Actualitate

Marți, 19 Ianuarie

Premierul Dacian Cioloș a participat la Conferința ”Reprezentarea de gen în politică - provocări și soluții”

Galerie foto

 


Declaraţie a premierului Dacian Cioloş, înainte de participare la Conferința ”Reprezentarea de gen în politică - provocări și soluții”

Reporter: /.../ şi mai ales de faptul că Partidul Naţional Liberal vă solicita ieri să daţi o ordonanţă de urgenţă, astfel încât alegerile locale să se desfăşoare în două tururi de scrutin?
Dacian Cioloş: E o decizie politică, asta în primul rând, mai ales că este vorba de alegeri. Este o decizie politică, este o lege pe care Parlamentul a votat-o, n-am auzit...
Reporter: Dar votatul este un proces legislativ, tocmai de asta apelează la dumneavoastră...
Dacian Cioloş: Nu, nu, este o... Este deja o lege, modificarea Legii electorale votate, când s-a decis printr-o înţelegere politică.  Guvernul pe care îl conduc este un guvern independent, care nu este implicat politic, şi nu cred că este democratic să modifice un guvern, prin ordonanţă de urgenţă, o lege politică. Mulţumesc!

 

***

Intervenția primului-ministru Dacian Cioloș în cadrul Conferinței ”Reprezentarea de gen în politică - provocări și soluții”

Dacian Cioloş: Presupun că s-au spus multe lucruri aici legat de prezența femeilor în politică, ca să fiu foarte direct și să nu o iau pe ocolite. Și aș vrea să adaug doar câteva elemente, din punctul meu de vedere.
În primul rând, avem pretenția că suntem într-o democrație reprezentativă și, chiar dacă ar fi să ne luăm doar din acest punct de vedere, al democrației reprezentative, și ne-am aștepta ca cei din clasa politică să reprezinte societatea și structura societății, pornesc de la constatarea că femeile reprezintă circa jumătate din populația țării, probabil chiar mai mult, și, în consecință, ar fi un lucru bun ca acest lucru să se reflecte și în structurile de reprezentare politică.
Pe de altă parte, în general, atunci când vorbim de politică, vorbim de lupta politică, de confruntare politică,ca și un proces în urma căruia avem decizii politice. Eu personal îndrăznesc să cred și să spun că natura aceasta feminină a confruntării și a luptei este una evolutivă și, în consecintă, cred că prezența femeilor în acest proces de confruntare politică ar da, probabil, o altă consistență și o altă percepție a ceea ce înseamnă procesul de dezbatere și de decizie politică; și cred ne-ar prinde bine în politica românească această natură feminină a confruntării politice care, cel puțin așa cum o percep eu, este una constructivă și evolutivă. 
Deci, dacă femeile din politică vor reuși să aducă și să consolideze latura aceasta feminină a umanității, în general, rezistând tendinței sau tentației de masculinizare, pentru că poate să fie și chestiunea aceasta, prezența femeilor în politică, care să încerce să copieze un model de a face politică, deci eu personal cel puțin cred că dacă am avea și latura aceasta a umanității tradusă prin spiritul matern al femeii, politica românească ar avea de câștigat și probabil că societatea în ansamblul său ar avea de câștigat în capacitate de regenerare, de care avem atâta nevoie, pentru a asimila ideea că evoluția și transformarea nu e doar rezultatul luptei și confruntării, ci și rezultatul solidarității. Și cred că de asta avem nevoie în societatea românească și probabil pentru o reconciliere, să spun, mai consistentă decât în momentul de față, între modul de a face politică și modul de a trăi în societate. Această abordare a solidarității ne-ar prinde bine pentru că ne-ar ajuta să canalizăm energia aceasta a contestării sau a nevoii de schimbare în sens pozitiv și în sens constructiv. 
Eu cred că o prezență mai activă a femeilor în procesul acesta ne-ar prinde bine, mai ales în perioada actuală. Sigur, sunt discuții dacă trebuie sau nu să fim normativi în ceea ce privește prezența femeilor în politică sau în alte foruri de conducere sau de reprezentare. Am participat la mai multe discuții de acest gen și al nivel european legat de nevoia de a impune sau nu anumite cote minime sau un anumit grad minim de reprezentare. Probabil, pentru o societate normală, n-ar trebuie să fie și mai ales în structurile reprezentative, care sunt rezultatul unor alegeri, n-ar trebui să existe aceste cote sau impuneri, dar cred că, dacă am impune acest lucru, și eu aș susține ideea să avem niște nivele minime de reprezentare, însă le-aș vedea ca fiind temporare și ca fiind ocazia unei oportunități și nu a unei obligativități; cel puțin eu așa le-aș prezenta. Cred că e important să creăm oportunitatea pentru prezența femeilor și nu neapărat să o impunem ca și o obligativitate.
Și, ca să nu las impresia că doar vorbesc despre aceste lucruri în care, cum v-am spus chiar cred, vreau doar să reamintesc faptul că în guvernul pe care îl conduc, din 22 de membri, 7 sunt femei, nu pentru a respecta anumite cote, ci pentru că am considerat că așa este bine și așa s-a întâmplat, de altfel. Pe anumite poziții, am considerat că, pentru buna funcționare a echipei, e mai bine să mă îndrept mai degrabă spre femei decât spre bărbați, atunci când am avut de ales în astfel de situații. Cam acestea ar fi elementele cu care vreau să contribui la dezbaterea de astăzi. Mulțumesc.  Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol  ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei