Actualitate

Marți, 28 Februarie

Discursul premierului Sorin Grindeanu la prezentarea Raportului privind activitatea desfășurată de Ministerul Apărării Naționale în anul 2016

Galerie foto

 

[Check against delivery]

 

Sorin Grindeanu: Domnule preşedinte al României, domnule preşedinte al Camerei Deputaţilor, doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, doamnelor şi domnilor miniştri, doamnelor şi domnilor generali şi amirali, doamnelor şi domnilor ofiţeri, maiştri militari şi subofiţeri, personal civil, distinşi invitaţi,

Sunt deosebit de onorat să particip la bilanţul instituţiei dumneavoastră, o instituţie care validează un standard de excelenţă în societate şi care îşi îndeplineşte în mod exemplar, cu dedicare şi profesionalism, misiunile, într-un mediu de securitate complex. Situaţia strategică a regiunii noastre este astăzi şi mai importantă în contextul evoluţiilor din regiunea extinsă a Mării Negre. Contextul geopolitic actual este de departe cel mai complicat din ultimii ani. Pe de o parte, anexarea Crimeii a reprezentat acum trei ani o încălcare gravă a legislaţiei internaţionale şi o provocare majoră la adresa securităţii euroatlantice. Pe de altă parte, regiunea Orientului Mijlociu şi Africii de Nord este caracterizată de o intensificare a instabilităţii şi a terorismului. Statul Islamic a devenit o ameninţare pentru întreaga regiune şi a demonstrat, din pacate, potenţialul de a afecta inclusiv state europene. În acest mediu de securitate tensionat, în care întâlnim o combinaţie îngrijorătoare de riscuri şi ameninţări tot mai complexe, apărarea contează şi devine din ce în ce mai importantă în ecuaţia de securitate naţională. Un pilon important al construcţiei priorităţilor la nivelul apărării se regăseşte în Programul de guvernare 2017-2020, care identifică drept direcţii fundamentale ale apărării participarea la apărarea colectivă a aliaţilor din cadrul NATO şi UE, participarea la misiuni şi operaţii sub egida organizaţiilor internaţionale, consolidarea capacităţii naţionale de apărare, respectiv consolidarea parteneriatelor strategice, în special cel cu Statele Unite. 
Aş dori să reafirm angajamentul ferm al Guvernului pentru realizarea obiectivelor politicii de apărare şi pentru succesul modernizării şi consolidării Forţelor Armate Române. Susţinem cu seriozitate obiectivele care vizează consolidarea capacităţii de apărare naţională, transformarea, modernizarea şi dotarea corespunzătoare a Forţelor Armate Române, dezvoltarea capacităţilor pentru contracararea eficientă a ameninţărilor asimetrice şi hibride, intensificarea dimensiunii de securitate a parteneriatelor strategice, repsectiv a parteneriatului strategic cu SUA, prin consolidarea cooperării în domeniul militar, inclusiv pe teritoriul naţional şi în regiunea Mării Negre, creşterea interoperabilităţii cu forţele aliate şi partenere din cadrul NATO şi intensificarea participării la misiunile şi operaţiile din zonele de interes strategic pentru România. 
Am înţeles de la bun început că seriozitatea şi credibilitatea noastră trebuie să fie fundamentată pe resurse adecvate. Actualul guvern a făcut din apărare un domeniu prioritar al bugetului de stat pentru anul 2017, în conformitate cu prevederile Legii nr. 6 din 2017, legea bugetului de stat pe anul acesta. Bugetul apărării prevede, conform angajamentului asumat, alocarea 2% din PIB şi, potrivit Programului de guvernare, se are în vedere menţinerea nivelului de alocare în perioada 2018-2020. Sunt astfel încredinţat că acest buget asigură un teren solid pentru accelerarea modernizării Armatei Române. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a felicitat recent România pentru această realizare majoră. Aş dori să subliniez aici că la nivelul programelor de înzestrare pe care le aveţi în vedere este necesară identificarea şi implementarea unor mecanisme legislative care să asigure intensificarea colaborării şi implicării operatorilor economici din industria de apărare în realizarea produselor militare.
Distinsă audienţă, coerenţa şi credibilitatea sunt două cuvinte cheie, cu o semnificaţie aparte, de care Armata română dă dovadă în mod constant. Este foarte important ca eforturile dvs să fie îndreptate spre promovarea intereselor strategice naţionale la nivelul NATO şi UE, precum şi în direcţia asigurării stabilităţii regionale în vecinătatea estică, precum şi implementarea Strategiei globale a UE în domeniul securităţii şi apărării. NATO traversează un proces de adaptare strategică în care apărarea colectivă redevine preeminentă, ca sarcină fundamentală a Alianţei. De la summitul din Ţara Galilor şi cel de la Varşovia, asistăm la cea mai importantă consolidare a apărării colective de la căderea Cortinei de Fier. A fost, prin urmare, necesar să reevaluăm priorităţile pe flancul estic al Alianţei, reconfigurând forţele proprii, extinzând instruirea militarilor şi planificând mai bine şi mai adaptat achiziţiile şi înzestrarea. 
Suntem astfel un aliat serios în NATO. Trebuie să urmăriţi în continuare implementarea eficientă a deciziilor adoptate la summitul de la Varşovia, în perspectiva întâlnirii şefilor de state şi de guverne aliate de la sfârşitul lunii mai, prin avansarea deciziilor referitoare la prezenţa aliată avansată adaptată în zona noastră. Noile provocări în materie de securitate şi apărare la adresa UE - criza ucraineană, criza migraţiei, amplificarea fenomenului terorist, Brexitul - au declanşat o accentuare a dezbaterilor privind dezvoltarea politicii de securitate şi apărare comune. În prezent, la nivelul Uniunii Europene, asistăm la un proces de consolidare a politicii de securitate. În acest context, contribuţia fiecărui stat membru la dezvoltarea misiunii de securitate şi apărare a UE este esenţială.
Distinsă audienţă, aş dori ca astăzi să cinstim militarii noştri care-şi servesc neclintit, cu dedicaţie şi patriotism, ţara. Le suntem recunoscători pentru profesionalismul dovedit şi modul exemplar în care îşi fac datoria în interiorul ţării sau în teatrele externe de operaţii, din Afganistan, Balcani şi Africa. 
Sunteţi un pilon de stabilitate, prin încrederea publică ridicată de care se bucură armata în societatea noastră. Forţele noastre armate, prin îndeplinirea cu succes a angajamentelor în cadrul organismelor din care România face parte, prin asumarea de responsabilităţi de protecţie şi apărare a spaţiului naţional şi prin participarea la iniţiative regionale de asigurare a unui climat de stabilitate la Marea Neagră, prin toate acestea, am convingerea, contribuie la reasigurarea cetăţenilor noştri că pot avea încredere deplină în armată. 
Aceste realizări se datorează, în primul rând, resursei umane extraordinare pe care o are instituţia militară. De aceea, cred cu fermitate că creşterea calităţii vieţii şi a perfecţionării condiţiilor de salarizare a personalului în condiţii de echitate profesională trebuie să se regăsească în priorităţile acestui an. 
În final, permiteţi-mi să mulţumesc întregului personal al Ministerului Apărării Naţionale, militar şi civil, pentru abnegaţie, eforturi şi sacrificii! Avem în faţă un an dificil şi din perspectiva evoluţiilor uneori impredictibile, dar şi a angajamentelor deja asumate şi pe care trebuie să le onorăm. Cu cât incertitudinile mediului internaţional cresc, cu atât Armata României trebuie să fie mai uşor adaptabilă. De aceea, evoluţia instituţiei dumneavoastră trebuie să continue.
Vă doresc succes şi vă asigur de sprijinul necondiţionat al Guvernului! Mulţumesc! Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol  ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei