Actualitate

Luni, 13 Martie

Participarea premierului Sorin Grindeanu la reuniunea Adunării Generale a Asociației Municipiilor din România

Premierul Grindeanu: Vom iniția dezbateri regionale pe tema proiectelor de dezvoltare

Guvernul va iniția o serie de întâlniri regionale cu primarii municipiilor, în care vor fi dezbătute soluțiile pentru proiectele de dezvoltare în plan local, precum și pentru cele naționale, a anunțat premierul Sorin Grindeanu la reuniunea Adunării Generale a Asociației Municipiilor din România. 

“Marile proiecte de dezvoltare trebuie discutate la nivel regional. Dumneavoastră, primarii, sunteți foarte importanți pentru comunitățile pe care le reprezentați pentru că sunteți oamenii care luați contact zi de zi cu cetățenii și rezolvați sute de probleme. /…/Marea provocare este ca, dincolo de culoarea politică, să ne canalizăm energiile în jurul marilor proiecte comune“, a afirmat prim-ministrul.

Un astfel de proiect are în vedere poziția și rolul României în ceea ce privește viitorul Uniunii Europene, țara noastră susținând necesitatea relansării proiectului european pe baza ideii de unitate în jurul valorilor și principiilor fundamentale ale UE. În acest sens, premierul Grindeanu a argumentat că România are nevoie în continuare de fonduri europene de coeziune pentru reducerea decalajelor de dezvoltare față de alte state membre.

Totodată, șeful Executivului a subliniat contribuția dezbaterilor regionale la  definitivarea unor proiecte legislative, precum legea salarizării unitare pentru angajații din sistemul public, precum și pentru găsirea unor soluții unitare de abordare a anumitor aspecte administrative.

În ceea ce privește legea salarizării unitare, premierul a subliniat că va fi construită o bază corectă de abordare, iar prin consultări cu administrația locală pot fi găsite soluții adecvate, astfel încât salarizarea în sectorul administrației publice să fie în concordanță cu responsabilitățile funcției.

“Am încredere că împreună cu dumneavoastră vom reuși să punem în practică toate aceste mari proiecte: fie că vorbim despre schimbări de substanță ale legislației, fie că vorbim de mari proiecte regionale, pe care să le punem în practică. Vă rog să apelați în mod direct la mine și la colegii din Cabinet. Provin din administrația publică, știu problemele cu care vă confruntați, iar ușa cabinetului meu este mereu deschisă”, a conchis șeful Executivului. 

 

***                                                     Galerie foto

Alocuțiunea premierului Sorin Grindeanu la reuniunea Adunării Generale a Asociației Municipiilor din România

[Check against delivery]

Sorin Grindeanu: Domnule președinte al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, domnule președinte al Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, doamnelor și domnilor primari, doamnelor și domnilor miniștri, stimați invitați,
Îmi pregătisem câteva idei legate de ceea ce voiam să vă spun astăzi, multe dintre ele au fost spuse de antevorbitorii mei. Îmi permit să vă spun câteva lucruri din postura unui fost reprezentant al administraţiei publice locale  - şi nu demult, ci până în urmă cu câteva luni - şi am spus-o şi în urmă cu două săptămâni, la Asociaţia Comunelor, mă gândesc ce aş fi spus eu, dacă eram în continuare preşedintele Consiliului Judeţean sau viceprimar la Timişoara, dacă aş fi avut o întâlnire de acest tip cu şefii Parlamentului şi cu primul- ministru sau cu mai mulţi miniştri. 
Ştiu că de fiecare dată, la întâlniri de acest tip, auziţi, auzeam, cât de importanţi sunteţi pentru partidele pe care le reprezentaţi în alegeri, cât de mult reprezentaţi pentru fiecare dintre partidele respective şi câtă nevoie este de dumneavoastră, mai ales în acele momente. Cine poate contrazice lucrul acesta? Absolut nimeni. Tot timpul se discută că trebuie să primiţi mai mulţi bani, mai multe fonduri. Cine poate contrazice lucrul acesta? Nimeni. Mai ştiu că sunteţi, în schimb, importanţi pentru comunităţile pe care le reprezentaţi, pentru că sunteţi oamenii care luaţi contact, în fiecare zi, cu problemele cetăţenilor şi rezolvaţi sute de probleme, poate, pe zi, probleme care sunt simple, dar care implică un foarte mare consum de energie. 
Poate că e momentul să ne oprim din această alergătură zilnică pe care o faceţi şi o facem şi să ne gândim cu toţii la ceea ce se spunea mai devreme, şi anume să gândim aşezat, ceea ce reprezintă, cu adevărat, o provocare pentru următorii ani, şi anume marile proiecte, marile proiecte pe care cu toţii le dorim, fie că vorbim de oraşele, de municipiile pe care le conduceţi sau proiectele regionale. Aceasta este provocarea pe care cred că o avem cu toţii în anii viitori, dincolo de culoarea politică a fiecăruia dintre noi. Politica e una, administraţia este cu totul altceva. 
Am fost, în urmă cu câteva zile, la Bruxelles, apropo de provocări. Se discută de Europa cu mai multe viteze. Avem o poziţie comună Parlament - Guvern - Preşedinţie şi un proiect comun și un exemplu, şi anume acela de a păstra traiectoria europeană a României în această formă, nu cu mai multe viteze. Avem nevoie, în continuare, şi dumneavoastră ştiţi, de fonduri de coeziune pentru că sunt cele care ne ajută să reducem decalajele dintre ţările mai puţin dezvoltate din UE şi ţările dezvoltate, dar toţi împreună, toţi cei 27, nu pe viteze diferite - asta e ceea ce vom susţine cu toţii, în lunile viitoare astfel încât să avem... şi iată un exemplu comun, un exemplu bun, un proiect comun la care să ne raliem. Au mai fost asemenea proiecte. Dacă vă aduceţi aminte, la începutul anilor 2000, când, cu toţii, dincolo de ceea ce spuneam mai devreme, de politică, am avut un proiect comun: aderarea la NATO, şi s-a făcut. De asemenea, în timpul guvernării Tăriceanu - aderarea la Uniunea Europeană, un proiect comun  în care  toate energiile au fost canalizate pentru atingerea acelui țel. 
De aceea, eu vă propun - și împreună cu reprezentanții Guvernului vom face acest lucru, o să-l rog pe domnul președinte Negoiță în lunile viitoare să organizăm întâlniri regionale pentru a discuta de proiecte regionale împreună cu reprezentanții guvernului. Doamna viceprim-ministru Sevil Shhaideh a fost deja în mai mult de jumătate din județele din țara nostră, dar marile proiecte de dezvoltare cred că trebuie discutate la nivel regional, iar cu ajutorul Asociației, cu ajutorul domnului președinte, cred că trebuie să facem acest pas.
Legea salarizării - pe legea salarizării, cum spunea mai devreme și domnul președinte Liviu Dragnea, provocarea e de tipul următor - și am avut câteva discuții înainte și cu primarii și cu colegii de-ai dumneavoastră. Noi putem construi acea bază corectă, o bază care să fie în concordanță și cu responsabilitatea pe care o are fiecare; cu ajutorul dumneavoastră, prin dezbatere publică, a asociațiilor a celor patru, prin dezbatere publică să construim în mod corect și, în mare, sunt lucrurile făcute în acest fel tocmai pentru a pune în concordanță responsabilitatea cu ceea ce înseamnă salariul. 
Mai e o problemă, poate părea mică, dar știu că aproape fiecare dintre dumneavoastră vă confruntați cu ea, ca să vă dau un exemplu, cea legată de finanțarea sportului. Este o chestiune care este tratată în mod diferit de la o unitate administrativă la alta și nu există o practică unitară. De aceea, la ultima ședință de guvern, l-am rugat pe ministrul tineretului și sportului, împreună cu Ministerul Dezvoltării, cât mai rapid, să așezăm și această lege, să o clarificăm, pentru că de prea multe ori a fost - și avem exemple în acești ani - de practici diferite de la un oraș la altul sau de la un Consiliu Județean la altul. 
Sunt convins că și domnul vicepremier Daniel Constantin o să vă spună câteva lucruri legate de deșeuri, pentru că este, de asemenea, o problemă importantă și care poate crea anumite probleme în perioada următoare. Cea legată de finanţări - împreună cu ministrul Finanțelor, pe ceea ce s-a spus în Programul de Guvernare, vom schimba multe din modul în care rămân taxele și impozitele la autoritățile locale. 
Am toată încrederea că împreună cu dumneavoastră vom reuși să punem în practică aceste mari proiecte, fie că vorbim de schimbări de legislație, de substanță, fie că vorbim de ceea ce vă spuneam mai devreme, de acele proiecte mari, regionale, pe care să le punem în practică. 
Vă reamintesc ceva ce am spus în încheiere și la Asociația Comunelor: vă rog să apelați în mod direct la reprezentanții Guvernului și la mine. Ușa cabinetului meu este deschisă. Provenind din administrația locală, știu problemele pe care le aveți. Încercăm să le rezolvăm. Vă urez mult-mult succes! Vă mulțumesc!

 

***

Declarații ale premierului Sorin Grindeanu, după participarea la reuniunea Adunării Generale a Asociației Municipiilor din România

[Check against delivery]

Reporter: Domnule premier, ați discutat cu ministrul Justiției: Aseară spunea, la o televiziune, că va discuta asupra demisiei Laurei Codruța Kovesi și a procurorului general Augustin Lazăr. 
Sorin Grindeanu:  Nu am avut o discuție cu domnul ministru. Pot să vă spun din punctul meu de vedere. Am văzut, am auzit de decizia Curții Constituționale, nu am citit-o și nu cred că e treaba mea. Eu cred că e treaba Minsterului Public. Nu vreau să intru în detalii de acest tip și nici nu o să intru pentru că e un domeniu în care cei, cred, care trebuie să aplice, până la urmă decizia Curții Constituționale, trebuie să respecte legea. Repet, nu e o chestiune care să țină de primul-ministru.
Reporter: De ce credeți că e nevoie de o astfel de evaluare a activității procurorului /.../?
Sorin Grindeanu: Nu știu, n-am văzut să existe. Asta a fost declarația domnului ministru...?
Reporter: Da.
Sorin Grindeanu: O să am o discuție, să-l întreb. Am avut o discuție cu domnul ministru săptămâna trecută, înainte de decizia Curții Constituționale legată, de exemplu, de ceea ce trebuie făcut pe problema penitenciarelor, nu doar legea grațierii, ci întregul pachet de care am mai discutat și am vrut să văd care e viziunea dânsului. Dar pe acest subiect nu am avut o discuție. Și vă repet și vă subliniez, cred că e, mai degrabă, rolului Ministerului Public de a aplica această decizie a Curții Constituțională pentru că este obligatorie. Discuțiile legate de ceea ce a spus domnul Tudorel Toader vreau prima oară să mă informez de la dânsul, dincolo de declarații.
Reporter: Domnule premier, dar ar trebui schimbați în acest moment procurorul general și șefa DNA? Se impune acest lucru?
Sorin Grindeanu: Eu cred că v-am răspuns. Nu cred că e treaba mea să fac astfel de evaluări și nici nu o să o fac. Nu e treaba primului-ministru să facă evaluări de activitate la procurorul general sau la structuri de acest tip și nici nu o să mă vedeți să fac așa ceva.
Reporter: În privința încasărilor la buget, dumneavoastră sunteți mulțumit de primele două luni?
Sorin Grindeanu: Eu le-am cerut, şi am mai declarat lucrul acesta, le-am cerut colegilor mei să îmi prezinte şi mi-au prezentat un plan de măsuri legate de reformarea a ceea ce înseamnă ANAF-ul, astfel încât tot ceea ce ne-am propus ca şi ţinte să fie atinse. Au termene, mi-au propus 14 măsuri, până la jumătatea lunii aprilie. Haideţi să vedem cum se închid pe martie. Au început să aplice o parte dintre ele, haideţi să vedem cum se vor închide pe martie, să vedem, dincolo de cifrele seci, efectele acestor măsuri.
Reporter: Domnule prim-ministru, domnul Tăriceanu a afirmat în sală că, în acest moment, primarii nu au curaj să semneze documente că /.../ şi părerea dânsului.
Sorin Grindeanu: Provenind din administraţia publică locală, eu chiar ştiu anumite lucruri care provoacă un anumit blocaj în administraţie, fie că vorbim de administraţia locală, fie că... cred că la asta s-a referit domnul Tăriceanu. Cred că spiritul... deşi vă repet şi vă subliniez ce v-am spus la început, n-am apucat să citesc în detaliu decizia Curţii Constituţionale, am văzut doar în mare ceea ce aţi transmis dumneavoastră, este ca ceea ce înseamnă decizie de oportunitate, fie că vorbim de administraţie centrală sau de administraţie locală, să fie o decizie care să nu fie supusă anumitor, să spunem, cercetări sau... Cred că asta a vrut să spună domnul Tăriceanu, oportunitatea este o chestiune care ţine de o decizie a celor care au fost aleşi pentru a lua decizii. Legalitatea, sigur că da, poate să fie tot timpul şi rămâne a fi, bineînţeles, şi subliniez lucrul acesta, a fi cercetată.
Reporter: De ce s-a instalat această teamă în a mai semna documente? De ce credeţi că s-a ajuns aici?
Sorin Grindeanu: Pot să vă dau un exemplu. E cel mai bun. Cel legat de finanţarea sportului. Există speţe similare în ţară, tocmai din acest punct de vedere se ajunge la un blocaj. Există speţe similare în ţară. Într-o parte, lucrurile sunt judecate, să spunem, într-un fel, nu neapărat... eu nu mă refer la instanţe, la ceilalţi, că vorbim de Curte de Conturi sau de oricine altcineva, în altă parte, la o altă unitate administrativ teritorială, lucrurile sunt judecate în alt fel.  Tocmai de aceea, clarificarea acestei legislaţii, dându-vă un exemplu clar, trebuie să vină cât mai repede şi cred că de aici, teama anumitor colegi din administraţia locală, de a avea anumite iniţiative sau de a nu avea, mai degrabă, pentru că în momentul în care nu faci nimic, sigur nu greşeşti.
Reporter: Veţi avea astăzi discuţia cu ministrul Justiţiei despre declaraţia făcută aseară?
Sorin Grindeanu: O să încerc să mă văd... să văd care e şi programul dânsului; azi mai avem şi Parlamentul...
Reporter: Domnul Tăriceanu vorbea şi de o ofensivă a instituţiilor de forţă. Dumneavoastră aţi resimţit această ofensivă?
Sorin Grindeanu: Cred că o să îl întrebaţi pe dânsul când iese.
Reporter: Dar dumneavoastră aţi resimţit...?
Sorin Grindeanu: Eu, la întrebări de acest tip cred că am răspuns inclusiv astăzi, mai devreme. Încerc să pun în practică ceea ce înseamnă programul de guvernare. Pentru mine, astea sunt lucrurile importante şi asta o să fac în continuare. Avem o evaluare la sfârşitul primului trimestru, o să vedem cum stăm. Chestiunea cealaltă, vă rog să îi întrebaţi pe cei care fac afirmaţii de acest tip. Mulţumesc mult! Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol  ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei