Actualitate

Duminică, 10 Iunie

Participarea prim-ministrului Viorica Dăncilă la oficierea slujbei de resfințire a Bisericii Mănăstirii Dealu

Galerie foto

Alocuțiunea susținută de prim-ministrul Viorica Dăncilă la oficierea slujbei de resfințire a Bisericii Mănăstirii Dealu

[Check against delivery]

 

Preafericirea Voastră, Părinte Patriarh Daniel,

Înalt Preasfințite Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon,

Înalt Preasfințiile Voastre,

Preasfințiile Voastre,

Preacuvioasă Maică Stareță Emanuela,

Preacucernici Părinți,

Preacuvioase Maici,

Cinstită Adunare,

De mai bine de jumătate de mileniu, Mănăstirea Dealu este unul dintre cele mai bogate locuri în istorie din țara noastră, martor al formării și dezvoltării neamului românesc și o dovadă peste timp a puterii întărite prin credință a românilor.

Frumusețea, liniștea și trăinicia pe care le insuflă acest loc sunt emblematice pentru poporul nostru.

Privind la arhitectura minunată a bisericii, nu am cum să nu mă gândesc că la momentul ridicării acesteia, ctitorii au avut în minte trăsăturile definitorii ale românilor.

Frumusețea locurilor și lucrurilor o dau întotdeauna oamenii care le construiesc și care le îngrijesc și care le transmit generațiilor viitoare, cu iubire, înțelegere și credință în bine, întocmai cum au făcut marii voievozi care odihnesc în Biserica Mare a Mănăstirii Dealu.

Aici se află capul lui Mihai Viteazul, domnitorul care a deschis în istoria poporului român o nouă epocă, un model care i-a inspirat pe români să se unească într-o singură națiune, trei veacuri mai târziu.

Unitatea poporului român este strâns legată și de credință și de Biserică. Mânăstirile și cei care le îngrijesc au jucat un rol important în formarea poporului român. Sunt definitorii pentru cultura și tradițiile noastre care ne fac unici în lume. Oriunde în lume există un lăcaș de cult, românii se adună în jurul său, și la bine, și la rău, dar de fiecare dată cu sufletul curat și cu gândurile bune.

Pentru că anul acesta sărbătorim Centenarul Marii Uniri, cred că este obligatoriu pentru noi toți să luăm exemplu de la înaintașii noștri, să ne inspirăm mai mult din învățăturile creștine în acțiunile noastre, să lăsăm deoparte supărările de orice fel, să ne tratăm unii pe alții cu mai multă blândețe, cu mai multă înțelegere și cu mai multă iubire, să fim uniți în protejarea valorilor și credințelor care ne reprezintă.

Dumnezeu să ne ajute!

Vă mulțumesc. Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol  ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei