Actualitate

Vineri, 12 Iulie

Participarea premierului Viorica Dăncilă la recepția organizată cu prilejul Zilei Naționale a Republicii Franceze

Galerie foto

 

Discursul premierului României, Viorica Dăncilă, cu ocazia Zilei Naționale a Republicii Franceze

 

[Check against delivery]

 

Excelența Voastră doamna Ambasador Michèle Ramis,

Stimați invitați,

Doamnelor și domnilor,

Este o reală plăcere să fiu, astăzi, alături de dumneavoastră și doresc să vă felicit, în numele Guvernului României și personal, pentru aniversarea a 230 de ani de la Revoluția franceză.

Franța a fost, de-a lungul istoriei, un partener-cheie al României. Țările noastre sunt legate de o prietenie profundă, manifestată în momente esențiale ale istoriei comune.

Astăzi împărtășim o relație dinamică, suntem parteneri în Uniunea Europeană și în NATO și avem un Parteneriat Strategic cu proiecție către viitor, care creează premisele unei cooperări mai structurate și mai ambițioase.

Vă asigur de întregul angajament al României de a avansa și aprofunda cooperarea româno-franceză atât în plan bilateral cât și în plan european, așa cum i-am transmis și premierului Edouard Philippe cu ocazia convorbirii pe care am avut-o recent.

Am convenit asupra continuării unui dialog constant și direct și sper să ne putem întâlni curând pentru a agrea și semna Foaia actualizată de Parcurs a Parteneriatului Strategic, care va marca o nouă etapă a cooperării bilaterale și europene.

Doamnelor și domnilor,

Relațiile româno-franceze beneficiază în prezent de un context deosebit de favorabil, marcat de un program cultural și de diplomație publică fără precedent, Sezonul România-Franța, care a debutat în modul cel mai inspirat odată cu marcarea, la 1 decembrie 2018, a Centenarului Marii Uniri și care se încheie cu Ziua Națională a Franței, dar și cu prima Președinție română a Consiliului UE.

Sezonul România-Franța a avut o dimensiune simbolică deosebită, fiind primul eveniment de acest fel pe care Franța l-a organizat cu o țară membră a UE. Acest lucru s-a datorat unei voințe comune de a ne redescoperi unii pe ceilalți prin cultură, de a înțelege mai bine comuniunea dintre români și francezi, profunzimea și diversitatea acestei relații unice.

Sezonul România-Franța a generat, totodată, contacte și oportunități economice extrem de utile pentru mediul de afaceri din cele două țări, debutând cu un Forum economic de amploare la Paris, în decembrie anul trecut și continuând cu un alt Forum economic româno-francez, organizat la București, în luna iunie, la care am avut deosebita plăcere de a participa și unde am putut vedea personal dinamica mediului de afaceri româno-francez și potențialul acestuia.

Cooperarea economică bilaterală este un palier esențial al succesului relației noastre. Am asistat în ultimii ani la creșterea continuă a schimburilor comerciale, anul trecut acestea depășind pragul record de 9 miliarde de euro. Franța este astăzi al cincilea investitor străin în România, cu 3000 de întreprinderi care creează peste 120 000 locuri de muncă.

Aceasta este o dovadă a faptului că în țara noastră există un mediu de afaceri propice și favorabil noilor investiții, care se bucură de impactul inițiativelor guvernamentale.

Relația franco-română este bazată și pe puternice legături la nivelul cooperării descentralizate, iar acest lucru este extraordinar, întrucât vorbim despre contactele directe dintre comunitățile noastre. Acestea s-au reflectat, recent, în organizarea Forumului cooperării descentralizate de la Lyon.

Doamnelor și domnilor,

Ne aflăm astăzi la momentul bilanțului primei Președinții rotative a Consiliului UE pe care țara noastră a gestionat-o pe parcursul ultimelor 6 luni, un mandat de succes, în care România a făcut dovada unui stat membru responsabil, preocupat de gestionarea agendei europene în folosul cetățenilor.

Provocările cărora Președinția României la Consiliul UE a trebuit să le răspundă nu au fost puține, însă credem că rezultatele obținute sunt pe măsură. Partenerii francezi, prin cooperarea lor constructivă, au fost alături de noi pe parcursul acestui mandat.

Contăm și în continuare pe o strânsă cooperare cu Franța în dezvoltarea proiectului european în spirit de unitate, solidaritate și echitate, cu obiectivul unei Uniuni mai aproape de cetățeni. Sunt convinsă că numai împreună vom putea reuși să depășim provocările și să consolidăm Uniunea Europeană.

Închei cu acest apel la coeziune, convergență și solidaritate, de care Europa are astăzi nevoie mai mult ca oricând și sunt convinsă că relația privilegiată dintre țările noastre poate folosi drept pivot al Europei de mâine!

La mulți ani, Franța!

  Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol  ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei