Actualitate

Miercuri, 15 Martie

Participarea premierului Sorin Grindeanu la acțiunea de plantare - „Creștem împreună” – deschiderea oficială a lunii plantării arborilor 2017

 

Galerie foto

Declarații ale premierului Sorin Grindeanu la acțiunea de plantare - „Creștem împreună” – deschiderea oficială a lunii plantării arborilor 2017, Slobozia, județul Ialomița

[Check against delivery]

Vin de la raportul Ministerului Afacerilor Interne, așa că e o tercere de la un domeniu la altul, dar care au puncte comune și care se intersectează. În primul rând, vreau să vă spun că se află în preocupările noastre și între prioritățile noastre tot ceea ce înseamnă protecția mediului. Tot ceea ce ține de cadrul legislativ, care poate că este acoperitor sau dacă nu este acoperitor, trebuie luate măsurile urgente astfel încât acest domeniul să fie acoperit din punct de vedere legal e iarăși una din prioritățile noastre. Tot ce mai vreau să vă spun este că mă bucur că mă aflu în Ialomița, un județ care, din acest punct de vedere, are un deficit în ceea ce privește zona de păduri. Și este un semnal pe care eu și doamna ministru vrem să-l dăm, un semnal și către celelalte județe din țară, caa ceste tipuri de acțiuni să continue peste tot. Oricât am încerca să îmbunătățim și am îmbunătăți acest cadru legal, fie că vorbim de extinderea radarului pădurii, fie că vorbim de alte programe informatice care să acopere această zonă, oricât am face aceste lucruri, nu putem să ne punem în fața drujbelor, a lăcomiei sau a iresponsabilității anumitor cetățeni ai noștri și nu numai.

Singurul scut pe care putem să-l facem este scutul dat de oamenii legii și de cei care aplică legea, dar nu numai. De spiritul civic, pe care fiecare dintre noi trebuie să-l avem din acest punct de vedere. Iar pădurea, ocrotirea pădurilor, până la urmă, ține de ocrotirea vieților noastre, ca oameni. De aceea, vă spuneam la început că noi considerăm o prioritate, pentru guvernare, și o chestiune care ține de siguranța națională.

 

[Check against delivery]

 

Reporter: Domnule prim-ministru, ați văzut ce se întâmplă în județul Arad, legat de mafia pădurilor, ați văzut că acolo au fost din nou presiuni asupra personalului silvic, Direcția silvică de acolo vă cere ajutorul și dvs. și localnicilor. Ce puteți face, până când nu vor dispărea de tot pădurile?

Sorin Grindeanu: Nu doar în județul Arad. În urmă cu o săptămână am primit un raport de la Ministerul de Interne care arată că, anul trecut sau pe finalul anului trecut, tot ceea ce au însemnat controalele în acest domeniu, au fost mult, mult scăzute faţă de 2015. E un semnal de alarmă. E un semnal de alarmă şi pentru ministerul dvs,, dna Petcu, e un semnal de alarmă, de asemenea, pe care vreau să-l trag şi pentru celelalte structuri ale statului. Acel raport arată o creştere, şi am mai spus lucrul acesta în urmă cu o săptămână, a infracţionalităţii, până la urmă, şi în acest domeniu. Şi cred că măsurile pe care le veţi lua, extinderea a ceea ce spuneam, a programelor care verifică toate aceste lucruri, aplicarea legii de către cei care trebuie să facă acest lucru, spiritul civic, de asemenea, este extrem de important, va duce la reducerea acestui fenomen, pentru că, într-un final, eu ştiu că există foarte mult interes, de multe ori, un interes care depăşeşte cadrul legal în acest domeniu. Interesul nostru, ca ţară, dacă este să vorbim despre industria lemnului, nu este doar să fim exportatori de produse brute, în cazul acesta lemn sau cherestea, ci, până la urmă, să creştem industria autohtonă de produse finite - mobilă şi procesare - pentru că asta înseamnă locuri de muncă, asta înseamnă creştere economică. Despre asta este vorba şi din acest punct de vedere trebuie concentrate, în acest mod, toate eforturile.

Reporter: Vă gândiţi la o nouă reglementare în ceea ce priveşte exporturile?

Sorin Grindeanu: Nu ştiu. Aici aştept propuneri din partea Ministerului Apelor şi Pădurilor. Dna ministru, împreună cu specialiştii, inclusiv cei de la Romsilva, pentru că trebuie prinsă şi Regia Naţională, sunt capabili, cred, să meargă pe liniile directoare pe care noi le-am dat prin programul de guvernare. Şi măsurile vor fi aplicate, aşa cum am spus, conform programului de guvernare.

Reporter: Vă întrebam puţin mai devreme dacă aveţi nişte cifre statistice legate de tăierile ilegale de pădure, de...

Sorin Grindeanu: Chiar nu ştiu. Poate ştiţi dvs. mai multe.

Adriana Petcu: Până a se lua măsurile cu „Radarul pădurii”, Legea 171 cu contravenţiile, când s-au înăsprit amenzile, era un volum de opt milioane de metri cubi tăiat ilegal. În ultima perioadă, din constatările inspecţiei forestiere, s-a redus foarte mult. Avem o cifră, deocamdată estimată la 200.000 de metri cubi pentru anul 2016, dar încă nu sunt datele oficiale. Acum se lucrează la raportul oficial.

Sorin Grindeanu: Pe anul 2016.

Reporter: Dle premier, tocmai aţi fost la Ministerul de Interne. Sunt informaţii că Sebastian Ghiţă, unul dintre fugarii de top ai României, a fost localizat în Serbia. Aţi fost informat de situaţia lui? A fost sau nu localizat de MAI?

Sorin Grindeanu: Am întrebat chiar înainte de a intra în şedinţa respectivă. Se pare că informaţia aşa, la cald, nu este cea corectă. Nu vreau să intru în amănunte. E treaba dânşilor şi chiar îi îndemn să-şi facă treaba şi să prindă, nu doar pe Sebastian Ghiţă, ci pe oricine este declarat fugar şi trebuie să vină să răspundă în faţa legii.

Reporter: Dar care este informaţia, până la urmă?

Sorin Grindeanu: Dar nu noi am dat-o. N-a dat-o guvernul, această informaţie, nici MAI, cel care gestionează această situaţie. Înţeleg că a venit de pe nişte surse neoficiale care, până la şedinţa respectivă, nu s-au confirmat.

Reporter: Aveţi un program de guvernare destul de ambiţios. Aveţi în vedere creşterea suprafeţelor împădurite? Mă refer şi mă gândesc, în primul rând, la suprafeţele agricole degradate care sunt, se pare, la două milioane, 2,5 milioane de hectare?

Adriana Petcu: Da. Prima măsură pe care am luat-o când am venit la Ministerul Apelor şi Pădurilor a fost să solicit autorităţilor locale inventarierea tuturor terenurilor degradate. Deja am început să primim suprafeţele de teren ca să putem face demersurile necesare să le împădurim şi pe acestea şi sigur vom creşte, în afară de împădurirea în fond forestier, şi suprafaţa de fond forestier pe terenuri degradate, perdele de protecţie. Există o măsură, 8.1 în PNDR, care poate fi accesată pentru astfel de măsuri. Deci există finanţare.

Reporter: Controale vor mai fi făcute?

Adriana Petcu: Controale, sigur. În sensul ăsta chiar mulţumesc parlamentului că a şi suplimentat numărul de posturi de la Gărzile Forestiere şi sigur vom angaja în perioada următoare suplimentar. Cei care sunt salariaţi acum...

Reporter: Aţi spus mai devreme că tăierile ilegale au scăzut de la peste opt milioane de metri cubi la 200.000?

Adriana Petcu: Nu, este vorba doar de datele din controalele colegilor mei de la Gărzile Forestiere. Datele oficiale urmează să le primim pentru tot...

Reporter: Deci doar prin controale au găsit 200.000...

Sorin Grindeanu: Bine.

Reporter: Mulţumim frumos.

  Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol  ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei