Actualitate

Luni, 30 Ianuarie

Premierul Sorin Grindeanu a participat la emisiunea „Punctul de întâlnire”, cu Radu Tudor, la postul de televiziune Antena 3

[Check against delivery]

Realizator: Bună seara, bine aţi venit la "Punctul de întâlnire"! Doamnelor şi domnilor, o nouă duminică fierbinte în România cu peste 15 mii de oameni care protestează în Bucureşti şi în alte oraşe ale ţării, o tensiune politică din ce în ce mai serioasă la noi în ţară, nu că ne-am fi dorit aşa ceva, nu că pe 11 decembrie nu ar fi fost foarte limpede opţiunea de vot a oamenilor, dar - nu este aşa? - la noi când este vorba să ne aşezăm pe treabă trebuie să vină cineva să strice, să bage băţul prin gard, să asmută şi să stimuleze dorinţa oamenilor absolut justificată şi normală de a protesta.

Cert este că România este într-o zodie a tensiunii politice, instituţionale şi personale. PSD şi ALDE depăşesc 60% ca potenţial de vot în parlament, iar Guvernul Grindeanu are o reprezentare şi un suport atât din punct de vedere popular, cât şi din punct de vedere parlamentar, aş spune fără precedent în ultimii 10-15 ani. Am simţit nevoia unui dialog cu prim-ministrul Sorin Grindeanu şi îi mulţumesc mult că se află în această seară în platou alături de mine. Bună seara, dle prim ministru!

Sorin Grindeanu:  Bună seara, vă mulţumesc pentru invitaţie.

Realizator: Vă mulţumesc că aţi venit.

Sorin Grindeanu: Cu plăcere.

Realizator: Am primit foarte multe mesaje când am anunţat că vine premierul Sorin Grindeanu la "Punctul de întâlnire" şi există o atitudine cât se poate de, aş spune, firească şi decentă faţă de persoana dvs. Dorinţa de normalitate a fost percepută de telespectatori ca atare şi de obicei când vine un mare lider politic opiniile se împart în două: ce-i favorabili şi ce-i nefavorabili. Am constatat un lucru interesant. La Sorin Grindeanu nu sunt foarte multe mesaje nefavorabile şi cred că ceea ce aţi transmis de la începutul mandatului se reflectă în continuare: nevoia de normalitate, lipsa de dorinţă de conflict şi mai mult decât atât, un respect pe care îl manifestaţi de fiecare dată, indiferent despre cine este vorba.

Sorin Grindeanu: Da, am şi spus în discursul susținut în faţa parlamentului, am repetat de altfel, obsesiv, poate prea obsesiv, cuvântul normalitate tocmai fiindcă eu cred într-o ţară normală. Poate că lipsa unor caracterizări sau sunt prea puţine caracterizări negative e datorată şi unui alt lucru şi poate faptului că în această perioadă eu am preferat, împreună cu colegii mei din guvern, să nu ieşim foarte mult în public, să lucrăm foarte mult pe ceea ce avem - program de guvernare, pe ceea ce am propus ca buget pe anul 2017, să ne facem treaba cât putem de bine şi după aceea să ieşim să comunicăm aceste lucruri. Este un lucru de la care nu abdic: prima oară trebuie să-ţi faci treaba şi după aceea să încerci să comunici, dar făcându-ţi treaba cât poţi tu de bine. Și asta le-am cerut şi colegilor mei şi asta au şi făcut. Sigur că în perioada următoare o să ieşim foarte mult să comunicăm pe ceea ce am gândit ca şi buget pentru anul 2017, pe ceea ce poate nu am comunicat destul de bine ca şi măsuri deja adoptate şi mai trebuie spuse ca parte a programului de guvernare. Mai trebuie să facem multe lucruri în primul trimestru. Noi avem scadenţar 43 de măsuri pe care trebuie să le adoptăm conform programului de guvernare în primul trimestru din anul 2017.

Realizator: O să îmi notez aici, pentru că sper să mai facem împreună emisiuni, /.../ 43 de măsuri în...?

Sorin Grindeanu: Primul trimestru.

Realizator: Primul trimestru.

Sorin Grindeanu: Am adoptat până acum 27.

Realizator: Foarte interesant, 27 deja adoptate.

Sorin Grindeanu: Da.

Realizator: Reducerea taxelor.

Sorin Grindeanu: Toate lucrurile pe care le ştiţi, start-up-uri, pensii, salariu minim, toate aceste lucruri; mai avem. De ce facem lucrul ăsta? pentru că oamenii şi-au pus încredere - încredere dată prin vot - în programul de guvernare. Un vot masiv pentru PSD şi e de datoria noastră, ca şi exponenţi a ceea ce înseamnă programul de guvernare, exponenţi însemând executivul, care trebuie să-l pună în practică, acest program de guvernare, e de datoria noastră să urmărim cu sfinţenie aceste lucruri, şi asta facem. De asemenea, s-a lucrat foarte mult pe ceea ce înseamnă proiectul de buget, şi probabil că o să avem timp să discutăm pe câteva puncte. Se va discuta foarte mult în perioada următoare pe ceea ce am propus noi ca şi buget, dar un singur lucru vreau să spun pentru început. Noi am încercat inclusiv pe proiectul de buget pe care l-am propus pentru anul 2017 ca toate măsurile pe care le-am gândit şi care au fost parte a programului nostru de guvernare să se regăsească în bugetul pe 2017. Este extrem de important. Degeaba adoptăm hotărâri de guvern, proiecte, ordonanţe de urgenţă ş.a.m.d., dacă nu regăsim aceste lucruri în buget. De aceea, vă spuneam că s-a lucrat foarte mult, zi şi noapte, pentru a prinde toate măsurile pe care le avem, care trebuie să fie finanţate şi care se regăsesc în acest moment în bugetul pentru anul 2017.

Realizator: Domnule prim-ministru, aş vrea să ne referim, în primul rând, la ceea ce se întâmplă acum în Bucureşti şi în alte oraşe din ţară. Am văzut că există şi în câteva oraşe din Europa, şi anume un puternic protest anti-PSD. Eu am ascultat şi duminica trecută şi duminica asta, am urmărit pe Facebook transmisia live a protestelor şi ştiu exact ce se strigă acolo. În primul rând, se strigă anti-PSD şi n-o să ezit să-l calific drept un protest anti-PSD. Apoi, se strigă împotiva graţierii, mai sunt câteva legate de DNA ş.a.m.d. Este a doua duminică în care mii de oameni ies în stradă şi, de obicei, când se întâmplă aşa ceva şeful guvernului în orice ţară democratică simte o presiune. Cum vă raportaţi la protestele din seara asta?

Sorin Grindeanu: Am făcut o declaraţie legată de protestele de săptămâna trecută, şi am spus că respect opiniile argumentate. E un drept legal să protestezi în România, atâta timp cât faci lucrurile acestea în mod paşnic şi când nu deranjezi pe alţii, pentru că dacă se depăşeşte această limită intrăm într-o cu totul altă zonă, aşa că e dreptul cetăţenilor să facă acest lucru. Respect această opinie. Ba mai mult decât atât, am văzut şi am urmărit cu atenţie în această perioadă opiniile care au reieşit din aceste mitinguri. Multe dintre ele pot să le cataloghez că au avut poate distorsiuni, ca să nu spun altceva. De ce? Pentru că a contat sursa sau modul în care au fost prezentate.

Realizator: Evident.

Sorin Grindeanu: De asemenea, vreau să vă spun că eu cred în libertatea de expresie, dar această libertate de expresie, apropo de începutul nostru de interviu de astăzi, cred că trebuie să fie însoţită de bun-simţ. Nu cred, să ştiţi, foarte mult în jigniri şi în lucruri care prin modul abrupt în care încerci să le exprimi, că aceste lucruri duc la ceva bun. De o perioadă de timp şi nu neapărat în ultimele luni, parcă în România argumentul tonalităţii e mai important decât argumentul în sine.

Realizator: Şi chiar al conţinutului, nu doar felul în care se spune, ci şi ce mesaj se transmite.

Sorin Grindeanu: Corect. Cum nu cred în agresivitatea pumnului, nu cred nici în agresivitatea cuvântului. Toate lucrurile acestea, dacă ţi le prezinţi corect argumentat şi fără o tonalitate ridicată, pare în România că eşti moale. Nu mi se pare că argumentele însoţite de agresivitate, agresivitate verbală, nu vorbesc de altceva, sunt cele care trebuie să primeze. Să ştiţi că de multe ori această hiperbolizare a binelui şi fanatismul în a crede că ceea ce gândeşti tu e corect s-ar putea să ducă la rău, aşa că, încheind această paranteză, vă spun că am urmărit tot ceea ce s-a întâmplat, am urmărit cu atenţie...

Realizator: Şi ceea ce s-a strigat.

Sorin Grindeanu: ... şi ceea ce s-a strigat, aveţi dreptate, sunt - şi sunt semnale, sunt anumite lucruri clare politic în aceste întâlniri, cum sunt altele care nu sunt şi sunt oameni care sunt veniţi în piaţă fără de culoare politică, dacă pot să spun acest lucru. Dar în urmă cu şase săptămâni noi am avut alegeri. Cele mai bune sondaje, cele mai bune păreri, modul în care te exprimi într-o ţară democratică, se face prin alegeri. Iar noi am câştigat aceste alegeri. Am câştigat, şi vă spuneam la începutul acestui interviu, al întâlnirii noastre că am câştigat pe un program de guvernare pe care îl vom pune în practică. Sigur, ne aşteptam la tot felul de piedici, tot felul de lucruri care se întâmplă nu doar din acest punct de vedere, ci poate de funcţionare a fiecărui minister în parte, lucruri care îngreunează punerea în aplicare a măsurilor pe care noi vrem să le luăm.

Realizator: Dar vă aşteptaţi ca preşedintele Iohannis să fie un oponent al guvernului atât în plan instituţional, cât şi în stradă?

Sorin Grindeanu: Pentru mine a fost o surpriză neplăcută prezenţa preşedintelui în stradă săptămâna trecută. Eu am încercat, şi nu cred că mă poate acuza nimeni, am încercat în această perioadă să am o relaţie instituţională corectă cu Administraţia Prezidenţială. Ba chiar poate de multe ori am lăsat de la mine anumite lucruri, tocmai pentru a avea dialog, pentru a ne vedea fiecare dintre noi, nu neapărat dintre noi doi, dintre Guvern, Administraţie Prezidenţială, Parlament, celelalte instituţii din ţara asta, de a lăsa deoparte politica şi de a ne ocupa de administrarea ţării. Până la urmă cetăţenii ne-au dat încrederea şi votul ca să administrăm ţara. De aceea vă spuneam că a fost o surpriză neplăcută pentru mine prezenţa de săptămâna trecută şi nu doar acea prezenţă. Vă repet, nu avem şi nu am venit pe picior de război nici noi, ca şi guvern, nici PSD-ul. Încercăm şi vom pune în practică programul de guvernare pe care l-au votat oamenii. Asta este ceea ce avem noi ca şi datorie. Toate piedicile pe care încearcă unii şi alţii să le pună, să ni le pună, vom încerca să le evităm, şi le vom evita. De aceea vă spuneam că transformarea acestor lucruri într-o bătălie politică, din perspectiva mea, este o abordare greşită din partea Administraţei Prezidenţiale. De aceea, vă spuneam că poate că ceea ce noi am încercat în aceste patru săptămâni, un dialog cât se poate de normal cu Administraţia Prezidenţială, a fost înţeles greşit. Pot să vă dau un exemplu, de acum două zile, cel legat de buget, şi anume, faptul că noi nu am cerut altceva decât ceea s-a întâmplat în urmă cu un an, nu tratament diferit, şi poate că acel comunicat al Administraţiei Prezidenţiale de după şedinţa de guvern a indus în eroare foarte multă lume, dar, ca şi date de intrare, dacă pot să spun aşa, lucrurile stau în felul următor. În 9 decembrie anul trecut s-a ţinut şedinţa de guvern fără aviz CSAT.

Realizator: În care s-a adoptat bugetul.

Sorin Grindeanu: În care s-a adoptat proiectul de buget şi a fost trimis către Parlament. În 10 decembrie a fost CSAT-ul. Tot ceea ce am sperat eu, ca şef al guvernului, ca prim-ministru, am sperat la un tratament egal cu cel de anul trecut. Să pot să trimit spre Parlament bugetul, să poată să intre cât mai repede Parlamentul la muncă, cu tot ceea ce înseamnă amendamente, dezbateri, comisii. Le-am cerut tuturor membrilor guvernului să meargă titulari - titularii trebuie să meargă...

Realizator: De portofolii, să explice în comisie.

Sorin Grindeanu: Care comisie să explice, pentru că asta arată respect faţă de instituţia Parlamentului. Este un lucru pe care l-am cerut fiecărui ministru în parte. De asemenea, ştiu că din partea parlamentului s-a cerut către celelalte instituţii, cele care nu ţin de guvern, ca directorii sau preşedinţii, în funcţie de titulatura pe care o are fiecare, să fie dânşii prezenţi în momentul în care se discută bugetul pe fiecare instituţie în parte. Este un lucru normal, este un lucru care arată respect faţă de cea mai înaltă, până la urmă, instituţie a unei ţări - Parlamentul. Şi, revenind, nu am cerut decât un tratament egal.

Realizator: Administraţia Prezidenţială a spus în felul următor: Guvernul Cioloş a trimis pe 7 decembrie proiectul de buget la Cotroceni, pe data de 9, spuneţi, a avut loc şedinţa de guvern în care s-a adoptat şi pe data de 10 a venit avizul CSAT, deci, cum corect aţi spus, bugetul guvernului trecut a fost adoptat în guvern fără avizul CSAT. Ei reproşează...

Sorin Grindeanu: Am cerut un tratament egal. Ştiu, am văzut acel comunicat.

Realizator: ... că de ce nu aţi trimis mai din timp...

Sorin Grindeanu: Haideţi să vă spun. Există o explicaţie foarte, foarte simplă: s-a lucrat foarte mult la acest buget, aşa cum vă spuneam la începutul discuţiei, s-a lucrat zi şi noapte şi am vrut să facem acele lucruri de care aminteam, fiecare măsură prevăzută în programul de guvernare să se regăsească în bugetul pe care noi îl propunem. De asemenea, tot ceea ce înseamnă angajamente pe care noi le avem, angajamente internaţionale să se regăsească în proiecţia de buget. S-a lucrat în acest ritm, am cerut sau am sperat, ca să fiu mai corect, la un tratament egal. Ok. Am văzut că marţi o să avem şedinţă CSAT. Din păcate, aceste lucruri înseamnă 3-4-5 zile în care se puteau întâmpla toate acele etape în parlament pe care le-aţi amintit şi dvs. mai devreme. Cert este că vom merge marţi la CSAT şi vă spun cu toată fermitatea...

Realizator: Sunteţi vicepreşedinte al CSAT, ca prim-ministru.

Sorin Grindeanu: Ştiu. ... şi vă spun cu toată fermitatea, ca să nu existe surprize, ne susţinem punctele de vedere şi nu există schimbări. Asta este viziunea noastră pentru bugetul pe anul 2017.

Realizator: În CSAT deciziile se iau prin consens. Vă aşteptaţi ca preşedintele să se opună, să vă facă dificultăţi în continuare şi bugetul să nu aibă avizul CSAT?

Sorin Grindeanu: Văzând... Poate dacă mi-aţi fi pus această întrebare la începutul mandatului meu, în urmă cu vreo lună, aş fi fost mai constructiv. Dar văzând desfăşurarea din ultima săptămână, domnule Radu Tudor, încep să fiu sceptic. Aş vrea să am o surpriză marţi şi lucrurile să fie constructive, să putem cât mai repede să se avizeze bugetul şi să se voteze în parlament astfel încât să se intre pe ceea ce înseamnă desfăşurare normală.

Realizator: În perioada de când sunteţi prim-ministru aţi avut un dialog personal cu preşedintele, aţi fost la Palatul Cotroceni, aţi purtat discuţii telefonice pe o temă sau pe un subiect sensibil, a existat, să spunem, un dialog dincolo de ceea ce presupune obligaţia instituţională?

Sorin Grindeanu: Nu. Am avut primul dialog atunci când am fost nominalizat şi am fost la Cotroceni şi s-a anunţat public, al doilea dialog a fost atunci când am fost însoţit de ministrul finanţelor şi am avut discuţia pe ceea ce înseamnă buget şi cum vedem noi lucrurile, al treilea la celebra vizită de la guvern şi al patrulea a fost un dialog telefonic vineri cu domnul preşedinte, în care am încercat şi am sperat, aşa cum vă spuneam...

Realizator: Când i-aţi trimis proiectul de buget.

Sorin Grindeanu: Da.

Realizator: Şi aţi spus “domnule preşedinte, vreau să vă...”

Sorin Grindeanu: Da, am sperat la acel scandeţar strâns, acel program, dacă vreţi, strâns, astfel încât să putem să trimitem cât mai repede spre parlament proiectul de buget.

Realizator: Acum eu pot să accept ideea că, dacă îmi vine vineri după-amiaza mie, preşedinte, proiectul de buget am nevoie de o zi, două, trei să mă uit pe el, pentru că este un document stufos şi vreau să am motive cât mai serioase de critică asupra guvernului, şi trebuie să studiez.

Sorin Grindeanu: Dacă nu mă înşel, anul trecut, domnule Radu Tudor, s-a trimis în 7, care a fost sâmbătă, s-a ţinut şedinţa de guvern luni, fără aviz...

Realizator: Şi marţi a fost...

Sorin Grindeanu: ... şi marţi a fost CSAT. Se pare că marţea e zi de CSAT.

Realizator: Ce vă împiedică pe dvs să faceţi la fel? Şi spuneţi, am înţeles că, cu fostul guvern vă înţelegeaţi mai bine, am decis să facem şi noi la fel, luni adoptăm proiectul de buget, îl trimitem şi, după ce vine avizul CSAT, care e consultativ, reacţionăm şi noi cum a reacţionat guvernul Cioloş. Nu ştiu, mă gândesc.

Sorin Grindeanu: Pentru că trăim în România, citat din colegul dvs, şi vreau să respectăm procedurile.

Realizator: Am înţeles. Dezbaterea aceasta şi protestele pe care le vedem acum live în fereastră se duc spre CNA să strige împotriva noastră, împotriva unui alt post de televiziune, o chestiune o pe care n-o să o înţeleg într-o democraţie, dar, mă rog, cum ziceaţi şi dvs, e dreptul lor firesc să protesteze, cu unele sloganuri sunt nişte probleme, dar asta e. Suntem în România. Problema o reprezintă proiectul de ordonanţă privind graţierea, domnule prim-ministru. Şi o să vă întreb pe dvs ce s-a întâmplat zilele acestea, dacă este adevărat că va fi proiectul modificat şi dacă va rămâne, până la urmă, sub formă de ordonanţă de urgenţă care să fie adoptată de guvern sau altă formă legislativă.

Sorin Grindeanu: Eu cred că trebuie să explicăm mai bine începuturile. Dacă vă uitaţi, cred că şi acum şi şi săptămâna trecută, pe ceea ce a însemnat parte din mesajele din piaţă, se striga împotriva amnistiei şi graţierii. De amnistie n-a fost vorba niciodată în ceea ce înţeleg că vrea să propună Ministerul Justiţiei, dar niciodată. După aceea a existat o nuanţă cum că este o amnistie mascată. Eu n-am auzit de termenul ăsta juridic, de amnistie mascată.

Realizator: Foarte corect.

Sorin Grindeanu: Ca să clarificăm lucrurile, în acest moment, eu i-am cerut ministrului justiţiei, având în vedere o propunere pe care a făcut-o Ministerul Justiţiei. Eu vă spun modul în care a ajuns la mine ca prim ministru. O propunere pe care a făcut-o Ministerul Justiţiei în urmă cu zece zile, o propunere care este în dezbatere publică, aşa cum ştiţi, o propunere care poate fi îmbunătăţită, modalitatea în care va fi adoptată, vor fi adoptate, că vor fi prin ordonanţă de urgenţă, că vor fi trimise la parlament în regim de urgenţă ca proiecte de legi sau prin ceea ce am văzut, că spunea ministrul justiţiei de asumarea răspunderii, toate aceste trei modalităţi sunt legale.

Realizator: Sunt prevăzute în Constituţie.

Sorin Grindeanu: Sunt absolut legale. De asemenea, eu nu cred că trebuie să trecem foarte repede peste ceea ce înseamnă o problemă, o problemă pe care noi o avem, şi nu că spunem noi, a spus CEDO, prin cea mai autorizată voce, cea a preşedintelui CEDO, în urmă cu câteva zile!

Realizator: Chiar voiam să întreb lucrul acesta, pentru că CEDO vă recomandă să faceţi această graţiere, ca parte dintr-un plan mai larg de soluţii, şi chiar preşedintele Iohannis a recunoscut într-o formă în care probabil l-a pus într-o lumină proastă, a recunoscut faptul că graţierea este parte din soluţie, după ce a ieşit în stradă împotriva graţierii şi a guvernului.

Sorin Grindeanu: Da. Am văzut luarea de poziţie a dlui preşedinte, probabil că vizita la CEDO l-a făcut să privească lucrurile şi explicaţiile pe care le-a primit acolo altcumva decât politic, aşa cum le-a privit în urmă cu o săptămână.

Realizator: Care este reacţia dvs. la afirmaţia preşedintelui CEDO că graţierea este o parte din soluţie?

Sorin Grindeanu: Asta cred şi eu. Că de asta vreau să vă spun următorul lucru, doar graţierea nu rezolvă problema. Aceste lucruri, această graţiere, trebuie însoţite şi de alte măsuri. Noi am prevăzut în bugetul pe anul acesta la Ministerul Justiţiei sume de bani astfel încât să se dubleze alocaţia pentru hrană. Ştiu că ministrul justiţiei, în aceste zile, a făcut un tur, o vizită în foarte multe penitenciare pentru a vedea condiţiile din penitenciare.

Realizator: Din păcate, multe dintre ele sunt la stadiul de Gulag şi...

Sorin Grindeanu: Am auzit, mi-a spus dl ministru. Doi, mai trebuie să luăm măsuri alternative. Nu inventăm noi arestul la domiciliu, dle Radu Tudor! Din câte ştiu eu, există o asemenea lege în parlament. Toate aceste măsuri, am enumerat câteva, toate aceste măsuri, ca şi întreg, ar rezolva problema pe care o avem la CEDO şi pe care a enunţat-o preşedintele CEDO. Dar şi graţierea face parte din măsurile pe care trebuie să le luăm, împreună cu celelalte. Ca să fiu cât se poate de clar, aştept de la Ministerul Justiţiei, ca prim-ministru, pentru că până în acest moment pot să vă spun că nu îmi este foarte clar ceea ce vor propune, dar este dreptul Ministerului Justiţiei să vină...

Realizator: Foarte multă autonomie în guvern.

Sorin Grindeanu: Nu. E foarte multă democraţie. Şi o să vă spun de ce, imediat. Este dreptul Ministerului Justiţiei, până la urmă, ca titular, să vină cu propunerea pe care o consideră cea mai potrivită din acest punct de vedere.

Realizator: Asta e adevărat.

Sorin Grindeanu: Şi o vor face. Vor închide toate lucrurile care ţin de proceduri, că am văzut că trebuie să fim foarte atenţi. Nu neapărat pe conţinut, ci pe proceduri, şi se închid aceste proceduri.

Realizator: Mâine are loc o dezbatere publică la sediul...

Sorin Grindeanu: Mâine are loc o dezbatere publică. I-am cerut ministrului justiţiei să vină să îmi prezinte concluziile ministerului şi modalitatea şi calea pe care o să le urmăm în perioada următoare, pentru că e absolut necesar să ştiu poziţia titluarului de filă, astfel încât, asumat, mergem înainte şi adoptăm soluţia cea mai bună. Dar, deocamdată, toate aceste lucruri sunt la Ministerul Justiţiei, care are datoria, în perioada următoare, să vină cu tot ceea ce înseamnă măsuri din acest punct de vedere, graţiere şi nu doar graţiere.

Realizator: Să nu se oprească doar la graţiere.

Sorin Grindeanu: Nu doar graţiere.

Realizator: Ci şi condiţiile din penitenciare ş.a.m.d.

Sorin Grindeanu: Corect.

Realizator: Nu o să înţeleg niciodată de ce nu sunt puşi deţinuţii, spre exemplu, la îmbunătăţirea condiţiilor din închisori, că bănuiesc că o găleată de var şi puţină vopsea nu înseamnă o presiune bugetară foarte mare. Aceşti directori de penitenciare, aceşti oameni din fruntea ANP, Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, cred totuşi că nu au viziunea corectă în legătură cu locul în care se află deţinuţii şi ce anume trebuie să respecte ei ca ţară europeană, ca directori de instituţie de stat într-un stat european.

Sorin Grindeanu: Să ştiţi că nu aş da foarte mult vina pe directori şi pe personalul administrativ din penitenciare.

Realizator: Totuşi, când este vorba de mucegai, când este vorba de ploşniţe, de şobolani ş.a.m.d....

Sorin Grindeanu: De acord.

Realizator: Curăţenia nu costă, să ştiţi.

Sorin Grindeanu: Ştiu, dar îţi trebuie şi anumite resurse financiare, care din acest punct de vedere, poate în multe locuri, au lipsit. Tocmai de aceea, şi o să vă prezinte ministrul justiţiei acest pachet, pe care i l-am cerut să-l facă pentru a realiza paşi premergători unei eventuale hotărâri pilot CEDO.

Realizator: Vreţi să preveniţi sancţionarea României prin aceste decizii.

Sorin Grindeanu: Nu. Există la noi, în programul de guvernare, următorul lucru legat de justiţie...

Realizator: Respectul faţă de cetăţean şi aplicarea legii, revenirea la normalitate...

Sorin Grindeanu: Corect.

Realizator: Pentru că ştiţi că, după 10 ani de regim Băsescu, de fapt asta a fost cerinţa majoritară: revenirea la normalitate, din punct de vedere al instituţiilor şi al mecanismelor constituţionale. Vroiam să vă întreb, apropo de chestiunea cu bugetul. Sunt tot felul de probleme. Preşedintele v-a cerut să respectaţi angajamentul de 2% pe care România îl are ca stat membru NATO şi a lăsat să se înţeleagă faptul că nu veţi respecta acest angajament şi că domnia sa va fi foarte nemulţumit dacă nu daţi 2% Armatei şi, mai mult decât atât, dacă nu finanţaţi aşa cum trebuie şi serviciile de informaţii.

Sorin Grindeanu: Eu am aici pregătit şi pot să vă dau foarte multe date legate de modul în care finanţăm sau nu - sunt publice, de altfel, domnule Radu Tudor, toate aceste date, dar pot să vă spun ceva. La discuţia pe care am avut-o, că am văzut că se poartă lucrurile astea, în a se spune... eu am evitat, până acum să spun lucruri pe care le-am avut şi le-am discutat în doi sau în patru, cu oricine...

Realizator: Aşa e firesc, e normal să păstrezi confidenţialitatea.

Sorin Grindeanu: E firesc, dar văd...

Realizator: Când unii nu respectă angajamentul...

Sorin Grindeanu: Da, încerci să joci cu armele, contra lor, cu armele pe care văd că le folosesc. N-am fost singur la acea discuţie. Am fost însoţit de ministrul finanţelor. Noi atunci am spus următorul lucru domnului preşedinte, pe ceea ce înseamnă apărarea.

Realizator: Şi securitatea naţională.

Sorin Grindeanu: Da. Dar în primul rând se referea la acel acord cu 2% din PIB pentru ...

Realizator: Un angajament, ca stat membru NATO.

Sorin Grindeanu: Pentru apărare, corect. Că tot ceea ce înseamnă specificul armatei, dacă lucrurile s-ar fi făcut poate anul trecut, într-un alt ritm, am fi reuşit, poate, până la sfârşitul anului, dacă am fi mers cu credite... eu sper să reuşească domnul ministru Leş să cheltuie cei 2% credite bugetare directe, pentru că iniţial...

Realizator: Să ştiţi că nevoile sunt uriaşe în toate categoriile de forţe şi Armata Română a fost, din păcate, neglijată, mai ales în timpul regimului Băsescu, iar înzestrarea ei, cu un context regional de securitate foarte complicat, lasă de dorit.

Sorin Grindeanu: Sunt conştient şi e angajament ferm din partea noastră de 2%. Dar mai vreau să vă spun ceva: îmi doresc ca mare parte din ceea ce înseamnă investiţii în armată şi care se pot face la noi în ţară, să se facă aici.

Realizator: Sau prin obligaţie de off-set.

Sorin Grindeanu: Corect. Toate aceste lucruri - le-am şi spus, de altfel, domnule Radu Tudor, în Parlament...

Realizator: Din păcate, anul trecut, s-au cheltuit câteva sute de milioane de euro, fără ca industria românească să fie implicată şi fără ca locurile de muncă...

Sorin Grindeanu: Tocmai lucrurile acestea trebuie să le evităm. Noi trebuie să generăm atât cât putem. N-o să putem să facem pe acest domeniu foarte multe lucruri, dar acelea pe care putem să le facem în industria de armament autohtonă, acelea trebuie făcute aici, astfel încât să putem s-o dezvoltăm, dar revenind...

Realizator: Cu transfer de tehnologie şi cu protecţia locului de muncă asigurat românilor.

Sorin Grindeanu: Corect. Dar revenind, îmi doresc, şi am făcut acest lucru, în acest moment, pe bugetul propus de noi, e peste 2%, direct...

Realizator: Fără alte credite...

Sorin Grindeanu: Plus credite de angajament. De ce e nevoie de această explicaţie? Din dialogul pe care l-am avut cu ministrul apărării, şi nu doar cu ministrul apărării, mi s-a spus că specificul acestor investiţii în Armată, nu e cel, să spunem, din alte domenii, astfel încât lucrurile care ţin de contracte mari pe care ni le dorim şi cărora le-am oferit suport financiar, acum, prin bugetul pe care îl propunem, nu se desfăşoară, se pot încheia într-un an. Aceste lucruri sunt multianuale.

Realizator: Sunt contracte multianuale.

Sorin Grindeanu: Tocmai de aceea, propunerea noastră iniţială şi acceptată de către preşedinte, la discuţia de la Cotroceni, a fost cea legată 1,5 - 1,6 credite bugetare directe - 0,5 - 0,4 - credite de angajament.

Realizator: Garantate de statul român.

Sorin Grindeanu: Garantate de statul român.

Realizator: Deci erau peste 2% bani de la stat.

Sorin Grindeanu: Eu îmi doresc şi am avut o discuţie şi o să am o discuţie foarte serioasă cu domnul ministru al apărării, astfel încât acest 2% - care înseamnă foarte mult, acest 2% să poată fi angajat... îmi doresc să /.../

Realizator: S-o ducă la un progres real.

Sorin Grindeanu: Corect. Îmi doresc să putem să ne dotăm armata, aşa cum spuneaţi, să facem lucruri care ţin de angajamente pe care noi le-am luat ca stat, dincolo de culoarea politică a preşedintelui - pentru că există culoare politică şi a fost, degeaba spune Constituţia altceva - sau a Guvernului - astea sunt angajamente de la care nu abdicăm, dacă suntem parteneri serioşi.

Realizator: Vreau să vă felicit pentru faptul că l-aţi cooptat şi pe Mircea Duşa în echipa actuală. S-au schimbat poziţiile: Mircea Duşa a fost ministru al apărării, acum e secretar de stat, Gabriel Leş a fost secretar de stat, acum este ministru. Dar vă încurajez, domnule prim-ministru, să aveţi o discuţie în trei cu ministrul apărării Leş, cu secretarul de stat Mircea Duşa şi cu generalul Nicolae Ciucă, şeful Statului Major General, care este un general de elită al României şi cu care ne mândrim şi în ţară şi în străinătate, pentru că această tripletă care conduce Armata Română are nevoie şi de aprobarea şi de viziunea şi de apropierea primului ministru - contextul este, ştiţi bine, foarte complicat din punct de vedere al securităţii, Armata a fost neglijată şi România trebuie să se întărească, să ajungă şi ea la nivelul altor state membre NATO. Dacă lucrul acesta se întâmplă în mandatul dumneavoastră, să nu spun vorbe mari, dar cred că veţi rămâne în istorie.

Sorin Grindeanu: Noi am făcut primul pas şi am făcut ceea ce nu s-a mai făcut până acum: am dat în mod direct 2%, vă repet, pentru Apărare.

Realizator: La servicii aţi mai tăiat.

Sorin Grindeanu: Putem detalia. Putem detalia, chiar dacă vreţi să facem lucrul acesta.

Realizator: Aţi discutat cu cei de la SRI, aţi discutat cu...

Sorin Grindeanu: Nu e datoria mea să discut sau au fost discuţii între Ministerul Finanţelor şi reprezentanţii acestor instituţii.

Realizator: Corect. Deci Guvernul a discutat cu aceste servicii.

Sorin Grindeanu: Bineînţeles. Dar eu pot să vă dau exemple.

Realizator: Vă rog.

Sorin Grindeanu: Apropo de alte instituţii. Înainte de a vă da aceste exemple,  vă spuneam că e pentru prima dată când se dă 2%, cred, cel puţin după Revoluţie, 2% şi ne ţinem, de acest angajament. Îmi doresc ca şi celelalte state să facă acest lucru şi să vină să facă,  pentru că e nevoie de o creştere, e nevoie. Aş cum spuneaţi dumneavoastră, suntem într-un mediu nu foarte propice şi atunci e nevoie de investiţii în acest domeniu, astfel încât siguranţa, până la urmă, să ne fie asigurată.

Realizator: Şi aşa cum spuneaţi, poate nu mai plătim noi economiile altora, nu mai facem noi investiţii în economia germană, franceză şi spaniolă, ci împreună găsim o soluţie...

Sorin Grindeanu: Asta este prioritate.

Realizator:... ca parte din investiţie să fie în România cu locuri de muncă pentru ai noştri.

Sorin Grindeanu: Ce voiam să vă spun legat de instituţii, de alte instituţii? De exemplu, direct, direct, nici nu a fost nevoie de discuţii, de la Camera Deputaţilor s-a primit din start un buget cu 16,7% mai mic decât cel din 2016.

Realizator: I-aţi tăiat banii domnului Dragnea, o să vă ... o să se supere.

Sorin Grindeanu: Nu, aşa au trimis, aşa au trimis.

Realizator: Ei au cerut.

Sorin Grindeanu: Direct, La Senat -16,9...

Realizator: Tot scădere.

Sorin Grindeanu: Da? Există creşteri la Înalta Curte, la Ministerul Public şi explic.

Realizator: Ministerul Public include şi DIICOT şi DNA?

Sorin Grindeanu: Da, CSM. De ce? E o singură explicaţie, domnule Radu Tudor: salariile, conform unor hotărâri ale Curţii Costituţionale, acele salarii trebuie să fie la un anumit nivel şi sunt. Acum, legat de alte instituţii. Ca să vă dau exemple cât se poate de concrete, bugetul pentru SRI este cu aproximativ 9-10% mai mic decât cel de anul trecut, dar este cu 29%, cu 29% mai mare decât cel din 2014 şi cu 44,5% mai mare decât cel din 2013. Au fost discuţii între Ministerul Finanţelor şi SRI, STS, SIE...

Realizator: SPP şi alte structuri...

Sorin Grindeanu: ... SPP şi alte structuri, s-a ajuns la aceste sume, la acest buget şi credem noi, nu credem, ştim că tot ceea ce înseamnă cheltuielile de funcţionare pentru aceste instituţii, aceste lucruri sunt asigurate. De asemenea, vă mai dau un exemplu interesant.

Realizator: Discutaţi cu directorul SRI, Eduard Hellvig?

Sorin Grindeanu: Am avut discuţii, sigur.

Realizator: Aţi avut discuţii.

Sorin Grindeanu: Instituţionale, corecte. Nu am avut niciun fel...

Realizator: Care e relaţia premierului cu şeful SRI? Stiţi că şeful SRI în România...

Sorin Grindeanu: Instituţionale.

Realizator: ... are o aură de om foarte puternic.

Sorin Grindeanu: Instituţionale, nu de alt tip. Vreau să mai dau şi... Detaliem, dacă..

Realizator: Vă rog. Sigur.

Sorin Grindeanu: Un exemplu: bugetul Administraţiei Prezidenţiale.

Realizator: O să zică că l-aţi scăzut pe motive politice.

Sorin Grindeanu: Da. Cu 15% mai puţin decât în 2016, dar e cu 14,6%, domnule Radu Tudor, mai mare decât cel din 2015. Ştiţi cu cât e mai mare decât cel din 2014, când era domnul Traian Băsescu la Cotroceni?

Realizator: Sunt foarte curios.

Sorin Grindeanu: Cu 76,5.

Realizator: O, un procent foarte mare.

Sorin Grindeanu: Da. Despre asta discutăm.

Realizator: Deci consideraţi că deşi au existat scăderi - mă rog, procentele nu sunt foarte... 9%, 7%...

Sorin Grindeanu: Ce s-a dorit ca...

Realizator: Instituţia va funcţiona.

Sorin Grindeanu: Asta a fost dorinţa noastră, dincolo de alte dorinţe ale fiecărei instituţii în parte, să asigurăm partea de funcţionare.

Realizator: Dacă vă reproşează preşedintele Iohannis că i-aţi tăiat din bani şi vă cere să fie la fel ca anul trecut?

Sorin Grindeanu: Ok. Cum s-a funcţionat... cum a funcţionat această instituţie, că nu s-a inventat instituţia prezidenţială de un an de zile sau de doi. Cum a funcţionat în urmă cu doi ani? Cu 76% mai puţin?

Realizator: Bănuiesc că cu mai mult se poate şi mai...

Sorin Grindeanu: Bun, ca să revin. Să ştiţi că am insistat să facem aceste lucruri, am insistat să le facem, de ce? Pentru că am dorit să finanţăm ceea ce vă spuneam la începutul emisiunii şi anume programele şi măsurile pe care le avem prinse  în ceea ce am promis oamenilor în programul de guvernare. Pot să vă spun că tot ceea ce s-a economisit, scăzându-se de la bunuri şi servicii, in general, de la bunuri şi servicii, tot ceea ce s-a economisit a mers la Sănătate, asta a fost dorinţa noastră - undeva în jur de 330 de milioane, care au mers pe programul de oncologie.

Realizator: Ăsta e un angajament pentru care vă felicit. Să ştiţi că în ciuda performanţelor secvenţiale din cabinetele anterioare, domeniul oncologiei a fost pur şi simplu neglijat, iar România nu are tratamente de ţară civilizată pentru pacienţii oncologici.

Sorin Grindeanu: Asta am făcut...

Realizator: Avem nevoie de aparate de radioterapie în fiecare judeţ...

Sorin Grindeanu:  Şi nu doar. Să ştiţi că pe anul ăsta ca să...

Realizator: Pleacă oamenii în bejenie dintr-un judeţ într-altul, să se trateze. Nu există un aparat...

Sorin Grindeanu: Eu provin dintr-un judeţ de graniţă şi pot să vă spun  - Timişul - şi pot să vă spun că e un fenomen în judeţele cel puţin de graniţă şi nu numai. Aşa cum spuneaţi dumneavoastră, să meargă să se trateze la vecini. Dar pe domeniul Sănătăţii s-au finanţat şi se finanţează, conform programului de guvernare şi proiecţiei... proiectului de buget pentru anul 2017, şi alte lucruri. Să ştiţi că acest minister este un minister pe care noi l-am trecut pe locul întâi ca şi prioritate. E un minister care merită şi unde s-au făcut şi s-au luat deja măsuri, pe care dumneavoastră le-aţi văzut, măsuri care poate că pe unii i-au supărat aceste măsuri, dar să ştiţi că în momentul în care... Eu am fost extrem de bucuros când am desfiinţat acele comisii, care hotărau... în guvern, care hotărau pentru acele programe speciale, unde intră şi oncologie...

Realizator: Un supracontrol şi o viză şi un aviz.

Sorin Grindeanu: ... de fapt, erau nişte furci caudine şi se cam hotăra viaţa oamenilor. Nu, s-au simplificat aceste lucruri, astfel încât medicul curant în mod direct să poată să prescrie acele medicamente vitale pentru bolnavi.

Realizator: Vreau să vă transmit că sunt îngrijorat de preocupările noului secretar de stat de la Sănătate, Cristian Grasu, de a ataca Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi pe Raed Arafat. Personajul este cunoscut cu preocupări în acest domeniu şi îmi doresc ca acest guvern să nu afecteze cu absolut nimic, ba dimpotrivă, dacă se poate să întărească Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi să nu pice în greşeala altor regimuri de a-i crea greutăţi lui Raed Arafat.

Sorin Grindeanu: Cristian Grasu e, de vineri, secretar de stat...

Realizator: Exact.

Sorin Grindeanu: ... de vineri după-masă ... O să am...

Realizator: O parte din opiniile sale sunt ...

Sorin Grindeanu: O să am o discuţie cu toţi trei. Pe mine nu mă interesează că este vorba de Raed Arafat sau de Cristian Grasu. Mă interesează ca şi funcţionare acest sistem să meargă înainte. Dincolo de persoane, domnule Radu Tudor. Aicea nu vorbim nici de unul, nici de celălalt. Unul poate s-a validat în timp, celălalt vrea să facă mai mult...

Realizator: Cu o condiție: să nu distrugem ce s-a creat până acuma.

Sorin Grindeanu: Absolut...

Realizator: Pentru că, cu siguranță, avem un departament de situații de urgență care e model în Europa.

Sorin Grindeanu: Absolut de acord cu dumneavoastră. Absolut de acord...

Realizator: Nu doar că e foarte prețuit de populație Raed Arafat, dar este invitat, este și unul dintre coordonatorii NATO în domeniul intervenției de urgență și aș fi, sincer, îngrijorat, dacă s-ar întâmpla ceva...

Sorin Grindeanu: /.../ clarific situația, mai ales că vineri după-masă a fost... /.../ să vedem.

Realizator: Da. Sigur. Vreau neapărat să vă referiți la chestiunea referendumului. Președintele a inițiat procedura, iar un referendum este organizat de Guvern; adică, de cabinetul pe care îl conduceți. Ce se-ntâmplă, cum priviți chestiunea referendumului, ce resurse alocați și când îl veți organiza?

Sorin Grindeanu: Nu știu. Deocamdată, s-au trimis aceste... această înștiințare de la Cotroceni, și către Guvern, și către Parlament, înțeleg că procedura normală e să se... dezbată în Parlament; nu?

Realizator: Timp de 20 de zile, da.

Sorin Grindeanu: Timp de 20 de zile. O să vedem decizia Parlamentului... Eu pot să vă spun că... așa, ca și... nu ca și persoană fizică... ca prim-ministru - că nu pot să mă separ; nu mai poți să te separi -, n-am nimic împotrivă, în ceea ce se spune în acea întrebare. /.../

Realizator: /.../ scrisoarea care v-a trimis-o președintele? Că /.../

Sorin Grindeanu: /.../ dacă ne dorim... continuarea luptei anticorupție și... încă ceva...

Realizator: Așa, la modul general.

Sorin Grindeanu: La modul general. Întrebarea, de fapt, este următoarea - sigur, e un scenariu absurd -: ce facem dacă rezultatul referendumului e nu?

Realizator: Nu știu dacă și-a pus cineva problema asta...

Sorin Grindeanu: Da... Eu vă spun ca și cetățean - indiferent de funcția pe care o ocup; trecătoare, domnule Radu Tudor -...

Realizator: S-ar putea să stați mai mult decât vă doriți.

Sorin Grindeanu: Că n-avem... n-avem... Toată lumea își dorește... dar cu... cu... având parte de ceea ce spuneam în urmă cu câteva zeci de minute, și anume, având parte de... un sistem absolut perfect... într-o balanță perfectă; iar eu, ca cetățean, să mă simt sigur și apărat în drepturile fundamentale pe care le am, în fața acestui sistem, și să am credința că nu e mai tare sistemul decât mine, simplu cetățean.

Realizator: Da, e o preocupare foarte interesantă din punct de vedere democratic. Deci veți organiza referendum, veți aloca resurse bugetare...?

Sorin Grindeanu: Sigur.

Realizator: V-ați făcut un calcul, cât o să coste?

Sorin Grindeanu: Am văzut undeva... în jur de 20 de milioane de euro... O să vedem. de aceea... Acuma, revenind, să știți că de aceea e mai mic... Am văzut preocupări legate de Ministerul pentru afaceri Interne... Ministerului de Interne, cum că e bugetul acestui minister mai mic.

Realizator: Minus 3,3, parcă era menționat.

Sorin Grindeanu: Da... Dar există o explicație simplă; față de anul trecut. Anul trecut am avut două rânduri de alegeri. Organizarea acestor alegeri... /.../ Ministerului de Interne. /.../

Realizator: deci vom avea referendum... Mă rog... partidul din care faceți parte vrea și el să facă un referendum privind familia... O să fie...

Sorin Grindeanu: Mi se pare o temă... bună de referendum, ceea ce a propus PSD-ul...

Realizator: Eu, ca să vă spun sincer, aș fi preferat ca banii ăștia a, spre exemplu, 40 de aparate de radioterapie, în fiecare județ al României...

Sorin Grindeanu: Să știți c-avem... Apropo, că n-am apucat...

Realizator: Sau pentru mărirea... mărirea indemnizației persoanelor cu handicap. I-am spus-o și președintelui Dragnea. Să știți că e una dintre marile nemulțumiri...

Sorin Grindeanu: De acord cu dumneavoastră.

Realizator: Programul acesta de guvernare acoperă foarte multe domenii; dar persoanele acestea, cu handicap, sunt nemulțumite de faptul că... retribuția lunară pe care-o primesc ei este atât de mică, încât vă cer și prin intermediul meu... Cele mai multe mesaje le-am primit din partea lor, ei sunt oamenmi cu nevoi speciale și datoria noastră de oameni... cu sănătate deplină este să-i ajutăm pe ei, în primul rând, și v-aș ruga să aveți în vedere acest...

Sorin Grindeanu: Da.

Realizator: ... Acest detaliu. Indemnizația persoanelor cu handicap... Nu cred că efortul bugetar va fi foarte mare, dar, dacă sărim un referendum, s-ar putea să... îi ajutăm /.../.

Sorin Grindeanu: ... Să avem banii necesari.

Realizator: O să luăm acum publicitate și o să revenim în câteva minute. Sunt chestiuni legate de pensii, de salarii, de venituri, angajamentele - spune primul-ministru ... Avem 43 de măsuri de adoptat în primul trimestru și am adoptat 27. Dacă sunteți interesat de venituri, de pensii, de salarii, de tot ceea ce se-ntâmplă cu economia românească și cu viața dumneavoastră, rămâneți cu noi! Dialogul cu primul ministru continuă. Luăm o scurtă pauză./.../ Am revenit, doamnelor și domnilor! O seară importantă, proteste în stradă, tensiuni interinstituționale, dar noi, la Antena 3 încercăm să aflăm din partea primului-ministru Sorin Grindeanu care sunt intențiile acestui guvern în legătură cu pensiile, cu salariile și cu veniturile românilor. Îmi spunea primul-ministru că din 43 de măsuri pe care și le-a propus acest guvern primul trimestru au fost adoptate deja 27. Și v-aș ruga, domnule prim-ministru, dacă se poate să ne referim la aceste 27 de măsuri care au fost deja adoptate pentru că, spre exemplu, sunt mulți care nu știu încă faptul că foarte multe taxe au fost deja eliminate și au încă nelămuriri în privința modului în care se calculează mărirea pensiilor prin punctul de pensie și prin reducerea impozitului.

Sorin Grindeanu: În primul rând, eliminarea celor 102 taxe n-am făcut-o noi, a făcut-o Parlamentul. Vreau să fac o precizare aici, cred eu extrem de importantă pentru diaspora. Știți că una din taxele care s-a... sau unele din taxele eliminate prin hotărârea Parlamentului au fost taxe consulare. În momentul ăsta, toate lucrurile pe care le plăteai la consulate sunt gratuite, cu o singură excepție și anume în momentul în care vrei să renunți la cetățenia română, acel lucru rămâne cu plată. Și cred că e normal să se întâmple așa.

Realizator: Deci, eliberarea de pașapoarte, de titluri de călătorie, de certificate și așa mai departe...

Sorin Grindeanu: Absolut tot ceea ce a însemnat taxe consulare sunt eliminate. Totodată, este extrem de important de spus faptul că am prevăzut acele sume care veneau din venituri proprii, aceste sume sunt prevăzute în bugetul Ministerului Afacerilor Externe astfel încât să acoperim cheltuielile de personal și nu numai și să nu avem sincope. Este o precizare pe care mi-am dorit să o fac pentru că aceste lucruri pot naște anumite distorsiuni și anumite nemulțumiri justificate ale cetățenilor români sau poate ale personalului din consulate, pentru că lucrurile au fost lăsate doar la un nivel populist, s-au eliminat acele 102 taxe și n-avem grijă ce facem mai departe. Nu. Acele sume care se strângeau, de exemplu, prin taxele consulare, sunt prevăzute în proiectul de buget pe care noi l-am prevăzut. Deci îmi doresc ca lucrurile să fie cât se poate de clare. De asemenea, vă spuneam - și am început cu aceste 102 taxe – păi, unul din punctele pe care noi ni le-am asumat prin Programul de guvernare a fost eliminarea birocrației. Este un pas. Să știți că în perioada următoare o să ne mișcăm, dacă pot să spun așa, foarte repede pe ceva care pare simplu, dar întâmpină foarte multă rezistență, că tot vorbeam de rezistența unui anumit sistem sau a sistemelor din fiecare minister - eliminarea ștampilei.

Realizator: Aoleu, domnule prim-ministru, m-ați atins aici. De un an de zile, prin toate discuțiile pe care le am, inclusiv, mă scuzați, la poștă, când mă duc: 'domnule, ne trebuie ștampila!'. De un an de zile s-a dat, dar nu o aplică nimeni, inclusiv instituțiile de stat îți cer ștampilă.

Sorin Grindeanu: Știu. O să clarificăm aceste lucruri prin anumite acte normative, pentru că sunt un pic neclare - și e adevărat...

Realizator: Când se dă actul normativ pentru ștampilă?

Sorin Grindeanu: Cât se poate de repede. E una din prioritățile pe care le avem în perioada imediat următoare.

Realizator: Dar ea a fost eliminată de guvernul Ponta, dar nu se aplică.

Sorin Grindeanu: Nu s-a aplicat pentru că s-au găsit, ca de obicei, anumite fisuri în acele norme, astfel încât să nu se aplice. Deci, vom clarifica și acest aspect, apropo de birocrație și nu numai. Dar noi am dat, cum spuneați dumneavoastră, în această perioadă am reușit să atingem 27 de puncte din ceea ce ne-am propus. Unele dintre ele, cum a fost cel de care ne aminteam, eliminarea a 102 taxe, a fost prin Parlament. De asemenea, dacă vă aduceți aminte, tot prin Parlament s-a eliminat CASS-ul pentru pensionari, iar tot ceea ce înseamnă impozit pe venit la pensiile sub 2.000 de lei, tot prin Parlament a fost. Ăsta e un lucru foarte bun și mulțumesc Parlamentului. Și vreau să fac o clarificare /.../.

Realizator: Să știți că mulți pensionari încă nu au înțeles că povestea cu mărirea aceasta. Așadar, toți cei care au sub 2.000 de lei vor primi în luna februarie să înțeleg, mai mult la pensie.

Sorin Grindeanu: Da. Hai să vă dau un exemplu și mai bun.

Realizator: Păi, două componente sau trei.

Sorin Grindeanu: Da. De la mama mea, care e pensionară, are pensie 2002 lei. Sau avea 2002 lei. Zice: 'Măi, Sorine, din cauza a 2 lei...'

Realizator: Eu nu sunt în plafon...

Sorin Grindeanu: Păi asta încerc să vă explic. Sub 2000 de lei este eliminarea impozitului pe venit, iar impozitul se aplică doar la ce este peste 2000 de lei. Adică, în exemplul pe care vi le-am dat pe cei 2 lei.

Realizator: Și impozitul peste 2000 de lei cât este?

Sorin Grindeanu: Păi toate lucrurile astea /.../.

Realizator: 10% sau 16%.

Sorin Grindeanu: Da, corect. Toate aceste lucruri rămân.

Realizator: Deci, impozitul este doar pentru diferență.

Sorin Grindeanu: Pentru diferență. Deci, pentru ceea ce este peste 2000 de lei. De asemenea, de la 1 martie, aşa cum ştiţi, noi am crescut pensia minimă de la 400 de lei la 520 de lei - este măsura adoptată în Guvern, e prinsă sursa bugetară, n-avem ce să discutăm. Tot legat de pensii, de la 1 iulie ajungem cu punctul de pensie la 1.000 de lei - este un lucru extrem de important...

Realizator: Punctul de pensie este valabil pentru toate pensiile din România?

Sorin Grindeanu: Da. Deci noi... la 1 iulie, e parte a programului...

Realizator: Sunt 5,5 milioane de pensionari...

Sorin Grindeanu: E parte a programului nostru de guvernare. În semestrul doi, de la 1 iulie, trebuie să se întâmple lucrurile acestea. Aşa cum ştiţi, s-a reuşit creşterea salariului minim, de la 1.250 de lei, la ...

Realizator: 1.450 lei cu nemulţumirile de rigoare din zona privată. Că îi forţaţi pe ei să facă eforturi financiare.

Sorin Grindeanu: Eu cred că trebuie să schimbăm un pic filosofia. Nu doar zona privată, să spun, autohtonă, ci şi multinaţionalele; dacă vreţi, să dau un exemplu. Eu cred că dânşii îşi doresc să aibă, să vină să investească în România, nu doar pentru că găsesc oameni care acceptă salarii mici. Eu îmi doresc să vină să investească în România, pentru că în România există resursă umană de calitate, dar care este plătită conform unor standarde. Cred că asta îşi doresc şi cei care vin să investească în România, iar datoria noastră, ca stat este să creăm toate aceste pârghii, astfel încât să ajungem ca această resursă umană să fie plătită conform unor standarde - ca să spun aşa, ca să nu mă exprim altcumva - valabile în UE.

Realizator: Vreţi să determinaţi companiile străine să îi plătească mai bine pe români?

Sorin Grindeanu: Îmi doresc să poată să îi plătească cât mai bine pe români - e normal să îmi doresc lucrul acesta. Cine ar spune nu? Dar îmi doresc să îşi dorească dânşii să vină să investească la noi în ţară pentru resursa umană deosebită pe care o avem - şi să ştiţi că există domenii, există domenii în care se întâmplă acest lucru, de exemplu, domeniul IT-ului, în care se investeşte şi e o pondere importantă pe care IT-ul o aduce la PIB. Vin foarte mulţi investitori străini, multinaţionale, datorită resursei umane extrem de bune, chiar dacă am avut export de creiere...

Realizator: Încă mai avem.

Sorin Grindeanu: ...în acest domeniu. Acum veniţi pe terenul meu, cum ar veni...

Realizator: Ca fost ministru al comunicaţiilor şi ca...

Sorin Grindeanu: Ca şi informatician, pentru am absolvit Facultatea de Informatică. Se spunea că pe Silicon Valley, la Microsoft, a doua limbă...

Realizator: A doua limbă e limba română.

Sorin Grindeanu: Sunt foarte mulţi români care lucrează, în continuare în Statele Unite, în Canada sau în partea de est a UE. E adevărat. Dar nivelul de salarizare la care s-a ajuns în România, în acest domeniu, e adevărat că nu e cel din Statele Unite sau din Canada...

Realizator: /.../ începe să concureze.

Sorin Grindeanu: Dar este unul foarte ridicat şi asta dintr-un singur motiv: pe acest domeniu, noi suntem foarte, foarte buni. Avem şcoli foarte bune, avem universităţi, fie de stat, fie private, care produc, dacă pot să spun lucru acesta, o resursă umană foarte bună din acest punct de vedere.

Realizator: Deci dacă se măreşte salariul la stat... în momentul de faţă, echilibrul este destul de...

Sorin Grindeanu: Nu ştiu, dar eu am văzut, apropo de chestiunea asta, domnule Radu Tudor, că există o preocupare la nivelul UE... l-am văzut pe domnul Juncker spunând că poate n-ar fi rău să existe un salariu minim european, în urmă cu câteva zile, e o propunere...

Realizator: O, ce veste minunată!

Sorin Grindeanu: E şi nu e, să ştiţi. Trebuie să analizăm foarte bine din acest punct de vedere.

Realizator: Păi, dacă stabileşte Comisia Europeană un salariu minim de 750 de euro, vă daţi seama ce bucurie e în România? Câţi au 750 de euro?

Sorin Grindeanu: Sigur.

Realizator: Mă rog, nu ştiu dacă poate suporta bugetul.

Sorin Grindeanu: S-au mai mărit... se vor... salariile la administraţiile publice locale... toate acele măsuri de care noi am discutat în această perioadă. Vreau să vă spun măsuri, v-am mai amintit mai devreme de ceea ce înseamnă pe sănătate, ceea am făcut prin desfiinţarea acelor comisii. Să ştiţi că noi am reuşit să mai facem ceva şi daţi-mi voie să vă spun, pentru că ţin extrem de mult la acest domeniu...

Realizator: Vă rog să îi anunţaţi pe oameni că sunt interesaţi.

Sorin Grindeanu: La acest domeniu, cel legat de sănătate, vreau să vă spun că pentru achiziţionarea multianuală a vaccinurilor pentru copii...

Realizator: E o dezbatere amplă.

Sorin Grindeanu:... am alocat în acest an 774 de milioane de lei.

Realizator: Asta înseamnă puţin peste 150 de milioane de euro.

Sorin Grindeanu: Asta înseamnă foarte mult faţă de ceea ce a fost până acum.

Realizator: /.../ cu rujeola şi cu altele.

Sorin Grindeanu: Corect. De altfel, creşterea la Ministerul Sănătăţii faţă de anul trecut este de 7,77% pe buget.

Realizator: Ăsta este un angajament cu care ar trebui să vă mândriţi, să ştiţi.

Sorin Grindeanu: Vreau să vă mai spun ceva: s-au alocat banii necesari şi integral pentru fiecare program de sănătate, astfel încât pe fiecare program să existe cel puţin un medicament compensat 100%. Există resursă financiară şi în bugetul de anul acesta. Este un lucru, de asemenea, care trebuie spus şi care înseamnă efort, un efort pe care noi am înţeles să-l facem chiar dacă poate pe alte domenii, că vorbeam mai devreme, am făcut reduceri, dar Sănătatea trebuie să fie cât se poate de bine susţinută de către buget.

Realizator: Să nu mai existe lipsă de medicamente şi probleme în spitale pentru pacienţii români.

Sorin Grindeanu: Corect. Pe ceea ce vă spuneam, sunt 700 de milioane, astfel încât să existe, cum vă spuneam, un medicament compensat 100% pentru fiecare boală.

Realizator: Revenind la chestiunea cu pensiile, pentru că vreau neapărat să concluzionez pentru cei de la care primim mesaje numeroase - primim de la salariaţi şi primim de la pensionari. Cu salariaţii, lucrurile par un pic mai simple, pentru că mărirea salariului mediu de la 1250 la 1450, în mod automat, împinge grila salarială un pic mai sus şi un venit mai bun pentru ei. Există, din păcate, în România salariaţi la stat care sunt plătiţi sub salariul minim pe economie, adică există în sectoare din România oameni care au 1000 sau 1100 de lei; ne-au trimis fluturaşii de salariu - o să vi le trimit şi dvs. să le vedeţi.

Sorin Grindeanu: Vă rog. În acest moment, de la 1 februarie.... noi de aceea ne-am dorit, sigur că am făcut paşii....

Realizator: Deci de la 1 februarie orice salariat din România....

Sorin Grindeanu: Salariul minim este 1450 de lei. Punct.

Realizator: Nimeni nu are voie să câştige mai puţin.

Sorin Grindeanu: Da. Pe scurt.

Realizator: Aş vrea împreună să facem.....

Sorin Grindeanu: Dacă respectă legea, că despre asta discutăm. Cine nu respectă, probabil că o să plătească....

Realizator: Şi cu ministrul Muncii trebuie neapărat să facem un semnal, cei care aveţi de la 1 februarie sub 1450 de lei, daţi-mi un mesaj la ANTENA 3 şi încercăm cu ministrul Muncii şi cu primul-ministru să lămurim aceste chestiuni ca să nu mai fie probleme. În privinţa pensiilor, primul-ministru spune în felul următor: sunt trei elemente care vor duce la mărirea pensiilor în următoarele 6 luni, domnule prim-ministru? Sau mai mult?

Sorin Grindeanu: La unele s-a întâmplat, cum ar fi eliminarea CASS-ului, eliminarea totală a CASS-ului.....

Realizator: La toate pensiile?

Sorin Grindeanu: La toate, indiferent de cuantumul pensiei.

Realizator: Deci eliminarea CASS-ului pentru 5,5 milioane de pensionari înseamnă că în luna februarie există o primă mărire. A doua mărire vine de la faptul că ....

Sorin Grindeanu: S-a eliminat, sub tot ceea ce înseamnă pensie sub 2000 de lei, impozitul pe venit. Tot ceea ce înseamnă impozit pe pensie sub 2000 de lei este eliminat. Calculul se face doar pe diferenţă - dacă ai 2500, pe diferența de 500 de lei, acel 16% faimos.

Realizator: Deci asta este a doua mărire. Şi a treia mărire vine din mărirea punctului de pensie.

Sorin Grindeanu: De la 1 iulie, la 1000 de lei.

Realizator: Deci, în următoarele 6 luni de zile vor fi trei măriri succesive în pensiile dvs. în aşa fel încât, cu un cuantum mai mic - prin eliminarea CASS-ului, mediu - prin eliminarea impozitării sub 2000 de lei şi prin mărirea punctului de pensie. Veţi avea de 3 ori pensia mărită cu diferite procente.

Sorin Grindeanu: Şi, de asemenea, să nu uitaţi a 4-a măsură, adoptată deja, creşterea pensiei minime de la 400 de lei la 520 de lei de la 1 martie. Asta cred că, iarăşi, trebuie menţionat.

Realizator: Domnule prim-ministru, chestiunea protocoalelor Direcţiei Naţionale Anticorupţie cu diverse instituţii guvernamentale. Colegul meu Răzvan Dumitrescu a prezentat la emisiunea "Subiectiv" un protocol pe care DNA îl are cu Inspectoratul General pentru Imigrări din cadrul Ministerul Afacerilor Interne. Apoi au venit în val mai multe confirmări că există cu mai multe instituţii guvernamentale acorduri prin care DNA are acces la baza de date a acelor instituţii. Chestiunea aceasta va trebui discutată, o veţi aborda cu ministrul Justiţiei...? Cum o priviţi?

Sorin Grindeanu: Eu cred că toată această chestiune trebuie clarificată. În primul rând, am înţeles că ministrul Justiţiei o să aibă discuţii cu cei care au spus că au existat asemenea protocoale. Am înţeles că au existat asemenea protocoale, iar lucrul ăsta este confirmat printr-o declaraţie pe care a făcut-o domnul procuror general... Da? Şi nu numai... Eu i-am cerut ministrului Justiţiei să clarifice aceste aspecte. Toate aceste lucruri, de asemenea, cred că ar trebui, în momentul în care sunt clarificate din punctul nostru de vedere şi mai ales al Ministerului Justiţiei, să fie discutate în CSAT. Să vedem cum de s-a ajuns la o asemenea situaţie, astfel încât toate aceste lucruri, care eu cred că excedează cadrul legal din ţara noastră, să fie clarificate.

Realizator: Aş vrea să vă referiţi la mult mediatizata dvs. deplasare în SUA.

Sorin Grindeanu: Vă rog!

Realizator: Un privilegiu pentru orice prim-ministru, să se întâlnească cu noul preşedinte american, să stabilească nişte relaţii şi nişte contacte acolo - bănuiesc că nu personale, ci în beneficiul acestei ţări. Şi aici criticii au spus: "Dom'le, s-au dus pe banii parlamentului" sau "s-au dus fără să reprezinte România"; preşedintele a introdus această nuanţă, că nu aţi reprezentat România. După cum bine spuneţi, în momentul în care sunteţi prim-ministru, sunteţi şi la 4:00 dimineaţa, şi la 6:00 după-amiaza, în orice postură şi în orice formulă. Care a fost esenţa deplasării dvs în Statele Unite şi ce aţi apucat să discutaţi cu preşedintele american?

Sorin Grindeanu: Trec peste... eu cataloghez "răutate" cum că nu ai reprezentat România, pentru că nu asta e important, important e că am avut, împreună cu domnul preşedinte Liviu Dragnea, întâlniri, unele dintre ele pe care dvs le-aţi mediatizat şi nu doar dvs, toată lumea le-a mediatizat, şi se ştiu amănunte apropo de întâlnirea noastră cu Donald Trump, şi nu numai. Pentru că în acea seară au fost prezenţi şi alţi oameni extrem de importanţi în administraţie sau extrem de importanţi pentru echipa domnului preşedinte Trump. Au fost extrem de importanţi în campania electorală şi a fost foarte bine, pe scurt, pentru noi, şi pentru mine, şi pentru preşedintele Camerei Deputaţilor, că am putut intra în contact direct cu oameni care au reprezentat stâlpi pentru preşedintele Trump în campania electorală, o campanie încununată cu succes şi, de asemenea...

Realizator: ...şi care încep să se regăsească în executivul american.

Sorin Grindeanu: ...care încep să se regăsească în administraţia americană. Aceste prime contacte pentru noi, indiferent că am fost oficial sau neoficial sau ş.a.m.d., astea sunt lucruri şi nuanţe răutăcioase - sunt extrem de importante nu pentru persoana fizică Sorin Grindeanu sau Liviu Dragnea, sunt extrem de importante pentru noi ca ţară. De asemenea, pot să vă spun că m-am uitat şi am ascultat cu foarte mare atenţie discursul domnului preşedinte Trump şi faptul că inclusiv sloganul pe care l-a avut în campanie, "Make America great again!", şi faptul că inclusiv deciziile care poate le-aţi văzut în ultima săptămână, care se referă aproape exclusiv la politica internă şi la modul în care încearcă să-şi transpună şi preşedintele Trump în practică programul cu care a câştigat, poate că ne dă de gândit vizavi de ceea ce avem şi noi de făcut în perioada următoare ca ţară, indiferent cine e preşedinte, cine-i prim-ministru ş.a.m.d.

Eu cred că sunt niște repere extrem de importante și niște piloane de care trebuie să ținem cont. Iar această vizită, cred și știu că va fi urmat în perioada următoare și de alte contacte cu administrația, cu miniștrii, o să vedem lucruri pe care noi, mai ales în parteneriatul strategic pe care îl avem cu Statele Unite ale Americii trebuie să le aprofundăm și trebuie să le trecem la un nivel mai ridicat.

Realizator: Apropo de chestiunea asta, vreau să vă provoc.

Sorin Grindeanu: Vă rog!

Realizator: Fiind un prim-ministru tânăr, un politician din noua generație a PSD...

Sorin Grindeanu: Dar să știți că sunt al treilea ca vârstă, a ținut să-mi spună lucrul ăsta domnul Ciorbea în ziua în care am fost votat de Parlament. Cel mai tânăr a fost Victor Ponta în momentul când a ajuns, al doilea a fost dânsul și de abia al treilea sunt eu.

Realizator: Glumind un pic, mă rog, mă simt eu mai bătrân pentru că e al doilea premier mai mic ca vârstă decât mine, am făcut interviu cu Victor Ponta, fac interviu cu dumneavoastră și lurul ăsta mă bucură foarte tare, că am ajuns la vârsta în care invitații mei de seamă sunt mai tineri decât mine. Asta înseamnă că aveți o șansă ca, mă rog, o lungă perioadă de acum încolo să faceți lucruri bune pentru România. Din poziția asta, din viitoarele poziții pe care le-ați ocupa.

Sorin Grindeanu: Lucrurile acestea nu se pot face de unul singur.

Realizator: Da, e adevărat.

Sorin Grindeanu: Lucrurile acestea pot fi făcute temeinic doar în echipă.

Realizator: Domnule prim-ministru, unul din mesajele sau din sloganurile care se strigă împotriva PSD, pentru că am aflat cu surprindere că sunteți de vreo 20 de ani membru PSD...

Sorin Grindeanu: Din 1996.

Realizator: Foarte interesant. Membru PSD la Timiș de 20 de ani, e chiar un istoric interesant pentru mine. Foarte mulți dintre cei care critică în mod constant PSD și protestatari și cei care scriu pe Facebook și pe diferite site-uri, spun că PSD este împotriva valorilor occidentale, este împotriva NATO și UE. Am citit, mă rog, și o trăznaie că vrea să scoată România din NATO, PSD-ul și că, în fine. Retorica asta și ștampila care vă este atribuită este că PSD-ul este antioccidental, mă rog, sloganul acesta PSD-ciuma roșie, care se strigă și acum și s-a strigat și duminica trecută, toate sunt într-un registru în care ștampilează PSD ca fiind împotriva valorilor europene occidentale, deși, mă rog, eu remarc cu surprindere faptul că acest partid nu valorifică faptul că în mandatul său România a intrat în NATO.

Sorin Grindeanu: Ăsta era argumentul pe care voiam să vi-l spun. Dacă vă uitați la proiectele majore pe care țara noastră le-a avut în cei 26 de ani de după Revoluție, toate aceste proiecte majore au fost legate de PSD. Faptul că, așa cum aminteați, am devenit țară membră NATO în timpul guvernării PSD. De asemenea, s-au încheiat negocierile cu UE în timpul mandatului nostru. Că am intrat în 2007 este altceva, dar a fost un angajament și o muncă pe care /.../.

Realizator: Finalizarea negocierilor a făcut-o guvernul Năstase.

Sorin Grindeanu: Guvernul Năstase. E o muncă și o negociere pe care tot noi am făcut-o? Știți, este singurul argument. Eu vreau să vă spun, că ați amintit de Timișoara...

Realizator: În mediul anti PSD și Timișoara pe care o iubesc și e în sufletul meu v-am mărturisit încă să intrăm în emisiune că visez noaptea că umblu pe străzi în Timișoara...

Sorin Grindeanu: Să știți că încep să am și eu asemenea vise, că n-am mai fost de o lună acasă și chiar mi-e dor.

Realizator: Da, așa e, Timișoara e genul de oraș de care ți-e dor. Chestiunea asta rămâne ca o ștampilă, că PSD-ul reprezintă zona antioccidentală din politica românească.

Sorin Grindeanu: În momentul în care nu ai argumente de alt tip vii cu asemenea lucruri care, da fapt, când stai să le analizezi foarte bine... sau un om de bună credință când stă să le analizeze foarte bine văd că n-au niciun fel de suport. Eu sunt obișnuit cu asemenea lucruri tocmai din cauză că provin dintr-o zonă în care a funcționat foarte mult timp o asemenea retorică. Domnule Radu Tudor, eu la Revoluție am avut 16 ani.

Realizator: Eu aveam 18 și eram la Timișoara.

Sorin Grindeanu: Da? Deci, mulți dintre colegii mei, din Parlament, din Guvern, sunt oameni care n-au avut nicio legătură cu lucruri să spunem dinainte de '89. Nu că dacă aveai ceva sau vreo legătură...

Realizator: Și chiar dacă aveați 30 de ani sau 40 de ani nu înseamna că...

Sorin Grindeanu: Corect. Nu înseamna foarte mult. Acțiunile pe care partidul nostru le-a făcut în timp, atunci când a fost la guvernare, sunt acţiuni care au dovedit contrariul a ceea ce se spune. Dar de ce vă spun că sunt obişnuit cu aceste lucruri?

Realizator: Dar în mentalul colectivului anti-PSD rămâne această poveste.

Sorin Grindeanu: Haideţi să vă spun. Din punctul meu de vedere, toate aceste lucruri au început undeva în 2004, în camania din 2004. Noi atunci am venit după o guvernare foarte bună, o guvernare şi o ofertă, un program de guvernare pentru următorul ciclu electoral 2004-2008, de asemenea foarte bun. De altfel, am şi câştigat alegerile parlamentare, dacă vă aduceţi aminte, în 2004, ...

Realizator: PSD a fost pe primul loc.

Sorin Grindeanu: PSD-ul a luat 37%, Alianţa D.A., cum era în acea perioadă, a luat 32%, deci le-am câştigat. Toate lucrurile, din punctul meu de vedere, au început atunci de ce? Atunci a fost ultima dată când s-au suprapus şi alegerile prezidenţiale...

Realizator: Cu cele parlamentare.

Sorin Grindeanu: ... sau ultima dată când s-au suprapus. În momentul în care nu ai argumente, mizezi foarte mult şi lucrul ăsta s-a întâmplat, mizezi foarte nu pe ceea ce eşti tu în stare să faci, ci cât e de rău adversarul. Noi suntem obişnuiţi cu lucrurile astea noi, la PSD. Noi, de fiecare dată venim şi  spunem ceea ce vrem să facem, prin  programul de guvernare, acţiunile...

Realizator: Vă spun, lucrurile acestea...

Sorin Grindeanu: ... pe care vrem să le facem. Ceilalţi, în schimb, nu spun ce vor să facă dânşii şi au făcut lucrul ăsta repetat, în timp...

Realizator: Şi subliniază cât de răi /.../

Sorin Grindeanu: ... ci cât de rău este PSD-ul. Au fost amendaţi, au fost amendaţi la alegerile... când au încercat ultima oară, în decembrie anul trecut, în 2016, când noi am venit la fel, am venit cu un program de guvernare, am spus oamenilor ceea ce vrem să facem şi am fost votaţi cu un procent extrem de mare. Am ajuns să facem guvernul. Campania pe partea cealaltă, şi vă rog să vă uitaţi, a fost tot timpul de tipul a ceea ce spuneam eu: cât e de rău PSD-ul. Se continuă o politică, care nu a fost inventată acum, în stradă sau acum o săptămână, ci lucrurile astea au fost inventate... Eu cam atunci identific în timp stilul ăsta de politică.

Realizator: Ştiţi cu toată presiunea şi cu tot respectul pentru PNL, pentru care am o stimă ca partid istoric şi ca formaţiune care şi la putere şi în opoziţie...

Sorin Grindeanu:  Pot să vă întrerup?

Realizator:... şi-a păstrat, cum să spun, esenţa...

Sorin Grindeanu:  Să ştiţi că şi eu o am, vin din Timişoara, dar o am pentru acel Partid Naţional Liberal, acela vechi, pe care îl ştiu eu din Timişoara...

Realizator: E adevărat.

Sorin Grindeanu: ... acel partid care lua, e adevărat, 12,13, 14, 15%, dar care avea o anumită...

Realizator: Indiferent cât ar fi luat, rămâne, e singurul partid istoric în Parlamentul României şi merită respectul cuvenit...

Sorin Grindeanu: S-a pierdut, din păcate, această aură, pe care...

Realizator: ... dar mă întreb ce s-ar fi întâmplat dacă PSD ar fi avut un preşedinte cu studii la Moscova. Cred că ar fi luat foc ţara şi, cu siguranţă, ceea ce se întâmpla acum, pe străzi, era amplificat probabil de o sută de ori. Dar PNL are un preşedinte cu studii la Moscova şi acuză PSD-ul că e antioccidental. Vedeţi, lucrurile acestea - eu, care trăiesc în mediul presei din 1992 - nu am cum să le uit şi nu am cum să le evit din perspectiva dezbaterii. Vreau să invit un bun prieten şi un foarte bun coleg la dezbaterea noastră. Mihai Gâdea vine alături de noi, doamnelor şi domnilor.

Mihai Gâdea: Bună seara.

Sorin Grindeanu: Bună seara.

Realizator:... în discuţia cu primul ministru...

Mihai Gâdea: Bună seara, domnule prim-ministru.

Sorin Grindeanu:  Bună seara.

Realizator: Bună seara, Mihai. Bine ai venit.

Mihai Gâdea:  Bucuroşi de oaspeţi?

Realizator: Mulţumesc că ai acceptat invitaţia să fii alături de noi. Domnul prim-ministru e puţin emoţionat, stresat...

Sorin Grindeanu: Nu, am înţeles... Nu, am înţeles întrebarea.

Realizator: Zice "Vine Gâdea".

Mihai Gâdea: Aţi înţeles întrebarea. Am înţeles că preşedintele, când a venit la Palatul Victoria, a pus această întrebare: "Bucuroşi de...

Sorin Grindeanu: Cam acesta a fost şi răspunsul meu.

Realizator: Şi ai venit la invitaţia primului ministru, deci, ca să continuăm...

Mihai Gâdea: Da, am urmărit cu foarte mult interes, pe de-o parte, ceea ce s-a discutat la această emisiune, pe de altă parte, ceea ce se întâmplă în stradă şi mă gândeam la următorul lucru: avem o declaraţie foarte clară, foarte fermă făcută de fostul ministru al justiţiei în faţa CSM-ului, e vorba de doamna Prună, care în faţa CSM-ului spune şi subliniază, spune o dată - vom revedea la "Sinteza zilei" în seara aceasta, în emisiunea pe care o fac împreună cu Mircea, declaraţia respectivă. Deci domnia sa spune aşa: "Am minţit la CEDO. Da, da, am zis bine: am minţit la CEDO". În momentul acesta, şi vom vedea în seara aceasta într-un interviu cu preşedintele Curţii Europene a Drepturilor Omului, avem dovada că CEDO se pregătește de această decizie-pilot. Avem dovada că preşedintele CEDO îmbrăcat în robă, într-o situaţie oficială, spune că România ar trebui să urmeze exemplul Italiei. Noi avem interviu şi cu Înaltul reprezentant al guvernului italian pentru drepturile deţinuţilor - au fost nevoiţi ca să creeze această poziţie. Dar eu o să încep cu începutul. Nu credeţi că ar trebui făcută o anchetă cu privire la modul în care România a minţit la CEDO? Pentru că aici există două tipuri de minciuni: o dată minciuna oficială pe care o recunoaşte fostul ministru Prună -  România minte Curtea Europeană a Drepturilor Omului, pe de altă parte e o minciună susținută şi pe care o vedem în aceste zile, au minţit şi oamenii, nu au minţit doar CEDO. Nu credeţi că ar trebui investigat mai în serios cum a minţit ministrul justiţiei Prună Curtea Europeană a Drepturilor Omului?

Sorin Grindeanu: Mai mult decât atât, domnule Gâdea, eu îmi propun ca în perioada următoare să am o discuţie, să merg la CEDO, şi să am o discuţie cu preşedintele CEDO, pentru că e necesar sa îmi fac o imagine reală, chiar dacă, să spunem, în acest moment am foarte multe informaţii, dar e necesar să-mi fac o imagine reală. Am văzut interviul şi am văzut nu interviul, am văzut declaraţia preşedintelui în plen şi recomandarea pe care a făcut-o României şi Ungariei, dacă nu mă înşel, pentru a adopta modelul italian, spunând un lucru foarte important: că ţine de politica internă a fiecărui stat membru şi recomandând, aşa cum spuneam, modelul Italiei. Această întâlnire e absolut necesară. Mai mult decât atât, nu doar - şi am vorbit în cursul emisiunii - nu doar graţierea rezolvă problema, ci un pachet întreg de măsuri pe care Ministerul Justiţiei are datoria să-l prezinte în cel mai scurt timp - şi am spus lucrul acesta în cadrul emisiunii. S-au făcut câţiva paşi, am reuşit în bugetul pe 2017, de exemplu, să prindem bani faţă de ceea venea ca propunere, să spun, obişnuită din partea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, să mărim banii pe investiţii. De asemenea, se vor derula sau va începe construcţia, aşa cum ştiţi, şi cred că v-a spus ministrul justiţiei, a două noi penitenciare; am dublat alocarea, suma pentru hrană în penitenciare. Astea sunt lucruri importante care se regăsesc în proiectul de buget pe care noi l-am supus deja şi e pe site, e public. Toate aceste măsuri sau toţi aceşti paşi au fost făcuţi. Deocamdată. Mâine există o dezbatere publică - se va încheia; aştept clarificarea titularului de filă - în cazul ăsta Ministerul Jusiţiei, să vină să prezinte un plan coerent pe ceea ce înseamnă măsuri nu doar graţierea, măsuri astfel încât să rezolvăm o problemă mare, cea legată de CEDO. Calculul ăla, cum s-a spus, făcut pe colţul mesei, păi să ştiţi că nu l-am făcut noi, şi ştiţi foarte bine lucrul ăsta. S-a calculat simplu: numărul de deţinuţi din România ori 365 de zile, adică atât cât are un an, ori 8 euro. S-a ajuns...

Realizator: Fiind suma minimă, după cum spuneaţi.

Sorin Grindeanu: Fiind suma minimă, poate să fie 10, poate să fie 12, poate să fie 15.

Realizator: Atât a primit Italia. România poate să primească mai rău.

Sorin Grindeanu: Doamna Prună a şi spus în acel interviu că poate să fie mult mai mult - dacă îl urmăriţi până la capăt, o să vedeţi lucrul ăsta.

Realizator: În loc să modernizeze închisorile şi să le aducă la un standard uman, decent, România sau, mă rog, cei care protestează împotriva graţierii, preferă ca ţara noastră să plătească peste 100 de milioane de euro amendă în loc ca de banii ăştia să facem închisori europene.

Mihai Gâdea: La ora 21:00 voi difuza interviu cu preşedintele CEDO, în care domnia sa, întrebat fiind care sunt cele mai mari, cele mai grele probleme pe care le are Curtea de rezolvat, din 48 de ţări, domnia sa vorbeşte şi despre problema penitenciarele din România şi din Ungaria ca fiind pe lista celor mai urgente şi mai grave probleme. O să vedeţi, în capul listei aşază această problemă.

Întrebarea mea era referitoare nu doar la măsurile pe care dumneavoastră vreţi să le daţi, ci referitoare la modul în care România a minţit. Pentru că eu cred că este foarte important dacă cineva şi-a permis să mintă în numele României şi dacă acest lucru… Pentru că, deocamdată, noi suntem la un nivel de recomandare din partea preşedintelui CEDO, există în declaraţiile preşedintelui CEDO - şi în cea publică şi în interviu, domnia sa vorbeşte despre iminenţa emiterii unei decizii pilot, ceea ce înseamnă că aceea nu va fi o recomandare, aceea trebuie implementată. Această sentinţă, dacă ea va fi îndreptată împotriva României, este obligatorie, o dată plata şi, în al doilea rând, măsurile imediate. Dar întrebarea, şi aici cred că ar fi foarte important să rămânem cu minciuna…

Sorin Grindeanu: Eu sunt cât se poate de direct şi de scurt. Evident că vom vedea ceea ce s-a spus şi ceea ce spuneţi şi cred că s-a minţit. De altfel, a şi spus, în plenul CSM-ului, doamna Prună, dacă nu mă înşel...

Mihai Gâdea: A spus-o în plenul CSM-ului...

Sorin Grindeanu: A spus că a fost nevoită, sau ceva de acest tip, să mintă. Evident că vom vedea şi aceste lucruri şi vom vedea şi ce înseamnă inducerea în eroare, până la urmă, a CEDO. Pentru că asta nu înseamnă doar inducerea în eroare sau minţirea unui organism de tipul CEDO, ci se vede, până la urmă, în ceea ce stă la bază, şi anume viaţa în penitenciare. Sigur, poate să pară ciudat ca un şef al guvernului să spună lucruri despre ceea ce, poate, pe scara de valori a multor cetăţeni nu înseamnă foarte mult - viaţa în penitenciare - când poate că au alte priorităţi. Aş vrea să vă spun că fiecare din priorităţile pe care fiecare dintre noi le avem constituie, pentru mine, preocuparea. Un om când intră la închisoare fiindcă a greşit, nu e condamnat la moarte. Am văzut câteva imagini de la câteva penitenciare din România... Știţi că ministrul justiţiei, în ultimele zile, a fost în vizită pe la mai multe penitenciare. Probabil că o să le prezinte în zilele următoare. Vorba colegului de platou, domnul Radu Tudor: Gulag.

Mihai Gâdea: Voi difuza şi eu în seara asta nişte imagini.

Sorin Grindeanu: Acesta este efectul ascunderii adevărului pentru CEDO.

Mihai Gâdea: În 1990, Occidentul, dar şi România, vedea pentru întâia dată imaginile din orfelinate. Să ne aducem aminte cât de şocaţi eram când vedeam în ce condiţii erau, practic, crescuţi acei copii, neavând nici un fel de şansă, copii pe care noi i-am urmărit în timp şi am descoperit cum Petrică, un copil care fusese abuzat sexual împreună cu fraţii lui, care avea piciorul rupt, care nu putea să meargă, este luat de o familie din Statele Unite, iar astăzi este un tânăr eminent şi impecabil. Problema este, poate ne interesează, poate nu, că în societatea românească creşte acest sentiment al intoleranţei, creşte un sentiment al urii. Aici nu e o chestiune de ceea ce simţim, aici e o chestiune legată de faptul că am semnat tratatul. Tratatul spune foarte clar ce înseamnă drepturile omului, iar un articol 3, care se referă exact la modul în care îţi ţii deţinuţii, e un articol cu privire la tortură şi, în condiţiile în care nu respecţi asta, poate exista sentinţa unei decizii pilot, iar în cazul nostru este iminentă. Bun, aceasta este o discuţie care mie mi se pare foarte importantă, cu privire la adevăr, cu privire la banii pe care trebuie să îi dăm, cu privire la faptul că România poate să fie în această situaţie, în zilele imediat următoare.

Realizator: Ce facem cu strada? Tu vrei să lămureşti, primul-ministru vrea să lămurească, eu vreau să lămurim toată această chestiune. Eu, unul, nu îmi doresc ca tot ceea ce am citit la începutul anilor '90, zeci de cărţi din literatura penitenciar-comunistă să devină realitate în România europeană. Ce facem cu strada care strigă ”închisoare, închisoare”? Care spune că nu trebuie eliberaţi deţinuţii?

Mihai Gâdea: Strada trebuie să fie ascultată, în primul rând. În primul rând, oamenii trebuie să fie ascultaţi, indiferent ce opinie au. Pe de altă parte, în opinia mea, lucrurile trebuie ţinute foarte bine şi trebuie judecate cu foarte mult echilibru. Există o presiune uriaşă. Eu am lansat, în urmă cu o săptămână, o întrebare: câţi dintre dumneavoastră ar dori şi ar crede că este util să se iasă în stradă împotriva abuzurilor din România? Răspunsul a fost uriaş. Bun, în seara asta au ieşit mulţi oameni, acum o săptămână au ieşit mulţi oameni... Ce facem însă cu strada? Pentru că ceilalţi, care au votat într-un fel...

Realizator: Strada pune presiune pe decizia guvernului.

Mihai Gâdea: Da, dar ceilalţi, care stau în casă, care-i majoritatea tăcută şi care în momentul de faţă au ajuns cu indignarea până la tavan, dacă şi ei ies în stradă, ce se întâmplă? Pentru că noi nu cred că ne putem permite chiar orice. Avem un partener strategic care, în momentul de faţă, acţionează într-o manieră net diferită faţă de ceea ce s-a întâmplat până acum. Preşedintele Trump - a şi spus-o - nu prea vrea să se implice în treburile interne ale altor state, nu vrea - a spus-o foarte clar în discursuri asumate - să se implice în dărâmarea altor guverne şi, cumva, a transmis un /.../: fiecare să-şi cam rezolve problemele pe-acasă. Mai mult decât atât: cei care sunt apropiaţi preşedintelui Trump spun aşa: "Preşedintele Trump a spus «America first!». Şi voi să faceţi la fel: Romania first! Fiecare să-şi pună pe primul loc ţara lui". Ok, dar...

Realizator: În momentul de faţă, protestatarii sunt în Piaţa Victoriei.

Mihai Gâdea: Excelent! Acum, întrebarea mea e în felul următor: dacă lucrurile acestea continuă, dacă ies în stradă şi ceilalţi, care susţin actuala coaliţie, care are un 60%, ce se întâmplă? Vreau să pun întrebarea până la capăt...

Realizator: Domnul prim-ministru este cel pus să echilibreze balanţa între amenda CEDO şi hotărârea-pilot şi protestele din stradă.

Mihai Gâdea: Păi da, tocmai pentru că primul-ministru al României este în studioul Antenei 3, întrebarea până la capăt e în felul următor: dacă încep să iasă în stradă şi cealaltă parte a României... Acum, vedem, în stradă sunt şi politicieni asumaţi: doamna Raluca Turcan a anunţat, doamna Alina Gorghiu, domnul Nicuşor Dan ş.a.m.d. Am înţeles că sunt la proteste. Acum, întrebarea e aşa: dacă România merge pe această zonă de destabilizare în continuare, suntem noi interesanţi pentru partenerul nostru strategic SUA şi pentru Uniunea Europeană? Sau o să spună: "Băi, dacă ăştia nu sunt în stare nici să-şi rezolve problemele interne, să se descurce! Nu ne interesează pe noi nici să aplicăm art.5 al Cartei, nici, eu ştiu, alte lucruri. ”Nimeni nu îşi doreşte, dintre partenerii mari, o ţară care să fie o zonă de instabilitate.

Sorin Grindeanu: Am spus la început emisiunii, repet la fel ca şi dvs.: respect dreptul fiecăruia de a protesta, de a-şi manifesta o opinie, atâta timp cât se respectă legea. Dar am mai spus ceva: am avut alegeri, în urmă cu şase săptămâni, în 11 decembrie, în care PSD, sau coaliţia guvernamentală, a obţinut un scor spectaculos, oamenii arătând încredere în ceea ce noi am spus că vrem să facem la guvernare, prin programul de guvernare. Aia o să facem. Aţi amintit de Washington. Eu m-am întors de la Washington în ziua în care în Washington era un protest de 500.000 de oameni. Atunci am plecat spre aeroport, sâmbăta trecută.

Realizator: Organizaţiile feministe, care îl criticau pe Donald Trump.

Sorin Grindeanu: La fel - legal, frumos, s-a ţinut cont de lucrurile astea, dar...

Realizator: Discursuri aspre...

Sorin Grindeanu: Discursuri abrupte! Dar - spuneam şi la începutul emisiunii - parcă România a devenit o ţară a tonurilor înalte, prea înalte. Şi să ştiţi că - şi vă repet lucrul ăsta - eu cred în libertatea de expresie, dar libertatea de expresie însoţită de bun-simţ. În momentul în care virulenţa, chiar şi verbală, primează, s-ar putea ca binele pe care îl clamezi, sau crezi că e bine ceea ce spui tu, să nu mai fie bine şi să se transforme în rău. Lucrurile astea, duse la extrem, şi susţinerea asta extremă niciodată n-au născut fapte sau lucruri bune. De aceea, eu cred că trebuie să ne calmăm...

Realizator: Noi suntem foarte calmi, domnule prim-ministru!

Sorin Grindeanu: Şi eu sunt foarte calm, din acest punct de vedere. Datoria mea, ca prim-ministru - vorbesc în numele guvernului - e să pun în aplicare programul de guvernare. Şi asta o să fac, împreună cu echipa pe care o conduc. Şi nu vreau să ignor... Am urmărit foarte atent ceea ce s-a întâmplat în stradă şi nu vreau să dau senzaţia că ignor aceste lucruri - nici eu, nici colegii mei, fie că sunt în guvern, fie că sunt în parlament. Dar am sesizat, în această perioadă, foarte multe lucruri care chiar nu au legătură cu adevărul. Poate un minus, pe care ni-l asumăm şi eu, şi colegii mei: că nu s-a explicat foarte bine ceea ce dorim să facem. De exemplu, şi l-am spus mai devreme, iniţial au fost lucruri legate nu de amnistie. Când s-a discutat de amnistie?

Realizator: Niciodată.

Sorin Grindeanu: Doi: după aceea s-a spus, domnule, este o amnistie mascată. Eu n-am auzit de termenul ăsta juridic de ”amnistie mascată”. Mai mult decât atât, să ştiţi că eu cred că toate lucrurile pe care Ministerul Justiţiei o să ni le propună în perioada imediat următoare - că asta a fost /cerința/ mea către ministru şi către minister - o să le facem cât se poate de transparent, pentru că nu avem de ce să ne ascundem.  Și vreau să mai elimin ceva, că a plutit în aer chestiunea asta: domnule Gâdea, domnule Radu Tudor, să ştiţi că n-au fost pe ordinea de zi cele două ordonanţe.

Realizator: Atunci, haideţi să lămurim chestiunea asta. Mă bucur că Mihai este alături de noi şi că împreună, în trei, putem să lămurim chestiunea aceasta. Eu am presupus că preşedintele a avut informaţii din interiorul guvernului, de aceea a venit neinvitat la Palatul Victoria, a avut de undeva un om în interior, care i-a transmis: vedeţi că, în noaptea asta, Guvernul Grindeanu pregăteşte proiectul de ordonanţă pentru graţiere. Şi a venit neinvitat la Palatul Victoria, în şedinţa de guvern. A venit neinvitat. Este adevărat?

Sorin Grindeanu: Ca să clarific tot: în acea dimineaţă, eu am aflat de venirea domnului preşedinte de la aghiotant - că se îndreaptă spre noi domnul preşedinte. Dânsul, probabil, aghiotantul a aflat de la omologul său din partea cealaltă. După care am avut...

Realizator: Este un lucru firesc, dar nu este normal să dea cineva un telefon înainte, să vă spună, domnule prim-ministru...?

Sorin Grindeanu: Domnule Radu Tudor, eu n-o să merg la Cotroceni să dau buzna, să urc dealul, fără să mă anunţ, sau să anunţe aghiotantul meu pe aghiotantul domnului preşedinte. Eu am înţeles această colaborare de tip instituţional se pare că într-un alt mod. Se pare că modul în care eu am înţeles această colaboare a fost speculat politic şi n-am de gând să mai accept decât o colaborare de tip instituţional. Punct.

Mihai Gâdea: Acest "punct", poate, eu ştiu, să însemne şi va interpretat în diverse feluri.  Trebuie să... Am o întrebare foarte importantă pentru dumneavoastră.

Sorin Grindeanu: Vă rog.

Mihai Gâdea: Ce credeţi că aşteaptă de la dumneavoastră alegătorii PSD şi ALDE? În aceste zile au fost nişte reproşuri exprimate pe Facebook sau în diverse locuri că, în urma acestui asalt... Deci, dumneavoastră, dacă luăm faptele şi judecăm strict faptele, faptele arată aşa: în urmă cu şase săptămâni, am avut alegeri în România. Alegerile au fost câştigate categoric, dar absolut categoric, de PSD şi de ALDE. Avem, se caută un pretext, se iese în stradă, cei care ies în stradă ies asumat ca fiind din partea unor partide care au pierdut, desigur şi alţii, dar unii dintre motoarele principale, cei care au chemat, şi aşa mai departe, sunt din aceste zone politice, iar PSD-ul, guvernul, coaliţia guvernamentală în faţa acestui asalt răspunde după cum ştim. Unii dintre cei care v-au votat şi dintre susţinătorii dumneavoastră au impresia că ar fi trebuit să reacţionaţi mai ferm. Era şi este ceva de făcut, este nevoie de mai multă fermitate?

Sorin Grindeanu: Eu pot să vă spun ceea ce o să fac în perioada următoare… Și pot să dau explicaţii faţă de ceea ce m-aţi întrebat. Eu am cerut Ministerului Justiţiei să fie cât se poate de transparent, inclusiv procedural. Sigur că există trei variante: să trimitem proiectele de lege în parlament, să ne asumăm, sau să se dea ordonanţe de urgenţă.

Mihai Gâdea: Codurile acestea sunt în vigoare prin asumare.

Sorin Grindeanu: Ştiu. Ştiu acest lucru.

Realizator: Şi au fost modificate pe ordonanţe de urgenţă de Cioloş.

Sorin Grindeanu: De asemenea, în urmă cu un an, domnule Gâdea, în urmă cu un an, Guvernul Cioloş a modificat codurile penale printr-o ordonanţă de urgenţă.

Realizator: Şi n-a mai protestat nimeni.

Sorin Grindeanu: Bun. Am cerut să clarifice /.../, să parcurgă toți pașii procedurali corecți, astfel încât să nu avem semne de întrebare. Apropo și de ședința CSAT, în convorbirea pe care-am avut-o cu domnul președinte eu nu am cerut altceva, sau nu am sperat la altceva decât la un tratament egal cu tratamentul pe care l-a avut Guvernul Cioloș, în urmă cu un an. Pentru că, apropo de buget, în urmă cu un, ședința de adoptare a Legii bugetului a fost în data de 9, fără aviz CSAT. În 10 a fost ședința CSAT. Ok, etapă depășită, marți avem CSAT. Din păcate, s-au pierdut câteva zile în care se puteau întâmpla lucruri în parlament. Revenind: ministrul justiției și Ministerul Justiției își încheie mâine toate etapele - consultare, dezbatere ș.a.m.d. Trebuie să vină în fața guvernului să prezinte o strategie, pe de-o parte, de abordare în problema pe care-o avem ca țară, la CEDO; nu doar grațierea, ci și toate celelalte măsuri pe care le-am discutat. Și, de asemenea, la fel de important, să vedem ce facem cu acele hotărâri ale Curții Constituționale. Există hotărâri ale Curții Constituționale, obligatorii, care zac, unele dintre ele, de ani de zile în parlament și care trebuiau să modifice codurile penale. Ce facem și din acest punct de vedere? În zilele următoare, Ministerul Justiției va prezenta această strategie în guvern și luăm o decizie fermă. Am preferat acest traseu, ca să respectăm toate procedurile, pentru că trăim în România, domnule Mihai Gâdea și, sigur... ne ocupă tot timpul lucrul acesta, vreau să fim cât se poate de transparenți, de legali și cu procedurile duse până la capăt.

  Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol  ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei