Actualitate

Sâmbătă, 09 Decembrie

Participarea premierului Mihai Tudose la reuniunea cvadrilaterală Serbia – Bulgaria – Grecia – România

Galerie foto

COMUNICAT DE PRESĂ

România, Bulgaria, Serbia și Grecia își continuă cooperarea regională la nivel înalt, urmând ca întâlnirea viitoare să aibă loc în București

Premierul Mihai Tudose a participat în perioada 8 – 9 decembrie la a doua întâlnire cvadrilaterală România - Bulgaria - Serbia - Grecia. La reuniunea desfășurată la Belgrad au participat președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, premierul Greciei, Alexis Tsipras, și premierul Bulgariei, Boiko Borisov.

Subiectele abordate de oficialii din cele patru țări au vizat, în primul rând, cooperarea regională, din perspectiva intereselor comune de asigurare a prosperității și securității. În acest sens, discuțiile au vizat cooperarea pe proiecte de infrastructura de transporturi și energetică, dar și proiecte pentru valorificarea potențialului de dezvoltare economică existent. Un loc important, în cadrul convorbirilor, l-au ocupat subiectele de  politică regională, subliniindu-se sprijinul și interesul comun pentru înaintarea Serbiei pe drumul european.

Graniţele Serbiei cu UE sunt reprezentate de noi: de Grecia, de Bulgaria, de România. Integrarea Serbiei se face prin infrastructura comună, prin schimburile culturale, prin studenţii sârbi care învaţă la Timişoara, prin construcţia de drumuri, de autostrăzi, de infrastructură energetică, de infrastructură de IT, apoi aderarea efectivă rămâne doar o formalitate la care ne-am angajat toate cele trei ţări ale UE prezente aici să sprijinim cât putem Serbia. Poate nu `sprijinit` e cuvântul, ci de a-i uşura şi de a-i facilita, atât pe preşedinţia bulgară, cât şi apoi, în 2019, pe preşedinţia română, tot ceea ce înseamnă ajutor şi îndrumare pentru această oficializare a statutului Serbiei faţă de UE”, a declarat premierul Tudose într-o conferinţă de presă comună, susținută la finalul Reuniunii cvadrilaterale .

De asemenea, șeful Executivului român a arătat că întâlnirile de acest tip reușesc să determine găsirea unor soluții comune pentru orice tip de problemă întâmpinată de cele patru state. În acest sens, s-a stabilit ca la aceste întâlniri să participe și miniștrii de profil ai celor patru țări, în funcție de problematica dezbătută. 

Premierul Mihai Tudose a anunțat, totodată, că următoarea reuniune în format de patru va avea loc în luna martie, la Bucureşti.

Prima reuniune cvadrilaterală România - Bulgaria - Serbia - Grecia s-a desfăşurat în Bulgaria, la Varna, la începutul lunii octombrie.

 

Declarații de presă susținute de premierul Mihai Tudose după reuniunea cvadrilaterală

Serbia – Bulgaria – Grecia – România

[Check against delivery]

Dle preşedinte, stimaţi colegi, doamnelor şi domnilor, încep prin a mulţumi şi eu din suflet gazdelor, dlui preşedinte şi poporului său. Întreba dl preşedinte cum ne-am simţit? Răspunsul a fost: ca acasă. Şi aşa s-au simţit şi am înţeles de la colegii care au vizitat Serbia că au intrat în contact cu poporul sârb şi nu numai de acum, ci în ultimii ani, zeci de ani, s-au simţit totdeauna primiţi ca acasă. 
N-am să repet proiectele pe care le-au prezentat deja colegii mei, o să punctez doar câteva lucruri. Vorbim despre integrarea Serbiei în UE? Aceasta o facem noi. Graniţele Serbiei cu UE sunt reprezentate de noi: de Grecia, de Bulgaria, de România. Integrarea Serbiei se face prin infrastructura comună, prin schimburile culturale, prin studenţii sârbi care învaţă la Timişoara, prin construcţia de drumuri, de autostrăzi, de infrastructură energetică, de infrastructură de IT, apoi aderarea efectivă rămâne doar o formalitate la care ne-am angajat toate cele trei ţări ale UE prezente aici să sprijinim cât putem Serbia şi nu neapărat, poate nu „sprijinit” e cuvântul, ci de a-i uşura şi de a-i facilita, atât pe preşedinţia bulgară, cât şi apoi, în 2019, pe preşedinţia română, tot ceea ce înseamnă ajutor şi îndrumare pentru această oficializare a statutului Serbiei faţă de UE. 
De asemenea, mulţumesc încă o dată iniţiatorului acestui demers, fiindcă toate cele patru ţări au probleme. Constatăm că nu există nicio problemă de netrecut şi la fiecare problemă există chiar mai multe soluţii, iar ceea ce reuşeşte să facă acest gen de întâlnire este să armonizeze soluţiile, să avem toate cele patru ţări aceeaşi soluţie şi, mai mult, aseară, în discuţii, am stabilit ca de acum la întâlniri să participe, sau cu ocazia întâlnirilor, să participe şi miniştrii de profil ai celor patru ţări, că e vorba de transporturi, că e vorba de infrastructură, că e vorba de energie, de afaceri externe sau miniştrii de interne, fiindcă o altă problemă comună o reprezintă fenomenul migraţiei. 
În acest sens sunt onorat să anunţ că ceilalţi trei colegi ai mei şi prieteni au acceptat invitaţia ca următoarea întâlnire să aibă loc la începutul lunii martie în Bucureşti, urmată apoi, înţeleg, de, dacă zic bine, Alexis, de mai în Grecia, urmând ca aceste întâlniri să nu mai devină, sper, un fapt extraordinar prin simpla întâlnire, ci să devină extraordinare rezultatele acestor întâlniri. 
Încă o dată, mulţumesc, dle preşedinte Vučić, mulţumesc poporului sârb, mulţumesc celor doi prieteni pentru oportunitatea de a ne afla astăzi aici şi de a lua decizii care, sper eu, să influenţeze în mod hotărâtor şi în bine cetăţenii şi popoarele noastre. Vă mulţumesc încă o dată!

⃰  ⃰  ⃰

Reporter: Bună ziua. O întrebare şi pentru dvs., domnule preşedinte. Pentru că vorbeaţi de pace şi stabilitate, pe plan internaţional au avut loc mai multe discuţii aprinse în urma anunţului făcut de preşedintele american, Donald Trump, privind recunoaşterea Ierusalimului ca fiind capitala Israelului, au fost reacţii aprinse din partea organizaţiei Hamas, care a cerut a treia intifadă, iar Al Qaeda îndeamnă la război. Ce potenţial de război, de conflict armat poate exista pornind de la această situaţie, mai ales în lumina ultimelor evenimente din Liban şi cum pot fi afectate ţările noastre aici, în Balcanii de Vest şi, de ce nu, în blocul comunitar? Mulţumesc.
Mihai Tudose: Am vorbit de globalizare, am vorbit de interconectare, nu mai există conflicte îndepărtate şi conflicte apropiate. Din acest punct de vedere, orice zonă care pune în pericol, orice conflict care pune în pericol stabilitatea, siguranţa cetăţenilor noştri reprezintă o preocupare. Ne manifestăm ca şi guvern al României aceeaşi poziţie de a fi implicaţi alături de partenerii din Uniunea Europeană, solidari, şi cu partenerii din NATO pentru orice efort care duce la stabilitate şi securitate în zonă.

 

Vizită la Primăria Belgrad

 

Sosirea la sediul președinției Serbiei și fotografia de familie Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol  ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei