Actualitate

Luni, 26 Nov

Participarea premierului Viorica Dăncilă la ceremonia de donare a operei "Avram Iancu - Darul moților pentru România", Guvernului României

Galerie foto

Alocuțiunea premierului Viorica Dăncilă cu ocazia ceremoniei de donare a operei "Avram Iancu - Darul moților pentru România", Guvernului României

[Check against delivery]

 

Doamnelor și domnilor,

Stimați invitați,

Mă bucur să fiu gazda dumneavoastră astăzi, la Palatul Victoria, și să-l omagiem împreună pe Avram Iancu, apărător neobosit al drepturilor românilor transilvăneni.

Sunt recunoscătoare Asociației Brad Mileniul 3, Consiliului Județean Hunedoara, Primăriei și Consiliului local al Muncipiului Brad și domnului primar Florin Cazacu, tuturor bunilor români care au contribuit la donația făcută Guvernului României: opera ”Avram Iancu – Darul moților pentru România”, creată de sculptorul Ioan Vasile Grama. Este un dar cu un mesaj puternic legat de lupta poporului român pentru afirmarea identității sale, dar și un dar de suflet, pe care îl primim cu mare emoție și cu mândrie.

În numele Guvernului României, vă mulțumesc și vă asigur că prețuim la adevărata lui valoare gestul dumneavoastră generos!

Bustul lui Avram Iancu primește un loc de cinste la Palatul Victoria, în Sala Transilvania, pentru a marca simbolic influența pe care Crăișorul Munților a avut-o asupra destinului acestei regiuni istorice românești. Implicarea cu ardoare în cauza revoluției transilvane de la 1848, militantismul până la sfârșitul vieții în favoarea reînnoirii societății și obținerii de drepturi pentru poporul român au născut speranță, au creat orizont românilor din Transilvania, au făcut posibil în conștiințe ceea ce avea să devină actul istoric al Marii Unirii de la 1918.

Cum, peste puțin timp, România sărbătorește Centenarul Marii Uniri, vă felicit pentru momentul inspirat pe care l-ați ales pentru a ne oferi acest dar, iar noi să-l punem în valoare așa cum se cuvine, reînnoind omagiul adus unuia dintre marii patrioți români.

Este un bun prilej să rememorăm idealul național, dorința de unitate și prosperitate a poporului român, grija pentru generațiile viitoare care i-au călăuzit pe artizanii în spirit ai Marii Uniri, reprezintă repere vii pentru fiecare dintre noi, actuale mereu, care vor dura cât va dura istoria.

Visul lui Avram Iancu de ”a-și vedea națiunea fericită” ne inspiră și astăzi.

Cred că, în rezonanță cu viziunea figurilor emblematice ale trecutului nostru, astăzi, societatea românească are nevoie de aducerea împreună a energiilor creatoare, de întoarcerea la spiritul de unitate și de profundul respect pentru valorile și simbolurile naționale. Am primit o moștenire de seamă de la înaintașii noștri, avem datoria să o onorăm în prezent și să o transmitem copiilor noștri.

Vă  mulțumesc, încă o dată, tuturor celor implicați!

La mulți ani, România!

La mulți ani, români! Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol  ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei