Actualitate

Vineri, 31 August

Participarea premierului Viorica Dăncilă la inaugurarea Stației pentru tratarea apei potabile Palas, obiectiv reabilitat și modernizat cu finanțare europeană, în cadrul Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 -2020

Galerie foto

 

Alocuţiunea premierului Viorica Dăncilă la Constanţa, cu prilejul  participării la inaugurarea Stației pentru tratarea apei potabile Palas, obiectiv reabilitat și modernizat cu finanțare europeană

[Check against delivery]

Viorica Dăncilă: Bună ziua! Mă bucur să fiu astăzi alături de dumneavoastră, cu prilejul a două momente importante pentru îmbunătățirea serviciilor publice pentru cetățeni: mă refer la stația de tratare a apei potabile Palas, inaugurată astăzi în urma lucrărilor de reabilitare şi modernizare. Al doilea eveniment important este legat de semnarea contractului de finanțare pentru proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată, proiect semnat astăzi de către doamna ministru Rovana Plumb şi, de care, aşa cum au spus antevorbitorii mei, vor beneficia cât mai mulți cetățeni. Mă bucur mult că autorităţile locale, societatea RAJA au înțeles importanța investiţiilor, au înțeles importanța absorbției fondurilor europene. După cum ştiţi, Guvernul României şi-a propus să crească gradul de absorbție a fondurilor europene şi să avem cât mai multe investiţii în România. Astfel, dacă la sfârşitul anului gradul de absorbție a fondurilor europene, procentul de absorbție era de 16%, prin efortul ministrului fondurilor europene, prin efortul autorităţilor publice locale, în iunie 2018 avem un procent de absorbție a fondurilor europene de 19% şi vrem ca, până la sfârşitul acestui an, procentul absorbției fondurilor europene să ajungă la 25% faţă de media UE care este de 20%. Guvernul vrea să ajute absorbția fondurilor europene, chiar în ultima şedinţă de guvern am adoptat un act normativ care permite autorităţilor publice locale să facă împrumuturi din Trezorerie, până la 800 de milioane de lei. Banii pot fi folosiți pentru prefinanţări, cofinanţarea proiectelor din fonduri externe nerambursabile, dar şi pentru cheltuieli neeligibile în ceea ce privește infrastructura locală şi mă refer la apă, canal, drumuri sau şcoli. Vreau să felicit încă o dată RAJA S.A. Constanța, vreau să felicit autorităţile locale pentru aceste investiţii şi am convingerea că vor urma alte investiţii importante pentru municipiul Constanţa şi pentru judeţul Constanţa. Vă mulţumesc!

 

 

Declarațiile premierului Viorica Dăncilă susţinute la Constanţa

[Check against delivery]

Reporter: Aveţi de gând ca la această şedinţă să propuneți aşa ceva?

Viorica Dăncilă: Nu se va vorbi la acest Comitet Executiv despre remaniere guvernamentală. După cum ştiţi, am spus că se va face o evaluare a fiecărui ministru, în funcție de programul de guvernare. Nu am făcut încă această evaluare, deci nu putem vorbi de o remaniere guvernamentală.

Reporter: Sunteți mulțumită de toţi miniştrii?

Viorica Dăncilă: Acest lucru pot să-l spun în urma evaluării pe care o fac, comparativ cu sarcinile îndeplinite, cu obiectivele îndeplinite din programul de guvernare. Până nu văd această foaie de parcurs a fiecărui ministru, dacă a fost îndeplinită, nu pot să fac anumite precizări.

Reporter: Sunt lideri din PSD care spun că ar trebui schimbați anumiți miniştri şi cer acest lucru tot mai repede, asta pentru că preluăm președinția Consiliului UE la 1 ianuarie.

Viorica Dăncilă: Este adevărat, pentru noi președinția Consiliului UE este foarte importantă, aş putea spune că este un examen pe care îl dăm după aderarea României la UE. În acest sens, pentru că tot aţi adus în discuţie, vreau să vă asigur că suntem în grafic cu pregătirile, avem dosarele pregătite pentru fiecare ministru în parte şi în ceea ce privește preluarea președinției se fac toate eforturile din partea Guvernului României pentru ca această președinție să fie una de succes.

Reporter: Dacă vor fi schimbări în Guvern, nu le va fi greu noilor miniştri să se pună la punct, astfel încât să fie pregătiți la 1 ianuarie pentru preluarea președinției?

Viorica Dăncilă: Chiar dacă vor fi schimbări în guvern, v-am spus, nu am discutat încă despre acest lucru, vom avea grijă ca fiecare să fie pregătit, să fie pus la punct cu președinția austriacă, după cum ştiţi noi asigurăm președinția din umbră, precum şi cu obiectivele pe care le avem noi în cadrul președinției.

Reporter: Dvs aţi înţeles momentul când s-a dat ordinul de intervenţie a Jandarmeriei pe data de 10 august?

Viorica Dăncilă: Nu aş vrea să vorbesc despre acest lucru. A dat explicaţii şi a prezentat un raport doamna ministru Carmen Dan. Am spus de nenumărate ori că eu nu vreau să acuz sau să absolv pe cineva de o vină, dar pentru mine este important ca, atunci când se fac acuzații, acestea să fie bazate pe probe concrete.

Reporter: Prefectul Capitalei spune că a mințit ministrul de interne, Carmen Dan.

Viorica Dăncilă: Aceste lucruri se vor discuta la guvern. Nu am avut încă o discuţie cu prefectul sau cu ministrul de interne.

Reporter: Când va fi finalizată evaluarea miniştrilor? Puteți să ne spuneți dacă va dura o lună, două, trei, până când...

Reporter: Spuneaţi că se fac periodic aceste evaluări.

Viorica Dăncilă: O evaluare totală va urma. Nu pot să vă dau o...

Reporter: Şi în cadrul PSD?

Viorica Dăncilă: Bineînţeles că această evaluare se va face în cadrul coaliţiei. Suntem un guvern politic şi este normal ca evaluarea să o fac în cadrul coaliţiei şi să discut cu copreşedinţii coaliţiei.

Reporter: Când anume?

Viorica Dăncilă: Cred că începând de luna aceasta începem să facem evaluarea. Dar eu cred că mai important decât evaluarea este faptul că toate măsurile pe care le-am luat sunt măsuri bune, că respectăm programul de guvernare şi cred că acest lucru este observat, chiar dacă văd anumite răutăți în spaţiul public, şi de organizațiile internaționale.

Reporter: Veţi vizita şi localitățile lovite de pestă porcină?

Viorica Dăncilă: Pentru mine nu este importantă vizita. Dacă va fi necesar, voi merge. Pentru mine este important să luăm toate măsurile pentru a ajuta zonele respective, să respectăm ceea ce s-a stabilit la nivel guvernamental şi în același timp pentru mine este important să avem rectificarea bugetară pentru a putea despăgubi oamenii care au fost afectați de acest lucru. Pentru că tot aţi adus în discuţie acest subiect, mi-aş dori foarte mult ca în an Centenar să nu mai profităm de necazul unor oameni şi să facem din aceste lucruri subiecte de dispută politică. Eu cred că este foarte important, este foarte important să luăm măsurile care se impun.

Reporter: Şi au fost luate?

Viorica Dăncilă: Da, au fost luate şi cred că în conferinţa de presă pe care a susţinut-o ministrul agriculturii cu președintele ANSVSA şi cu domnul Raed Arafat au fost explicați toţi pașii. Uitați-vă şi la ţările celelalte! Din păcate, este un virus care nu are un antidot şi nu putem să spunem că eradicăm de mâine peste tot, dar că vom lua toate măsurile pentru a da un răspuns.

Reporter: Au fost puse covoare pentru dezinfectare. Au trecut maşini peste covoare pe care s-a aruncat o soluţie. Aşa se face dezinfectarea din partea ANSVSA? Aşa a gândit-o domnul Geronimo Brănescu, domnul preşedinte al ANSVSA?

Viorica Dăncilă: Dvs faceţi referire la o persoană. Eu vreau să mă refer la ce măsuri s-au luat în ansamblu şi cred că domnul Brănescu a dat toate explicațiile în conferinţa de presă pe care a avut-o.

Reporter: Fostul premier Victor Ponta, într-o conferinţă de presă la Constanţa, a declarat că se știa că va fi pestă porcină sau România a fost avertizată că există riscul să ajungă şi în România. Este adevărat acest lucru?

Viorica Dăncilă: Eu nu pot să spun dacă este adevărat sau nu este adevărat. Se pot face foarte multe speculații şi tocmai vorbeam că a arăta cu degetul şi a face din acest subiect un subiect politic este inoportun.

Reporter: Comisia Europeană spunea încă de la începutul lui 2017 că nu s-au luat măsurile necesare pentru a preveni această criză.

Viorica Dăncilă: Am avut experți de la Comisia Europeană şi în curând vom avea în România comisarul pentru agricultură şi dezvoltare rurală. Vă mulţumesc.

  Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol  ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei