Actualitate

Miercuri, 12 Iunie

Discurs susținut de premierul Viorica Dăncilă la dezbaterea ”Upgrade România: Marile proiecte de investiții în 2019”

Galerie foto

[Check against delivery]

Doamnelor și domnilor,

Aș vrea să încep prin a felicita organizatorii pentru alegerea acestei teme, de mare interes atât pentru Guvern, cât și pentru mediul de afaceri.

Investițiile au un rol esențial în dezvoltarea unei țări, prin beneficiile rezultate pe piața muncii, prin efectele de multiplicare și prin facilitățile pe care le aduc zonelor unde sunt realizate.

2019 este anul în care Guvernul acordă o atenție sporită proiectelor de dezvoltare a României, atât în plan local, regional și național.

Datele oficiale confirmă creșterea investițiilor nete în economie în primul trimestru al acestui an, cu 5,7% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Sunt cifre care ne încurajează să continuăm pe acest drum: susținerea investițiilor publice și stimularea proiectelor private.

România a înregistrat în ultimii ani una dintre cele mai mari creșteri economice din Uniunea Europeană. Eurostat și Institutul Național de Statistică ne-au dat recent din nou vești bune legate de creșterea Produsului Intern Brut.

Avem a doua cea mai mare creștere economică din UE, pe primul trimestru al acestui an. Este un avans sustenabil, la care au contribuit aproape toate ramurile economiei.  

Pentru 2019, avansul economic este estimat la 5,5% din PIB, în condițiile unui an agricol normal şi ale redresării sectorului serviciilor şi investițiilor. În următorii doi ani creşterea economică se va baza îndeosebi pe investiţii în sectoarele strategice din economie şi care să dezvolte producţia autohtonă.

La nivelul Guvernului, avem în vedere mai multe programe de stimulare a investițiilor, care să asigure o dezvoltare armonioasă a regiunilor țării și de care să beneficieze cât mai mulți români.

Un prim program este cel pentru stimularea investiţiilor cu impact major în economie, mecanism prin care, în anul 2018, am susţinut proiecte de peste 5,1 miliarde lei; pentru 2019 această valoare va fi depăşită.

Doamnelor și domnilor,

Pentru acest an am prevăzut în buget peste 10 miliarde de euro pentru investiţii publice, îndeosebi în infrastructură, educaţie, sănătate.

În transporturi, au fost deblocate sau începute proiecte importante, așteptate de români de multă vreme. Nu voi insista aici pentru că sunt sigură că domnul ministrul Cuc va vorbi despre aceste investiții, precum și despre cele pe care le vom derula în perioada următoare.

Pentru investițiile în sănătate, prioritate a Guvernului României, anul acesta am alocat un buget istoric, de peste 6 ori mai mare față de cel prevăzut anul trecut.

Pe lângă fondurile de aproximativ 1 miliard de lei pentru achiziția de aparatură și echipamente medicale, am alocat aproximativ 740 milioane de lei pentru investiții în unități sanitare din subordinea Ministerului Sănătății și din rețeaua autorităților publice locale. În acest sens, am prevăzut sume importante pentru extinderea secţiei de Oncologie a Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, pentru Institutul Regional de Oncologie Timişoara, dar și pentru construirea de noi spații în cadrul Institutului Oncologic din Cluj-Napoca.

Totodată, continuăm proiecte începute acum mai mulți ani, cum ar fi construcția și dotarea cu aparatură a Spitalului de Pediatrie din Timișoara, a cărui construcție a început acum 10 ani. Am alocat bani pentru dotarea Blocului operator de la Spitalul Universitar din București  care a început să fie renovat acum 10 ani, este finalizat, dar nu are aparatura necesară. Mai vorbim și despre Spitalul din Fălticeni, care a început să fie construit în 1990. Anul trecut am finanțat construcțiile, anul acesta vom finanța dotarea cu aparatură medicală.

Acordăm susținerea financiară pentru investițiile în spitalele publice din reţeaua sanitară a autorităţilor locale, ca de exemplu lucrări de construcții, reparații capitale, achiziție de echipamente și aparatură medicală.

Din fonduri europene, pentru sănătate, sunt disponibile 800 milioane euro, din care vom finanța reabilitarea şi modernizarea a 280 unităţi medicale şi a 35 unităţi de primiri urgenţe.

Pe lângă fondurile alocate de la bugetul de stat pentru sănătate, tot pentru anul 2019, se adaugă peste 200 milioane de euro pentru continuarea construcțiilor si dotărilor cu echipamente a unităților sanitare din țară, în cadrul unui Acord de împrumut încheiat cu Banca Mondială.

Un proiect important de investiții îl reprezintă achiziția de incubatoare pentru dotarea tuturor unităților sanitare care au secții de îngrijire nou-născuți. Ministerul Sănătății asigură finanțarea pentru achiziția a 1170 de incubatoare, procedurile de achiziție sunt finalizate, iar în a doua jumătate a anului acestea vor fi livrate.

Educația a fost unul dintre principalii beneficiari ai Programului Național de Dezvoltare Locală, prin care asigurăm fonduri pentru obiective incluse în pachetul minim de servicii publice în fiecare localitate din mediul rural și urban. Sunt proiecte din domenii strategice: pe lângă educație, vorbim de sănătate, apă-canalizare, energie termică și electrică (inclusiv iluminat public), transport/drumuri, salubrizare, cultură, culte, locuire și sport. Printr-o alocare financiară care depășește 47 de miliarde de lei, în cele două etape ale programului, am reușit să includem la finanțare mai mult de 12.500 de obiective. Dintre acestea, aproape 3.400 au fost grădinițe și școli.

Ce aș vrea să subliniez este că fiecare comună a beneficiat de finanțare pentru cel puțin un obiectiv prin acest program. Dar, desigur, domnul vicepremier Daniel Suciu va da mai multe detalii.

Un alt program, complementar PNDL, îl reprezintă Fondul de Dezvoltare şi Investiţii, cu alocări anuale de peste 1 miliard de euro. Deși lansat de mai puțin de două luni, acest program este foarte apreciat de primari. Până acum au înregistrat aproximativ 1.500 de solicitări de finanțare, cele mai multe cu privire la  investiții în infrastructura de transport, în rețeaua de apă şi canalizare, în reţelele de energie electrică şi de gaze, inclusiv extinderea acestora. Încurajez autoritățile locale să aplice pentru obținerea sprijinului guvernamental în derularea proiectelor de investiții și dezvoltare a comunităților locale și pentru a crește condițiile de viață pentru români.

Pentru că nevoia de finanțare este foarte mare, apelăm la sursele disponibile pentru susținerea investițiilor. Fondurile europene reprezintă o sursă foarte importantă pentru dezvoltarea unor proiecte din mai multe domenii cu beneficii directe pentru români.

Am făcut progrese substanțiale de la preluarea mandatului, astfel încât rata absorbției a crescut la 29%, foarte aproape de media statelor membre, care este de 31%.

De asemenea, o altă soluție este realizarea în parteneriat public-privat a unor mari proiecte de investiții.

Am schimbat profund cadrul legal pentru parteneriatul public-privat, pentru a simplifica şi eficientiza procesul de atribuire şi realizare a proiectelor de investiţii în parteneriat public-privat. Într-un timp relativ scurt am aprobat în Guvern o listă cu 22 de mari proiecte strategice care urmează să fie realizate în parteneriat public-privat.

O parte din aceste proiecte au intrat deja în etapa finală de lucru, de exemplu Autostrada Ploieşti-Braşov are acum un constructor cert:  asocierea dintre cea mai mare firmă din China şi una dintre cele mai importante firme din Turcia.

Totodată, mai sunt o serie de mari proiecte care au deja studiile de fundamentare finalizate sau într-o etapă foarte avansată, și mă refer aici Autostrada "Târgu Neamţ - Iaşi", proiectul de amenajare a râului Argeş, Centrala Hidroelectrica cu acumulare prin pompaj Tarniţa-Lăpuşteşti și construirea şi operarea unei bănci naţionale de sânge, plasmă umană şi celule stem.

Din punct de vedere legislativ, anul acesta am reglementat și modul de implicare a fondurilor sau societăţilor de investiţii, inclusiv a fondurilor de pensii administrate privat care doresc să participe în parteneriat public-privat la realizarea acestor proiecte strategice.

Sunt convinsă că pe acest punct detalii suplimentare vă va da ministrul Finanțelor Publice, domnul Teodorovici.

Sunt demersuri importante pe care le-am făcut și pe care le avem în vedere în perioada următoare pentru stimularea investițiilor publice și private, principalul motor de dezvoltare economică și de bunăstrare pentru români.

Sunt convinsă că și colegii mei de cabinet vor dezvolta, fiecare pe domeniul său de competență, și că din această dezbatere vor rezulta idei constructive și benefice, pe care să le avem în vedere.

Încă o dată vă felicit pentru tema aleasă și vă doresc mult succes!

Vă mulțumesc!

 

 

 

 

 

 

  

 

  Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol  ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei