Actualitate

Joi, 25 Iulie

Participarea premierului Viorica Dăncilă la lansarea lucrării “Carta Albă a IMM-urilor din România”, ediția a-XVII-a

Galerie foto

Declarații de presă ale premierului Viorica Dăncilă

Discursul premierului Viorica Dăncilă la lansarea lucrării “Carta Albă a IMM-urilor din România”, ediția a-XVII-a

[Check against delivery]

Doamnelor și domnilor,

Stimați invitați,

Lansarea lucrării “Carta Albă a IMM-urilor din România” este un bun prilej să ne întâlnim și să menținem dialogul dintre Guvern și reprezentanții mediului privat.

Politicile publice implementate de Guvern nu pot fi eficiente în lipsa unei colaborări permanente cu patronatele și antreprenorii, indiferent de originea capitalului: românesc sau străin.  Un dialog constant este necesar pentru ajustarea acestor politici, pentru că obiectivele noastre sunt comune: o economie bazată pe cunoaștere, orientarea spre exporturi cu valoare adăugată mare și reducerea decalajelor față de statele dezvoltate din Uniunea Europeană.

Din punctul de vedere al acțiunii guvernamentale, am reușit să contribuim la crearea unui mediu favorabil pentru dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii, pentru sprijinirea afacerilor.

Am făcut progrese majore în reducerea birocrației, între altele, prin aplicarea Legii Prevenirii, care echilibrează relația dintre contribuabili și instituțiile cu atribuții de control, eliminând posibilele abuzuri. Bineînțeles că mai sunt multe lucruri de făcut și sper că pe viitor să putem depăși aceste obstacole împreună.

Tot pentru încurajarea investițiilor private, la nivelul Guvernului vom adopta noi măsuri pentru simplificarea și îmbunătățirea procedurilor, astfel încât investitorii să poată accesa mai ușor două scheme de ajutor de stat pentru proiecte cu impact major în economie și pentru cele destinate dezvoltării regionale.

Sunt măsuri ce răspund nevoilor din economia reală, încurajează competitivitatea și crearea de noi locuri de muncă bine plătite pentru angajați cu înaltă calificare. Avem în vedere și alte proiecte și acțiuni guvernamentale pentru susținerea mediul de afaceri, pe care le va detalia domnul ministru al Finanțelor, Eugen Teodorovici.

De asemenea, facem progrese în procesul de digitalizare a serviciilor publice, prin proiecte finanțate de la buget și din fonduri europene.

Guvernul continuă finanțarea programelor de tip Start-Up Nation și de încurajare a exporturilor. Economia României are nevoie de o clasă activă de antreprenori, care pot aduce inovare și competitivitate. Programul Start-Up Nation a reușit să scrie o poveste de succes – tinerii din România văd că există modele viabile, iar numărul celor care vor să devină antreprenori crește constant.

Totodată, în mandatul de prim-ministru am avut o serie de acțiuni de diplomație economică în Zona Golfului. Obiectivul Guvernului este creșterea exporturilor României către economii puternice, în care există cerere pentru servicii și produse de calitate. De aceea, consider că trebuie să ne îndreptăm atenția către piețele emergente din Magreb, Orientul Mijlociu și Estul Asiei, zone în care marjele de profit sunt mai mari decât pe piețele mature și în care brandul României este cunoscut din anii ’80.

În aceeași idee, politicile comerciale ale Uniunii Europene, la care România a contribuit decisiv în primul semestru al acestui an, aduc oportunități majore de export și pe alte piețe de anvergură.  Intrarea în vigoare a acordurilor de comerț liber ne plasează într-o poziție favorabilă pentru a dezvolta exporturile României, prin avantajele competitive și prin promovarea de produse de calitate, cu Indicație Geografică Protejată. Pentru ca economia României să beneficieze de astfel de deschideri, este nevoie de o acțiune curajoasă a companiilor private, a asociațiilor patronale și a camerelor de comerț.

Ratele de creștere a Produsului Intern Brut reprezintă în sine un imbold pentru dezvoltarea mediului privat. Vă asigur că Executivul se concentrează pe menținerea unei creșteri economice puternice și sustenabile, cu atenție sporită pentru păstrarea echilibrelor macroeconomice.

Stimularea investițiilor publice și transferul de înaltă tehnologie sunt, de asemenea, oportunități de care vă invit să profitați de pe poziția de furnizori de servicii și produse.

Așteptările mediului privat sunt foarte mari și suntem într-o cursă contra cronometru pentru a livra rezultate. La capitolul infrastructură, am eliminat și vom continua să eliminăm barierele care au împiedicat adoptarea unui ritm de construcție așteptat. Pentru deficitele de pe piața forței de muncă, am adoptat o serie de măsuri – creșterea salariului minim, facilități fiscale și stimularea calificării profesionale.  

Sunt convinsă că atât Guvernul, cât și mediul de afaceri, au multe puncte comune în ceea ce privește viziunea generală despre nevoile de dezvoltare și despre acțiunile necesare, iar dialogul constant ne va duce pe drumul sigur al realizărilor comune.

Mulțumesc domnului Ovidiu Niculescu pentru că este sufletul acestei inițiative - Carta Albă a IMM-urilor și pentru modul în care a contribuit la promovarea antreprenoriatului.

De asemenea, îl felicit pe domnul Florin Jianu pentru organizarea acestui eveniment și vă invit să aveți încredere în economie, să investiți, să vă asociați și să accesați piețele de export.

Vă mulțumesc! Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol  ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei