Actualitate

Luni, 01 Octombrie

Vizita premierului Viorica Dăncilă la Craiova

Galerie foto

 

Alocuțiunea premierului Viorica Dăncilă la deschiderea anului universitar, la Facultatea de Medicină din cadrul UMF Craiova

[Check against delivery]

Stimați profesori, doamnelor și domnilor, dragi studenți,

Am ales să fiu astăzi alături de studenții și profesorii Facultății de Medicină și Farmacie din Craiova, pentru a da un mesaj clar de susținere a școlii medicale românești și de prețuire pentru munca și devotamentul medicilor. Școala medicală românească este una de elită, iar această facultate este una dintre cele mai apreciate instituții de profil din România. Anul acesta împliniţi 20 de ani de când aţi devenit universitate şi vă doresc un sincer La Mulţi Ani! Este meritul generațiilor de studenți și de profesori care i-au trecut pragul și care au onorat prin munca lor această instituție. A fost o alegere firească să mă aflu în rândul vostru, cei care veniți cu dorința de a face bine semenilor, atât prin știința pe care o veți acumula, cât și prin valorile morale pe care le veți împărtăși. Veți lucra într-un domeniu de importanță vitală, esențial pentru țară și pentru fiecare din noi. Iar profesia pe care v-ați ales-o este nobilă, pentru că aveți misiunea de a proteja viaţa şi sănătatea oamenilor.

Onorată asistenţă,

Dezvoltarea noastră ca societate trebuie gândită în jurul a doi piloni: sănătate și educație. Ca prim-ministru, am abordat sănătatea și educația ca priorități de guvernare, atât prin fondurile alocate celor două domenii, cât și prin proiectele și politicile promovate. Domeniul medical se confruntă cu probleme acumulate în mulți ani, fie că țin de infrastructura spitalelor, de fonduri insuficiente, de resurse umane sau de mentalități. De aceea, actuala coaliție și guvernul pe care îl conduc investesc în sănătate. Prețuim priceperea și dedicarea medicilor și munca lor trebuie corect răsplătită. Aşa cum a menţionat şi doamna ministru Lia Olguţa Vasilescu, începând cu 1 martie, veniturile medicilor, dar și ale asistenților medicali, ambulanțierilor și șoferilor de autosanitare au crescut  consistent, între 70 și 170%, comparativ cu anul trecut. Pe Legea salarizării unitare, aceste categorii beneficiază de salarizarea la nivelul anului 2022, iar celelalte categorii de personal din sistemul sanitar vor beneficia de creșteri graduale până în anul 2022. Aplicarea acestei măsuri înseamnă un efort financiar important, dar pe care Guvernul l-a considerat necesar pentru motivarea profesională a medicilor și pentru a păstra elitele în țară. O altă măsură pe care am luat-o recent, chiar în ședința de guvern de săptămâna trecută, a fost să majorăm cifra de școlarizare pentru rezidențiat de la 4.000, cât a fost în anul universitar precedent, la 5.415 pentru anul universitar 2018-2019. Dorim să facilităm accesul medicilor tineri pe piața muncii și să îmbunătățim accesul pacienților la serviciile medicale, în special în zonele sociale și economice defavorizate. Așa cum spuneam, medicul oferă comunității, dar și comunitatea are responsabilitatea să-i ofere condiții adecvate pentru a salva vieți. Avem un început important. Vorbim despre construcția de spitale noi, de modernizarea infrastructurii spitalicești, pornind de la nevoile reale ale populației. Ne-am asumat, prin programul de guvernare, construcția a opt spitale regionale - Craiova, Timișoara, Târgu-Mureș, Constanța, Brăila-Galați, Brașov, Cluj şi Iași. Proiectele spitalelor regionale din Craiova, Cluj și Iași se află într-o fază avansată de pregătire. Pentru că suntem în Bănie, vă pot da asigurări că Spitalul Regional din Craiova a intrat în linie dreaptă, iar săptămâna trecută s-a aprobat şi planul de urbanism zonal. Studiul de fezabilitate a fost lansat la începutul lunii septembrie împreună cu reprezentanții Băncii Europene de Investiţii și va fi finalizat în primul trimestru al anului viitor. Spitalul Regional va avea peste 800 de paturi și un concept modern, care va oferi pacienților o mai bună mobilitate de la o specializare medicală la alta, în funcție de necesități.

Vreau să le mulţumesc autorităţilor locale din judeţul Dolj, dar şi ministrului sănătăţii, doamna Sorina Pintea, pentru implicare şi pentru faptul că astăzi avem un proiect care cu siguranţă va fi realizat.

Dragi studenţi,

Trăiți una dintre cele mai frumoase și intense perioade ale vieții. Perioada studenției este cea în care vă stabiliți drumul profesional și vă desăvârșiți personalitatea. Sunteți profesioniștii de mâine, cei care vor avea grijă de sănătatea generațiilor viitoare și care vor face să dăinuie valorile și identitatea acestui popor. Știm cu toții că trecerea la responsabilitatea vieții de om matur nu este ușoară. Probabil că unii dintre voi deja se confruntă cu dificultăți care le răpesc din timpul pe care îl pot acorda studiului, dar cu cât veți fi mai determinați în a urma drumul pe care l-ați ales, cu atât satisfacțiile vor fi mai mari. Succesul vostru este succesul întregii societăți. România are nevoie de voi, are nevoie să-și păstreze acasă profesioniștii din sistemul medical. Sunt convinsă că aveți forța și perseverența să vă construiți carierele pe care le doriți și că veți dobândi priceperea să faceți lucrurile cât mai bine. Mult succes în noul an universitar!

 

***

Galerie foto

Discursul premierului Viorica Dăncilă la Universitatea din Craiova, cu ocazia deschiderii anului universitar

[Check against delivery]

Stimaţi profesori, doamnelor şi domnilor, dragi studenţi,

Mă bucur să fiu astăzi la Craiova, unul dintre cele mai importante centre universitare ale României, parte a comunităţii academice europene şi internaţionale. Universitatea din Bănie se poate mândri cu modul în care şi-a format absolvenţii. Nu o spun numai eu; o dovedeşte faptul că în importante domenii ale vieţii sociale sunt oameni formaţi în această universitate. O dovedesc parteneriatele şi relaţiile de colaborare pe care le aveţi cu specialişti din universităţi de prestigiu din întreaga lume.

Onorată asistenţă,

Am dorit să fiu astăzi în mijlocul studenţilor şi profesorilor pentru a transmite un mesaj foarte clar: investiţia în educaţie este investiţia în viitor. Obiectivul nostru este să dezvoltăm învăţământul superior modern, ca o componentă integrată în spaţiul european al învăţământului universitar. Strâns legate de domeniul educaţiei sunt cercetarea, dezvoltarea şi inovarea, fără de care nu se poate asigura o creştere economică inteligentă şi durabilă care să facă faţă actualelor provocări europene şi internaţionale. Guvernul României se alătură tendinţei europene de a susţine prin facilităţi fiscale acest sector, atât din perspectiva scutirilor la plata impozitului pe profit acordate investiţiilor în cercetare, dezvoltare şi inovare, cât şi a susţinerii acestora prin aplicarea unor scheme de ajutor de stat aflate în lucru în acest moment. M-am bucurat să văd că marii investitori prezenţi aici, la Craiova, finanţează programe pentru studenţii şi absolvenţii facultăţii.

Şi pentru că vorbim de investiţii, vreau să vă dau o veste la care a făcut deja referire doamna ministru Lia Olguţa Vasilescu. Astăzi au fost desemnaţi câştigătorii cotractelor de proiectare şi execuţie a drumului expres în regim de autostradă Craiova-Piteşti, tronsoanele unu şi doi. Durata de realizare a acestor contracte este de 36 luni, perioada de garanţie a lucrărilor este de şapte ani. Execuţia lucrărilor pe cei 58 de kilometri va aduce la decongestionarea semnificativă a circulaţiei în localităţile Balş şi Slatina. Domnul ministru Şova este astăzi la Craiova şi va prezenta detaliile acestui proiect extrem de important şi aşteptat de către craioveni.

Dragi studenţi,

Aşa cum le spuneam mai devreme şi colegilor voştri de la Facultatea de Medicină, sunteţi cea mai valoroasă resursă a României. Vouă vă aparţine viitorul! Vă încurajez să vă implicaţi în cât mai multe activităţi şi proiecte profesionale şi inovatoare. Sunteţi profesioniştii de mâine, aşteptaţi de angajatori şi de o piaţă a muncii din ce în ce mai dinamică şi orientată către competitivitate. Succesul vostru este succesul comunităţii în care trăiţi, dar este şi succesul României.

Doamnelor şi domnilor profesori,

Aveţi un rol determinant în formarea profesioniştilor de care societatea are nevoie. Prin dedicarea dumneavoastră, a profesorilor universitari şi a cercetătorilor, prin deschiderea continuă către nou contribuiţi la creşterea calităţii actului educaţional şi, implicit, la dezvoltarea pe termen lung a României, atât pe plan economic, cât şi social. Universitatea din Craiova este un exemplu prin programele de succes pe care le-a dezvoltat în ultimii ani în domeniul cercetării, dezvoltării şi inovării, precum şi prin proiectele realizate sau în curs de realizare, finanţate din fonduri europene şi naţionale. Vă felicit pentru varietatea programelor de studii care răspund cerinţelor pieţei muncii şi care oferă absolvenţilor o bună dezvoltare a competenţelor necesare pentru ocuparea locurilor de muncă bine plătite.

Vă doresc mult succes în noul an universitar!

 

 

***

Galerie foto

Declarații ale premierului Viorica Dăncilă și ale ministrului Transporturilor, Lucian Șova la Fabrica de Avioane din Craiova

Viorica Dăncilă: Bună ziua. Avioane Craiova este o societate de importanță strategică pentru industria de armament și singurul producător de avioane militare din România. De aceea este importantă vizita de azi pentru a vedea problemele pe care le au si bineînțeles pentru a găsi soluții. În acest an în care se sărbătoresc 3 decenii de la inițierea proiectului pentru avionul IAR-99, un proiect de concepție românească, vreau să dau o veste bună, s-au încheiat procedurile în ceea ce privește contractul între Ministerul Apărării Naționale și Avioane Craiova, referitor la modernizarea a 20 de avioane IAR-99 aflate în dotarea Forțelor Aeriene Române la standardul ”Super Șoim”. Este un obiectiv important pentru avioane Craiova și vreau să vă anunț că negocierile încep în această săptămână. Am vorbit cu Ministrul Apărării Naționale am vorbit și despre vânzarea motoarelor de aici, din Fabrica de Avioane Craiova și legat de acest aspect, vom avea vești bune și anume, referitoare la faptul că vor începe negocierile și legate de acest punct. Alături de aceste vești bune pentru Avioane Craiova, vreau să mai fac două anunțuri, la fel de importante pentru această zonă, la fel de importante pentru Bănie. Una dintre aceste vești se referă la Spitalul Regional Craiova. Am intrat în linie dreaptă. Săptămâna trecută a fost aprobat planul de urbanism zonal, iar la începutul lunii septembrie s-a inițiat studiul de fezabilitate, la care au participat și reprezentanții Băncii Europene de Investiții, acesta urmând a fi finalizat în primul trimestru al anului 2019. Și pentru că tot sunt la veștile bune şi că alături de mine îl am pe domnul ministru al transporturilor, domnul Lucian Șova, vreau să fac referire la un subiect așteptat de către cetățenii din întreaga regiune, așteptat de cetățenii din Craiova. Astăzi au fost desemnate contractele pentru proiectare și execuție pentru drumul expres în regim de autostradă Craiova-Pitești, tronsoanele I și II. Durata de execuție este de 36 de luni, iar perioada pentru garanție este de șapte ani. Mai multe detalii tehnice legate de acest proiect sunt convinsă că le va da dl ministru Șova. Pentru noi este important, pentru dumneavoastră este important să demarăm acest proiect, iar cei 58 de kilometri aferenți tronsoanelor I și II sunt convinsă că vor duce la decongestionarea mult așteptată a traficului în localitățile Balș și Slatina. Vorbea doamna ministru Olguța Vasilescu de o perioadă mare de timp, 40-45 de minute, pentru a traversa Balșul. Eu sunt convinsă că acest drum expres în regim de autostradă va rezolva acest aspect, ca și multe alte aspecte legate de traficul din această regiune. Și pentru că astăzi este Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, gândul meu zboară spre părinții, bunicii, seniorii noștri pe care trebuie să îi tratăm cu foarte mult respect. Trebuie să avem în vedere că societatea noastră, în această perioadă, are nevoie de cumpătarea, de responsabilitatea, de generozitatea persoanelor vârstnice. De aceea vreau să îi mulțumesc doamnei ministru Lia Olguța Vasilescu pentru toate proiectele pe care le-a făcut, pentru toate proiectele sociale și vă asigur că în scurt timp, prin implicarea dumneaei, prin implicarea tuturor factorilor de răspundere, vom avea o nouă lege a pensiilor, care se va plia pe realitatea existentă în România. Vă mulțumesc încă o dată! Mulțumesc pentru primirea călduroasă, mulțumesc autorităților locale pentru implicare și pentru mai multe detalii legate de acest drum expres, în regim de autostradă, dau cuvântul domnului ministru Lucian Șova.

Lucian Șova: Mulțumesc foarte mult, doamna prim ministru, pentru oportunitatea pe care mi-ați oferit-o nu numai mie, ca reprezentant al Ministerului Transporturilor, dar și tuturor cetățenilor din această zonă geografică, de a face acest anunț astăzi. Este vorba de faptul că azi, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a desemnat câștigătorii pentru cele două tronsoane de autostradă despre care a vorbit doamna prim ministru. Este vorba de două companii care, din punctul meu de vedere, prezintă garanții că aceste lucrări vor fi făcute la timp. Vom traversa o perioadă de zece zile, conform noilor reglementări, în care ar putea să fie depuse contestații, însă este încurajator faptul că cele care au fost depuse deja la CNSC au fost respinse, astfel încât, după părerea mea, nu există premise ca procedura de atribuire a acestor contracte să se prelungească. Vom traversa iarna într-o perioadă în care cei doi antreprenori vor avea timp să facă proiectare pentru aceste lucrări. Ne vom concentra atenția ca lucrările să înceapă mai ales în zonele cele mai fierbinți - și mă refer aici la Balș și Slatina. De asemenea, urmează ca după încheierea vizitei la Avioane Craiova să fac o vizită la Uzinele Ford, unde voi avea discuții împreună cu conducerea Ford, însoțit fiind și de directorul general al Companiei de Drumuri și de directorul general al Companiei de Infrastructură Feroviară, urmând să mai identificăm și alte probleme și să încercăm să oferim soluții acestui mare investitor în România. De asemenea, Compania de Drumuri a finalizat procedura de achiziție publică pentru dezvoltarea unui sistem de semaforizare inteligentă în Balș, astfel încât eu cred că înainte de sfârșitul acestui an, managementul traficului prin Balș, așa cum se desfășoară astăzi, să fie îmbunătățit. Toate aceste lucruri le facem în linia de a rezolva - și imediat - probleme grave cu care se confruntă traficul și infrastructura rutieră din România, pe de o parte, recurgând la soluții ad-hoc, la soluții mai ieftine, dar pe de altă parte, ne concentrăm și pentru implementarea programului de dezvoltare a infrastructurii rutiere din România, în conformitate cu programul de guvernare, în conformitate cu exigențele pe care toți cetățenii României le au. Mulțumesc și pe această cale susținerii pe care mi-o arată nu numai doamna prim ministru, cât și la nivel parlamentar, domnul președinte Liviu Dragnea, cât și ceilalți colegi parlamentari, în implementarea proiectelor de infrastructură rutieră de care răspund și nu în ultimul rând, și a celor de cale ferată. Este o zi plină de speranță. Sper ca la primăvara viitoare să putem deschide cele două șantiere și cu cât mai repede, cu atât mai bine, pentru că banii europeni sunt și așteaptă să fie cheltuiți, cel puțin cei 60 de kilometri, aproape 60 de kilometri din întregul obiectiv de 121 de kilometri să fie finalizați cu rapiditate. Mulțumesc foarte mult încă o dată! Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol  ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei