Actualitate

Marți, 03 Aprilie

Participarea premierului Viorica Dăncilă la manifestările organizate cu prilejul Zilei Jandarmeriei Române

Galerie foto

Alocuţiunea premierului Viorica Dăncilă cu ocazia Zilei Jandarmeriei Române

[Check against delivery]

 

Viorica Dăncilă: Doamnă ministru, domnule inspector general, doamnelor şi domnilor, am ţinut să fiu prezentă la această manifestare ce marchează împlinirea a 168 de ani de existenţă instituţională a Jandarmeriei Române, în semn de apreciere pentru această armă, dar în special pentru oamenii care o slujesc. Poliţia şi Jandarmeria sunt doi piloni importanţi ai sistemului naţional de ordine şi siguranţă publică. Am fost la bilanţul activităţii Poliţiei Române pentru anul 2017 şi am considerat normal să vin şi la dvs cu atât mai mult cu cât este un moment festiv de împlinire instituţională dar şi umană. Spun şi umană pentru că am văzut cu câtă mândrie vorbesc jandarmii despre instituţia din care fac parte şi implicit ziua de armă este şi ziua lor, a dvs. Ne-aţi demonstrat în repetate rânduri că sunteţi capabili să gestionaţi eficient provocări dificile şi diverse. Mă refer aici atât la planul intern, naţional, cât şi la cel extern. Jandarmii români sunt apreciaţi de forurile internaţionale pentru modul în care acţionează şi îşi îndeplinesc mandatul în misiunile din teatrele de operaţiuni. În calitate de europarlamentar, am avut ocazia să aud astfel de aprecieri la adresa jandarmilor români şi vă mărturisesc cu sinceritate că de fiecare dată aveam un profund sentiment de mândrie. Înţeleg sacrificul pe care îl faceţi zilnic pentru ca cetăţenii să se simtă in siguanţă. V-aţi asumat acest lucru încă din momentul alegerii carierei. Nu vreau să restrâng aria activităţilor dvs la anumite tipuri de misiuni pentru că toate sunt importante. Atâta vreme cât colectivitatea are parte de linişte, iar oamenii aflaţi în dificultate sunt salvaţi la timp, dvs, reprezentanţii autorităţii statului, v-aţi atins obiectivul prioritar. Îmi doresc să rămâneţi aceiaşi fermi apărători ai legii, democraţiei şi valorilor statului de drept. România are nevoie de o instituţie puternică, aşa cum este Jandarmeria.

Înainte de a încheia, vreau să vă asigur că, împreună cu doamna ministru Carmen Dan, am identificat soluţii pentru rezolvarea unor probleme urgente ale structurii din care faceţi parte. Efectele benefice ale acestor demersuri se vor resimţi în perioada următoare şi am convingerea că vor contribui substanţial la îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi, implicit, la eficientizarea acţiunilor pe care le desfăşuraţi.

Doamnelor și domnilor, vă felicit cu ocazia Zilei Jandarmeriei Române!

 

 

Declarații de presă susținute de premierul Viorica Dăncilă și de ministrul de interne, Carmen Dan

[Check against delivery]

 

Reporter: Vorbeați dvs despre soluții pe care le-ați găsit pentru rezolvarea problemelor. Despre ce soluții este vorba?

Carmen Dan: Pentru jandarmi am avut astăzi un mesaj oficial. Dar vă asigur că pentru jandarmi am şi un mesaj de suflet şi îl transmit ori de câte ori mă întâlnesc cu jandarmii. Ei ştiu asta şi mai ştiu că, atât de la nivelul ministerului, cât şi de la nivelul Guvernului României, există înțelegere şi preocupare, mai ales preocupare, pentru a acoperi într-un timp cât se poate de scurt nevoile Jandarmeriei. Este o armă deosebit de importantă a Ministerului Afacerilor Interne şi de importanța ei ținem cont atunci când ne gândim la siguranța cetățeanului, când ne gândim la asigurarea ordinii şi liniștii publice, ei fiind, din această perspectivă, actorii principali. Avem strategii, avem achiziții în derulare şi sunt convinsă că şi în perioada următoare vom găsi soluții pentru a acoperi aceste nevoi, pentru că ne dorim ca Jandarmeria Română să fie o armă respectată şi dotată, aşa cum sunt toate celelalte arme similare din statele europene. Mulțumesc.

Reporter: ...știu că astăzi mergeți la Palatul Cotroceni. V-aş întreba pe ce teme veţi discuta cu președintele Klaus Iohannis.

Viorica Dăncilă: Bună ziua! Da, astăzi merg la Cotroceni. Mi se pare un lucru firesc. Aşa cum am spus la învestitură, vreau să am o foarte bună cooperare între instituții. Această deplasare la Cotroceni se încadrează în ceea ce am spus atunci. Discuțiile se vor axa pe salarizare, pe buget, deci cam astea sunt subiectele la modul general. După ce o să vorbesc cu domnul președinte, o să vă dau mai multe detalii.

Reporter: /.../?

Viorica Dăncilă: Am discutat despre acest lucru când am avut CSAT, deci acum cu două săptămâni. Am vorbit de atunci despre o întâlnire pentru a discuta aceste subiecte. Deci nu este o invitaţie de care nu ştiam sau este o surpriză. Am discutat atunci, rămânea să stabilim doar data.

Reporter: /.../?

Viorica Dăncilă: După cum ştiţi, scăderea contribuţiilor la Pilonul II, de la 5,1 la 3,75, s-a făcut odată cu trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat. Se pare că nu au crescut salariile peste tot şi a avut ca rezultat acest lucru. Astăzi, împreună cu ministrul muncii, vom analiza situaţia şi vă vom da un răspuns concret.

Reporter: /.../?

Viorica Dăncilă: Vom căuta soluţii. Întâlnirea are ca scop să căutăm soluţii, nu este doar să constatăm un lucru, ci cauzele şi, bineînţeles, să le dublăm cu soluţii pentru fiecare cauză în parte.

Reporter: /.../?

Viorica Dăncilă: Cred că trebuie să ajungem la un moment zero şi cred că pentru sănătatea societăţii, pentru creşterea încrederii în instituţiile statului trebuie să vedem tot ceea ce se întâmplă pentru a putea să ne edificăm referitor la multe lucruri care au apărut în spaţiul public. Consider că este necesar să facem acest lucru şi, după cum ştiţi, eu chiar am cerut public desecretizarea. Vă mulţumesc!

 

  Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol  ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei