Actualitate

Miercuri, 08 Februarie

Discursul susținut de premierul Sorin Grindeanu la dezbaterea în Parlament a moțiunii de cenzură

Galerie foto

[Check against delivery]

Sorin Grindeanu: Domnule președinte al Senatului, domnule preşedinte al Camerei Deputaţilor, doamnelor şi domnilor senatori, doamnelor şi domnilor miniştri, stimaţi invitaţi, ieri în parlament am aprobat bugetul pentru anul 2017. Vă mulţumesc cu această ocazie pentru efortul pe care l-aţi depus în aceste zile. Ştiu că nu a fost uşor şi apreciez străduinţa dumneavoastră din comisii şi din plen pe acest subiect. Avem un buget care aduce prosperitate şi dezvoltare românilor. Avem toate pârghiile necesare pentru a implementa Programul de Guvernare pe care românii, în decembrie, l-au votat într-o proporţie covârşitoare.
Astăzi, avem ocazia să ne vedem din nou; şi asta, la o lună de la învestirea actualului guvern. Opoziţia a depus o moţiune de cenzură. Este dreptul constituţional al colegilor noştri să facă acest lucru. E greu totuşi să nu remarc că această moţiune nu-şi mai are obiect. 
Doamnelor şi domnilor parlamentari, în primul rând, mă aşteptam la o abordare profesionistă din partea PNL atunci când vine vorba de lucruri serioase, dar dumnealor au găsit de cuviinţă să-l trimită pe domnul Cătălin Predoiu să susţină această moţiune. Vorbim de un ministru, de un fost ministru al justiţiei, care a coordonat realizarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală, două legi fundamentale pentru bunul mers al justiţiei, pe care Curtea Constituţională le-a amendat prin nenumărate decizii şi ale căror efecte negative le resimţim şi astăzi. Domnule Predoiu şi stimaţi colegi din PNL, nu a fost niciodată vorba despre ordonanţă pe graţiere. Cred că cineva din interiorul PNL cu mai multă credibilitate şi competenţă putea să susţină această moţiune, dar fiecare dă socoteală odată la patru ani, în faţa oamenilor pentru ceea ce face în parlament, iar colegii liberali au dat socoteală cu vârf şi îndesat la alegerile din 11 decembrie. Mă uit, de asemenea, la parlamentarii USR, care au susţinut acest demers. Poate lipsa de experienţă i-au făcut să se asocieze cu un partid care până mai ieri îl criticau cu vehemenţă. Aveam aşteptări mult mai mari de la această nouă generaţie de politicieni venită în parlament, dar cred că domniile lor şi-au propus de fapt să salveze România prin somn. Altfel, nu pot să înţeleg cum poţi să dormi în parlament când dezbatem bugetul României. Sper, de asemenea, că dl. Nicuşor Dan şi-a făcut temele mai bine pentru astăzi şi ştie ce vrea să spună. Doamnelor şi domnilor, aţi auzit ieri discursul preşedintelui României. Dincolo de lozinci şi încercarea de a se agăţa de protestele românilor pentru a-şi reface credibilitatea, cred că a reieşit un lucru destul de clar: dorinţa arzătoare a dlui preşedinte Iohannis să pună cât mai degrabă din nou "guvernul meu". Avem deja experienţa unui astfel de executiv pe care istoria îl va reţine ca şi guvernul zero. 
Eu cred că avem o datorie faţă de încrederea populară pe care am caştigat-o la urne şi că trebuie să ne asumăm în continuare guvernarea acestei ţări. Vă rog să nu acceptaţi acest joc şi să nu mai cădem încă o dată în această capcană. Stimaţi colegi, sper ca astăzi să tranşăm lucrurile şi să ne întoarcem la treabă. Primarii şi preşedinţii de consilii judeţene vor să facă ceva bun pentru comunităţile lor; de aceea vor să vină la Bucureşti cu proiecte pentru a obţine finanţări. Primarii şi preşedinţii de consilii judeţene vor să îşi respecte promisiunile pe care le-au făcut în faţa românilor. La fel ca dvs, parlamentarii aleşi în decembrie, aceşti oameni au proiecte dar au nevoie de bani ca să le implementeze. Pentru drumuri, pentru infrastructură, pentru şcoli, pentru grădiniţe - pe scurt, pentru o viaţă mai bună pentru români. Am irosit deja prea mult timp şi energie pe alte lucruri. E timpul să ne întoarcem la ceea ce avem cu adevărat de făcut pentru oameni. 
Doamnelor şi domnilor, acum nici o lună aţi votat în parlament acest guvern şi mi-aţi dat o mare responsabilitate: să conduc acest guvern. 
Doamnelor şi domnilor miniştri, suntem astăzi în faţa parlamentului pentru a vă spune din nou că ne asumăm integral ceea ce este scris în Programul de Guvernare şi pentru ceea ce am fost aleşi. Repet, integral - este responsabilitatea noastră, a tuturor miniştrilor, să avem în permanenţă uşile deschise către toţi primarii, preşedinţii de CJ, parlamentarii, indiferent de culoarea politică. Avem un Program de Guvernare votat de majoritatea dintre români, dintre românii prezenţi la urne, avem cel mai mare sprijin popular de după Revoluţie, dar avem şi datoria să implementăm ceea ce scrie în Programul de Guvernare. 
Repet: ceea ce scrie acolo. Iar până acum, deşi timpul a fost scurt, am luat deja câteva măsuri extrem de bune pentru români. Am crescut salariul minim, am crescut salariile celor din administraţia publică locală, am crescut punctul de pensie şi pensia minimă, am eliminat CASS-ul pentru pensionari şi impozitul pentru pensiile mai mici de 2.000 de lei. De asemenea, am dublat bursele şi am acordat transport gratuit pe CFR pentru toţi studenţii şi mă bucur că deja am văzut că această măsură funcţionează. Şi mai sunt multe alte lucruri pe care am reuşit deja să le implementăm, la fel cum avem multe altele de continuat în perioada următoare. Dintre acestea, aş dori să vă amintesc doar: ieftinirea medicamentelor cu 35%, o nouă lege a salarizării publice, construcţia celor opt spitale regionale şi, bineînţeles, acel spital republican. Toate aceste lucruri vor deveni realitate, pas cu pas şi în strânsă colaborare şi dialog cu Parlamentul. 
Doamnelor şi domnilor, dincolo de Programul de Guvernare, care reprezintă o prioritate, nu putem să ignorăm evenimentele care au avut loc în România în ultimele zile. Câteva seri la rând am stat şi am urmărit protestele, fiind în sediul Guvernului. Cred că românii care au ieşit în stradă au tot dreptul să îşi strige nemulţumirea atunci când simt asta. Cu această ocazie, daţi-mi voie să îmi exprim public aprecierea pentru modul impecabil în care jandarmii români şi-au făcut datoria în aceste zile. Am văzut cu toţii că oamenii s-au simţit în majoritatea timpului protejaţi şi în siguranţă. Mulţumesc încă o dată Jandarmeriei Române! De asemenea, am văzut în aceste zile foarte multă creativitate, atât pe pancarte, atât în lozincile scandate, cât şi pe Facebook. Am avut ocazia să citesc foarte multe comentarii şi mesaje. Unele au fost de susţinere, altele, evident, negative. Voi aprecia întotdeauna orice critică, dacă are în spate argumente. Dar nu voi accepta ura revărsată asupra familiei şi a copiilor. Oamenii politici au datoria să armonizeze opiniile venite din partea societăţii şi să le aducă la un numitor comun. 
De aceea mă aşteptam ca ieri, discursul preşedintelui Iohannis să meargă în această direcţie. Pentru că deja s-a ajuns prea departe. Avem soţii, părinţi sau copii, care au ajuns să îşi arunce cuvinte grele unii altora în aceste zile. Am auzit pe cineva că părinţii sunt la protest în faţă la Cotroceni, iar copiii lor, în faţă la Palatul Victoria. Nu pot accepta că există două Românii. Acest lucru trebuie să înceteze. Acest lucru nu este normal. Cum scria pe o pancartă: "Copiii din Piaţa Victoriei vin la părinţii lor la masa de Crăciun, la fel cum părinţii lor se bucură atunci când merg în vizită la nepoţii lor". Aceasta este România normală şi cred că acesta este mesajul pe care orice om politic responsabil trebuie să îl dea. Nu ura, ci raţiunea şi dialogul trebuie să primeze. 
Aş dori să mulţumesc în mod special tuturor instituţiilor media şi liderilor de opinie care s-au exprimat în aceste zile în sensul echilibrului, toleranţei şi  dialogului. Pot să înţeleg mânia unora, dar acum este momentul să căutăm lucrurile care ne apropie ca naţiune, nu cele care ne despart. Observ că în continuare există politicieni care au rămas prizonieri acelei gândiri. Ca premier, îmi doresc să particip la reconcilierea atât necesară între români. 
Doamnelor şi domnilor, 
Vă asigur că am înţeles pe deplin toată emoţia şi supărarea pe care ordonanţa 13 le-au generat. O parte însemnată a acestei ţări ne-a transmis, democratic, că nu identifică binele general în acea ordonanţă. De aceea am decis să convoc de urgenţă guvernul pe care îl conduc şi să o abrogăm. Nu voi mai accepta nici o iniţiativă de acest gen în guvern. Am considerat, ca prim-ministru, că trebuie să fac asta. E nevoie de mai multă dezbatere, de mai mult dialog, de mai multe opinii avizate pe aceste subiecte, care pot trezi emoţii puternice în societate. Iar cel mai bun loc ca acest lucru să se întâmple este aici, în parlament. 
Îmi doresc ca la aceeaşi masă să stea parlamentari, jurişti, magistraţi, specialişti şi experţi în drept, să găsească o soluţie care să aducă consensul în societate cu privire la acest subiect al modificării legislaţiei penale. 
Guvernul va susţine în continuare lupta împotriva corupţiei şi consolidarea statului de drept. Vă promit că de azi înainte acest guvern va fi exclusiv unul al dialogului şi al consultării publice pe marile subiecte care privesc întreaga societate. E singura modalitate pentru a merge mai departe cu toţii împreună ca naţiune. 
Doamnelor şi domnilor, avem un Program de Guvernare suficient de bun încât să nu ne pună niciodată să alegem între justiţie şi salarii, între dreptate şi pensii. Acestea nu sunt direcţii care să se excludă, depind unele de celelalte. Întărirea statului de drept nu este un scop în sine, decât în măsura în care el este folosit pentru a crea deopotrivă instituţii puternice care să funcţioneze corect şi în interesul public, dar şi bunăstarea în casele tuturor românilor, fie că lucrează în administraţie sau în companii private, cu toţii merită o viaţă mai bună. Respectarea legilor este unul dintre factorii fundamentali, care aduc bunăstare într-o ţară. Pentru asta trebuie să avem legi funcţionale, adaptate normelor europene în materie, dar şi instituţii care să le pună în aplicare cu bună credinţă. Doamnelor şi domnilor, românii au nevoie de drumuri, au nevoie de şcoli, au  nevoie de spitale, de locuri de muncă, de salarii şi de pensii mai mari sau de taxe mai mici. Companiile au nevoie de predictibilitate şi de coerenţă fiscală, dar mai presus de toate mai au nevoie de ceva: de dialog, de consultare şi de transparenţă. Mă angajez în faţa dvs ca acest guvern, pe care îl conduc, să poarte de azi un dialog permanent cu românii, să se consulte cu românii şi să fie transparent în relaţia cu românii. 
Dragi colegi, acum o lună eram în acelaşi loc în faţa dvs să vă cer votul de încredere. Astăzi mă vedeţi din nou, cred că am mai multă experienţă şi am învăţat o lecţie nouă. Vă rog, ca şi atunci, să aveţi deplină încredere în guvernul pe care îl conduc, în colegii noştri miniştri şi să respingeţi această moţiune de cenzură. Vă mulţumesc!
 

 

Declarații ale premierului Sorin Grindeanu la Parlament, după votul pe moțiunea de cenzură

[Check against delivery]

Reporter: Moțiunea a picat, cum vedeți acest rezultat?

Sorin Grindeanu: Este o a doua confirmare, dacă vreți. Pentru mine a însemnat foarte mult şi ceea ce s-a întâmplat ieri, şi anume votarea bugetului. Astăzi, un drept constituţional pe care îl are opoziţia a fost exercitat; este a doua oară în 40 de zile, dacă nu mă înşel, când Guvernul a fost reconfirmat. Eu am invitat în discursul meu la dialog, la transparenţă, la tot ceea ce înseamnă un mers normal în România. Unii dintre cei care eu vorbit au înţeles apelul meu, fie că este vorba de opoziţie, fie că este vorba de putere, sper să se întâmple aşa în viitor.

Ceea ce pot eu să vă asigur este că, din punctul de vedere al Guvernului, lucrurile vor sta, de acum încolo, în acest mod. Un mod transparent, un mod care va aduce dialogul în actul de decizie pe care îl vom lua la guvern. Ăsta este un lucru extrem de important din punctul meu de vedere.

S-a făcut ceva important azi, a reieşit ceva important, cred. A fost un numitor comun legat de dezbaterile pe legile justiţiei, pe modificarea codurilor penale. Fie că au fost argumente pro, fie că au fost argumente contra, cam toată lumea a fost de acord că acest lucru trebuie să se întâmple în Parlament. Iată că acest început pot să îl consider ca speranţă; în Parlament trebuie să se întâmple aceste lucruri, sunt perfect de acord. La o dezbatere cât se poate de largă, din punctul meu de vedere, pe decizii, dacă vorbim de codurile penale şi codurile de procedură penală, decizii sau legi, așa cum vă spuneam şi ieri, care să privească decizii ale CCR.

Reporter: Că vorbim de justiţie, ce facem cu ministrul justiţiei, pentru că a trecut moţiunea, a trecut momentul moţiunii, a trecut bugetul...

Sorin Grindeanu: Aşa cum vă spuneam, cred că şi ieri, şi alaltăieri, pentru că am fost extrem de prezent în Parlament, o să am o discuţie cu dânsul în seara aceasta sau mâine dimineaţă, iar mâine după-masă, după şedinţa de guvern, o să vă anunţ ce decizie am luat.

Reporter: Decizia CCR de natură să vă schimbe decizia pe care o aveţi în privinţa ministrului Justiţiei?

Sorin Grindeanu: Tocmai de aceea vă spuneam că vreau să am o discuţie cu el. Decizia mea e luată...

Reporter:: Care este?

Sorin Grindeanu: O să vedeţi mâine...

Reporter: Domnul Dragnea vorbea deja de portretul noului ministru...

Sorin Grindeanu: Şi eu v-am spus o părere ieri, de fapt mi-aţi dat o idee ieri într-una din întrebările pe care mi le-aţi pus, chiar o consider o idee foarte bună, dar hai să facem lucrurile - iarăşi citez din clasici în viaţă - pas cu pas, să facem lucrurile în etape. Vă spuneam şi ieri, vă spuneam şi alaltăieri, doresc să am o discuţie fie astăzi după-amiază, fie mâine dimineaţă, decizia mea rămâne aceeaşi, dar vreau să am o discuţie legată şi de ceea ce a decis CCR astăzi. Credeţi-mă că nu am ajuns să citesc...

Reporter: De la ce premise pleacă această discuţie domnule prim-ministru? Ce vă aşteptaţi /.../ răspunsul, ce nu aţi clarificat, că nici nu /.../ să discutaţi cu dumnealui?

Sorin Grindeanu: Aici nu este vorba de persoana domnului Iordache. Pe mine mă interesează şi ceea ce, de exemplu, s-a întâmplat astăzi, şi anume decizia CCR; pentru că dacă vorbim de persoană, vă spuneam şi ieri, şi alaltăieri, ce se întâmplă. Despre decizia CCR vreau să ajung să înţeleg foarte bine ceea ce s-a întâmplat azi, înţeleg că şi mâine este un termen la CCR. E extrem de important dincolo de persoana domnului ministru, pentru că acolo, lucrurile, eu cred că au fost clare şi cât se poate de clare.

Reporter: Ţineţi cont şi de ceea ce vă spune preşedintele PSD dar şi liderii din teritoriu, pentru că ştim că aceştia nu îşi doresc ca domnul Iordache să plece din guvern? Veţi discuta inclusiv cu cei din coaliţie, cu cei din ALDE?

Sorin Grindeanu: Este - şi azi s-a confirmat - un guvern, aşa cum vă spuneam şi cred că în discursul de investitură, un guvern politic, dar există momente în care fiecare dintre noi trebuie să luăm decizii. Eu am avut discuţii cu liderii politici; de asemenea, liderii politici şi-au spus unii dintre ei punctul de vedere. Rămâne valabil ceea ce vă spuneam şi ieri, şi alaltăieri, şi anume această primă discuţie pe care o aştept din partea domnului Iordache, de data asta mai mult şi pe ceea ce s-a întâmplat prin decizia Curţii Constituţionale şi pe ceea ce, până la urmă, se va întâmpla şi mâine, dar nu schimbă în niciun fel decizia.

Reporter: /.../ alte compromisuri pentru a detensiona...

Sorin Grindeanu: Dar nu am făcut niciun...

Reporter: Compromisul a fost, aţi anulat ordonanţa. ... pentru a detensiona situaţia şi pentru a-i asigura pe cei care sunt în stradă şi cei care sunt nemulţumiţi că pe viitor nu se vor mai repeta astfel de situaţii. Aţi spus în discurs că nu o să mai treceţi astfel de ordonanţe prin guvern. Ce asigurări le daţi celor care încă se mai îndoiesc de buna-credinţă a acestui guvern?

Sorin Grindeanu: Mai mult decât a reafirma încă o dată, aşa cum am făcut-o de la tribuna Parlamentului, că pe tot ceea ce înseamnă subiecte sensibile, aşa cum e justiţia, lucrurile nu or să se desfăşoare aşa. Și mai mult decât faptul că am reiterat dorinţa de a aborda lucrurile prin dialog, cu toată lumea, pe tot ceea ce înseamnă aceste puncte sensibile, nu pot să fac mai mult decât atât decât să reafirm. Rămâne ca timpul să dovedească dacă lucrurile s-au întâmplat aşa. Eu vă spun...

Reporter: /.../ transparență în general.

Sorin Grindeanu: Corect. Eu vă spun decizia mea ca aceste lucruri să se întâmple în acest fel, în această formă.

Reporter: Ce părere aveţi - îmi cer scuze - că parlamentarii PSD nu au votat? Vi se pare în regulă sau nu?

Sorin Grindeanu: Eu am văzut...

Reporter: /.../

Sorin Grindeanu: Nu sunt parlamentar, nici nu aş vrea să vorbesc în numele lor. I-am întrebat şi eu pe colegii mei de ce au adoptat această tactică, au spus că ei au mai votat o dată acum 40 de zile pentru acest guvern, moţiunea nu-şi mai are rostul ca  substanţă şi atunci nu vor să-şi...

Reporter: Puteau împotriva ei, împotriva moţiunii.

Sorin Grindeanu: Eu v-am spus ce... atât. Trebuie să întrebaţi pe altcineva, nu eu am hotărât.

Reporter: În 2010, când a fost o altă moţiune de cenzură, care viza atunci guvernul Boc, reprezentanţii PSD susţineau atunci că această practică este precum ”ţinutul oilor în ţarc”. De ce atunci a fost criticată această practică, iar acum îmbrăţişată?

Sorin Grindeanu: Repet: la întrebarea pe care mi-aţi pus-o şi întrebările de mai devreme, eu v-am dat o explicaţie pe care pot eu să o dau. Liderii de grup de la Cameră, de la Senat, probabil că pot să vă spună mai multe, de ce au adoptat această opţiune. Recunosc că, poate, dacă ar fi mers la vot şi ar fi adoptat altă tactică, lucrurile erau, poate, fără echivoc; doar că înţeleg şi reţinerile - sau nu neapărat reţinerile, cât argumentele pe care dânşii mi le-au spus, aşa că mergem mai departe.

Reporter: /.../ trădare în partid?

Reporter: /.../ nu înseamnă tot lipsă de transparenţă?

Sorin Grindeanu: Dar nu la guvern.

Reporter: Doar în domeniul justiţiei nu va mai emite guvernul ordonanţe de urgență?

Sorin Grindeanu: Nu. Am spus că nu doar în domeniul...

Reporter: Dar în care?

Sorin Grindeanu: Nu am spus că nu vor mai fi. Nu am inventat noi aceste... E nevoie de foarte multe ori să ai ordonanţe de urgenţă. Eu am spus că pe domenii sensibile, aşa cum e cel de justiţie. Nu ştiu, o să mai vedem, poate pe domeniul fiscal, eu consider că e, de asemenea, un domeniu sensibil. O să vedem şi lucrurile astea vreau să le facem în mod normal. Mulţumesc mult.

Reporter: Vă pare rău că aţi adoptat această ordonanţă de urgenţă, acum după două săptămâni?

Sorin Grindeanu: Am spus şi în discurs că am urmărit toate aceste dezbateri...

Reporter: Vă pare rău în mod personal?

Sorin Grindeanu: Am spus şi am recunoscut că atâta timp cât iei o decizie care duce la asemenea lucruri, la chestiuni care duc oameni în stradă să manifesteze, chiar dacă poate fondul problemei sau conţinutul problemei e corect, e clar că decizia ta nu a fost cea corectă - şi tocmai de aceea am şi abrogat-o -, pentru că în momentul în care se provoacă asemenea mişcări de stradă, repet, chiar dacă poate fondul problemei e cel corect, nu poţi să faci altceva decât să retragi acea acţiune şi asta am făcut. Mulțumesc. Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol  ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei