Actualitate

Miercuri, 30 Mai

Participarea premierului Viorica Dăncilă la punerea în funcțiune a Stației de Pompare și Repompare 5 Haret (SRP5) din Amenajarea complexă Ruginești-Pufești-Panciu

Galerie foto

***

Declarații susținute de premierul Viorica Dăncilă și de ministrul Agriculturii, Petre Daea, la punerea în funcțiune a Stației de Pompare și Repompare 5 Haret (SRP5) din Amenajarea complexă Ruginești-Pufești-Panciu, care va iriga culturile cu apă din canalul Siret-Bărăgan

Viorica Dăncilă: Nu putem vorbi de o agricultură eficientă fără irigații, mai ales având în vedere schimbările climatice. Avem nevoie de irigații, avem nevoie de apă pentru a putea da o șansă agriculturii. Este chiar o zi istorică. Este chiar o zi istorică pornirea acestor lucrări pe Siret, Bărăgan. Chiar reprezintă un început foarte bun pentru agricultura românească şi sper să putem continua acest lucru și cele 2 milioane de hectare irigate prevăzute în programul de guvernare să devină o realitate. De fapt, deja ați ajuns la jumătate.

Petre Daea: Am trecut de jumătate, am ajuns la 1,2 milioane. Iar aici aruncăm pentru prima dată Siretul pe câmp.

Viorica Dăncilă: Este și o zonă agricolă importantă, este foarte important acest lucru.

Reporter: Cum vi se pare această investiție?

Viorica Dăncilă: O investiție foarte importantă. Putem vorbi de agricultură ca de un domeniu strategic pentru România și cred că acest moment este foarte important, un moment istoric, pentru că după 1989 încoace nici un guvern nu s-a gândit să introducă irigațiile pe canalul Siret-Bărăgan. Vreau să îl felicit pe dl ministru al Agriculturii și pentru această inițiativă și pentru faptul că, conform programului de guvernare, încearcă să asigure irigații pe o suprafață cât mai mare. Vorbim acum de 1,2 milioane de hectare, până în 2020 vom ajunge la 2 milioane de hectare, așa cum am promis și vrem să ne ținem de cuvânt. Deci 1,2 milioane de hectare acum, până în 2020, 2 milioane de hectare. Așa cum am promis în programul de guvernare, vrem ca acest lucru să devină realitate.

Reporter: /.../ acest canal? El are o lungime de 200 de km în total.

Viorica Dăncilă: Avem acum 3,5 kilometri. Vom merge până la 7 kilometri și încercăm să continuăm investițiile, pentru că atunci când pornești ceva, trebuie să duci la bun sfârșit. Înțeleg că, deja, două asociații de fermieri au și început irigațiile. Se irigă 3000 de hectare. Deci este un început promițător, care trebuie continuat. Nu putem vorbi de eficiență în agricultură, de competitivitate, fără a avea irigații. Și cred că acest lucru este important și este apreciat de către fermieri.

Reporter: Câte hectare se irigă aici?

Petre Daea: E un început acum, până la 3000 de hectare, a spus dna prim-ministru, 3000 de hectare. Canalul are o lungime de 7 kilometri. Am mers să îl curățăm, să îl reabilităm, să îl impermeabilizăm pe o lungime de 3 kilometri și jumătate, pentru că aici s-au format cele două asociații, ale utilizatorilor de apă, care deja organizându-se, pot să irige. O să mergem să vedeți o instalație de irigat. Practic, apa din canalul Siret ajunge la plante astăzi.

Reporter: Cât a fost investiția?

Petre Daea: Sigur, aici, investiția este undeva la 1 milion de lei, ce am făcut până acum. E un program construit în detaliu, în așa fel încât să ajungem la finalitatea lui pe partea dreaptă a canalului Siret. Pentru că observați două lucruri aici: pe de o parte, infrastructura principală, care înseamnă Canalul Siret-Bărăgan, care are o lungime de exploatare, deci, practic, este funcțional, cu un dop la kilometrul 5700, iar la 5200 este această gură de aspirare care a fost proiectată și introdusă în Stația de Repompare 5 de la Haret, stație care, după cum v-a spus dl director, nu a funcționat niciodată, ea a fost doar în probe în momentul în care s-au terminat lucrările respective. Iată că după atâția ani de zile, ducem apa de pe Siret la plantele din Vrancea. Vrancea este o zonă extrem de secetoasă. Aici este, practic, un pol al secetei.

Reporter: /…/ Carpaților.

Petre Daea: Exact. Și din nefericire, aici se întâlnește și seceta, se întâlnesc și fenomenele extreme: căderile de grindină. Nu întâmplător, aici există și Unitatea de comandă privind combaterea grindinei în zonă, știindu-se că Vrancea este județul cu ponderea cea mai importantă în viticultură.

Reporter: Sunt bani pentru /.../, dle ministru?

Petre Daea: Evident că da, că aici sunt două direcții de acțiune. Prima direcție de acțiune este aceea pe infrastructura statului, înțelegându-se aici stațiile de pompare şi canalele de distribuție, unde, prin Programul National de Investiții, prin guvern, s-au alocat 1 miliard de euro pentru executarea acestor lucrări, deci punerea în funcțiune a stațiilor, decolmatarea, curățarea secțiunilor de scurgere, reprofilarea canalelor acolo unde trebuie - și, din fericire, trebuie - pentru că în această rețea de irigații, până în 1989, lungimea acestei rețele de irigații, dacă pui canal lângă canal, înseamnă drumul de aici până la Berlin și înapoi. Este o investiție extrem de mare și de importantă pentru țară. A doua direcție pe care noi acționăm este direcția privată, adică sistemul secundar de irigații, care se află în proprietatea fermierilor, care s-au organizat în asociații și, prin Planul National de Dezvoltare Rurală, avem 435 de milioane de euro care vor fi puși în mișcare pentru proiectele care se vor crea în zonele acestea, în așa fel încât, odată cu sistemul principal, să putem să punem în funcțiune și sistemele secundare. Și ca o noutate, pentru că noi prin decizia pe care am luat-o în guvern de a modifica Planul național de dezvoltare rurală, în sensul de a putea da posibilitatea ca din banii europeni - până la 30% din acești bani - să îi putem folosi pentru procurarea instalațiilor de irigat, în așa fel încât odată plecată apa pe canal să ajungă și la plan.

Reporter: Prețul apei va fi convenabil?

Petre Daea: Nu, prețul apei...e gratis.

Viorica Dăncilă: E prevăzut în programul de guvernare.

Reporter: /.../

Petre Daea: Sigur, sunt câteva sute...70 de milioane de euro, dar gândiți-vă că este începutul lucrărilor și de aici încolo banii se vor consuma pe măsura efectuării lucrării și recepția lucrărilor. Sunt o serie întreagă de lucrări care nu sunt recepționate, iar plata lor se va face evident la recepția lor. O să aveți...

Reporter: Ați afirmat recent că acest canal nu reprezintă o prioritate. S-au schimbat între timp prioritățile?

Petre Daea: Da, sigur, dvs nu speculați spusele, pentru că un inginer agronom se gândește tot timpul ce înseamnă să aduci apa la plante. Am spus foarte clar că la acest canal, vorbim de canalul Siret - Bărăgan, înțelegând cei 190 de km, pentru executarea lor nu au fost prevăzuți bani în buget, însă am prevăzut bani în buget pentru a aduce apa la plante pe porțiunea în care acest canal a fost finalizat. Iată că pe distanța aceasta de 5,7 km există posibilitatea să distribuie apa; evident, acum există şi posibilitatea, prin investițiile pe care le-am avut, ca să ducem apa la plante.

Reporter: Dna premier, vă întreb cu ce viteză merge dl Daea, că îl lăudați ca ministru, că tot vorbeam de miniștri care merg cu viteze diferite? Merge bine?

Viorica Dăncilă: Merge foarte bine şi cred că acest lucru îl văd cel mai bine fermierii.

Reporter: De ceilalți miniștri v-ați mai îngrijit, adică și-au revenit cu vitezele?

Viorica Dăncilă: Vom face o evaluare, se face o evaluare săptămânală. Atunci când vom vedea că cineva rămâne în urmă vom încerca să-l impulsionăm ca să îi ajungă din urmă pe ceilalți.

Reporter: Deci nu o să plece din guvern, doar impulsionare.

Viorica Dăncilă: Nu s-a pus încă problema plecării din guvern a unui ministru.

Reporter: /.../ acea evaluare, cam când ar putea să aibă loc?

Viorica Dăncilă: O să facem o evaluare la un an și jumătate de guvernare, vom face o evaluare a guvernării și atunci vom vedea rezultatele guvernării pe fiecare minister şi bineînțeles, per ansamblu, rezultatele guvernării și ale guvernului.

Reporter: O performanță, așa pot să o numesc, ar fi şi această reformă a pilonului II? Iarăși a ajuns în discuție. Dacă pot să vă întreb aici: opțional, neopțional, înțeleg că până la urmă totuși rămâne să se adopte acea măsură care îl va face opțional.

Viorica Dăncilă: În nici un caz nu se pune problema desființării pilonului II. Vreau să fac această precizare din start. În altă ordine de idei, da, sunt discuții ca pilonul II să fie opțional, dar încă nu avem o modificare certă, nu am văzut această modificare, deci nu pot să dau amănunte referitor la acest lucru. Ceea ce pot să spun cu certitudine, pentru a nu crea îngrijorare, este că pilonul II nu se desființează.

Reporter: Dna Vasilescu spunea că decizia e deja luată, adică va fi opțional, de aia vă întreb şi pe dvs, că mă gândesc că discutați despre aceasta.

Viorica Dăncilă: Eu încă nu am văzut acest proiect. După ce o să văd acest proiect, o să îmi spun punctul de vedere.

Reporter: /.../

Viorica Dăncilă: Avem o lege a bugetului care a fost adoptată în parlament, promulgată de președintele României, am prevăzut acolo toate creșterile salariale, deci nu sunt motive de îngrijorare și chiar aș ruga pe toată lumea să nu mai scoată în spațiul public asemenea lucruri, pentru că aceste lucruri creează îngrijorare și nu cred că este cazul să îngrijorăm oamenii că nu își primesc pensia sau nu își primesc salariul. Sunt bani de salarii și pensii.

Reporter: /.../ a fost dat de președinte, acum dacă e să fim corecți până la urmă, vocea lui contează cel mai mult în spațiul public.

Viorica Dăncilă: Mă uimește acest lucru, pentru că dl președinte a promulgat legea bugetului şi acolo sunt bani prevăzuți pentru salarii și pensii. Deci, nu văd de unde această îngrijorare. Dar mă rog, poate dl președinte o să dea mai multe explicații legate de acest lucru. Ceea ce pot să vă spun în calitate de prim-ministru este faptul că sunt bani de salarii şi pensii.

Reporter: Nu ați mai primit nici un telefon, nici un semn de la șeful statului, de când cu acest război?

Viorica Dăncilă: Nu. Nu am mai discutat cu domnul președinte.

Reporter: S-a discutat despre un program pentru români care vor putea accesa credite.

Viorica Dăncilă: Da.

Reporter: Credite în condiții preferențiale, dobândă zero şi plus de asta, perioadă de rambursare, dacă nu mă înșel, de zece ani.

Viorica Dăncilă: De zece ani, da.

Reporter: Spuneți-ne, vă rog, de unde vin până la urmă acești bani și de unde vor putea fi luați? De la toate băncile? de la CEC? Cum funcționează?

Viorica Dăncilă: Acești bani sunt de la bănci. Statul plătește dobânda de 6%. 80% garantează statul, 20% persoana, dacă este angajată, tânărul între 16 și 26 de ani, pentru creditul de 40.000 de lei sau între 26 și 55 de ani pentru creditul de 35.000 de lei, deci 20% de către creditor sau un codebitor, dacă persoana nu este angajată, și dobânda este plătită de stat. Ceea ce condiționează acest credit este faptul că respectivul trebuie să urmeze cursurile unei facultăți sau să urmeze cursuri pentru reconversie, cursuri de perfecționare, deci trebuie neapărat să fie legat de urmarea unor cursuri. Eu sper ca de acest program să beneficieze cât mai mulți tineri, pentru că acești bani pot fi folosiți în educație, pentru plata cursurilor la facultate, pentru materiale didactice, pentru calculatoare. Pot fi folosiți în sănătate pentru medicamente, pentru operații. Pot fi folosiți în cultură, în sport, deci o paletă largă de domenii în care pot fi folosiți acești bani. Vom vorbi în ședința de guvern despre acest lucru și eu sper ca acest lucru să fie atractiv pentru cât mai mulți tineri din România.

Reporter: Deci rambursarea se face după ce persoana respectivă se angajează sau are nevoie de un codebitor?

Viorica Dăncilă: Dacă persoana respectivă nu este angajată, pentru cei 20% are nevoie de un codebitor.

Reporter: Programul ar urma să fie adoptat săptămâna aceasta sau săptămâna viitoare?

Viorica Dăncilă: Vedem dacă avem toate avizele pentru săptămâna aceasta, dacă obținem toate avizele de la toate ministerele, vom ieși cu el săptămâna aceasta, dacă nu, săptămâna viitoare.

Reporter: Și bugetul total al acestui program care este?

Viorica Dăncilă: În jur de un miliard, dacă nu mă înșel. Nu știu exact suma.

Reporter: Lei?

Viorica Dăncilă: Lei. Nu știu exact suma, dar știu că în jur de un miliard de lei.

Reporter: Așteptările dumneavoastră de la decizia CCR de astăzi care ar fi?

Viorica Dăncilă: Deciziile CCR nu se discută. Sunt suverane. Ele trebuie aplicate, deci nu am ce să comentez legat de acest lucru.

Reporter: Moțiunea de cenzură, aveți vreo emoție?

Viorica Dăncilă: Nu, nu am nicio emoție. Cred în colegii parlamentari. Cred în votul românilor și cred că atunci când vorbim de democrație trebuie să avem în vedere, în primul rând, votul românilor care au votat o coaliție de guvernare, care au desemnat un guvern care trebuie să pună în aplicare programul de guvernare. Nu am emoții.

Reporter: Nici măcar cu aceste plecări din PSD? Se destabilizează cumva? Vedem că majoritatea ajunge să fie sensibilă acum. Nu mai este așa confortabilă.

Viorica Dăncilă: Nu vreau să vorbesc despre plecările din PSD. O să-i judece românii, nu vreau să-i judec eu, dar ați văzut că au fost și veniri în PSD, deci nu ne punem problema că această moțiune va fi negativă pentru noi.

Reporter: Vă mulțumim frumos. Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol  ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei