Actualitate

Marți, 04 Septembrie

Declarațiile ministrului Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, la Palatul Victoria

Galerie foto

[Check against delivery]

Eugen Teodorovici: Bună ziua. Câteva scurte declarații vizavi de încercarea Guvernului României de a aproba o rectificare bugetară extrem de necesară şi de utilă în bunul mers al economiei. Am să vă dau câteva exemple. Opinia publică deja le cunoaște, dar am să insist pe câteva elemente care arată foarte clar că orice întârziere a rectificării bugetare poate să creeze efecte negative la nivelul economiei.

În primul rând, partea de salarii. Luna septembrie, în cazul amânării rectificării, practic rămâne neacoperită pentru o serie de entităţi la nivel public. De asemenea, blocajele de 10%, pe care Legea bugetului -începutul acestui an- le-a prevăzut pentru diferite structuri în parte, dacă se menține un astfel de blocaj partea de investiții atât la nivel central cât și la nivel local poate să aibă de suferit, în sensul că se pot întâmpla întârzieri şi desigur cu penalități sau chiar cu blocaje în derularea de proiecte publice.

De asemenea, la nivel local avem proiecte foarte multe de investiții care sunt în curs de derulare şi care printr-o astfel de amânare pot să întâmpine dificultăți. Avem proiecte de investiţii în zona de drumuri județene, comunale, străzi şi alimentare cu apă, canalizare, școli, şi alte astfel de proiecte necesare la nivelul comunităților locale.

De asemenea, efectul neplăcut al pestei porcine. Aici sunt prevăzute sume importante în propunerea de rectificare bugetară, pentru a asigura plata compensațiilor pentru animalele sacrificate, astfel încât fiecare om care a avut de suferit să primească totuși o compensație. De asemenea, achiziționarea de dezinfectanți, incineratoare mobile, transportul animalelor sacrificate şi alte astfel de activități care impun acțiuni imediate şi, cum spuneam, şi cu efect bugetar pentru a regla lucrurile aşa cum este normal.

De asemenea, pentru partea de agricultură, pot apărea întârzieri în asigurarea finanţării campaniei agricole de toamnă și a investiţiilor în zootehnie, pentru sectorul avicol, şi nu numai.

De asemenea, în domeniul sănătății, faptul că se întârzie rectificarea bugetară  poate produce efecte suplimentare, de fapt, efecte neplăcute şi poate chiar pune în pericol accesul la tratament al pacienților care suferă cu afecțiuni grave, asigurarea rezervelor de sânge, şi aşa insuficiente şi necesare în unitățile sanitare, pentru realizarea transfuziilor sangvine, precum şi trimiterea la tratament în străinătate a pacienților pentru care nu poate fi asigurat tratament în România. Acestea au fost doar pe scurt câteva dintre efectele negative.

Totuși, aş vrea să vă spun şi câteva elemente vizavi de ceea ce s-a întâmplat astăzi, la şedinţa CSAT-ului. Şi anume: în primul rând, guvernul are obligația de a cere şi nu de a aștepta un aviz al CSAT-ului. Asta este ceea ce legea prevede în mod foarte clar. De asemenea, - şi am văzut cu toţii, şi noi în şedinţa CSAT şi, după aceea, în conferinţa domnului președinte - faptul că s-a suspendat şedinţa CSAT. Acest lucru nu este prevăzut de niciun fel de prevedere legală. Practic, suspendarea nu are temei legal! De asemenea, din ceea ce s-a discutat în cadrul CSAT pe bugetul fiecărei structuri membre a CSAT, opinia celor prezenți diferă total faţă de concluzia pe care domnul președinte a exprimat-o în mod public. Ca să fim foarte convingători şi tranșanți în fața opiniei publice, cred că este obligatoriu şi de bun simţ să cerem desecretizarea stenogramei din CSAT pentru a vedea foarte clar care a fost punctul de vedere pentru fiecare structură membră CSAT în parte. Cred că este un lucru normal şi un gest de transparență faţă de cetățeanul român. Vă mulţumesc foarte mult. O zi bună!

 

  Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol  ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei