Actualitate

Vineri, 20 Aprilie

Participarea premierului Viorica Dăncilă la evenimentul “Wine & Street Food Forum” în cadrul “Wine & Street Food Festival”, moderat de Alessandra Stoicescu

Galerie foto

 

Alocuţiunea premierului Viorica Dăncilă la evenimentul “Wine & Street Food Forum” în cadrul “Wine & Street Food Festival”, moderat de Alessandra Stoicescu

Viorica Dăncilă: Vreau să vă mulţumesc pentru invitație. Vreau să vă felicit pentru inițiativa acestui important eveniment şi îmi doresc ca astfel de întâlniri să aibă un impact cât mai mare pentru mediul de afaceri, pentru că avem nevoie de o apropiere, de un parteneriat solid, între antreprenori şi reprezentanţii instituționali. Vă asigur că aveţi în mine un susținător şi că vă sunt alături la identificarea şi implementarea unor soluții corecte, care să contribuie la o bună dezvoltare şi promovare a domeniului pe care îl reprezentanți, atât în plan naţional, dar şi în plan internaţional. Știu de când eram europarlamentar, vicepreședinte al Comisiei de Agricultură din Parlamentul European, despre acest domeniu, despre problemele, despre oportunitățile pe care le aveţi în cadrul acestui domeniu. Am considerat întotdeauna că este necesară o bună promovare atât în plan intern, dar şi în plan extern. Am promovat produsele românești, am promovat vinurile româneşti, am promovat produse tradiționale românești şi am făcut-o de fiecare dată în Parlamentul European cu certitudinea şi cu mândria că acestea ne reprezintă şi că avem nevoie de o promovare cât mai bună. Vă mărturisesc că după fiecare eveniment făcut în Parlamentul European veneau colegi de-ai mei şi îmi spuneau: "Aveţi produse extraordinare, aveţi un vin extraordinar, dar, din păcate, cred că nu sunt făcute foarte multe eforturi pentru a le promova, pentru ale scoate în evidență cât mai mult". Eu sper ca acest eveniment, sper ca soluțiile pe care le vom găsi, atât la nivel naţional, dar şi la nivel european, să poată fi o pârghie pentru promovare şi cred că unul din pașii importanţi pe care putem să îi facem este chiar cel de azi, în care puteți vorbi cu autorităţile naţionale, în care puteți să ne comunicați cum vedeţi dumneavoastră lucrurile, iar noi avem datoria de a găsi soluții pentru a ridica toate barierele care vă stau în cale. Vă felicit pentru tot ceea ce faceți şi vă asigur că în Guvernul României veţi găsi partenerii dumneavoastră pentru a avea o activitate cât mai bună şi pentru a promova cât mai mult produsele românești. Mulţumesc mult!

/…/

Viorica Dăncilă: Exporturile de vin au crescut cu 5,6% faţă de 2016, dar mie mi se pare că se poate face un efort mult mai bun. De aceea, am solicitat domnului ministru Radu Oprea o evaluare a activității tuturor atașaților comerciali, pentru că eu consider că atașații comerciali trebuie să aibă un rol mult mai important, să lucreze mult mai aplicat pentru promovarea produselor românești, pentru promovarea vinurilor. De aceea, vă îndemn să luați parte cât mai intens la această promovare, şi dacă ar fi să-mi spun o părere personală, cred că putem, anul acesta, să facem, domnule ministru, o promovare centenar, o promovare mult mai activă, în urma discuțiilor pe care le vom avea cu producătorii de vinuri. Vă mulţumesc!

/…/

Viorica Dăncilă: Sunt întru totul de acord că agricultura, nu numai agricultura românească, agricultura în general trebuie să răspundă unor provocări legate de siguranţă, securitate alimentară, schimbări climatice şi acest lucru a fost subliniat de antevorbitorul meu. Ceea ce voiam eu să adaug este legat de faptul că în trimestrul II al acestui an vom înființa Casa de Comerț a României, care se va adresa tocmai produselor agroalimentare şi care va fi un ajutor pentru fermierii români, dar în același timp va impulsiona economia României, atât în ceea ce privește strângerea la un loc a produselor agrare, a produselor din agricultura, dar şi în a asigura depozitarea lor şi prelucrarea lor - şi eu cred că acest lucru poate fi un factor foarte important pentru agricultura românească.

 

Declarațiile premierului Viorica Dăncilă la evenimentul “Wine & Street Food Forum” în cadrul “Wine & Street Food Festival”, moderat de Alessandra Stoicescu

Reporter: Doamna premier, vă rog să ne spuneţi dacă aţi discutat cu preşedintele Klaus Iohannis despre relocarea Ambasadei României şi când?

Viorica Dăncilă: Da, am discutat cu domnul președinte Iohannis. Nu pot să spun ce am discutat, a fost o discuţie privată, n-am să vorbesc despre o discuţie privată cu domnul președinte. Dacă domnul președinte vrea să vă spună, asta este altceva, dar pot să confirm că am avut o discuţie cu domnul președinte.

Reporter: Este adevărat că nu i-aţi răspuns președintelui iniţial la telefon?

Viorica Dăncilă: Da, iniţial nu am răspuns. Eram la "Simfonia Lalelelor". Nu am avut telefonul, nu am văzut apelul, nu am ştiut de această discuţie şi pe urmă am sunat şi am discutat cu dumnealui, ceea ce mi s-a părut un lucru de normalitate.

Reporter: /.../ a fost adoptat în şedinţa de guvern de azi?

Viorica Dăncilă: Da, a fost adoptat, aşă cum deja s-a aflat, a fost adoptat un memorandum în şedinţa de guvern. Voi discuta cu domnul președinte după adoptarea acestui memorandum. Vă asigur însă că avem responsabilitate, avem discernământ şi că vom purta discuții cu toate instituțiile.

Reporter: Deci era nevoie de consultarea președintelui înainte de a da acest memorandum? Era un comunicat de presă venit în această dimineaţă din partea Administraţiei Prezidențiale.

Viorica Dăncilă: Eu cred că Ministerul de Externe şi-a asumat acest lucru şi că discuţiile le vom purta pe urmă.

Reporter: Ministrul de Externe a semnat acest memorandum şi ce conține el, mai exact?

Viorica Dăncilă: Nu pot să vă spun încă ce conține acest memorandum, dar am confirmat că acest memorandum există şi că vom purta discuții cu toate instituțiile, inclusiv cu domnul președinte.

Reporter: De ce are acest caracter secret?

Viorica Dăncilă: Emitentul este cel care stabilește dacă un document este la clasificate sau nu. Deci, Ministerul de Externe a considerat că acest document trebuie să fie la documente clasificate şi aşa a şi fost.

Reporter: În comunicat guvernul spune că rămâne clasificat până la adoptarea finală. Spuneți că a fost adoptat. De ce mai este clasificat acum documentul?

Viorica Dăncilă: Vom purta discuții cu toate instituțiile, când vom ajunge la un numitor comun, atunci vom face public...

Reporter: Dacă este un document clasificat, de ce președintele Camerei Deputaților, domnul Liviu Dragnea, știa despre acest document, sau de unde ştia?

Viorica Dăncilă: Bun, s-a știut despre acest document. Am văzut că a apărut înainte de a fi votat încă în şedinţa de guvern, deci acest document era deja cunoscut. În rest, nu vă pot spune ceea ce este în document.

  Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol  ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei