Actualitate

Luni, 24 Iunie

Participarea premierului Viorica Dăncilă la deschiderea Conferinței organelor parlamentare specializate în afaceri comunitare și europene/COSAC

Galerie foto

Alocuțiunea susținută de premierul Viorica Dăncilă la la deschiderea Conferinței organelor parlamentare specializate în afaceri comunitare și europene/COSAC

 

Invitația dumneavoastră mă onorează și vreau să mulțumesc Parlamentului României pentru implicarea majoră în desfășurarea activităților Președinției române la Consiliul UE.
Pentru Guvernul României și pentru mine ca prim-ministru, deținerea Președinției rotative reprezintă, după momentul aderării țării noastre la Uniunea Europeană, în urmă cu 12 ani, o confirmare a atașamentului nostru față de proiectul european.   
Ne-am asumat cu toată responsabilitatea acest mandat și ne-am implicat pentru ca, la încheierea acestuia, să oferim rezultate la care cetățenii să se poată raporta cu claritate, fără ezitare.
Am reușit să soluționăm dosare importante și să avansăm negocierile pe multe subiecte, care au trenat în ultimii ani și care se traduc în schimbări în bine, în viața cetățenilor europeni.
Am investit multă energie pentru asigurarea unui bilanț pozitiv la trecerea  dintr-o  legislatură europeană în alta, pentru oferirea unui cadru optim pentru derularea alegerilor europene, pentru avansarea negocierilor către atingerea consensului cu privire la viitorul buget european și pentru gestionarea adecvată a dosarului retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, indiferent de rezultatul procesului Brexit.
De la începutul mandatului, Președinția României la Consiliul Uniunii Europene a gestionat peste 1.750 de reuniuni și evenimente, dintre care peste 60 de reuniuni ministeriale formale și informale. Eforturile noastre s-au transpus în finalizarea negocierilor într-un număr consistent de dosare legislative.
Mă refer, aici, la dosare care vizează combaterea dezinformării, dar și un acces sporit la informație a cetățenilor.
De asemenea, sunt dosare care urmăresc o mai bună protecție a datelor, consolidarea securității cărților de identitate și, în același timp, un schimb mai eficient de informații și o mai bună protecție a frontierelor externe, ca măsură împotriva amenințărilor teroriste.
Totodată, am gestionat dosare care au ca obiectiv o corectă informare a consumatorilor cu privire la calitatea alimentelor și sancționarea abaterilor de la reguli sau dosare care vizează  realizarea unui echilibru între viața profesională și cea privată, precum și asigurarea și promovarea egalității de șanse și de gen pe piața muncii.
Am reușit să obținem consensul tuturor statelor membre pe  dosare complexe, care așteptau o rezolvare de mulți ani,  precum cel referitor la asigurarea securității energetice europene și crearea unui mediu economic mai sigur.
Totodată, sub mandatul Președinției române au fost adoptate, în ultimele două luni, 56 de Concluzii ale Consiliului în domenii precum: relațiile externe ale Uniunii Europene, combaterea terorismului, schimbările climatice, educația, strategiile regionale sau politica industrială.
De asemenea, am organizat evenimente și manifestări care au reliefat atenția pe care am acordat-o valorilor europene care ne unesc.                                       
Cu titlu de exemplu, aș menționa aici combaterea antisemitismului, a rasismului, xenofobiei, radicalizării și discursului de incitare la ură, precum și combaterea fenomenului știrilor false, teme prioritare pentru Președinția noastră și care reliefează atenția specială cu care România tratează provocările reale de la nivelul societății europene. Ne dorim ca aceste teme să fie continuate și de către următoarele Președinții.
Prin abordarea noastră generală și prin rezultatele obținute în fiecare dintre dosarele gestionate, am reconfirmat faptul că societatea românească este profund atașată valorilor europene.
Însă, ceea ce este cel mai important, prin toate acțiunile noastre am avansat agenda europeană, printr-o abordare unitară, coezivă și inclusivă, am reușit să aducem Uniunea Europeană mai aproape de cetățeni. Am făcut acest lucru printr-o strânsă colaborare cu Parlamentul European și Comisia Europeană.
Vă reasigur că, beneficiind de experiența acestui mandat, România va continua să acționeze pentru îndeplinirea obiectivului de consolidare a Uniunii Europene, pentru întărirea politicilor europene și pentru promovarea importanței cruciale a solidarității și unității în interiorul Uniunii Europene.
Vă mulțumesc! Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol  ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei