Actualitate

Marți, 27 Martie

Participarea premierului Viorica Dăncilă la ședința solemnă a Parlamentului dedicată împlinirii a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România

Galerie foto

Discursul susținut de premierul Viorica Dăncilă la ședința solemnă din Parlament dedicată împlinirii a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România

[Check against delivery]

Domnule Andrian Candu, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova,

domnule Liviu Dragnea, preşedinte al Camerei Deputaţilor,

domnule Călin Popescu-Tăriceanu, preşedinte al Senatului,

Majestatea Voastră Margareta, Custodele Coroanei,

Preafericirea Voastră Părintele Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române,

Înalt Preasfinţia Voastră Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti,

stimaţi foşti preşedinţi ai României,

domnule preşedinte al Curţii Constituţionale,

domnule Avocat al Poporului,

doamnă primar general,

stimaţi reprezentanţi ai Corpului Diplomatic,

stimate colege şi colegi deputaţi şi senatori,

stimate colege şi colegi miniştri,

stimaţi invitaţi,

Sunt onorată să particip la această şedinţă solemnă, o iniţiativă salutară a Parlamentului de a sărbători 100 de ani de la unul dintre cele mai importante momente ale istoriei naţionale. La 27 martie 1918, reprezentaţii poporului din Basarabia, reuniţi în Sfatul Ţării, adoptau actul Unirii Basarabiei cu România. Importanţa simbolică a actului Unirii Basarabiei cu România, alături de actele de Unire ale Bucovinei şi Transilvaniei, constă în faptul că populaţia acestor teritorii româneşti, prin reprezentanţii săi aleşi, a decis în mod democratic unirea cu ţara. Înaintaşii noştri au ştiut să utilizeze cu înţelepciune oportunitatea istorică ce li se oferea şi să pună piatra de temelie a unui viitor mai bun pentru copiii lor, iar istoria le-a dat dreptate!

Azi, 100 de ani mai târziu, avem toate motivele să fim la fel de încrezători cum erau ei, că viitorul nostru va fi unul strălucit, atâta timp cât la baza lui vor sta valorile democratice care permit dezvoltarea unei societăţi sănătoase. Eu cred cu putere că viitorul nostru va fi din nou unul comun, că ne vom reuni curând în sânul familiei europene, onorând astfel lupta strămoşilor noştri bărbaţi, dar să nu uităm şi femei. Ca primă femeie prim-ministru al României, vreau să evoc şi să onorez astăzi numele singurei femei prezente în Sfatul Ţării, Elena Alistar Romanescu, preşedinta Ligii Femeilor Moldovene din Basarabia, care cu ardoare şi devotament a contribuit la atingerea idealurilor românilor de pe ambele maluri ale Prutului.

"Neştearsă va rămâne în memoria mea această zi sfântă" - spunea Elena Alistar Romanescu despre prima zi în care s-au reunit în Sfatul Țării. Neşterse ar trebui să rămâne în memoria noastră actele glorioase ale predecesorilor noştri.

Doamnelor şi domnilor, momentul Centenarului este atât un prilej de onorare a trecutului, cât şi unul de reflecţie privind viitorul României, stat profund ataşat valorilor şi principiilor europene şi euroatlantice. Rădăcinile comune, valorile culturale şi spirituale care ne unesc, fundamentează relaţia privilegiată dintre Bucureşti şi Chişinău. Am învăţat de la generaţia Unirii lecţia faptelor şi a gesturilor întemeietoare. Cuvintele ne unesc, faptele fac mai trainică unirea.

Vă asigur că România a fost şi va fi întotdeauna alături de Republica Moldova. Ca prim-ministru, acord o atenţie specială relaţiei cu Republica Moldova, iar printre primele vizite externe pe care le-am făcut în această calitate a fost vizita la Chişinău, exact cu o lună în urmă. Am transmis atunci, subliniez din nou şi acum, susţinerea fermă şi consecventă a parcursului european al Republicii Moldova din convingerea că locul său este în familia statelor europene.

Relaţia noastră este una solidă. Dorim să concretizăm cât mai multe proiecte comune, care să aducă beneficii şi o viaţă mai bună cetăţenilor din Republica Moldova. Am în vedere aici sprijinul din domeniul sănătăţii, al educaţiei, al tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor. Susţinem conectarea Republicii Moldova la Europa, fie că ne referim la conectarea strategică, fie că vorbim de interconectarea la nivelul infrastructurii. Sprijinim totodată reformele instituţionale iniţiate de autorităţile de la Chişinău, esenţiale şi din perspectiva parcursului european al Republicii Moldova. Viitoarea şedinţă comună a guvernelor noastre, care va avea loc în acest an la Chişinău, va întări colaborarea pe care o avem.

Stimată audienţă, dragi români, guvernul pe care îl conduc are toată deschiderea să ofere susţinere colegilor de la Chişinău. Experienţa de 11 ani a României în Uniunea Europeană, precum şi perioada de pregătire pentru aderare sperăm să contribuie la facilitarea şi scurtarea drumului Republicii Moldova spre statutul de membru în construcţia europeană. Susţinem aplicarea Acordului de Asociere UE - Republica Moldova şi considerăm că semnarea acestui acord a consfinţit intrarea Republicii Moldova pe un traseu clar, ireversibil, de apropiere de Uniunea Europeană. Este răspunsul nostru comun la aşteptările cetăţenilor din Republica Moldova legate de siguranţă, prosperitate şi consolidarea democraţiei.

Guvernul pe care îl conduc este ferm angajat să aducă cât mai aproape momentul în care România şi Republica Moldova vor avea un viitor comun în Uniunea Europeană. Republica Moldova este şi va rămâne o prioritate pentru guvernul României. Vă mulţumesc!

***

Participarea premierului Viorica Dăncilă la Emisiunea de Mărci Poștale la 100 ani de la Unirea Basarabiei cu România

 

 

 

  Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol  ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei