Actualitate

Miercuri, 15 Martie

Premierul Sorin Grindeanu a participat la Emisiunea “România 9”, cu Ionuț Cristache, transmisă de TVR 1

Galerie foto

Realizator: Bună seara și bine v-am găsit la "România 9", o Românie mai mare sau mai mică, mai bogată sau mai săracă, mai frumoasă sau mai urâtă, o Românie care arată altfel pentru fiecare dintre noi, dar, invariabil, toți ne punem o singură întrebare la sfârșitul zilei: mai este România țara în care vrem să ne creștem copiii? Ne gândim la sănătate, ne gândim la educație, la infrastructură, la un viitor liniștit pentru noi și mai ales pentru familia noastră. Acest viitor este în mâna oamenilor pe care i-am ales să ne conducă. Ne-am încredințat viitorul în mâinile lor. Discutăm, în această seară, cu premierul României, domnul Sorin Grindeanu, despre România și despre viitorul ei. Bună seara, domnule prim-ministru! Vă mulțumesc că ați acceptat invitația noastră!

Sorin Grindeanu: Bună seara! Vă mulțumesc pentru invitație!

Realizator: Prima dată aici, la "România 9". Sper să nu fie... ultima data. Pentru că vorbeam de români și România, mulți au ales să plece din România; poate prea mulți, cu milioanele. Și, de câteva zile, ne uităm cum România e din nou pe o hartă a rușinii, în urma unei anchete a presei britanice, eforturi ale presei britanice care au fost, cândva, și ale noastre, ale presei de aici. Pentru că nu e prima dată când auzim despre ce se-ntâmplă în Italia azi o delegație condusă de ministrul Românilor de Pretutindeni a plecat în Sicilia. Vreau să începem cu acest subiect, pentru că interesează pe foarte multă lume. Aveți o raportare a ceea ce s-a întâmplat acolo? /.../

Sorin Grindeanu: Am discutat, astăzi, cu doamna ministru Păstârnac, și dumneaei mi-a spus că a avut, pe parcursul zilei de astăzi, primele întâlniri cu autoritățile locale din Sicilia. Vor urma și altele mâine. Privind situația la zi, doamna Păstârnac îmi va prezenta raportul. Dar, vreau să vă spun că important pentru noi este ca românii care  muncesc în afara țării noastre pentru un trai mai bun pentru famiile lor, să se simtă apărați de statul român. O să discut dimineață cu domnul ministru Meleșcanu, pentru a organiza o întărire a echipei noastre la ambasada din Italia. De asemenea, împreună cu autoritățile italiene, trebuie să găsim pârghiile necesare, astfel încât toți cei care sunt români și lucrează în afara țării să se simtă apărați de către statul român, iar cei care au făcut - dacă au făcut - anumite lucruri care nu sunt în concordanță cu legea, să plătească. Vă repet, aștept raportul doamnei ministru să găsim colaborarea necesară  și n-am niciun fel de undă de pesimism în ceea ce vă spun.

Realizator: Concret, ce veți face sau ce veți putea face? Că vorbe am tot auzit.

Sorin Grindeanu: Nu e vorba de vorbe. În primul rând, am luat decizia să trimit un membru al Cabinetului în Italia, iar dumneaei va prezenta acest raport. Pe acest subiect au mai fost colaborări între autoritățile române și cele italiene, în urmă cu câteva săptămâni. De asemenea, a avut loc un control în regiunea Lazio, unde și acolo sunt foarte mulți români; nu au fost semnalate aspecte care să fie dincolo de lege. Perspectiva deschiderii unui centru de consiliere pentru muncitorii români de acolo, este un subiect important pe care doamna ministru l-a deschis astăzi, în discuțiile pe care le-a avut cu autoritățile locale de acolo, astfel încât să creem pârghiile necesare să prevenim apariția unor situații neplăcute.

Realizator: Prevenția care ne lipsește nu doar când vine vorba de străinătate, dar și când vine vorba mai ales de România.

M-am uitat pe programul de guvernare și au fost foarte multe idei în timpul campaniei electorale, partenerii dumneavoastră de la ALDE propuneau undeva, spre finalul campaniei chiar înființarea unui Minister al Repatrierii. Oamenii care pleacă acolo nu pleacă pentru că vor, ci pentru că sunt siliți, ori pentru că nivelul de trai din România este scăzut și nu au unde să lucreze. V-ați gândit și la o soluție pe termen lung să-i aduceți pe acești oameni înapoi acasă?

Sorin Grindeanu: Soluțiile țin de fiecare dintre noi. Noi am venit în fața românilor cu un program de guvernare care a fost votat. PSD-ul a primit încrederea cetățenilor. Rolul guvernului, al meu, ca prim-ministru, e să pun în practică acest program de guvernare. Să știți că toate punctele prinse în acest program de guvernare, în momentul în care vom trage linie în 2020 vor duce la creșterea nivelului de trai, la salarii mai mari, astfel încât o parte, nu spun că toți, dar o parte din românii care lucrează în afara țării pentru un trai mai bun, așa cum spuneați dumneavoastră, să poată să vină acasă să găsească aceleași condiții. E un efort comun. E un efort pe care trebuie să-l facem cu toții. Creșterile economice pe care noi ni le propunem duc la reducerea acestui decalaj. Dar, revenind, la cazul din Italia, doamna ministru, până la finalul săptămânii, îmi va prezenta situația pe care a găsit-o acolo. Sunt convins, la fel ca și în trecut, colaborarea între autoritățile române și cele italiene va fi foarte bună. Întărim ambasada din Italia pentru că sunt foarte mulți români care lucrează în Italia.

Realizator: Este posibil ca ambasada să nu-și fi făcut treaba în tot acest timp?

Sorin Grindeanu: Am spus bine, cred că trebuie întărită echipa de acolo pentru că Italia nu e o țară la fel ca altele, în Italia lucrează foarte mulți români.

Realizator: Nu doar în Italia și în Spania și în alte.

Sorin Grindeanu: Știu, Italia e una din țările unde se află foarte mulți români la muncă. Tocmai de aceea vă spuneam că o să am o discuție cu domnul Meleșcanu și o să-i cer să întărească echipa de la ambasada noastră din Italia, tocmai pentru că volumul de muncă în Italia este mult mai mare față de celelalte țări.

Realizator: Bun. Să revenim acasă.

Sorin Grindeanu: Vă rog!

Realizator: Vă propun să discutăm despre activitatea Guvernului. Mâine veți avea o întâlnire cu cei de la FMI, în mai expiră plafonul pentru RCA, ar fi unul dintre subiectele pe care le veți aborda, la fel și majorarea cu 30% a salariilor aleșilor locali. Haideți să le luăm pe rând. Ce vă propuneți? Vă propuneți o prelungire a termenului în ceea ce privește aceast plafon?

Sorin Grindeanu: În primul rând, împreună cu ministrul finanțelor discuțiile vom prezenta ceea ce ne propunem pentru anul 2017, cu ce am venit în fața Parlamentului, până la urmă, cu proiectul bugetului de stat. Am văzut că foarte mulți critică datele înscrise acolo.

Realizator: Mai ales opoziția.

Sorin Grindeanu: Este criticată inclusiv creșterea sau consideră prea mare creșterea economică pe care noi ne-am propus-o, dar datele pe care noi le avem sunt de la Comisia Națională de Prognoză, nu au fost date care să fie inventate sau care să fie scoase de altcineva. Pe baza acelor date macroeconomice pe care ni le-a furnizat Comisia Națională de Prognoză am construit bugetul. Creșterea economică de 5,2% este o creștere economică pe care putem...

Realizator: Optimistă, spun mulți.

Sorin Grindeanu: Dacă privim în urmă o să vedem, inclusiv anul trecut, acum doi ani, faptul că de fiecare dată la începutul anului, organismele internaționale, agențiile de raiting sunt mai pesimiste. Dar, pe parcursul anului și-au ajustat de fiecare dată prognozele pentru România. Repet, noi lucrăm și am lucrat cu datele furnizate de către Comisia Națională de Prognoză, singura abilitată în România să furnizeze aceste date și pe baza acestor date macroeconomice am construit bugetul de stat. La bugetul de stat am ținut cont de foarte multe lucruri, de aproape toate lucrurile pe care le-am adoptat, la fel, vă rog să vă aduceți aminte înainte de aprobarea bugetului de stat, toate măsurile sociale, creșterile salariale și pe care le aveam în programul de guvernare. De asemenea, s-a ținut cont de un lucru extrem de important și e pentru prima dată în România, 2% pentru apărare.

Efortul pe care noi l-am făcut şi îl facem prin alocarea a 2% din PIB pentru apărare este unul considerabil şi e un efort pe care am înţeles să îl facem, tocmai ţinând cont de obligaţiile pe care noi, ca şi ţară, le avem faţă de partenerii noştri externi.

Realizator: Bun, dar cât priveşte aceste majorări cu 30% a salariilor aleşilor locali, dumneavoastră veniţi din administraţia locală, aţi fost, până de curând, preşedintele al Consiliului Judeţean Timiş, da? Ce salariu aveaţi în această calitate?

Sorin Grindeanu: 5.200.

Realizator: Vi se părea un salariu mic?

Sorin Grindeanu: Nici mic, nici mare, dar erau...

Realizator: Raportat la media...?

Sorin Grindeanu: Erau lucruri şi sunt, în continuare, lucruri legate de salarizarea din ţara noastră, care nu sunt aşezate pe o piramidă corectă.

Realizator: Dar asta trebuia să facă Legea salarizării unitare.

Sorin Grindeanu: Trebuie să facă.

Realizator: Da.

Sorin Grindeanu: Conform programului...

Realizator: Nu era mai simplu să începeţi cu asta?

Sorin Grindeanu: Conform programului de guvernare cu Legea salarizării unice, în urma unei dezbateri cât se poate de largi pe care o dorim şi care a început, au fost întâlniri la Ministerul Muncii, cu sindicatele, cu partenerii sociali, trebuie să venim cu această lege în al doilea trimestru al acestui an, dar revenind, trebuie să construim acea piramidă corectă prin această lege.

Realizator: Pe care o aşteaptă multă lume.

Sorin Grindeanu: Sunt foarte multe exemple în care un şef serviciu, de exemplu dintr-un consiliu judeţean, sau un şef de birou are salariu de două ori mai mare decât şeful instituţiei. Exemplele pot continua. Eu cred că fiecare om trebuie să fie plătit în funcţie de responsabilitatea şi de munca pe care o desfăşoară. Construirea acestei piramide va fi făcută ca o urmare a ceea ce v-am spus, al acestui dialog şi aşezată pe aceste baze de care vă spuneam şi aceste principii. Au existat în această perioadă, nu doar în ultimele luni, foarte multe decizii ale instanţelor din ţara noastră care au aşezat anumite categorii sociale în afara acestei piramide şi de care trebuie să ţinem cont. Creşterea salariilor în administraţia publică, locală, s-a făcut cu 20% mai demult, vorbim de salariile primarilor care nu au fost prinşi în această creştere salarială pe care noi am făcut-o la începutul anului. Nu vreau să facem confuzia pe care doamna preşedinte PNL a făcut-o ieri sau alaltăieri, în plenul Camerei Deputaţilor -  administraţia publică locală nu înseamnă doar primari, viceprimari, preşedinte de consiliu judeţean sau vicepreşedinte. Înseamnă întregul apparat.

Realizator: Întregul aparat, evident. Dar această majorare cu 30% vine să rezolve chestiunile pe care dumneavoastră le invocaţi aici ca fiind deficitare?

Sorin Grindeanu: Vine să completeze ceea ce am făcut, dar toate aceste lucruri, într-un final, trebuie şi vor fi aşezate prin Legea salarizării unice în acea piramidă de care vă spuneam. Mai e ceva extrem de important: indemnizaţiile pe care le vor primi cei care conduc, fie că vorbim de preşedintele ţării, prim-ministru, miniştrii şi mergând în jos, vor fi legate în mod direct de salariul mediu. Nu va fi o sumă în această piramidă să se spună: preşedintele României câştigă, spre exemplu, 20.000 de lei pe lună, de cinci ori salariul mediu al economiei. Dacă economia merge bine, dacă tu conduci bine...

Realizator: Şi conducătorii o vor duce bine.

Sorin Grindeanu: Corect.

Realizator: Bun. Astăzi, pentru că tot vorbim de salarii şi avem opoziţia care nu ratează momente pentru a taxa aceste creşteri pe care le anunţaţi dumneavoastră, Liviu Dragnea a anunţat creşteri spectaculoase, spunea domnia sa, la bilanţul MAI, mai mult decât dublu, în unele cazuri. Eu, personal, am avut un sentiment de deja-vu, doar că în sens invers. Îmi aduc aminte de momentul când Traian Băsescu anunţa tăieri. Mă aşteptam ca astfel de anunţuri să le faceţi dumneavoastră.

Sorin Grindeanu: Cred că se referea la ceea ce ne-am propus - şi e o discuţie mai veche. Această discuţie nu este nou-adusă în spaţiul public. Dar e ceea ce ne propunem până la finalul mandatului, 2020. Vă spuneam de această piramidă pe care o construim. Dacă vorbim de Ministerul de Interne, există discuţii acolo, pe care dvs le ştiţi, şi care sper ca în perioada imediat următoare să aibă o finalitate. E extrem de important ca cei care îşi desfăşoară activitatea în acel domeniu, din punctul de vedere al guvernului, de asemenea să fie retribuiţi conform responsabilităţii pe care o au. Şi nu e o muncă uşoară! Vreau să vă spun că poate de prea multe ori imaginea pe care ne-o facem nu e cea corectă legată de munca pe care foarte mulţi din MAI o desfăşoară. Şi ei, la rândul lor, vor fi aşezaţi în această piramidă corect.

Realizator: Da, numai cine nu trăieşte în România nu ştie cât este de greu. Dar problema care se pune este: ”cât de sustenabile sunt toate aceste creşteri pe care dvs le preconizaţi”. N-aş vrea să ducem discuţia într-o zonă mult prea tehnică. Cert este că programul dvs de guvernare depinde foarte mult, implementarea lui, de ceea ce înseamnă fonduri europene, într-o bună parte... 

Sorin Grindeanu: Corect.

Realizator: Deficitari noi la acest capitol fiind, de la intrarea noastră în Uniunea Europeană. În aceste zile, la Bucureşti se află doamna comisar Corina Creţu. Astăzi a tras câteva semnale de alarmă domnia sa. Ştiu că mâine veţi avea o întâlnire cu domnia sa. Spunea că România are 400 de milioane de euro pentru sistemul de sănătate, bani din fonduri europene. Sunt scrise proiecte doar pentru 150 de milioane - şi aici se referea la acele trei spitale regionale. Au fost alocaţi bani deja? În ce stadiu sunt acelea? Pentru restul spunea că nu sunt proiecte - pentru restul de 250 de milioane, nu ştim ce se va întâmpla.

Sorin Grindeanu: Haideţi să începem cu începutul, legat de fonduri europene. Am discutat şi azi cu doamna comisar Corina Creţu, şi în urmă cu o săptămână, aflându-mă la Bruxelles, am avut întâlnire cu dumneaei, de asemenea şi în urmă cu trei săptămâni. Dincolo de ceea ce am spus până acum, şi anume faptul că fondurile europene reprezintă o prioritate pentru guvernul pe care îl conduc, tot ceea ce înseamnă mecanismele prin care pornim atragerea acestor fonduri europene e la fel de important. Noi ne-am propus, pe bugetul din acest an, să atragem 5,2 miliarde de euro, incluzând aici şi sumele care sunt pe domeniul agriculturii.

Realizator: O sumă foarte optimistă!

Sorin Grindeanu: Foarte optimistă dacă o priviţi în oglindă cu ceea ce s-a întâmplat anul trecut, când suma a fost aproape de zero.

Realizator: Asta e, că practica ne învaţă să fim mai precauţi.

Sorin Grindeanu: Şi asta n-o spun eu, au spus-o reprezentanţii Comisiei Europene, inclusiv doamna comisar Corina Creţu. Nu mă interesează foarte mult această "moştenire grea"; de prea multe ori s-a vorbit de acest lucru în România. Mă interesează să facem aceste mecanisme să funcţioneze, să le punem în mişcare. Şi tocmai de aceea, începând de săptămâna trecută, am săptămânal sau la zece zile întâlniri sau şedinţe de progres cu toţi reprezentanţii sau toţi cei care sunt responsabili din partea noastră - nu doar a guvernului, ci şi celelalte instituţii - pe punerea în mişcare a acestui motor. Lucrurile încep să se mişte. Fiecare dintre ei au primit termene. Vor continua. Aşa cum vă spun, săptămânal sau la zece zile, aceste şedinţe de progres pe care am început să le avem vor continua, urmărind acel scadenţar pe care l-am impus acestor instituţii.

Realizator: Domnule prim-ministru, practic, pentru cele trei spitale regionale au fost alocate sume de bani până acum?

Sorin Grindeanu: Practic, au fost. Iniţial au fost blocate. S-a ajuns în acest moment să le deblocăm. Şi asta s-a întâmplat în ultimele...

Realizator: Bun. Doamna Creţu spunea că dacă până în 2018 nu începem să lucrăm, pierdem acei bani.

Sorin Grindeanu: Nu doar acolo! Dacă nu începem să lucrăm cât se poate de serios pe ceea ce înseamnă masterplanul pe transporturi - ca să vă dau un exemplu - pierdem bani. Anul acesta, ca să spun câteva lucruri legate de masterplanul pe transporturi, anul acesta ne propunem şi e realizabil, prin tot ceea ce înseamnă situaţia la zi a lucrărilor, să inaugurăm până în 100, 98 de kilometri de autostradă. Important e să mergem în continuare pe tot ceea ce înseamnă masterplanul aprobat împreună şi în dialog cu Comisia Europeană. Legat de acest lucru, o să venim rapid cu - poate e mult spus o lege a investiţiilor strategice - cu un nou cadru legal, prin care să uşurăm sau să simplificăm, nu înseamnă să facem netransparent acest lucru, să simplificăm tot acest proces legat de achiziţiile strategice. Mă refer la tot ceea ce înseamnă domenii de tipul transporturilor, autostrăzi, în special, energie şi domeniul apărării. Dacă vorbim de transporturi de care, cum să spun, ne lovim în fiecare zi, lipsa autostrăzilor...

Realizator: Este marea noastră durere, dacă...

Sorin Grindeanu: De foarte multe ori, etapa premergătoare execuţiei... durează...

Realizator: Ştim, studii de fezabilitate, licitaţii, contestaţii...

Sorin Grindeanu: Studii de pre-fezabilitate, de fezabilitate, proiectări, eventuale...

Realizator: Şi cum veţi simplifica acest proces?

Sorin Grindeanu E în curs. Suntem în dialog... şi va ieşi.

Realizator: Câteva direcţii, ca să înţelegem.

Sorin Grindeanu: Perioada de contestaţii mai scurtă. Să dăm posibilitatea autorităţii contractante, în speţă în acest caz - CNAIR-ul - Ministerul Transporturilor, atunci când a fost această perioadă epuizată, eventuale, să spunem, acţiuni în instanţă, să nu blocheze execuţia. Să ştiţi că toate aceste lucruri au dus...

Realizator: Mi-aţi ridicat mingea la fileu, citeam azi o ştire: contractul pentru studiul de fezabilitate a fost reactivat pentru Autostrada Piteşti - Sibiu, după o suspendare de trei luni, dar avem termen de finalizare amânat până în august.

Sorin Grindeanu: Pe două din cele cinci loturi, sunt cinci loturi acolo, Sibiu - Piteşti, pe două dintre ele...

Realizator: Cred că cu toţii le-am învăţat pe de rost.

Sorin Grindeanu: Pe două dintre ele, termenul este sfârşitul acestei luni, pe celelalte, unde dacă e să discutăm de ceea ce am moştenit, am zis că nu mai facem lucrul acesta, am fost pe punctul, sau eram pe punctul ca acest...

Realizator: Cum, că domnul Cioloş ne-a explicat că a deblocat toate programele? Pentru că totul era blocat, nicăieri nu se lucra.

Sorin Grindeanu: OK. Mergem mai departe. Vă spun că a fost un dialog şi au fost întâlniri, în această perioadă, la Ministerul Transporturilor, între Compania Naţională, Ministerul Transporturilor și cei care au câştigat această licitaţie, astfel încât să reluăm tot acest proces, dându-li-se termene clare, pentru că eram în situaţia de a se rezilia aceste contracte, exact ceea ce nu ne dorim.

Realizator: Domnule prim-ministru, sunteţi din Timişoara. Cât faceţi până acasă, când plecaţi din Bucureşti?

Sorin Grindeanu: Şase ore, şase ore jumate.

Realizator: Cu girofar sau fără?

Sorin Grindeanu: Fără. Nu circul cu girofar.

Realizator: Credeţi că, în timpul mandatului dumneavoastră, veţi ajunge mai repede acasă?

Sorin Grindeanu: Da.

Realizator: Azi, domnul Dragnea vorbea de două autostrăzi până în 2020.

Sorin Grindeanu: În primul rând, trebuie să închidem culoarul patru şi e extrem de important să facem acest lucru, culoarul patru incluzând acel traseu pe care dumneavoastră îl aminteaţi: Sibiu - Piteşti. În al doilea rând, anumite lucruri care au blocat sau care fac execuţia mai complicată, să încercăm să le simplificăm... vă pot da...

Realizator: /.../ CNADNR... s-a apucat de execuţie.

Sorin Grindeanu: Vă pot da exemple, şi anume- poate, de prea multe ori, s-a ţinut cont de absolut orice cerere, chiar dacă era realistă sau nu, şi anume un exemplu ar fi construcţia de tuneluri pentru urşi, în zone unde nu sunt urşi.

Realizator: Ştiu, noi cei din presă am tot dat...

Sorin Grindeanu: În zone unde nu sunt urşi şi vă spun în cunoştiinţă de cauză acest lucru. Toate aceste lucruri, în schimb, vorbind de fonduri europene, trebuie să le facem în dialog şi conform criteriilor de la Comisia Europeană. Şi facem acest lucru. A existat şi există acest dialog între noi şi reprezentanţii Comisiei Europene, astfel încât, inclusiv acest cadru legal pe care-l dorim să-l schimbăm, să-l facem în concordanță cu cerinţele Comisiei Europene. Extrem de important, pentru că vorim de fonduri europene. Să simplificăm aceste proceduri, nu să le facem netransparente, nu să ţinem cont de toate criteriile pe care le are Comisia Europeană şi cu care suntem de acord, dar să simplificăm toate aceste proceduri.

Realizator: Eu îmi doresc să se întâmple aceste lucruri şi nu doar eu, cerd că toţi cei care ne privesc sau toţi cei care trăiesc în România la ora actuală, încă trăiesc şi n-au decis să plece, dar mă uit la o declaraţie a colegului dumneavoastră de guvern, ministrul de finanţe, anunţa, astăzi, că sunteţi pregătit să reduceţi cheltuielile în cazul în care se va constata depăşirea ţintei de deficit bugetar asumată, cea de 3%. Şi practica românească ne-a învăţat că de fiecare dată tăiem de la investiţii. Dacă vreţi, vă dau şi cifre, sunt convins că le ştiţi. În 2016 au scăzut investiţiile cu 40%, anul acesta aveţi preconizate investiţii 39 de miliarde...

Sorin Grindeanu: Aproape 40 de miliarde, cu 10 miliarde mai mult decât anul trecut.

Realizator: Exact. Ne puteţi da asigurări că în cazul în care va trebui să reduceţi cheltuielile, n-o veţi face de la investiţii?

Sorin Grindeanu: Am văzut declaraţia ministrului finanţelor, tot ceea ce ne-am propus noi prin buget, şi anume, creştere economică de 5,2 %, investiţii cu 10 miliarde mai mult decât anul trecut. Toate aceste lucruri le urmărim şi tocmai de aceea, vă spuneam că suntem foarte stricţi în a urmării progresul pe care-l facem pe fiecare sector în parte. Tot la fel de important, şi vorbeam mai devreme, este acest domeniu al fondurilor europene, dacă poţi spune "domeniu", extrem de important pentru investiţii, pentru creşterea economică, pentru locuri de muncă, pentru bani, până la urmă, care intră în economia noastră. Sunt lucruri esenţiale şi de aceea trebuie urmărite foarte atent şi lucrul ăsta îl fac personal, împreună cu echipa responsabilă de acest domeniu. N-am motive de îngrijorare, în acest moment, legată de neatingerea acelor indicatori pe care i-am asumat, sau care ne-au fost daţi de către Comisia Naţională de Prognoză.

Realizator: Nu mi-aţi explicat, sau poate că n-am înţeles eu, ce se întâmplă cu plafonul pentru RCA? Pentru că, ne aducem aminte, s-au întâmplat undeva în toamna trecută, proteste, domnul Mişu Negriţoiu este încă acolo, chiar şi după patru rapoarte negative de la Parlament. Ce se va întâmpla?

Sorin Grindeanu: Aştept. Şi mâine am o discuţie cu ministrul finanţelor, am spus şi asta, astăzi, să-mi prezinte situaţia, din acest punct de vedere. Nu vreau să mă pronunţ înainte de a vedea acest punct de vedere, tocmai pentru a fi în temă cu toate aspectele. Ştiu ceea ce spuneţi, dar vreau să am imaginea de ansamblu, dimineaţa am o întâlnire cu ministrul...

Realizator: Dacă ne uităm la ce s-a întâmplat astăzi la ANAF, aţi renunţat la doi oameni din conducere, de acolo?

Sorin Grindeanu: De unde aţi...?

Realizator: Nu? Aşa găsisem o informaţie. Mă gândesc că la domnul Mişu Negriţoiu, eforturi au tot fost.

Sorin Grindeanu: Am văzut ştirea asta cu ANAF-ul. Nu este adevărat, în acest moment. Dar pot să vă spun următorul lucru, că urmăresc îndeaproape activitatea ANAF-ului...

Realizator: Vă nemulţumeşte ceva la activitatea ANAF-ului?

Sorin Grindeanu: Nu, eu am încredre în preşedintele ANAF, iar legat fondurile europene, până în 15 aprilie are de implementat 14 măsuri, pe care le-am discutat săptămâna trecută, având încredere în el am încredere şi în echipa pe care dânsul o propune şi cu care vrea să gestioneze această agenţie extrem de imporantă pentru noi. Dar pot să vă spun că astăzi nu este cazul de acea ştire, pe care dumneavoastră aţi enunţat-o.

Realizator: Știți cum e în ziua de azi. Nu mai știi care, cum, din nefericire, spune adevărul. Aș rămâne tot la activitatea de la Guvern... și... o știre care a bulversat ceva lume, mai ales în toată această psihoză, cu oculta care mișcă lucrurile în România, cu serviciile secrete care fac și desfac, dumneavoastră ați numit un consilier pe probleme de IT-cybersecurity, l-ați numit pe domnul Gabriel Stătescu, fost general SRI trecut în rezervă. De ce ați făcut această numire? Toată lumea se întreabă; de ce?

Sorin Grindeanu: În primul rând, e nevoie de un consilier de stat care... să răspundă în mod direct de acest domeniu. De ce? Pentru că în cazul acesta vorbim de cybersecurity, o provocare, care va fi și care este, de la an la an, tot mai mare, vorbim de infrastructuri care se află la instituții cheie din statul român, infrastructuri IT, care, de asemenea, sunt extrem de importante, și mai vorbim despre ceva; despre acea arhitectură, din acest punct de vedere guvernamental, care trebuie să fie interoperabilă. De prea multe ori în acești ani, fiecare instituție - nu vreau să dau exemple, dar pot să vă spun foarte multe - fiecare instituție, din acest punct de vedere, s-a dezvoltat insular. Și-au făcut investiții în IT, s-au dezvoltat în interior, și-au luat tehnică de calcul, și-au luat soft... Problema... E foarte bine că s-a-ntâmplat acest lucru. Problema e că trebuie să existe acea interoperabilitate între... /.../ între aceste instituții. Eu îl cunosc foarte bine și l-am luat...

Realizator: Cum /.../ cu domnai sa?

Sorin Grindeanu: În perioada în care era ministrul comunicațiilor...

Realizator: Ne puteți spune în ce context?

Sorin Grindeanu: Pentru c-au existat și există proiecte comune, în care... pe cybersecurity, fiind unul dintre ele, în care...

Realizator: Mă gândesc că nu e singurul specialis pe care România îl are.

Sorin Grindeanu: Nu, dar este un om care cunoaște foarte bine arhitectura guvernamentală... cunoaște ceea ce vrem să facem și unde vrem să ajungem și performăm... Angajarea, până la urmă, în această funcție, ține de performanța pe care i-o cunosc, în acest domeniu și competența pe care o are în acest domeniu al IT-ului, și mai e legat de ceva; de faptul că dorim să ajungem, așa cum e normal, din acest punct de vedere - și s-au alocat, vă rog să vă uitați, la Ministerul Comunicațiilor s-au alocat bani mult mai mulți decât în anii trecuți, tocmai pentru a asigura toată această infrastructură și interoperabilitate - e un început; nu se vor termina lucrurile pe parcursul anului 2017.

Realizator: Sunteți un om... mă gândesc că... al nuanțelor, nu vedeți lucrurile doar în alb și negru... Parte a presei indicau anumite afinități ale domnului general cu vechea conducere, dacă vreți, a SRI-ului și, de aici, toate aceste semne de întrebare pe care și le ridică lumea.

Sorin Grindeanu: Criteriile pe care le-am avut eu sunt cu totul altele : cele legate de competență și de performanță în domeniul IT; și de ceea ce-mi doresc să se-ntâmple în acest domeniu în perioada următoare și de ceea ce ne-am angajat, prin programul de guvernare. Din acest punct de vedere, pe de-o parte avem Ministerul Comunicațiilor, dar e nevoie, și la nivel de prim-ministru, să existe o persoană care să răspundă în mod direct și de interacțiunea cu celelalte instituții, astfel încât ceea ce ne-am propus... Știu din proprie experiență. Deși doream și aveam, ca fost ministru, în 2015, foarte multe lucruri extrem de bune din viziunea noastră, unele dintre ele n-au ajuns a fi implementate, din motive care țin mai mult de o rezistență pe care anumite instituții o au - ministere - față de ceea ce-ți propui. În cazul nostru, interoperabilitatea. Atunci când vii de la nivelul primului ministru, ca și consilier, este o altă forță în a face aceste lucruri împreună cu Ministerul pentru Societate Informațională.

Realizator: Mi-ați argumentat - și înțeleg poziția dumneavoastră -, da' mă gândesc că, într-o zi, poate-i găsiți loc și domnului Coldea; că și dânsul are un portret profesional... de neclintit, în viziunea unora.

Sorin Grindeanu: Nu, nu-l cunosc pe domnul Coldea. L-am văzut de câteva ori; nu că nu-l cunosc. L-am văzut de câteva ori, în schimb, pe acest domeniu, credeți-mă, chiar știu, pe ceea ce-nseamnă IT și comunicații, pe cei care au capacitatea, performanța și viziunea de a implementa ceea ce noi ne-am propus prin programul de guvernare. Astea au fost motivele și nu altele.

Realizator: Am înțeles. Și ca să închidem capitolul despre Guvern, aș avea o întrebare, pentru că mai sunt și alte subiecte - vreți, nu vreți, mai sunteți și membru PSD înainte de toate.

Sorin Grindeanu: De peste 20 de ani.

Realizator: Aș vrea să atingem câteva puncte și în acest sens. Dar v-aș întreba cum vă raportați la maniera de a guverna prin intermediul, prin unealta pe care o aveți la dispoziție, cea a ordonanței de urgență?

Sorin Grindeanu: Dacă ne uităm, nu în spate, o să vedem că poate numărul ordonanțelor de urgență pe care noi le-am dat de la începutul anului este mult mai mic în comparație cu alții.

Realizator: Sunteți de două luni jumate acolo.

Sorin Grindeanu: Nu, luați acest interval. Nu trebuie să măsurăm altcumva. Există momente în care e nevoie să dai ordonanțe de urgență, s-au dat, se vor mai da ordonanțe de urgență, tocmai pentru că e nevoie de a reglementa rapid aceste anumite lucruri, dar, în special, vom încerca - și am spus lucrul ăsta, după anumite experiențe e nevoie, atunci când se poate, când nu pui în pericol anumite lucruri și anumite domenii de dezbateri, e nevoie de dezbateri cât mai largi, astfel încât această unealtă, cum o numeați dumneavoastră, să fie cât mai rar folosită.

Realizator: Și în cazul ordonanțelor 6 și 9, preferată a opoziției, poate pe bună dreptate, acum nu stăm să cântărim într-atât de profund lucrurile - a fost necesar, nu era mai simplu să le duceți în Parlament?

Sorin Grindeanu: Nu, pentru că era nevoie să construim bugetul pe 2017, era nevoie de aceste ordonanțe și vă spuneam în urmă cu câteva minute faptul că am dat anumite hotărâri de guvern, ordonanțe care au stat la baza construcției bugetului pe 2017, iar aceste două ordonanțe...

Realizator: Da, dar dacă ne uităm la text, textul e tot mai atacat și, de fapt, esența acestor ordonanțe.

Sorin Grindeanu: Eu cred că n-au înțeles nimic cei din opoziție și vă spun cât se poate de direct acest lucru. Nu știu cât mergeți dumneavoastră sau cei care au atacat în Parlament aceste ordonanțe sau le-au criticat, că, până la urmă, asta s-a întâmplat, dar să știți că PNDL 1, dacă vorbim de Programul Național de Dezvoltare Locală 1, care se va încheia, a adus foarte multe investiții în comunitățile locale, în comune. Eu, ca fost președinte de Consiliu Județean, pot să vă spun că tot ceea ce a însemnat PNDL 1 a însemnat un plus, investiții, lucruri care au dus și duc la o viață mai bună pentru cetățenii din România și la reducerea acelui decalaj evident între sat și oraș din țara noastră. Tocmai fiindcă a fost un succes PNDL1 și anul acesta se vor încheia foarte multe proiecte din această primă fază, lansăm PNDL2, care, până în 2020, va însemna aproximativ 5000 de noi proiecte și investiții noi în localitățile din țara noastră. Să știți că oriunde mergeam și merg, indiferent de culoarea politică a primarului din localitatea respectivă, toți, absolut toți spun: a fost un program național și e un program național foarte bun și trebuie continuat. Dovadă e ceea ce se întâmplă de câteva zile la Ministerul Dezvoltării și faptul că foarte mulți oameni, foarte mulți primari sau reprezentanți ai primăriilor vin și depun proiecte. Depun proiecte pe PNDL 2, astfel încât ceea ce și-au propus, ceea au promis cetățenilor la alegerile locale să poată să și îndeplinească.

Realizator: Și Ordonanța 6?

Sorin Grindeanu: Asta este Ordonanța 6, cea cu PNDL2. Ordonanţa 9 eu zic că e cât se poate de clară. Lucrul ăsta nu este pentru prima dată când s-a întâmplat. Vorbim de credite de angajament, credite care sunt multianuale. Lucrurile astea s-au întâmplat şi în anii trecuţi. Vorbim de 30 de miliarde! Nu noi am calculat suma, ci pe parcursul anului trecut au fost depuse proiecte noi la Ministerul Dezvoltării de 29,7 miliarde, dacă nu mă înşel. Aceste sume nu pot fi cheltuite într-un an, investiţii de acest tip. Tot ceea ce înseamnă aceste credite de angajament, cele 30 de miliarde, se duc până în 2020. Să vii, aşa cum au venit cei din opoziţie, şi să spui - inclusiv despre primarii lor! - că, "dom'le, e o scăpare, nu există o limită în cheltuirea banului public"... Eu cred că n-au citit foarte bine legea. I-am şi îndemnat ieri în parlament să se mai uite o dată pe Legea bugetului, pe tot ceea ce înseamnă prevederile legale şi să-şi revină şi să nu-şi acuze inclusiv proprii primari că ar fi infractori ş.a.m.d.

Realizator: Aş vrea să schimbăm un pic registrul. V-aţi arătat în diferite ocazii publice sprijinul necondiţionat pentru domnul Tudorel Toader, pentru ministrul justiţiei, şi raportat la ce s-a întâmplat la CCR şi ce a urmat după, aţi ezitat să aveţi o poziţie în ceea ce priveşte evaluarea pe care domnul Tudorel Toader a anunţat-o. Azi a fost o primă etapă - s-a întâlnit cu domnul procuror general. Urmează întâlnirea cu doamna Kövesi. Să înţeleg că, indiferent care va fi decizia domnului Tudorel Toader, o veţi susţine necondiţionat?

Sorin Grindeanu: Eu am încredere, am încredere foarte mare în domnul Tudorel Toader. Eu am fost cel care l-a propus și am venit cu această propunere în faţa coaliţiei.

Realizator: A fost greu să-l convingeţi?

Sorin Grindeanu: Am avut o discuţie extrem de plăcută şi de aplicată cu dânsul. Şi nu doar cu dânsul; am avut discuţii cu mai mulţi în acea perioadă.

Realizator: Ştim. Aţi făcut anunţul de la Bruxelles.

Sorin Grindeanu: Eu sunt bucuros că o personalitate în acest domeniu a acceptat să vină să facă parte din echipă, să fie membru al guvernului. Este un om care e recunoscut în acest domeniu, în domeniul justiţiei, ca personalitate. A fost până la urmă peste nouă ani, aproape zece ani, membru la CRR, este rector al Universităţii de Drept din Iaşi, membru al Comisiei de la Veneţia.

Realizator: Ştim, că a venit şi la noi, la "România 9".

Sorin Grindeanu: Vreau să vă spun că această încredere pe care o am în dânsul nu înseamnă doar vorbe. Tocmai de aceea i-am spus că aştept evaluările dânsului nu doar la ceea ce spuneţi dvs, ci pe tot ceea ce înseamnă...

Realizator: E un subiect fierbinte al acestor zile, de-asta insist pe el.

Sorin Grindeanu: Da, dar aştept aceste evaluări. Am încredere că le va face de la statura personalităţii de care dvs. spuneţi că ştiţi.

Realizator: Bun! Dar uitându-ne la decizia CCR, în urmă cu câteva zile, se folosesc termeni duri acolo: abuz, o debalansare a puterilor în stat.V-a dat de gândit această decizie a CCR?

Sorin Grindeanu: Aşa cum vă spuneam, evaluările pe care domnul ministru le va face, care nu sunt pe repede înainte, şi nu sunt doar din acest punct de vedere, ci din multe altele...

Realizator: Şi-a dat un termen cât o ordonanţă de urgenţă.

Sorin Grindeanu: Mă interesează foarte mult, şi va merge şi va avea întâlniri la CEDO, pentru că acel subiect nu se reduce doar la legea graţierii. E un pachet pe care trebuie să-l facem, astfel încât ceea ce pare - ca sentinţă, aproape - că va veni în lunile următoare ca decizie-pilot a celor de la CEDO, să fie evitat. Sunt sume mari - nu calculate de noi, calculate de cei care au fost înaintea noastră. Vă spuneam că şi acolo trebuie să existe un pachet, un pachet care nu include doar legea graţierii. Putem să vorbim de măsuri alternative. De asemenea, am avut discuţii la Bruxelles şi am şi trimis cererea pentru accesarea de fonduri europene pentru renovarea penitenciarelor şi toate lucrurile care pot să vină în ajutor.

Toate lucrurile astea, despre toate lucrurile e vorba când vorbim de Ministerul Justiţiei. De asemenea, e vorba şi despre deciziile Curţii Constituţionale, care trebuie puse în acord cu Codul Penal şi Codul de Procedură.

Realizator: Vă întreb altfel atunci: aţi simţit o presiune din partea DNA-ului? Azi aţi avut şi o ezitare la discursul de la ASE şi spuneaţi că se întâmplă lucruri în România. Aţi simţit vreo presiune dumneavoastră, membrii Cabinetului dumneavoastră, din momentul în care DNA a început acea anchetă?

Sorin Grindeanu: Eu personal, nu, şi cred că nici colegii mei, pentru că nu am încălcat legea.

Realizator: Dar vi s-a părut în regulă acea anchetă?

Sorin Grindeanu: Nu sunt eu în măsură să spun aceste lucruri. Tocmai de aceea spun că raportul şi evaluările pe care le va face, conform legii, minstrul justiţiei, trebuie să le aşteptăm.

Realizator: Bun. Şi dacă va fi o decizie de... sau o decizie care să ia în calcul o eventuală înlăturare a celor doi subiecţi, o veţi sprijini la fel, necondiţionat?

Sorin Grindeanu: /.../ pe bază de drob de sare. Haideţi să aşteptăm această evaluare şi după aceea tragem concluziile.

Realizator: Bun, s-a terminat prima parte, dar sper că rămâneţi alături de noi. Discutăm, în a doua parte, despre PSD, domnule prim-ministru, că se întâmplă lucruri acolo. Vreţi nu vreţi, sunteţi membru al partidului şi bănuiesc că nu sunteţi...

Sorin Grindeanu: Sunt mândru că sunt membru al partidului, nu că vreau sau nu vreau. Sunt mândru că sunt membru, de peste 20 de ani.

Realizator: Nu cred că sunteţi indiferent la ce se întâmplă acolo şi aţi şi fost prins de multe ori, sau poate de multe ori, la mijloc, în schimbul de replici dintre preşedintele partidului şi fostul preşedinte al partidului. Comentăm după o scurtă pauză de publicitate, rămâneţi alături de noi!

Realizator: Da, am revenit în direct. Vă mulţumesc că aţi rămas alături de noi. Alături de noi a rămas şi premierul Sorin Grindeanu. Vă mulţumesc. Vă propun să reluăm discuţia de unde rămăsese, de la PSD. Ce se întâmplă în PSD, în aceste zile? Tensiuni între Liviu Dragnea şi Victor Ponta, care pare că se adâncesc de la o zi la alta. Care e miza de fapt?

Sorin Grindeanu: Am văzut acest dialog. Eu pot să vă spun, din perspectiva mea, ca şi membru, de peste 20 de ani, în PSD şi ceea ce am de făcut eu şi colegii mei. Domnule, faptul că în acest moment, noi am primit încrederea oamenilor, prin vot şi să punem în aplicare un program de guvernare - eu asta fac, eu şi colegii mei, fie că vorbim de echipa guvernamentală, fie că vorbim de tot ceea ce înseamnă Parlament, instituţii care nu ţin neapărat de Guvern, ăsta este mandatul pe care noi l-am primit din partea cetăţenilor, şi asta fac. Toate lucrurile legate de acest dialog - nu e pentru prima oară când au mai avut loc dialoguri de acest tip, sigur, pot să vă spun că aş prefera ca acestea să se desfăşoare în interiorul partidului.

Realizator: Nu, domnule Grindeanu. Domnul Ponta ne spune că nu i se răspunde la telefon, domnul Dragnea că nu îi răspunde la telefon - poate că nu se mai înţeleg de niciun fel.

Sorin Grindeanu: Să ştiţi că nu sunt /.../ chiar dacă am fost ministru la societatea informaţională, nu sunt responsabil de răspunsul la telefoanele altora.

Realizator: Nu, de acord cu dumneavoastră, dar fie că vreţi, fie că nu vreţi, aţi fost vârât în acest scandal, prins la mijloc, practic. Spunea Liviu Dragnea, aseară, invitat fiind la o altă televiziune, întrebat ce îşi doreşte Victor Ponta, s-a raportat la dumneavoastră şi spunea, citez: "Poate îl întrebaţi şi pe premierul Grindeanu despre subiectul acesta. Am înţeles că au avut şi o discuţie sau mai multe." Una dintre ele a fost făcută şi publică, a şi fost prinsă pe cameră, prins pe cameră momentul când Victor Ponta intra în Guvern.

Sorin Grindeanu: În primul rând, discut zilnic, dacă nu mai multe ori pe zi cu Liviu Dragnea, ca şi preşedinte al PSD, şi e normal, vorbim de un guvern politic. E normal să discut cu foarte multă lume care poate să dea, dincolo de PSD, care poate să dea sfaturi, să ajute să îmi iau puncte de vedere, să am opinii din partea unor oameni în care am încredere şi care pot să îmi spună exact ceea ce vă spuneam, opiniile lor pe diverse politici guvernamentale.

Realizator: La fel de des vorbiţi şi cu Victor Ponta, pe cât vorbiţi cu Liviu Dragnea?

Sorin Grindeanu: Nu.

Realizator: Păi poate aici e supărarea, domnule Grindeanu.

Sorin Grindeanu: Nu sunt responsabil de supărările nimănui, dar pot să vă spun că e normal să existe acest dialog pe care îl am, foarte des, cu Liviu Dragnea. Am vorbit şi cu Victor Ponta, aţi spus că a şi fost publică...

Realizator: V-aţi văzut şi în alte rânduri, altele decât cele făcute publice?

Sorin Grindeanu: În ultima perioadă, nu.

Realizator: ...de când au izbucnit tensiunile dintre cei doi?

Sorin Grindeanu: Nu, de când... Dacă aş dori să am dialog cu oricine, mai ales membru PSD, sunt convins că l-aş putea avea. Nu despre asta este vorba.

Realizator: Nu, dar mă uit la declaraţia domnului Dragnea, am şi văzut acel moment şi lăsa, cumva, interpretările, câmpul de intepretări deschis. Şi lăsa de înţeles că aţi negociat, sau că domnul Ponta a încercat să negocieze ceva cu dumneavoastră. Cert este că după acel moment a avut loc o remaniere şi doi oameni din echipa domnului Ponta, vechiul Guvern Ponta, au venit la dumneavoastră în Cabinet - domnule Tudose şi doamna Plumb.

Sorin Grindeanu: Ce înseamnă "echipa domnului Ponta"?

Realizator: Echipa PSD-ului de pe vremuri.

Sorin Grindeanu: Mi-e neclar ceea ce spuneţi, pentru că...

Realizator: Domnul Tudose a fost ministrul economiei în Guvernul Ponta, la fel şi doamna Plumb...

Sorin Grindeanu: Şi Sorin Grindeanu.

Realizator: Da.

Sorin Grindeanu: Despre ce discutăm, aici? Toţi suntem...

Realizator: Numirea...

Sorin Grindeanu: Nu, nu, nu. Şi Liviu Dragnea a fost membru în Guvernul Ponta.

Realizator: De acord.

Sorin Grindeanu: Adică, exemplele acestea chiar nu-şi au... Nu cred că sunt potrivite şi vă spun de ce. Pentru că noi, cu toţii, am trecut printr-un proces electoral, am câştigat acele alegeri în conducerea dată de congresul partidului, trebuie să punem în practică acel program de guvernare. Unii sunt vicepreşedinţi, altcineva este preşedinte...

Realizator: Deci, prezenţa aceasta în Guvern a doamnei Plumb şi a domnului ministrului economiei nu este rodul negocierii, unei negocieri făcute între dumneavoastră, Victor Ponta, sau... Asta era o intepretare.

Sorin Grindeanu: Nu, astea sunt lucruri care n-au transpunere în realitate, sunt oameni în care eu am încredere, sunt oameni în care PSD-ul are încredere, au fost votaţi în Comitetul Executiv Naţional, i-am propus în coaliţie şi au primit şi acolo încredere. Aceea a fost propunerea pe care am făcut-o în dialog cu coaliţia de guvernare şi, care, a fost, până la urmă, votată, aşa cum vă spuneam, de structurile de conducere din cele două partide. Atât şi nimic mai mult. Nu este vorba de negociere.

Realizator: Tot Liviu Dragnea spunea, aseară, că un om este nemulţumit în PSD, un altul în ALDE. Credeţi că va pleca Victor Ponta din PSD şi împreună cu Daniel Constantin va reuşi să creeze un alt partid, un partid care se destabilizeze coaliţia de guvernare?

Sorin Grindeanu: Eu vă spuneam ceea ce cred eu că ar fi bine să se întâmple în perioada următoare. Toate aceste lucruri - şi vă spun asta ca membru PSD - toate aceste lucruri să se întâmple, în primul rând într-o discuţie în interiorul partidului, înainte de a fi publice, pentru că rolul nostru, ca şi partid care a câştigat aceste alegeri, este să punem în practică programul de guvernare, pentru asta ne-au ales oamenii, pentru asta am primit încrederea oamenilor. Eu mă înţeleg cu colegii mei, ne înţelegem rolul pe care îl avem şi asta facem. Temerile respective... Nu am barometru să-mi dau seama, dar pot să vă spun ce-mi doresc. Îmi doresc aceste lucruri, dacă există, în primul rând să fie clarificate în interiorul partidului, şi îmi doresc - şi am şi declarat lucrul ăsta - şi sunt convins că aşa va fi: nu vor fi niciun fel de plecări... Ştiţi, la noi, în istoria asta, de 20 de ani, pe care o ştiu ca membru...

Realizator: Este ceva mai veche.

Sorin Grindeanu: Da, nu, ca membru PDSR, după aceea PSD, aproape în fiecare an apărea, aşa, câte o chestiune - Se rupe PSD-ul, pleacă o parte...

Realizator: A fost un moment când s-a pus problema dacă pleacă Ion Iliescu, adică...

Sorin Grindeanu: Tot timpul lucrurile acestea s-au dovedit a fi mai mult ca... mai mult... ce spuneaţi dumneavoastră, la început, cele cu fake news-uri.

Realizator: O.K. Ca să înţelegem: Dumneavoastră aţi înţeles, până în acest moment, ce-şi doreşte Victor Ponta?

Sorin Grindeanu: Nu mi-e foarte clar... Nu mi-e foarte clar acel schimb de replici. Eu am înţeles foarte bine şi vă spuneam că ceea ce am înţeles foarte bine este rolul pe care-l am eu şi guvernul pe care-l conduc, şi anume, de a pune în practică programul de guvernare. Dialog? Dialog este normal să existe, şi am comunicare foarte bună cu preşedintele partidului, şi vă spuneam acest lucru. De fiecare dată când am anumite semne de întrebare, unde cred - şi au fost câteva ocazii de acest tip - unde cred că o anumită expertiză pe o anumită zonă, sau într-o anumită zonă trebuie să iau şi o altă părere, n-am avut nicio ezitare să sun la oameni pe care-i consider specialişti. Printre aceştia s-a aflat şi Victor Ponta.

Realizator: Și ca să închidem capitolul Victor Ponta. Spunea azi, la Parlament, că el a demisionat din funcția de președinte al partidului pentru că nu i se părea  normal ca șef de partid să meargă în fiecare lună să dea cu subsemnatul pe la Înalta Curte, am închis citatul, dar continui ideea, situație în care se află, de altfel, președintele actual al partidului, Liviu Dragnea. Drumurile acestea la instanță vulnerabilizează PSD-ul, e o situație complicată pentru partid?

Sorin Grindeanu: Nu suntem în situația și în situația asta am câștigat alegerile. Haideți să privim în urmă. Nu avem de ce să ne simțim vulnerabili. Cred și chiar dacă o spun a zecea oară în seara asta, cred că rolul nostru este să discutăm foarte mult în interior. De ce? Pentru că noi am primit încrederea oamenilor în a face lucruri. Suntem la guvernare. Eu îmi înțeleg foarte bine rolul pe care îl am de prim-ministru și vreau să spun, alături de toți - și cei care fac parte din Guvern și, mai ales, și de conducerea partidului și nu numai, să punem în aplicare acel program de guvernare.

Realizator: Și că vorbeam de vulnerabilități, un alt episod, partidul a câștigat alegerile, dar mai sunt câțiva pioni care mai ies decor. Or, ultimul din această listă este domnul Rădulescu. Ați văzut, bănuiesc, declarațiile domnului...

 

Sorin Grindeanu: Am văzut ceva declarații.

Realizator: Rădulescu spune că ar trebui să puneți tunurile pe cei din piață, cei care încă mai ies, pentru că nu înțelege de ce mai ies. Vorbea și de o armă, că n-ar ezita să iasă să tragă ori de câte ori ar simți nevoia într-un context social.

Sorin Grindeanu: Nu sunt de acord cu aceste declarații, ba chiar...

Realizator: Vă simțiți confortabil în partid cu un astfel de om?

Sorin Grindeanu: Aici nu vreau să generalizăm.

Realizator: Păi nu generalizăm. Tocmai, că e particular cazul...

Sorin Grindeanu: E un caz aparte, pot să vă spun că nu sunt de acord cu asemenea declarații, nu înseamnă că - și am și văzut poziția președintelui partidului, a domnului Liviu Dragnea, legată de aceste declarații. Sunt întrutotul de acord cu ea. Nu cred că trebuie să tolerăm derapaje de acest tip și nu sunt de acord cu asta.

Realizator: Și dacă nu trebuie tolerate, trebuie sancționate în ce fel?

Sorin Grindeanu: Nu știu. Nu sunt în acest moment în măsură să vă spun ce măsuri. Avem foruri statutare în partid, lucrurile se desfășoară conform statutului. Pot să vă spun așa, la cald, că nu sunt de acord cu lucruri de acest tip și cu excese.

Realizator: Dacă s-ar propune excluderea domnului Rădulescu, ați vota pentru?

Sorin Grindeanu: Iarăși vorbim de drobul de sare?

Realizator: Haideți să vedem cum evoluează lucrurile din această perspectivă. Și nici nu vreau să generalizez.

Realizator: Dar n-am făcut-o nici eu.

Sorin Grindeanu: În toate partidele, câteodată există anumiți membri care, declarativ, unii, alții, chiar și faptic, au anumite derapaje care trebuie să fie sancționate.

Realizator: Unii gândesc distructiv, alții constructiv. Un exemplu în sens pozitiv este domnul Adrian Năstase, un alt fost președinte de partid și fost prim-ministru, care a ieșit public și a declarat, printre altele, că Guvernul ar trebui să fie lăsat în pace, domnule Grindeanu, să nu mai primească indicații în public de la partid sau de la șeful partidului pentru că-i știrbesc autoritatea. Ați simțit că indicațiile pe care le primiți de la partid, în speță de la domnul Dragnea, cu care spuneți că vorbiți foarte des, vă știrbesc din autoritatea dumneavoastră de prim-ministru?

 

Sorin Grindeanu: Dar nu-i vorba de indicații. Aici discutăm, ceea ce vă spuneam, discutăm de un dialog pe care nu-l am doar cu domnul Dragnea, ci și cu ceilalți membri de conducere din Parlament de la partid, din coaliție. Vă repet, nu sunt un om care să nu fiu deschis la tot ceea ce înseamnă propuneri constructive și nu e vorba de indicații. Cu toții avem această preocupare legată de programul de guvernare și de aplicarea acestui program. Despre asta este vorba. Nu indicații.

Realizator: Bun. Relația cu președintele Klaus Iohannis cum ați caracteriza-o?

Sorin Grindeanu: Instituțional, corectă.

Realizator: Corectă până în acest moment, fără niciun exces de-o parte sau de alta?

Sorin Grindeanu: În mare, da.

Realizator: În mare, da. Mă gândesc că sperați să rămână la fel și în viitor. Dar a fost un moment în care părea că s-a normalizat ceva pe scena politică, în momentul ceremoniei de învestire și, mai ales, momentul de după, când exploatat foarte mult de presă la acel moment, când dumneavoastră, împreună cu domnul Tăriceanu, domnul Dragnea, ați ieșit cu domnul...

Sorin Grindeanu: Nu, asta a fost la remaniere.

Realizator: Da, la remaniere. La remaniere, ceremonia de învestire a noilor miniștri. Ați discutat atunci ceva mai mult? Ne puteți da câteva indicii din interior? Ați stat ceva mai mult, ați discutat anumite probleme?

Sorin Grindeanu: Nu, sunt lucruri care în primul rând au fost într-un cadru...

Realizator: Cât a durat acea întâlnire?

Sorin Grindeanu: Într-un cadru informal - n-o să vă spun amănunte, pentru că nu e în regulă să facem lucruri de acest tip. Ceea ce vreau să vă spun este...

Realizator: Nu, că domnul Dragnea spunea că a durat vreo 30 de secunde și că n-ați vorbit mare lucru, de asta.

Sorin Grindeanu: Nu știu, eu răspund de ceea ce spun eu. O să vă spun că pe anumite chestiuni importante pentru țară, dincolo de instituțiile pe care le conducem, fie că vorbim de Administrația Prezidențială, fie că vorbim de Guvern - asta m-ați întrebat - e important să avem dialog și să ne unim eforturile. Pot să vă dau un exemplu, cel legat de politica externă și de ceea ce înseamnă poziția României în această dezbatere care a pornit cu privire la proiectul european. E un exemplu în care efoturile trebuie unite și nu doar ale Administrației Prezidențiale și ale Guvernului și ale Parlamentului și, cred eu, a tuturor. Un alt exemplu pe care azi l-am dat la ASE e cel legat de Legea educației, de proiectul Legii educației. S-au făcut lucruri și pași importanți la Administrația Prezidențială la acea comisie și care trebuie luați, trebuie să existe dialog între Ministerul Educației astfel încât acest proiect de lege să fie unul care să fie cât mai mult ancorat în realitate. În cei 27 de ani de la Revoluție, de peste 100 de ori a fost schimbată Legea educației și poate că nu de fiecare dată a avut ancore solide în realitate. Dar, dincolo de acest dialog instituțional, eu sunt primul ministru al României, într-un guvern politic, membru PSD și nu amestecăm lucrurile.

Realizator: Urmărim împreună o știre de breaking news, domnule prim-ministru. Exit-poll din Olanda, s-au închis urnele acolo, partidul premierului Rutte a câștigat. E un semnal bun ce se întâmplă acum în Olanda?

Sorin Grindeanu: Eu cred că lucrurile vor merge într-o direcție bună. Exista un anumit pericol ca populiștii, extrema dreaptă...

Realizator: Eu cred că n-a trecut, mai e Franța.

Sorin Grindeanu: Vorbim de Olanda acum. Nu știu exact procentele și mi-e greu să fac analize așa, la cald, dar e important ca cei care-și propuneau ieșirea Olandei din Uniunea Europeană, că înțeleg că asta era oferta electorală a acelui partid, au pierdut alegerile. Ăsta este un lucru bun.

Realizator: Suntem pe depășire cu termenul pe care l-am agreat împreună pentru această discuție, dar dacă tot am atins acest subiect al politicii externe, unde este România în momentul de față în raport cu partenerii din UE și dacă aveți un termen mediu, scurt sau pe lungă durată pentru a implementa mondea euro în România?

Sorin Grindeanu: Aş vrea să vă spun că preocupările pe care le avem ca şi Guvern, de asemenea, dacă vorbim de politică externă, şi există atribuţiuni, conform Constituţiei, la Administraţia Prezidenţială, în acest moment sunt legate, pe de o parte, de a susţine proiectul comun european, un proiect comun în care toate cele 27 de stat să fie unite, pentru că s-a dovedit, istoria a dovenit că împreună suntem mai puternici. Este un proiect şi o dezbatere, dacă vorbim de politica externă, care de-abia a început, sunt diverse scenarii pe care dumneavoastră, sunt convins că le-aţi comentat aici şi nu doar aici, dar este imporant ca efortul nostru să fie unul comun şi un efort care să întărească România şi poziţia României într-o Europă unită, nu într-o Europă unită cu viteze.

Realizator: Domnule prim-ministru, ştiu că am agreat un timp, mai aveam câteva întrebări scurte, astfel încât oamenii să vă cunoască mai bine, pentru că aşa s-a întâmplat, să ajungeţi în funcţia de prim-ministru, în locul doamnei Shhaideh, dacă sunteţi de acord să prelungim două-trei minute, astfel încât să vă pun câteva întrebări...

 

Sorin Grindeanu: Vă rog!

Realizator: De ce aţi acceptat această funcţie? Cu ce crez aţi venit în această funcţie?

Sorin Grindeanu: Eram preşedinte de consiliu judeţean şi în momentul în care mi s-a făcut propunere de către colegii mei, în Comitetul Executiv Naţional, la propunerea preşedintelui partidului, cu argumentele pe care le-a prezentat în acea şedinţă, am acceptat această funcţie şi n-am venit în locul nimănui.

Realizator: Se spune că politica este o zonă a compromisurilor. Până unde, sau de la ce n-aţi face rabat în această funcţie?

Sorin Grindeanu: De la nerespectarea legii, în mod sigur, sau acele nuanţe gri, câteodată, asta este un mod... Şi de la modul meu, până la urmă de a fi, de a-mi desfăşura activitatea împreună cu colaboratorii mei. Acestea sunt lucruri peste care n-am cum să trec şi nu voi trece.

Realizator: Fiecare guvern român este cu câte o imagine, după ce i se termină mandatul. Cum aţi vrea să-şi amintească românii de mandatul dumneavoastră? Sau, ce aţi vrea să rămână după mandatul dumneavoastră?

Sorin Grindeanu: Îmi doresc acel program de guvernare, de care am tot vorbit pe parcursul acestei emisiuni, să fie pus în aplicare 100% şi implementat 100%. Dacă lucrul acesta - şi sunt optimist - se va întâmpla...

Realizator: Mai aveţi timp de altceva, în afară de Palatul Victoria? Citiţi? Faceţi sport? Nu ştiu...

Sorin Grindeanu: Mai înot, de două-trei ori pe săptămână.

Realizator: Atât?

Sorin Grindeanu: Să ştiţi că este un program /.../ simplu, pe care îl am, şi apuc, aşa, de două-trei ori pe săptmână, să ajung să înot.

Realizator: Spuneaţi că familia nu s-a decis să vină la Bucureşti, nu este cazul. Luaţi în calcul, în perspectivă, să mutaţi familia aici, la Bucureşti?

Sorin Grindeanu: Este o discuţie pe care am avut-o. Dacă situaţia se va schimba, o să o am împreună cu familia mea. Nu-mi este simplu că nu-i am aproape...

Realizator: Cât de des mergeţi acasă?

Sorin Grindeanu: De când am devenit prim-ministru, am fost, adică două luni şi ceva, aproape trei, am fost de două ori.

Realizator: Mda.

Sorin Grindeanu: Nu merg în fiecare week-end.

Realizator: Nu. Bun. Acesta a fost interviul, domnule prim-ministru, vă mulţumesc că aţi acceptat să depăşim cu câteva minute...

Sorin Grindeanu: Şi eu vă mulţumesc pentru invitaţie.

Realizator: ...vă mai aştept aici, în platoul "România 9"...

Sorin Grindeanu: Cu drag.

Realizator: ... au rămas foarte multe lucruri care-şi aşteptau răspunsurile, foarte multe întrebări care îşi aşteptau răpunsurile; data viitoare, poate vom avea ceva mai mult timp. Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol  ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei