Actualitate

Joi, 16 Mai

Întrevederea premierului Viorica Dăncilă cu preşedintele Consiliului de Miniştri din Bosnia şi Herţegovina, Denis Zvizdić

Galerie foto

Primirea oficială, de către prim-ministrul Viorica Dăncilă a preşedintelui Consiliului de Miniştri din Bosnia şi Herţegovina, Denis Zvizdić

 

Galerie foto

Întrevederea în plen a celor două delegații oficiale

 

Galerie foto

Declarații comune de presă ale permierului Viorica Dăncilă și ale preşedintelui Consiliului de Miniştri din Bosnia şi Herţegovina, Denis Zvizdić

[Check against delivery]

 

Viorica Dăncilă: Bună ziua! Sunt deosebit de onorată să mă aflu astăzi în compania omologului meu bosniac, pe care l-am invitat în România într-o perioadă foarte importantă pentru țara noastră, în care deținem, pentru prima dată, președinția Consiliului Uniunii Europene. Am avut o întâlnire deosebit de fructuoasă în cadrul căreia am discutat în detaliu despre stadiul cooperării bilaterale, perspectivele primirii anul acesta de către Bosnia și Herțegovina a statutului de stat-candidat la aderarea la Uniunea Europeană. Continuarea procesului de extindere a Uniunii Europene cu partenerii din Balcanii de Vest reprezintă o prioritate a președinției României la Consiliul Uniunii Europene, deoarece suntem convinși că această politică de succes a Uniunii este singura care poate garanta edificarea unei regiuni prospere și sigure, care să contribuie la dezvoltarea și consolidarea proiectului european. Ne dorim ca toată regiunea să înregistreze progrese pe baza principiului meritelor proprii și îndeplinirii criteriilor de aderare. Abordarea noastră vizează materializarea obiectivelor stabilite prin concluziile Consiliului din iunie 2018, când a fost reafirmat angajamentul Uniunii Europene în ceea ce privește politica de extindere. În ceea ce privește obiectivul partenerilor noștri din Bosnia și Herțegovina, de-a obține statutul de stat-candidat la aderarea la Uniunea Europeană, am reafirmat hotărârea noastră, inclusiv din postura de președinție a Consiliului Uniunii Europene, de a sprijini în continuare o decizie pozitivă în acest sens, bazată pe principiul meritelor individuale și după parcurgerea etapelor la nivelul Uniunii Europene, care să permită o decizie a Consiliului pe baza opiniei Comisiei Europene, care este așteptată în perioada următoare.

Am reiterat omologului meu faptul că rămânem angajați să oferim prietenilor noștri din Bosnia și Herțegovina orice fel de asistență politică sau tehnică necesară în vederea intensificării dialogului cu instituțiile europene. L-am asigurat pe colegul meu din Bosnia și Herțegovina că succesul țării sale contribuie, din punctul nostru de vedere, la stabilitatea și prosperitatea Balcanilor de Vest, dar și a Uniunii Europene în ansamblul ei. În plan bilateral, ne bucurăm să constatăm că schimburile comerciale s-au îmbunătățit semnificativ în ultimii ani, dar știm că există destul potențial pentru intensificarea relațiilor economice. Am convenit asupra necesității de a promova mai bine oportunitățile oferite de economiile noastre mediului de afaceri din ambele țări. Am fost de acord, în special, asupra intensificării colaborării bilaterale în domeniile energie, afaceri interne, securitate socială, turism, protecția mediului, educație și cultură. Am discutat în context despre securitatea energetică a regiunii noastre, care este de o importanță capitală pentru stabilitatea și prosperitatea Europei de Sud-Est. Am analizat împreună cadrul juridic bilateral și acordurile aflate în diferite faze de negociere, exprimând speranța că acestea vor fi semnate cât mai curând la nivel ministerial și îmi exprim încrederea că încheierea lor ar sprijinii fundamental obiectivul comun de consolidare a cooperării bilaterale. Am discutat și despre cooperarea noastră educațională, culturală și științifică și am invitat funcționarii publici din Bosnia și Herțegovina, precum și studenții, să profite din plin de oportunitățile de formare oferite de instituțiile și universitățile noastre, recunoscând existența mai multor inițiative și programe ale Uniunii Europene în aceste domenii.

În plan regional, am fost de acord că statele membre ale Uniunii Europene, instituțiile europene și aliații strategici, trebuie să fie cu toții conștienți că stabilitatea regiunii Balcanilor de Vest constituie o prioritate și un obiectiv comun și că amenințările la adresa securității țărilor din Balcanii de Vest necesită eforturi conjugate. România participă astfel direct la securitatea și stabilitatea Bosniei și Herțegovinei prin prezența militarilor români în cadrul operațiunii "EUFOR Althea", cu rezultate pozitive în ceea ce privește creșterea gradului de siguranță al țării și instruirea forțelor armate ale Bosniei și Herțegovinei. În încheiere, doresc să vă mulțumesc, domnule președinte al Consiliului de Miniștri, pentru discuțiile deschise și constructive pe care le-am avut și să vă urez mult succes în îndeplinirea obiectivelor țării dumneavoastră!

 

Denis Zvizdić: Vă mulțumesc frumos! De la bun început vreau să îi mulțumesc premierului pentru sprijinul acordat și pentru vizită. Pentru Bosnia și Herțegovina este foarte important sprijinul oferit pentru integrarea în Uniunea Europeană. (...) Mulțumesc pentru sprijinul unui stat prieten, care ne acordă sprijinul în timpul președinției sale, în scopul extinderii Uniunii Europene, ceea ce este foarte important pentru Bosnia și Herțegovina și pentru toate statele din Balcanii de Vest, deși noi din Balcanii de Vest folosim noțiunea de integrare în loc de extindere a Balcanilor de Vest, deoarece, din punct de vedere geografic, noi suntem parte a Europei și de aceea folosim această sintagmă. Am vorbit despre câteva priorități pentru colaborarea noastră, dar și pentru Balcanii de Vest și perspectiva noastră europeană. Am accentuat că păstrarea libertății și stabilității în Bosnia și Herțegovina drept regiune a Balcanilor de Vest, un pas spre democratizarea societății noastre, lupta împotriva criminalității și extremismului este de asemenea importantă. Este importantă creșterea economică, este important procesul de la Berlin pentru noi, care reprezintă un scop important. Am discutat despre conexiunea infrastructurii, deoarece ea este foarte importantă pentru dezvoltarea economică, pentru dezvoltarea regiunii, pentru conectivitatea oamenilor tineri și am apreciat că aceștia sunt pași importanți pentru integrarea Balcanilor de Vest în Uniunea Europeană. Acesta este unul dintre scopurile noastre principale - integrarea europeană este un factor integrativ în Balcanii de Vest deoarece mesajul că Uniunea Europeană are o perspectivă reală a integrării Balcanilor de Vest în Uniunea Europeană este semnificativă pentru dezvoltarea regiunii și pentru colaborarea statelor din Balcanii de Vest.

Eu i-am prezentat distinsei doamnei premier realizările Bosniei și Herțegovinei în ultimii patru ani pe calea integrării europene; am fost un partener credibil pentru Uniunea Europeană în toate activitățile prevăzute, punctul culminant fiind depunerea răspunsurilor noastre la chestionarul Comisiei Europene, care a conținut 450 de întrebări și răspunsul a fost dat pe 25.000 de pagini. Ceea ce este cel mai important este că Bosnia și Herțegovina în ultimii patru ani a făcut o treabă foarte bună la fel ca și toate țările din Balcanii de Vest, în momentul în care le-a fost acordat statutul de țară-candidat. Noi respectăm toate procedurile, așteptăm să primim o opinie pozitivă a Comisiei Europene și sperăm că Bosniei și Herțegovinei i se va conferi statutul de țară-candidat. Aceasta nu este doar o chestiune referitoare la dezvoltarea Bosniei și Herțegovina, este vorba despre dezvoltarea economică și a tuturor sectoarelor. Cred că acest statut este mai important pentru Bosnia și Herțegovina decât pentru alte țări din Balcanii de Vest. Noi ne bucurăm de progresele realizate de vecinii noștri. Sunt convins că și Albania, și Macedonia trebuie să înceapă negocierea, dar suntem convinși că Bosnia și Herțegovina trebuie să primească acest statut de țară-candidat. Integrarea europeană și aderarea la NATO sunt pentru noi foarte importante pentru viitorul nostru. Sunt două scopuri principale când e vorba de politica externă, constituie un pilon important pentru stabilitatea în Balcani, pentru dezvoltarea economică, pentru inaugurarea noilor locuri de muncă, pentru stoparea plecării tinerilor din țările din Balcanii de Vest și din regiune. De aceea dorim să avem un dialog care va contribui la dezvoltarea stabilității în regiune și suntem convinși că vom respecta în continuare frontierele recunoscute în plan internațional în Balcanii de Vest. Vom respecta și acordurile semnate cu vecinii noștri, cu Croația și Serbia.

Din punct de vedere economic, am constatat că există o foarte mare de colaborare în diverse domenii, precum domeniul energetic, industriei metalurgice, auto, dezvoltarea în domeniul agriculturii, domeniul IT, inovației, educației, cercetării și nu în ultimul rând, în domeniul turismului, care în Bosnia și Herțegovina se dezvoltă foarte rapid cu perspectiva să introducem o linie directă între București și Sarajevo și care ar facilita atât oamenilor de afaceri, precum și studenților și specialiștilor să se viziteze mai des. Colaborarea din acest moment nu reflectă potențialul care există când este vorba de colaborarea bilaterală între țările noastre. Am convenit să dezvoltăm această colaborare, să organizăm forumuri la care să fie incluse Camerele de Comerț din țările noastre, întâlniri care vor consolida colaborarea economică dintre statele noastre.

În sfârșit, vă rog să îmi permiteți să îi mulțumesc doamnei premier, să îi mulțumesc României, care se luptă pentru păstrarea teritoriilor actuale, pentru viitorul Uniunii Europene, să îi mulțumesc pentru președinția pe care o deține cu succes, deoarece ați reușit să mențineți ca temă principală integrarea Balcanilor de Vest, ceea ce este foarte important pentru întreaga Uniune Europeană. Și eu sper ca în cadrul președinției dumneavoastră, după alegerile pentru Parlamentul European și Comisia Europeană, vom putea aștepta cu bucurie faptul că ne-a fost acordat statutul de țară-candidat, că a fost activat MAP-ul pentru aderarea la NATO și, în acest sens, suntem pe calea care o va duce pe Bosnia și Herțegovina spre Uniunea Europeană, deoarece noi, în Bosnia și Herțegovina, apreciem că în Balcani nu putem avea mai mulți jucători, putem avea doar unul singur, care este Uniunea Europeană, și bineînțeles, cei care înțeleg situația din Balcani și respectă integrarea teritorială a tuturor statelor, cum sunt Statele Unite ale Americii. Stabilitatea în Balcani este importantă nu doar pentru regiunea noastră, ci pentru întreaga Europă. Vă mulțumesc pentru primirea călduroasă! Vă mulțumesc pentru atitudinea prietenească față de Bosnia și Herțegovina și doresc să vă spun că ușa Bosniei și Herțegovina pentru domnia voastră, pentru miniștri, pentru oamenii de afaceri e deschisă întotdeauna și sunteți bineveniți! Mulțumesc. Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol  ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei