Actualitate

Joi, 04 August

Participarea premierului Dacian Cioloș la lansarea GovITHub

Fișiere atașate

Galerie foto

 

Broșura GovITHub

Premierul Dacian Cioloș a participat astăzi la lansarea GovITHub, program guvernamental dezvoltat împreună cu sectorul privat și mediul antreprenorial, în scopul creșterii calității serviciilor publice cu ajutorul tehnologiei. 

“Vrem ca platforma GovITHub să reunească oameni care au curajul să facă o pauză în activitatea lor profesională și să vină să dea o mână de ajutor în administrație. Împreună ne dorim să găsim soluții inovatoare pentru creșterea calității serviciilor oferite cetățenilor, pentru mai multă transparență în modul de lucru al administrației și, mai ales, pentru a putea continua procesul de simplificare pe care l-am început. Sigur, procesul de simplificare ține, în parte, și de legislație, dar nu este suficient. Foarte multe lucruri birocratice au apărut în afara legislației și acum trebuie să le eliminăm”, a afirmat premierul Dacian Cioloș.

Șeful Executivului a punctat capacitatea inovativă a sectorului hi-tech în România, arătând că ponderea acestui sector în PIB este comparabilă cu cea a agriculturii. 

Membrii GovITHub pot fi atât voluntari, care aleg să își dedice o parte din timp pentru dezvoltarea proiectelor circumscrise acestei platforme, cât și bursieri selectați printr-un mecanism transparent, a adăugat secretarul de stat din Cancelaria Prim-ministrului, Radu Puchiu. Vor fi oferite burse în valoare de 2.000 de euro pe lună, timp de șase luni, pentru 10 membri care vor participa în GovITHub în regim full-time, la București, începând cu data de 15 septembrie. De asemenea, până la 100 de membri vor participa în GovITHub în regim voluntar – în persoană sau la distanță – aceștia vor fi selectați prin același proces competitiv. Competiția este deschisă începând de astăzi, pe site-ul oficial al GovITHub: ithub.gov.ro și se va închide pe data de 4 septembrie.

Platforma GovIT Hub va funcționa în cadrul Guvernului, iar coordonarea va fi asigurată de Cancelaria Prim-ministrului.

“Ne propunem să dezvoltăm câteva proiecte care să ducă la mobilizarea administrației și să aibă un efect direct în relația cetățeanului și mediului de afaceri cu statul. Scopul imediat al platformei este de a veni cu idei pentru dezvoltarea administrației, efectul final să fie o viață mai ușoară pentru cetățeni și oamenii de afaceri în relația cu statul”, a subliniat șeful Cancelariei Prim-ministrului, Dragoș Tudorache.

La deschiderea oficială a programului la Palatul Victoria au participat aproximativ 150 de invitați: membri ai Guvernului, tineri specialiști în IT, antreprenori, lideri ai principalelor comunități de IT și de antreprenoriat, reprezentanți ai societății civile și experți IT din administrația publică centrală.  

Mai multe detalii pe site-ul oficial al GovITHub: ithub.gov.ro.

 

***

Declaraţiile premierului Dacian Cioloş la lansarea programului GovITHub

[Check against delivery]

Dacian Cioloş: Bine aţi venit. Nu o să intru în detalii tehnice. Vreau doar să vă spun că mă simt aşa, ca la o premieră în faţa dumneavoastră, ca la o premieră în care prezentăm un film care încă nu s-a făcut, dar pe care dorim să-l punem în scenă împreună cu dumneavoastră. Să fiu sincer, astăzi se îndeplineşte un vis i-aş spune, pe care l-am avut încă de la început, de când am venit în această poziţie, şi când mi-am dat seama, sigur, cu anumite reflexe pe care le aveam probabil şi din perioada petrecută la Bruxelles, când lucram foarte mult cu diferite sisteme IT care îmi facilitau activitatea, pregătirea, luarea deciziilor, comunicarea cu colaboratorii, iar reflexele formate acolo m-au determinat să am cam aceleaşi pretenţii şi aici;  şi, sincer să fiu, m-am cam lovit cu capul de pragul de sus când am văzut cum stau lucrurile în administraţie aici apropo de facilităţile care cred eu că ar fi trebuit să existe în modul de lucru al administraţiei, din perspectiva a ceea ce poate să aducă IT. Şi am încercat, cu resursele pe care le aveam la dispoziţie, să vedem în ce măsură putem pune la punct câteva lucruri simple, pur şi simplu o comunicare între miniştri, între decidenţii din guvern, o platformă pe care să putem schimba şi împărtăşi documente, puncte de vedere, decizii şi aşa mai departe şi să văd că lucruri aparent simple nu se pot face decât complicat la noi în administraţie. Şi pe măsură ce treceau zilele, săptămânile, ne-am dat seama că într-o ţară cum e România, cunoscută atât de bine nu numai în Europa, dar şi peste ocean în ceea ce priveşte competenţele pe aceste domenii, în administraţia naţională din România nu se vedeau aproape deloc reflectate aceste competenţe. Şi acest lucru, din mai multe motive - dar nu ăsta e obiectivul astăzi, să discutăm de ce nu s-a făcut, ci cum să facem să ardem câteva etape fără ca acest lucru să împieteze calitatea serviciilor care pot fi furnizate. Şi atunci am încercat împreună cu Cancelaria, cu Ministerul Comunicaţiilor, să aducem lângă noi oameni care să gândească out of the box şi să vină să ne aducă idei pe care nu le puteam obţine, din păcate, din administraţie, să ne aducă idei noi despre cum putem să facem lucrurile altfel. Şi aşa am ajuns, între altele, la acel concept de CIO - coordonator pentru tehnologia informaţiei -, care ar avea ca obiectiv să pună mai bine în valoare şi să asigure o mai bună interconectare a platformelor informatice pe care lucrează diferitele servicii administrative. Dar asta nu-i suficient. Când vom reuşi s-o facem, va fi deja un pas foarte mare înainte, însă nu-i suficient. Să valorificăm ceea ce s-a făcut deja şi să valorificăm într-un fel zecile sau chiar sutele de milioane de euro pe care statul român, guvernul le-a investit în aceste platforme care din păcate încă nu lucrează la turaţia maximă.

Dar, dincolo de asta, ne-am dat seama că avem nevoie de capacitate inovativă în administraţie, capacitate de inovaţie care să vină din sectorul care din punctul meu de vedere s-a dezvoltat cel mai rapid în economia românească, producţia de servicii IT. Este chiar impresionant, trebuie să recunosc. Vorbim de atâta vreme de potenţialul agriculturii româneşi şi de cât ar putea să facă pentru produsul intern brut;  şi am avut surpriza plăcută, trebuie să spun, din acest punct de vedere al dezvoltării serviciilor IT, să văd că, dacă nu mă înșel, nu numai că a egalat aportul agriculturii în PIB, dar chiar l-a depăşit, ceea ce arată capacitatea de a inova şi de a evolua a acestui domeniu în  România. Şi atunci ne-am gândit cum să facem ca să aducem această capacitate de inovaţie şi în administraţia din România să putem arde nişte etape şi să putem face nişte paşi mai rapizi înainte. Şi atunci ne-am gândit la acest mecanism pe care îl declanşăm astăzi, pornind şi de la experienţe reuşite, aş spune, individuale, cu câţiva oameni pe care i-am adus în sistem şi care nu numai că nu s-au lăsat fagocitaţi de sistem, dar au reuşit din poziţiile pe care le ocupă să împingă lucrurile înainte.

Ne dorim să lărgim această experienţă, să formalizăm într-un anumit fel prin această platformă GovITHub care se doreşte a fi o platformă, să spun așa, care să reunească oameni care au curajul şi care vor avea curajul să facă o pauză în activitatea lor profesională sau în business-ul lor din sectorul privat şi să vină să dea o mână de ajutor în administraţie pentru a găsi soluţii inovatoare în a rezolva anumite probleme şi pentru o mai bună funcţionare a administraţiei şi pentru o creştere a calităţii serviciilor pe care administraţia românească le furnizează cetăţenilor, pentru mai multă transparenţă şi în modul de lucru al administraţiei şi mai ales pentru a putea continua procesul de simplificare pe care l-am început. Sigur, procesul de simplificare ţine în parte şi de legislaţie, de simplificarea legislaţiei. Dar nu-i suficient, pentru că ne-am dat seama că foarte multe lucruri birocratice au apărut în afara legislaţiei şi acum trebuie să venim cu legislaţie ca să eliminăm lucruri care au fost introduse fără să existe baza legală pentru asta. Dar foarte multe lucruri care şi-au justificat introducerea în aparatul birocratic pot fi eliminate dacă în locul lor punem mai multă transparenţă şi mai multă performanţă prin utilizarea serviciilor informatice şi a platformelor informatice. Şi pentru asta avem nevoie de puncte de vedere din exterior, dar care să vină să lucreze în administraţie. Aceasta e ideea acestei platforme. Să găsim oameni care sunt dispuşi făcând o pauză în activitatea lor profesională din sectorul privat să vină să dea o mână de ajutor sau cu o bursă pe care o oferim pentru şase luni, de 2000 de euro pe lună - sigur, nu e miraculous,  2000 de euro pe lună, dar e, cred, suficient de stimulativ pentru oameni. Mă gândesc la tineri, dar nu numai tineri. Poate să vină oricine, dar mă gândesc că pentru un tânăr o experienţă în administraţie din această perspectivă ar putea fi foarte utilă, indiferent ce va face în viitor în sectorul privat, să vină să creeze în administraţie, fără să fie obligat sau fără să fie închistat, încorsetat în toate procedurile administrativ-birocratice. Deci va avea şase luni cu această bursă de 2000 de euro pe lună pentru a crea, pornind de la identificarea unor probleme care se vor putea face în pralabil şi de a-şi lăsa urmele trecerii prin administraţie prin aceste produse pe care le va oferi nu doar administraţiei, ci şi cetăţenilor. Deci va exista această posibilitate prin intermediul burselor sau prin voluntariat. O schemă mai flexibilă, dar care, din punctul meu de vedere, ar putea avea cel puţin aceeaşi eficienţă. Şi sistemul de voluntariat îl testăm în momentul de faţă;  şi chiar eu am putut să constat că funcţionează. Avem un astfel de voluntar la Ministerul Mediului, care lucrează pe îmbunătăţirea acelei aplicaţii privind "Inspectorul pădurilor"; cred că e aici, da, şi pe care l-am întâlnit zilele trecute împreună cu funcţionari din sectorul pădurilor şi mi-am dat seama imediat că nu e dintre funcţionarii din guvern şi mă bucur că reuşeşte să-şi menţină spiritul liber şi creator şi sper eu să transmită virusul ăsta şi în jurul lui. Dar cu siguranţă un lucru pe care va reuşi să-l facă va fi să facă mai eficientă această aplicaţie.

Sunt lucruri care deja funcţionează la scară mică, să spun, şi pe care vrem, cu ceea ce lansăm astăzi, să extindem la o scară mai largă. Sperăm noi - eu aş putea spune că am chiar certitudinea că această idee, dacă va fi un succes în următoarele luni, va continua indiferent cine va veni la guvernare în perioada următoare, pentru că e un lucru care va ajuta administraţia şi care va ajuta apropierea administraţiei de cetăţean.

Doresc încă o dată să-i felicit pe colaboratorii mei de la Cancelarie, care nu numai că au avut ideea, dar, iată, au reuşit să o ducă până la momentul lansării acestei platforme, şi doresc să vă spun totodată că intenţia mea este să nu ne oprim aici. Aceasta este doar o parte, o primă parte dintr-un proiect mai larg pe care îl avem, de conlucrare între stat şi sectorul creativ IT din România, pentru a crea condiţiile în anii care vin pentru ca cei care au această capacitate creativă să poată să folosească în România, în folosul economiei româneşti şi al statului român şi să facem în felul acesta, din România întreagă, o platformă pentru dezvoltarea serviciilor IT de care să profite şi economia românească şi economia europeană şi mondială, dar şi administraţia şi statul. Mulţumesc.

 

***

Declaraţii ale şefului Cancelariei prim-ministrului, Dragoş Tudorache,
la lansarea programului GovITHub

[Check against delivery]


Aş vrea, în primul rând, să încurajez, bineînţeles, o manifestare de interes cât mai largă, atât pentru cele zece posturi de bursieri, dar şi pentru formula de voluntariat. Repet, aşteptăm, începând de astăzi şi până la începutul lui septembrie pe toţi cei care sunt interesaţi să îşi manifeste acest interes pe pagina de web anunţată. 
În al doilea rând, aş vrea să-i mulţumesc domnului Talpeş, celorlalţi membri ai Consiliului interimar, pentru votul de încredere pe care l-au dat. E o încredere pe care, sincer, o simt ca o mare responsabilitate, exact pentru motivele pentru care le-aţi spus. Sunt oameni, sunteţi oameni care până acum poate aţi privit cu neîncredere sau cu o oarecare doză de neîncredere către stat şi către ceea ce el a încercat să facă în acest domeniu. Acum aţi decis să investiţi încredere şi îmi dau seama că nivelul de aşteptare este foarte înalt şi că va trebui să livrăm cât de mult putem în acest prim ciclu pentru a asigura că va exista şi o a doua ediţie a acestui program şi că el nu se va finaliza după primele şase luni. 
Pe fond, aş vrea să închei referindu-mă la paradoxul pe care l-a menţionat atât premierul, cât şi domnul Talpeş la începutul discuţiei noastre şi anume cel al unui sector care e un sector foarte dinamic, cu o industrie foarte dinamică la noi în ţară, dar pe de altă parte, ceea ce spunea domnul ministru la început, o administraţie care foloseşte prea puţin din acest potenţial. Aş adânci cumva acest paradox. M-aş referi şi la o altă legendă urbană care e bine ancorată în realitate şi anume, de exemplu, viteza de internet şi gradul de utilizare al internetului în zona urbană din România, dar pe de altă parte, zone albe foarte extinse pe hartă şi un nivel redus al alfabetizării digitale în mare parte din populaţia României. 
Pe zona de industrie, avem şi acolo un paradox. Acest paradox al unei industrii aparent foarte dezvoltată, dar dezvoltată tocmai pe zona de servicii, pe zona de furnizare de soluţii din partea companiilor multinaţionale, dar prea puţin axată pe creativitate, pe inovaţie. Şi aici vreau să fac legătura pe care am făcut-o puţin mai devreme, şi anume cu rolul pe care noi îl vedem pentru acest coordonator pentru tehnologia informaţiei. Nu am creat acest rol degeaba şi îl văd în continuarea acestui efort pe care îl facem astăzi cu HubIT, pentru că, de fapt, acolo vom vrea să generăm motorul de creştere a acestor idei, interacţiunea dintre stat şi industrie pe de-o parte pentru a ajuta statul să se modernizeze şi administraţia să se modernizeze, dar, pe de altă parte, pentru a crea potenţialul de dezvoltare a acestei părţi creative a sectorului IT. Aici cred că este foarte important să învăţăm să folosim şi fondurile, atât fondurile europene, cât şi fondurile guvernamentale altfel. Până acum, părerea mea este că ele au fost folosite cumva static şi cred că, dacă vom reuşi să creăm o platformă, un incubator de inovaţie, de idei noi în zona de sectorul de IT şi comunicaţii, folosind în mod dinamic aceste fonduri pe care statul le alocă atât din fondurile europene, cât şi guvernamentale, atrăgând în acea platformă şi fonduri private, cred că într-adevăr putem să creăm acel incubator de idei şi de creativitate pe modele care au fost experimentate şi în alte zone. 
Aţi menţionat, domnule Talpeş, Israelul. Este o experienţă pe care o urmărim cu foarte mare interes pentru că spre acel model de dezvoltare tindem şi noi. Şi cred că mandatul pe care va trebui să-l preia viitorul coordonator pentru tehnologia informaţiei pe această zonă de interacţiune între stat şi privat va trebui să fie un astfel de mandat, să-şi înţeleagă rolul de motor al dezvoltării industriei IT din prisma interacţiunii între obiectivele pe care statul şi le fixează în acest domeniu, dar şi obiectivele care ţin de încurajarea unor startup-uri a unor idei noi creative în sectorul privat. Vă mulţumesc foarte mult pentru interes, pentru participare, pentru întrebări. Mulţumesc din nou membrilor interimari ai Consiliului Hub-ului IT, mulţumesc domnului prim-ministru pentru că şi-a petrecut această oră cu noi. Şi începând din septembrie vom avea ocazia să vedem această idee la lucru.

  Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol  ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei