Actualitate

Marți, 25 Iunie

Participarea premierului Viorica Dăncilă la prima reuniune a Comitetului Interdepartamental pentru Dezvoltare Durabilă

Galerie foto

Guvernul lucrează la un plan de acțiune pentru dezvoltare durabilă

 

Prima reuniune a Comitetului Interdepartamental pentru Dezvoltare Durabilă a avut loc astăzi, la Palatul Victoria. Ședința a fost prezidată de prim-ministrul Viorica Dăncilă care a specificat că acest organism are rolul de a monitoriza și evalua implementarea Strategiei naționale pentru dezvoltarea durabilă a României 2030.

„Ne-am propus să avem întâlniri de lucru de cel puțin două ori pe an în această formulă, cu scopul de a armoniza politicile sectoriale și de a asigura, astfel, o coerență între instituțiile statului. În continuare se pregătește înființarea Consiliului Consultativ, care va reuni specialiști. De asemenea, Departamentul sprijină formarea unei Coaliții pentru dezvoltare durabilă a societății civile”, a declarat Viorica Dăncilă.

Prim-ministrul a mai susținut că Guvernul României sprijină implementarea Agendei 2030 și a Obiectivelor pentru Dezvoltare Durabilă, pe care țara noastră și le-a asumat în 2015. De aceea, la nivelul ministerelor se lucrează deja la realizarea unui plan de acțiune și, în colaborare cu INS, a unui set de indicatori naționali.

„Obiectivele pentru Dezvoltare Durabilă oferă soluții concrete pentru îmbunătățirea vieții oamenilor Este vorba despre sănătate, educație, dezvoltare economică și despre o societate incluzivă. Acestea sunt idealurile către care tinde fiecare om în viața cotidiană și în jurul cărora trebuie să clădim un viitor durabil.  În completarea cadrului insituțional, vom realiza și un plan de acțiune în care vor fi implicate toate ministerele.  Trebuie să avem o imagine clară astfel încât să ne asigurăm că vom îndeplini la timp obiectivele asumate prin Strategie”, a adăugat premierul.
Progresele României în implementarea și promovarea Agendei 2030 au fost accentuate atât de Viorica Dăncilă, cât și de László Borbély, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă. Cei doi oficiali au subliniat rezultatele României la președinția Consiliului UE printre care se numără și adoptarea setului de concluzii Către o Europă tot mai sustenabilă până în 2030.

„Suntem un centru regional recunoscut în implementarea Agendei 2030. Avem o strategie pentru implementarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă și suntem activi în promovarea acestora la nivelul statelor din regiune. Modul în care am gestionat președinția Grupului de lucru pentru Agenda 2030 de la nivelul Consiliului UE a contribuit din plin la consolidarea poziției noastre de lider regional”, a declarat László Borbély.

Comitet Interdepartamental pentru Dezvoltare Durabilă a fost înființat prin HG în ședința de guvern din 8 mai. În ceea ce privește structura, aceasta include, pe lângă premier, alți 27 de miniștri, printre care și vicepremierii. Sunt programate două întâlniri anuale, însă Comitetul se poate reuni în sesiune extraordinară ori de câte ori este necesar. Secretariatul permanent al Comitetului va fi asigurat de către Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, care elaborează și un raport anual privind stadiul implementării Strategiei.

 

Alocuțiunea premierului Viorica Dăncilă la prima reuniune a Comitetului Interdepartamental pentru Dezvoltare Durabilă

 

Bună dimineața.Avem astăzi prima reuniune a Comitetului Interdepartamental pentru Dezvoltare Durabilă, structură ce urmărește punerea în practică, monitorizarea și evaluarea celor 17 obiective de dezvoltare durabilă pe care România și le-a asumat în 2015. La nivelul Guvernului suntem preocupați să luăm măsuri bune în beneficiul cetățenilor, să stimulăm economia și să clădim o societate sustenabilă. Altfel spus, ne preocupă atât prezentul, dar și moștenirea pe care vrem să o lăsăm generației viitoare.
Obiectivele pentru Dezvoltare Durabilă oferă soluții concrete pentru îmbunătățirea vieții oamenilor. De la reducerea consumului de antibiotice și până la combaterea sărăciei, acestea tratează o arie extinsă a problemelor existente în viața de zi cu zi. Este vorba de sănătate, educație, dezvoltare economică și despre o societate incluzivă. Sunt preocupări ale tuturor și în jurul cărora trebuie să clădim un viitor durabil.
De doi ani, în cadrul Guvernului funcționează Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, care a finalizat, la sfârșitul anului trecut, revizuirea Strategiei naționale pentru dezvoltarea durabilă a României 2030. Strategia este adaptată la specificul național și propune cadrul instituțional necesar monitorizării și implementării.
Ne-am propus să avem întâlniri de lucru de cel puțin două ori pe an în această formulă, cu scopul de a armoniza politicile sectoriale și de a asigura o colaborare eficientă între instituțiile statului, necesară implementării Strategiei naționale pentru dezvoltarea durabilă a României.
În continuare se pregătește înființarea Consiliului Consultativ, care va reuni specialiști din diferite domenii de activitate, care pot contribui la dezvoltarea sustenabilă.  
În completarea cadrului insituțional, vom realiza și un plan de acțiune în care vor fi implicate toate ministerele. Trebuie să avem o imagine clară astfel încât să ne asigurăm că vom îndeplini la timp obiectivele asumate prin această Strategie.
Tot în acest sens, Institutul Național de Statistică împreună cu Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă vor lucra la o serie de indicatori naționali.
În plan european, România a dat dovadă de implicare și profesionalism în exercitarea Președinției Consiliului Uniunii Europene.
Am jucat un rol activ și în ceea ce privește promovarea Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă și am obținut acordul tuturor statelor membre pentru setul de concluzii „Către o Europă tot mai sustenabilă până în 2030”.
Este confirmarea faptului că suntem un centru regional în implementarea Agendei 2030, iar activitatea noastră în acest sector este puternic apreciată de partenerii noștri europeni.
Vom rămâne activi în implementarea celor 17 obiective de dezvoltare durabilă, pentru a oferi o viață mai bună românilor acum, dar și în viitor.
Dau cuvântul a domnului consilier de stat Laszlo Borbely, coordonatorului Departamentului pentru dezvoltare Durabilă. Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol  ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei