, ci ministrului transporturilor, să ia măsuri legale pentru demiterea directorului Homor. Mulţumesc.
Carmen Dan: Îl pot completa pe domnul prim-ministru spunând că echipajele de poliţie au fost la deschiderea tronsoanelor pe A2 de la 3:00 dimineaţa, aşteptând ordinul de închidere, pentru că poliţia îşi dă un aviz în această situaţie şi acea decizie de închidere a venit la ora 6:00. A venit târziu.
Sorin Grindeanu: Vă mulţumim.
Carmen Dan: Mulţumim. Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol  ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei