Actualitate

Joi, 06 Iunie

Participarea premierului Viorica Dăncilă la deschiderea Conferinței Internaţionale „Dimensiunea pozitivă a libertății religioase: cum pot guvernele să sprijine organizațiile religioase”

Galerie foto

 

[Check against delivery]

 

Preafericirea Voastră,

Stimați conducători și reprezentanți ai cultelor religioase,

Excelențele voastre, doamnelor și domnilor Ambasadori,

Stimați invitați,

Îmi face o deosebită plăcere să particip la deschiderea Conferinței  Internaţionale „Dimensiunea pozitivă a libertății religioase: cum pot guvernele să sprijine organizațiile religioase”, eveniment organizat de Secretariatul de Stat pentru Culte în contextul Președinției române a Consiliului Uniunii Europene și care se bucură de o participare prestigioasă.

Am parcurs cea mai mare parte a mandatului Președinției române a Consiliului Uniunii Europene, o perioadă deosebit de densă atât din perspectiva negocierilor pe dosarele legislative, cât și a numeroaselor reuniuni și evenimente care au prilejuit dezbateri valoroase pe marginea temelor de interes european.

Aș dori să subliniez trei aspecte, pe care le consider foarte importante în contextul temei acestei conferințe.

În primul rând, am reușit să repunem pe agenda europeană ideea de coeziune ca valoare europeană comună. Este motto-ul Președinției noastre și unul dintre pilonii pe care ne-am ghidat acțiunile pentru că am considerat că este vital ca principiul coeziunii să se regăsească în politicile și accesul la resursele Uniunii.

Totodată, cele peste 100 de dosare legislative finalizate reprezintă o performanță extraordinară, recunoscută ca atare de instituțiile europene. Aceste dosare sunt priorități ale cetățenilor și companiilor din UE, iar noi ne-am făcut pe deplin datoria acționând cu determinare, inventivitate și implicând toate statele membre, fără discriminări.

Aș vrea să subliniez și faptul că am reușit să avansam considerabil pe agenda socială și de reducere a inegalităților, probleme cu care se confruntă multe state membre ale Uniunii Europene.  

Fac referire aici atât la dosarele pe tematici sociale, cât și la numeroasele dezbateri privind combaterea discriminării, rasismului, intoleranței, xenofobiei și antisemitismului, descurajarea discursului bazat pe ură, promovarea drepturilor și libertăților fundamentale, precum și a egalității de gen.

Sunt adevărate câștiguri pentru comunitatea europeană, pentru unitatea și coeziunea statelor membre. Sunt pași substanțiali pentru consolidarea proiectului european, într-o manieră care să evidențieze valoarea adăugată a acestuia pentru cetățenii europeni.

Onorată asistență,

Stimați invitați,

Anul trecut am avut bucuria să particip la sfințirea Catedralei Mântuirii Neamului, un lăcaș de cult care simbolizează lupta noastră pentru obținerea independenței de stat și a unității naționale realizată pe deplin în anul 1918, precum și spiritul european al națiunii române.

Sfinţirea noii Catedrale Patriarhale în anul în care am sărbătorit Centenarul Marii Uniri a fost posibilă datorită implicării, energiei și tenacității Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, precum și a sprijinului Guvernului României, care demonstrează astfel că înțelege simbolismul și utilitatea acestui proiect de anvergură națională și europeană.  

Pluralismul religios și etnic, bogăția diversității culturale sprijină puternic efortul nostru de a construi o societate mai consensuală și mai democratică. Am avut bucuria ca în ultimele luni să avem în țara noastră doi importanți lideri religioși creștini: Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic, la sfințirea Catedralei Naționale, și săptămâna trecută Sanctitatea Sa Papa Francisc, care a întreprins o vizită de trei zile în mai multe regiuni din țara noastră. Poporul român i-a primit cu căldură și cu toată deschiderea.

Guvernul României consideră benefică afirmarea cultelor și asociațiilor religioase în spațiul public ca actori care pot contribui în mod durabil la dezvoltarea societății românești și europene.

Sprijinul Guvernului României pentru activitatea cultelor religioase este  constant și vizează proiecte de interes comun, menite să susțină binele societății.   

Pentru țara noastră este o oportunitate extraordinară ca, prin intermediul unor evenimente cum este cel de astăzi, să vorbim Europei despre modelul românesc al relațiilor dintre stat și culte și despre importanța protejării libertății religioase, unul dintre drepturile democratice cele mai vechi.

Sunt convinsă că aceste dezbateri vor contribui atât la un schimb benefic de experiență între reprezentanții statelor membre, cei ai instituțiilor europene, cât și la o mai mare vizibilitate a României în cadrul Uniunii Europene.

Vă mulțumesc și doresc mult succes dezbaterilor! Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol  ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei