Actualitate

Miercuri, 15 Martie

Participarea premierului Sorin Grindeanu la evaluarea activităților desfășurate de Ministerul Afacerilor Interne în anul 2016

 

Galerie foto

Discursul premierului Sorin Grindeanu la bilanțul MAI

[Check against delivery]

 

Domnule președinte al Senatului,
Domnule președinte al Camerei Deputaților,
Doamnă ministru,
Domnilor miniștri,
Domnule director,
Domnule procuror general,
Doamna primar general, 
Doamnelor și domnilor,
Distinși invitați,
Mă bucur să mă aflu astăzi aici la Ministerul Afacerilor Interne, un moment important în care trageți linie să vedeți ce a fost bine, ce nu a fost bine, ce aveți de făcut pentru anul viitor. 
Prima mea vizită de lucru la MAI, în calitate de prim-ministru, a avut loc într-un moment dificil când zăpada, gerul afectau aproape întreaga țară. Intervențiile pe care le-ați făcut atunci au salvat sute de vieți și au fost o demonstrație de forță și devotament. Eroii acelor zile au fost polițiști, pompieri, jandarmi, polițiști de frontieră, care au îndurat zile întregi un ger cumplit pentru a veni în sprijinul semenilor.
Rezultatele prezentate de doamna ministru arată că Ministerul Afacerilor Interne, ca de fiecare dată, și-a îndeplinit principalele obiective asumate: nivelul de siguranță al cetățeanului a crescut, criminalitatea este pe un trend descrescător, situațiile de urgență au fost gestionate în mod integrat și eficient, alegerile locale și parlamentare au fost organizate într-o manieră corectă, transparentă și cu sprijinul STS. 
În timpul prezentării făcute de doamna ministru mă gândeam de cât efort nevăzut este nevoie pentru asigurarea normalității, pentru siguranța noastră zilnică. Sunt conștient că în fiecare zi depuneți toate eforturile pentru a ajunge la rezultatele pe care dvs le-ați prezentat astăzi. Asta înseamnă foarte multe eforturi, resurse implicate, dintre care cea mai importantă este, bineînțeles, resursa umană.  
În Programul de Guvernare am stabilit foarte concret prioritățile care revin Ministerului Afacerilor Interne în următorii ani, toate fiind centrate pe siguranța cetățeanului. 
De la polițistul care duce o luptă continuă cu infracționalitatea, pompierul care își riscă viața pentru binele comunității, jandarmul care protejează viețile celor care participă la evenimente publice, polițistul de frontieră care ne apără granițele și până la personalul care lucrează în structuri ce oferă servicii publice, în special eliberări de documente, toți oamenii din Ministerul Afacerilor Interne sunt o verigă esențială a statului în relația sa cu cetățenii. 
Creșterea gradului de siguranță a cetățenilor și combaterea criminalității, în special a criminalității economico-financiare și a corupției, trebuie să rămână obiective majore ale Ministerului Afacerilor Interne. Vă asigur de susținerea mea și a echipei guvernamentale în toate demersurile pe care le veți întreprinde în acest sens. 
Ați acționat cu responsabilitate și ați gestionat eficient provocările generate de migrația ilegală, printr-o colaborare mai bună cu autoritățile polițienești de frontieră din statele vecine, UE și din statele terțe, prin punerea în aplicare a politicilor europene privind migrația și azilul. Aveți tot sprijinul meu să continuați aceste eforturi. 
Totodată, ca șef al Guvernului am obligația să mă asigur că angajații din structurile statului se bucură de toate drepturile salariale pe care le merită prin prisma activității lor și au dotarea logistică necesară. 
Știu că în MAI, dotările nu sunt chiar la nivelul la care ar trebui, dar se fac eforturi pentru îmbunătățirea situației, inclusiv  prin atragerea de fonduri europene. 
Așa cum știți, în aceste zile, căutăm soluții cu privire la drepturile salariale ale personalului Ministerului Afacerilor Interne.  Am convingerea că nivelul de salarizare a oamenilor din acest minister trebuie să reflecte tipul de activitate pe care o desfășoară și riscurile pe care și le asumă. Trebuie să eliminăm discriminările între categoriile profesionale și să găsim soluții echitabile, în conformitate cu fondurile disponibile.  
Aștept de la dumneavoastră să rămâneți, în continuare, imparțiali, echidistanți și mai ales neimplicați politic. Aveți toată susținerea mea și a Guvernului României atât timp cât rămâneți onești în acțiune. 
Orice faceți, să faceți cu conștiința rolului și responsabilităților pe care le aveți! Știu că nu e prea mult să vă cer să fiți un exemplu pentru comunitate!
Implicarea și loialitatea fiecărui angajat al MAI sunt vitale pentru siguranța cetățenilor și pentru sănătatea economiei. 
Îi mulțumesc doamnei ministru pentru implicare și determinare, precum și pentru diplomația de care dă dovadă în toate situațiile.
Vreau să vă mulțumesc tuturor celor din această mare familie a M.A.I., pentru că în fiecare zi transformați profesionalismul, curajul și responsabilitatea dumneavoastră în siguranță și încredere pentru cetățean. Vă felicit pentru rezultatele obținute anul trecut și vă doresc mult succes în continuare!  Vă doresc tuturor mult succes și vă asigur de sprijinul meu și al Guvernului României! 
Vă mulțumesc! Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol  ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei