Actualitate

Joi, 11 Octombrie

Participarea premierului Viorica Dăncilă la lansarea programelor guvernamentale „Investește în tine” și ”Sprijin pentru industria cinematografică”

Galerie foto

 

Programele guvernamentale ”Investește în tine” și ”Sprijin pentru industria cinematografică” au ajuns în etapa de aplicare

 

Palatul Victoria a găzduit, astăzi, ceremonia de lansare a programelor guvernamentale „Investește în tine” și ”Sprijin pentru industria cinematografică”, eveniment la care a participat prim-ministrul Viorica Dăncilă.

Cu acest prilej, au fost semnate documentele de garantare și de plată destinate derulării Programului „Investește în tine” și a fost deschisă sesiunea de aplicații pentru obținerea finanțării producțiilor cinematografice.

”Implementarea acestor programe va avea beneficii atât economice, cât și sociale: crearea de locuri de muncă mai bine plătite și atragerea de proiecte de investiţii cu valoare adăugată mare”, a declarat premierul Viorica Dăncilă, subliniind potențialul acestor două programe guvernamentale de a consolida România ca o destinație atractivă pentru mediul de afaceri.

Lansarea programului ”Investește în tine” și semnarea documentelor necesare derulării lui reprezintă o perspectivă deschisă tinerilor și persoanelor de vârstă activă de a-și asigura finanţarea pentru îmbunătăţirea pregătirii profesionale sau pentru acces la diferite servicii de sănătate și activități sportive.

Începând cu data de 15 octombrie, toţi cei interesaţi vor putea contracta în acest scop credite cu dobândă suportată de la bugetul de stat, iar pentru creditele contractate anii de studiu vor reprezenta perioada de grație pentru acest tip de finanţare.

Începând cu 15 octombrie, tinerii între 16 și 26 de ani pot contracta în acest scop credite de până la 40.000 de lei, iar persoanele între 26 și 55 de ani pot lua credite de până la 35.000 de lei. Dacă cel care apelează la acest instrument de creditare este angajat, poate beneficia de încă 20.000 de lei.

Prin cel de-al doilea program guvernamental ajuns astăzi în etapa de aplicare, ”Sprijin pentru industria cinematografică”, producătorii de film pot aplica pentru obținerea unor finanțări garantate de stat, pentru producții cinematografice româneşti și străine realizate pe teritoriul României. Aplicațiile pot fi depuse începând cu data de 12 octombrie.

Cu un buget alocat de 50 de milioane de euro anual, acest program guvernamental, gândit după un model care s-a dovedit de succes pentru industria cinematografică americană, se anunță a fi cea mai atractivă schemă de ajutor de stat din Europa pentru cinematografie.

Prin încurajarea inițiativei private în domeniul cinematografiei și a producției de filme realizate pe teritoriul României, programul va contribui deopotrivă la promovarea țării noastre ca destinație turistică și promovarea valorilor, istoriei și tradițiilor româneşti pe plan international, inclusiv în contextul Anului Centenar.

Producătorii de film pot aplica, începând de mâine, pentru obținerea unor finanțări garantate de stat, pentru producții românești și străine, realizate în țara noastră. Proiectele vor fi selectate de către o comisie de profesioniști români și străini din care fac parte: Dan Pița, regizor și scenarist, Adrian Titieni, actor, profesor universitar doctor, președinte onorific UNATC, Kevin Dillon, actor, Sterian Alexandru, doctor în cinematografie, și Stan McCoy, președintele Motion Picture Association of America (MPAA)

Producțiile cinematografice care vor fi selectate în program vor beneficia de ajutor de stat între 100.000 de euro și 10 milioane de euro, bani din care se va putea acoperi până la 45% din cheltuielile eligibile pentru producția de filme realizate în România și care promovează țara noastră, respectiv de până la 35% din totalul cheltuielilor eligibile pentru dezvoltarea proiectelor de film și producție de film în România.

Cele două programe guvernamentale sunt implementate și monitorizate de către Comisia Națională de Strategie și Prognoză.

 

Declarațiile premierului Viorica Dăncilă la lansarea programelor guvernamentale „Investește în tine” și ”Sprijin pentru industria cinematografică”

 

[Check against delivery]

 

Viorica Dăncilă: Bună seara doamnelor și domnilor,stimați invitați,investițiile în oameni, în infrastructură și în domenii creative cu potențial sunt esențiale pentru dezvoltarea unei economii puternice.
Am pregătit în ultimele luni mai multe proiecte guvernamentale care au ajuns la maturitate. Prin aplicarea lor, vom crea mai multe locuri de muncă și mai bine plătite, vom atrage proiecte de investiții cu valoare adăugată mare. Beneficiile sunt atât economice și sociale, dar și în măsură să consolideze România ca o destinație atractivă pentru mediul de afaceri.
Mă bucur să anunț că luni se va lansa licitația pentru realizarea Autostrăzii Ploieşti – Braşov, în parteneriat public-privat, un proiect așteptat de mult timp și pentru care Guvernul a făcut eforturi în ultimele luni. 
În termen de 30 de zile investitori români şi străini pot depune ofertele, iar tipul licitației va fi selecția competitivă. Vor urma  negocieri cu investitorii selectați, astfel încât, în luna decembrie estimăm semnarea acordului de parteneriat public – privat pentru realizarea acestei autostrăzi.
Autostrada va trece prin aproprierea localităţilor: Ploieşti, Băicoi, Câmpina, Comarnic, Sinaia, Buşteni, Azuga, Predeal, Râşnov. 
De asemenea, am făcut progrese importante în ceea ce privește asigurarea finanțării investițiilor care vizează centura existentă a Municipiul București, dar și infrastructura nouă, la profil de autostradă. 
Dosarul prin care solicităm finanțarea din bani europeni este gata și luni va fi transmis Comisiei Europene.
Solicităm finanțarea din bani europeni, mai exact, din Programul Operațional Infrastructură Mare, pentru acest proiect important. Vorbim despre fonduri estimate la peste 1,3 miliarde de euro, fără TVA. 
Guvernul României va oferi tot sprijinul pentru atragerea finanțării europene necesare realizării acestui proiect. 
Un alt proiect ajuns la maturitate este ”Investește în tine”. Vor fi semnate astăzi toate documentele necesare pentru începerea efectivă a acestui program destinat românilor care au nevoie de finanțare pentru o mai bună pregătire profesională. 
Este un proiect adresat în primul rând, tinerilor cu vârste între 16 și 26 de ani, care pot accesa un credit de până la 40.000 de lei, dar și celor cu vârste între 26 și 55 de ani, care pot lua credite de până la 35.000 de lei. Dacă persoana care apelează la acest fel de împrumut este salariat, poate contracta încă 20.000 de lei. 
Printre beneficiile acestui program, aș menționa că dobânda pentru aceste împrumuturi va fi suportată de la bugetul de stat, iar anii de cursuri sau de studii reprezintă perioadă de grație.
Banii împrumutați în aceste condiții avantajoase pot fi folosiți pentru cheltuieli în educație, sănătate, investiții imobiliare, cultură, sport efectuate de oricare dintre membrii familiei beneficiarului. 
Așadar, începând de luni, oamenii pot merge la banca parteneră - CEC – pentru a accesa aceste credite.
Un alt program guvernamental ajuns în etapa de aplicare este cel prin care susținem sectorul cinematografic.
Chiar de mâine, producătorii de film pot aplica pentru obținerea unor finanțări garantate de stat, pentru producții românești și străine, realizate în țara noastră. 
Este cea mai atractivă schemă de ajutor de stat din Europa pentru cinematografie, care beneficiază de un buget anual de 50 de milioane de euro. Urmărim stimularea producției de filme, încurajarea inițiativei private în domeniile creației, finanțării, producției și distribuirii filmelor românești sau realizate cu participare românească.
Prin acest instrument, promovăm în an Centenar, identitatea culturală națională, prin realizarea filmelor cinematografice și promovarea valorilor românești  în circuitul mondial.
Ajutorul de stat pentru fiecare film va fi între 100.000 de euro și 10 milioane de euro, iar din această finanțare se va putea acoperi până la 45% din cheltuielile eligibile pentru producția de filme realizate în România și care promovează țara noastră, respectiv de până la 35% din totalul cheltuielilor eligibile pentru dezvoltarea proiectelor de film și producție de film în România.
Proiectele vor fi selectate de către o comisie alcătuită din profesioniști români și străini. România trebuie promovată și cunoscută în lume, prin valorile, istoria și tradițiile sale. 
Vă mulțumesc!

  Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol  ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei