Actualitate

Miercuri, 15 Martie

Premierul Sorin Grindeanu a participat la Conferința rectorilor și președinților Senatelor din universitățile acreditate, organizată la Academia de Studii Economice

Galerie foto

Premierul Sorin Grindeanu: Ne dorim ca noua lege a educației să pună bazele unui sistem educațional de calitate, performant și eficient

"Este nevoie de o nouă viziune în domeniul educației, adaptată realităților și cerințelor actuale", a afirmat prim-ministrul Sorin Grindeanu astăzi, la întâlnirea de lucru a rectorilor și președinților de senat din universitățile acreditate, eveniment desfășurat la Academia de Studii Economice.  

”Este imperios necesar să construim cu adevărat ”România competentă”, iar acest deziderat nu se poate atinge decât prin educație. Cred că a venit timpul să ne așezăm cu toții la aceeași masă și să găsim acele soluții care să ne permită să avem o legislație funcțională, transparentă și predictibilă în acest domeniu”, a precizat premierul.

Șeful Executivului a solicitat Ministerului Educației Naționale să continue colaborarea cu Administrația Prezidențială în ceea ce privește proiectul “România educată”, care va fundamenta viitoarele politici publice și orientările strategice. În domeniul educației, ”avem nevoie de o lege nouă, adaptabilă, concisă și cuprinzătoare pentru că reforma în domeniul educației trebuie să fie un proces continuu, adecvat unei societăți bazate pe cunoaștere, economie de piață, competiție a valorilor sau stat de drept”, a afirmat premierul.

Totodată, premierul Sorin Grindeanu a subliniat nevoia de stabilitate în domeniul educației, amintind că, în ultimii 27 de ani, legea educației a fost modificată punctual de 100 de ori, ceea ce nu a oferit un cadru oportun pentru performanță. ”Ne dorim ca prin noua lege să consolidăm un sistem educațional de calitate, performant și eficient, pornind de la valorile naționale și luând în considerare contextul european în care ne aflăm”, a precizat premierul.

Măsurile luate de la preluarea mandatului și până în prezent confirmă importanța pe care Executivul o acordă educației, domeniu strategic și prioritar. În acest sens, premierul a arătat că bugetul educației a crescut în acest an cu 15% față de 2016, salariile pentru personalul didactic și auxiliar din învățământul preuniversitar și universitar au fost majorate de la 1 ianuarie, în medie, cu 15%, studenții beneficiază de gratuitate pentru transportul feroviar și de burse mărite, de la 83 la 201 lei lunar.

Guvernul are în vedere și implementarea altor măsuri în domeniul educației, prevăzute în Programul de guvernare, precum înființarea Societății Antreprenoriale Studențești sau un program național de colaborare între studenți și agenți economici pentru rezolvarea unor probleme practice.

În ceea ce privește legea salarizării unitare, prim-ministrul Sorin Grindeanu a declarat că proiectul, în curs de finalizare, va așeza salarizarea pe baze corecte, punând în acord competențele cu nivelul veniturilor. ”Legea salarizării unice va așeza educația și oamenii care se dedică ei pe locul pe care îl merită cu adevărat”, a spus premierul.

La întâlnirea de lucru a rectorilor și președinților de senat din universitățile acreditate, eveniment desfășurat la Academia de Studii Economice, a mai participat, alături de premierul Sorin Grindeanu, ministrul Educaţiei Naţionale, Pavel Năstase.

Discursul premierului Sorin Grindeanu la Conferinţa rectorilor și președinților Senatelor din universitățile acreditate, organizată la Academia de Studii Economice

[Check against delivery]

Domnule ministru,
Domnule președinte al Academiei Române,
Domnule președinte al Consiliul Național al Rectorilor,
Doamnelor și domnilor rectori și președinți ai Senatelor universitare
Onorată asistență,

Este o onoare să fiu astăzi alături de dumneavoastră la această dezbatere extrem de importantă pentru învățământul universitar.

Avem nevoie de platforme de dialog în care să împărtășim idei și exemple de bună practică, astfel încât să găsim cele mai bune răspunsuri privind viitorul educației universitare din țara noastră.

Am încredere că aportul comunității academice că acest proces va fi unul substanțial. Și că împreună vom identifica soluții pentru a răspunde, prin intermediul educației, provocărilor cu care se confruntă România astăzi în zona modelelor și valorilor, a capitalului social sau chiar pe piața muncii.

Doamnelor și domnilor,

Auzim în fiecare zi exprimate în spaţiul public opinii dintre cele mai diverse despre cum ar trebui să arate ţara noastră, viziuni complexe menite să construiască „România autostrăzilor”, „România energetică” sau „România marilor investiţii”. Este foarte corect şi normal să ne dorim aceste lucruri, dar eu cred că pentru a ajunge acolo este imperios necesar ca mai întâi să construim cu adevărat „România competentă”, iar acest deziderat nu se poate atinge decât prin educaţie.

Orice lucru pe care vrem să-l realizăm în economie, industrie sau turism necesită oameni bine pregătiți în acele domenii, care să dețină atât cunoștintele teoretice, cât și competențele practice necesare.

Pentru a construi o ”Românie competentă” avem însă nevoie de o viziune pe termen lung- până în 2030, la care să participe toate forțele societății.

În acest sens, știu că Ministerul Educației Naționale dispune de un set de strategii naționale în domeniul educației și formării profesionale, realizate în perioada anterioară și aprobate prin hotărâri de guvern.

De asemenea, Administrația Prezidențială a lansat în 2016 proiectul România educată, în care partenerul principal este Ministerul Educației Naționale și în care s-au obținut deja o serie de rezultate remarcabile care vor fundamenta viitoarele politici publice ale educației.

Vă spun deschis că susținem acest proiect și considerăm foarte importantă continuarea colaborării dintre Administrația Prezidențială și Ministerul Educației Naționale pentru conturarea orientărilor strategice ale educației.

Doamnelor și domnilor,

Impunerea unei noi viziuni în domeniul educației trebuie însoțită și de o adaptare a cadrului legal la noile realități și cerințe din domeniu. Sunt conştient că Legea educaţiei a fost modificată de peste 100 de ori în cei 27 de ani de la revoluţie. Dar cred că a venit timpul să ne aşezăm cu toţii la aceeaşi masă şi să găsim acele soluții care să ne permită să avem o legislaţie funcțională, transparentă şi predictibilă în acest domeniu.

Avem nevoie de o lege nouă, adaptabilă, concisă și cuprinzătoare pentru că reforma în domeniul educației trebuie să fie un proces continuu, adecvat unei societăți bazate pe cunoaștere, economie de piață, competiție a valorilor sau stat de drept.

Ne dorim ca prin noua lege să consolidăm un sistem educațional de calitate, performant și eficient, pornind de la valorile naționale și luând în considerare contextul european în care ne aflăm.

Guvernul pe care îl conduc apreciază că educația este un domeniu strategic şi prioritar. Acest lucru este confirmat de măsurile pe care le-am luat în cele două luni de la instalare. În primul rând, bugetul educaţiei a crescut în acest an cu 15% faţă de 2016. Sunt conștient că încă nu este suficient şi că nu am atins acel procent din PIB pe care ni-l dorim cu toţii pentru educaţie, dar suntem decişi să creștem în continuare alocările bugetare, pe măsura importanței pe care o acordăm acestui domeniu. De asemenea, salariile pentru personalul didactic şi auxiliar din învățământul preuniversitar şi universitar au crescut de la 1 ianuarie, în medie, cu 15%. Şi aici mai sunt foarte multe lucruri de făcut, dar sunt convins că o dată cu noua lege a salarizării unice, care va fi gata până la începutul lunii iunie, se vor așeza educația şi oamenii, în primul rând, care se dedică ei, pe locul pe care îl merită cu adevărat. În aceeași notă, aș dori să mai aduc aminte de gratuitatea pe care am acordat-o studenților pentru transportul feroviar sau faptul că am crescut bursele de la 83 la 201 lei lunar, pentru fiecare student bugetat.

Sunt lucruri cât se poate de concrete şi vă asigur că în programul de guvernare mai sunt multe alte măsuri pe care le vom implementa în acest domeniu.

Doamnelor şi domnilor,

Dezvoltarea şi modernizarea României depind de importanţa pe care o vom acorda educaţiei. Este nevoie să întărim rolul şcolii la nivelul societăţii, dar în acelaşi timp, să adaptăm mediul academic cerințelor actuale de pe piaţa muncii. Diploma nu este sau nu ar trebui să fie doar o hârtie care atestă că studenţii au trecut printr-o facultate, ci trebuie să fie o dovadă a unor competențe reale.

Sunt multe întrebări importante la care va trebui să răspundem împreună - clasa politică, mediul academic, societatea civilă, comunitatea de afaceri și întreaga societate românească.

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru că, dincolo de modernizarea cadrului instituțional, România are nevoie de un nou model de dezvoltare, care să asigure o creștere durabilă și bunăstarea unui număr cât mai mare de români.

În încheiere, aș dori să vă asigur încă o dată de sprijinul Guvernului și al meu personal în tot ceea ce întreprindeți pentru îmbunătățirea participării, calității și performanței învățământului universitar din România.

Vă mulțumesc!

 

 

Declaraţiile premierului Sorin Grindeanu, după participarea la conferinţa rectorilor de la Academia de Studii Economice

[Check against delivery]

Reporter: Aţi trimis o delegație în Italia, aveţi date noi despre ceva ce s-a întâmplat acolo?

Sorin Grindeanu: Important este, în primul rând, că am început aceste demersuri. O să fiu informat odată ce îşi va face doamna ministru o imagine completă vizavi de ceea ce s-a întâmplat. Am văzut că sunt poziții în Parlamentul European. În funcție de ceea ce ne va spune doamna ministru, o să acţionăm.

Reporter: Veţi purta o discuţie inclusiv cu Klaus Iohannis, aţi convenit când o să vă vedeţi?

Sorin Grindeanu: Noi avem săptămâna viitoare un CSAT. O să vedem înainte, imediat după, legat de problema pe care am discutat-o cred că zilele trecute.

Reporter: Domnule premier, aţi spus că în ultimii 27 de ani legea educaţiei s-a modificat de 100 de ori, de ce mai doriți încă o modificare a legii?

Sorin Grindeanu: Pentru că s-a început un lucru foarte bun pe care l-am şi amintit astăzi, la Administraţia Prezidențială, şi anume acea comisie. Eu am cerut Ministerului Educaţiei ca împreună cu Administraţia Prezidențială şi înțeleg ca au şi început acest dialog să lucreze la acest proiect de lege. Nu am vrut doar cele două instituții, ci, aşa cum am spus şi astăzi, cred că este necesară o dezbatere cât mai largă, astfel încât să adaptăm această lege la realitățile României de astăzi. Lucrul ăsta se poate întâmpla doar printr-un dialog foarte larg, pentru că de foarte multe ori modificările acestea de care aminteam s-au făcut fără acest dialog instituţional şi nu doar instituţional. Şi atunci, ca să avem o lege care să fie adaptată la realitățile României, acest proces nu este unul de scurtă durată. De aceea, şi termenul pentru elaborarea acestui proiect de lege este sfârşitul acestui an, astfel încât toate lucrurile de care aminteam sau de care spun, şi Administraţia Prezidențială, şi Ministerul Educaţiei Naționale şi nu doar, să poată să fie cuprinse, astfel încât să ajungem în primă fază la un proiect de lege a educaţiei, la un proiect şi după aceea la o lege care să acopere necesitățile ţării noastre pe o perioadă mai lungă, să nu fim nevoiți în a avea, aşa cum am avut şi cum aminteam astăzi, modificări, peste 100, în cei 27 de ani, modificări punctuale, care nu au făcut, din punctul meu de vedere, decât să nu ofere stabilitate în acest domeniu.

Reporter: Din punctul dumneavoastră de vedere, care ar trebui să fie alocarea din PIB pentru educaţie, având în vedere că avem un nou proiect sau gândim un alt proiect?

Sorin Grindeanu: Eu cred că după lege se spune sau se dorește a avea acel 5% din PIB. Problema este că e nevoie şi de 2% pentru Apărare, e nevoie de foarte multe lucruri. Ținta este să avem o finanțare cât mai mare pentru educaţie. Am amintit şi astăzi câteva măsuri pe care le-am luat în cele două luni de când conduc acest guvern, nu e de ajuns, dar sunt măsuri concrete luate în aceste două luni.

Reporter: Dle premier, aţi făcut ieri o numire destul de controversată, spun unii, pe Gabriel Stătescu l-aţi ales în echipa dumneavoastră consilier de stat. Este general în rezervă al SRI. Domnul Dragnea spunea că a fost şi el surprins de această nominalizare şi o să discute cu dumneavoastră. Pe ce criterii l-aţi ales pe dl Stătescu?

Sorin Grindeanu: De competență. Şi aş vrea să vă spun, ca să înlătur orice discuţie, fiindcă am văzut această dezbatere, nu este consilierul de stat pe siguranţă naţională, apărare şi aşa mai departe, sau securitate naţională. Eu cred că în perioada imediat următoare, una din provocările pe care le vom avea, sau o vom avea, e cea legată de sistemul IT şi arhitectura guvernamentală în acest domeniu. Avem foarte multe lucruri de făcut. De prea multe ori, acest domeniu s-a dezvoltat insular, fiecare instituție în parte şi-a dezvoltat propriul concept în acest domeniu, astfel încât interoperabilitatea dintre instituții să nu fie cea dorită. E nevoie de un om care să aibă această viziune pe domeniul IT, pe cyber-security, pentru că, de asemenea, cyber-security este o provocare care zi de zi este tot mai mare pentru noi şi de aceea am ales un specialist care are viziunea în acest domeniu, repet, consilierul de stat pe ce înseamnă IT, cyber-security .

Reporter: Îl cunoaşteţi de când eraţi ministru al comunicaţiilor?

Sorin Grindeanu: Da.

Reporter: În legătură cu majorarea cu 30% pentru aleșii locali, aţi calculat până în acest moment impactul bugetar care ar fi fost?

Sorin Grindeanu: Am văzut că este un amendament sau a fost un amendament. Eu am zilele următoare întâlniri, inclusiv mâine, cu ministrul finanțelor. Impactul este unul suportabil, astfel încât avizul dat de către guvern pe această modificare va fi unul pozitiv, dar a fost o primă discuţie, fără a avea amănuntele necesare.

Reporter: Ieri au avut loc discuţii în Comisia reunită de buget-finanţe despre problema RCA, despre noua lege a RCA. Spuneau cei din comisie că e posibil să avem o nouă plafonare, o nouă prelungire a plafonării. Aţi stat de vorbă cu cineva, veţi avea vreo întâlnire pe această temă?

Sorin Grindeanu: O să am, aşa cum vă spuneam, mâine, o serie de întâlniri pe subiectul ăsta, inclusiv o întâlnire cu - sigur, nu neapărat se va vorbi despre asta, dar mâine dimineaţă am o întâlnire prevăzută şi cu FMI, la care o să fie, sau precedată de discuții şi cu ministrul finanțelor, aşa cum vă spuneam, şi o să vă comunicăm lucrurile astea.

Reporter: Luaţi în calcul o /.../

Sorin Grindeanu: O să vedem. Nu vreau să vă spun acum.

Reporter: Unii spun că au crescut foarte mult salariile şi nu există direcții spre investiţii.

Sorin Grindeanu: O să comunicăm mâine. Aşa cum vă spuneam, mâine dimineaţă o să avem o întâlnire cu cei de la FMI. Bani de investiţii sunt mai mulți decât anul trecut. E problema pe care eu tot am semnalat-o şi nu doar eu şi anume, deblocarea, în primul rând, a fondurilor europene - mâine este şi o întâlnire cu doamna comisar Corina Creţu. E extrem de important pentru noi să deblocăm lucrurile care nu au funcționat cum trebuie anul trecut, astfel încât acest motor dat de fonduri europene pe partea de investiţii să funcţioneze la capacitate maximă şi nu doar partea de fonduri europene, ci şi partea de buget naţional prevăzut pe investiţii este mai mare decât anul trecut. Aşa că mâine o să ne spunem toate argumentele. Vă mulţumesc.

Reporter: Despre corvete /.../ mâine, în şedinţa de guvern?

Sorin Grindeanu: Da, am anunţat, mâine va fi abrogată acea hotărâre de guvern dată anul trecut.

 

 

  Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol  ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei