Actualitate

Luni, 20 Februarie

Premierul Sorin Grindeanu a participat la emisiunea „Sinteza zilei”, realizată de Mihai Gâdea, la postul de televiziune Antena 3

Realizator: Mihai Gâdea - Doamnelor şi domnilor, bună seara! Este cu adevărat o seară specială. Pentru prima dată după depunerea jurământului, la "Sinteza zilei" este invitat prim-ministrul României, dl Sorin Grindeanu. Bună seara, bine aţi venit!
Sorin Grindeanu: Bună seara! Vă mulţumesc.
Realizator: Sunteţi prim-ministru de doar câteva săptămâni şi vi s-a cerut demisia de multe ori, uneori în piaţă, alteori în diverse manifestaţii care au fost în ultimele săptămâni. Preşedintele, de asemenea, a avut atitudini extrem de critice la adresa guvernului. Şi mulţi se întreabă, pe lângă toate aceste chestiuni, audierile zilnice de miniştri de la DNA, de asemenea, vorbesc despre o posibilă încercare de dărâmare a guvernului. Cât credeţi că va rezista guvernul PSD-ALDE, condus de Sorin Grindeanu, în actuala situaţie?
Sorin Grindeanu: Mai mult decât atât, într-o lună de zile, guvernul pe care îl conduc a avut trei voturi în Parlament: votul de învestitură, votul pe buget, care, de asemenea, dacă nu trecea prin Parlament, însemna căderea guvernului şi, bineînţeles, moţiunea de cenzură. Ca să răspund direct la întrebarea dumneavoastră, acest guvern va rezista atâta timp cât ne vom ţine de ceea ce am promis oamenilor: programul de guvernare. Şi asta facem. Şi am mai spus lucrul ăsta. Până la sfârşitul lunii martie mai avem 11 măsuri din programul nostru de guvernare, pe care le avem de adoptat în guvern, astfel încât să ne ţinem de scadenţarul pe care îl avem. Asta e ceea ce trebuie să facem, asta facem, din 42, am adoptat 31 de măsuri, 42 pe primul trimestru, am adoptat 31 şi mergem înainte şi facem toate aceste lucruri, care, să ştiţi că dincolo de spectacol, se văd. Sunt oameni care de la 1 februarie circulă gratuit, studenţii cu trenul, a crescut punctul de pensie, e vorba de CASS pentru pensii, impozitele peste 2000 şi multe, multe altele. Mai avem foarte multe de făcut. Şi să ştiţi că se lucrează în tot ceea ce înseamnă îndeplinirea acestor puncte din programul de guvernare. Sigur că a fost o situaţie pe care nu ştiu dacă vreun guvern după revoluţie, în prima lună, a avut o asemenea situaţie de gestionat, dar am trecut peste toate aceste examene şi ne vedem de programul de guvernare. 
Realizator: Nu sunt foarte sigur că aţi trecut. Pentru că elementele despre care am vorbit, ele par că sunt, aşa, într-un program, fără nici un fel de aluzie, pas cu pas. Nu e vorba de electoratul dvs., pentru că, spuneaţi, vom rămâne în funcţie atâta vreme cât ne îndeplinim obiectivele şi aplicăm programul de guvernare. Îmi e foarte teamă că nu publicul dvs. ar putea să fie dezamăgit şi în felul acesta, eu ştiu, să fiţi părăsit de electoratul care v-a trimis cu un scor uriaş în Parlament şi la guvernare. Ci e vorba de acţiuni pe care le vedem şi pe care le-am văzut şi astăzi, ca cea de la DNA. Mulţi se întreabă şi unii chiar răspund cu privire la legalitatea acestei măsuri. Să verifici oportunitatea unui guvern de a da ordonanţă de urgenţă printr-o acţiune a Parchetului, a DNA, este ceva ce totuşi nu prea s-a mai văzut. Preşedinta UNJR, doamna Dana Gârbovan, în care am foarte mare încredere, s-a exprimat foarte clar cu privire la neconstituţionalitatea acestui fapt. Sunt şi alte persoane, voci publice care spun acelaşi lucru, de la oameni care nu vă sunt neapărat prieteni sau chiar dimpotrivă. Dna Alina Mungiu-Pippidi şi alţi oameni care sunt pur şi simplu stupefiaţi de asta. Dărâmarea guvernului se poate întâmpla printr-o acţiune în care se continuă aceste audieri - e foarte interesant cum ele sunt zi de zi picurate, să se sădească cumva impresia că o fi ceva acolo. Nu aţi fost invitat niciodată la DNA până acum. Nu vă aşteptaţi să fiţi invitat în această ordonanţă, dacă sunt invitaţi ministrul de interne, secretaride stat, ministrul pentru relaţia cu Parlamentul?
Sorin Grindeanu: Nu am fost.
Realizator: Nu vă aşteptaţi, în această speţă?
Sorin Grindeanu: În această perioadă, de când am devenit prim-ministru, am văzut foarte multe lucruri. Dintr-un om care nu a avut, aşa cum ştiţi, nu plana nici un semn de întrebare, dosare şi aşa mai departe, am aflat în perioada asta, şi au fost foarte multe exemple, ba că am ceva cu dosarul deschis săptămâna trecută, la Primăria Municipiului Timişoara. Eu nu am răspuns, în cei patru ani şi jumătate, cât am fost viceprimar al oraşului, nu am răspuns de domeniul patrimoniu, am fost responsabil de zona edilitară.
Realizator: Dar acolo erau două lucruri. Era o chestiune cu patrimoniul, cu retrocedările către clanurile ţigăneşti, şi mai este o altă chestiune, cu vânzarea unor locuinţe. Pe nici una din aceste speţe nu aveţi nici un fel de legătură?
Sorin Grindeanu: Nu am avut în responsabilitate aceste lucruri.
Realizator: Dar se poate întâmpla altceva, dle prim-ministru. Şi anume...
Sorin Grindeanu: Asta nu înseamnă... Eu nu vreau să spun că acest dosar deja are vinovaţi şi aşa mai departe. Eu vreau să fiu cât de bine înţeles pe subiectul ăsta. Nu am avut responsabilităţi de acest tip. Şi eu înţeleg că vine cu fişa postului, în momentul când eşti prim-ministru eşti în atenţie şi e normal să fie aşa, şi lucrurile astea pot să înţeleg...
Realizator: Aici vine cu fişa postului pentru că suntem în România. În mod normal, într-un stat de drept nu vine cu fişa postului ca un guvern care este doar de câteva săptămâni în funcţie să fie fragilizat în faţa opiniei publice prin chemări ale tuturor miniştrilor, prin lansarea de zvonuri că primul-ministru urmează să fie chemat la DNA, asta nu este stat de drept, asta este altceva. Dar aici vreau să vă întreb ceva, pentru că noi am văzut în ultimii ani de zile lucruri care sunt cât se poate de publice şi oameni politici sau alte persoane care au mărturisit lucrul acesta chiar în faţa judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, şi anume că au fost puşi în situaţia să facă un denunţ pentru a scăpa de ceva. Credeţi că ar fi posibil ca domnul primar Robu sau domnul primar Ciuhandru sau altcineva dintre cei de la Timişoara, să spună, domnule, ca să scăpaţi dvs., ia ziceţi-ne ceva despre domnul Grindeanu când era viceprimar la Timişoara?
Sorin Grindeanu: Păi, nu prea au ce să zică. Eu am colaborat bine cu ambii primari. Cu domnul Robu am fost în echipă la Primăria municipiului Timişoara şase luni, după aceea am devenit deputat. Domnul Ciuhandru... eu am fost viceprimar patru ani, dar fiecare cu responsabilităţile pe care le-am avut. Nu cred foarte mult în această tactică. Am văzut cazuri pe care dvs. le amintiţi, dar nu am nici un fel de apăsare în urmă, mă uit în ochii dvs. şi vă spun că n-am de ce să-mi fie ruşine şi n-am ce să ascund...
Realizator: Să ştiţi că şi doamna Mariana Rarinca s-a uitat în ochii mei şi mi-a spus la fel.
Sorin Grindeanu: Eu vă spun cât se poate de sincer acest lucru şi merg înainte. Job-ul meu de prim-ministru şi al echipei pe care o conduc e să pun în aplicare ce au votat oamenii. Dvs. spuneaţi mai devreme că am luat un procent foarte mare, cel mai mare procent pe care l-a luat un partid politic, nu alianţă, după revoluţie. Asta înseamnă încredere din partea oamenilor, care îşi doresc un singur lucru, să fie pus în aplicare ceea ce au votat. Şi asta este treaba mea şi a echipei. Nu m-au sunat miniştrii, cei de care spuneaţi dvs. că au fost, şi am văzut că au fost zilele acestea în calitate de martori la DNA, să-mi spună... n-am avut discuţii de acest tip cu ei să-mi spună că sunt probleme şi că simt o anumită apăsare. Sigur că mă preocupă când văd că parte din echipa pe care o conduc este chemată, în calitate de martor, e adevărat, aşa cum s-a spus, n-avem nimic de ascuns. Curtea Constituţională, inclusiv pe ceea ce s-a dat săptămâna trecută, vă aduceţi aminte că a şi menţionat, guvernul a acţionat legal, am desecretizat stenograma şedinţei din acea seară. Lucrurile, din punctul meu de vedere, sunt cât se poate de clare. Şi mai e ceva clar: oportunitatea de a lua o decizie, fie că vorbim de consiliu local, un consiliu local, un consiliu judeţean sau guvern sau parlament, este a acestor foruri. În momentul când îţi intră un anumit act într-un consiliu local, dau un exemplu, vorbim de un act legal. Tu hotărăşti, ca consiliu local, dacă este oportună acea hotărâre de consiliu local sau de consiliu judeţean. Se amestecă planurile.
Realizator: Şi credeţi că e democratic să se amestece planurile? Dvs. sunteţi în statul român prim-ministru, iar ca reprezentant al guvernului şi ca reprezentant al acestei coaliţii care are această responsabilitate a guvernării, a unui cabinet care are chestiuni cât se poate de clar stipulate de lege şi de Constituţie, faptul că anumite lucruri pe care le hotărăşte guvernul pot să fie discutabile, pot să fie corecte sau nu pe fond, poate o să discutăm un pic despre asta, dar despre oportunitate, ca să ancheteze procurorii, nu cumva acest lucru alimentează pe cei care cred că în România avem o dictatură a procurorilor?
Sorin Grindeanu: Eu nu cunosc ancheta, deci chiar nu cunosc. Am văzut şi nu ştiu pe ce se bazează această anchetă, dar cred că lucrurile astea vor fi clarificate pe parcursul săptămânii viitoare. Ştiu că Senatul, preşedintele Senatului, domnul Călin Popescu Tăriceanu, a sesizat Curtea Constituţională exact pe această speţă, pe amestecul puterilor în stat. Eu cred că e o foarte bună oportunitate de a se clarifica aceste lucruri şi cred că se vor întâmpla aceste clarificări. Nu am teamă nici eu, nici colegii mei şi nici nu ne opreşte nimic să guvernăm în continuare. Eu sunt cât se poate de hotărât să fac acest lucru, la fel şi colegii mei. Avem în spate o coaliţie solidă, care şi-a arătat, aşa cum v-am spus, într-o lună soliditatea în parlament. Avem de pus în practică un program de guvernare. Nu avem de ce să dăm înapoi şi nici nu vom da înapoi. Şi vă mai spun ceva apropo de fondul problemei. Fondul problemei a rămas. Acele decizii ale Curţii Constituţionale prin care se declarau neconstituţionale anumite articole din Codul Penal sau Codul de Procedură Penală, acele decizii sunt în continuare obligatorii. Deci este obligatoriu să se întâmple aceste schimbări, conform legii în România. Au trecut acele zile, 45 de zile. Trebuie să se întâmple în perioada imediat următoare. Să ştiţi că lucrurile astea...
Realizator: S-ar putea ca /.../ acelor 45 de zile de la decizia Curţii să atragă după sine chiar un abuz în serviciu pentru cei care au plecat.
Sorin Grindeanu: Nu sunt un expert în drept constituţional şi în ceea ce înseamnă acest lucru, ba chiar deloc, dar vă spun că lucrurile astea le-am spus şi la Bruxelles, joi şi vineri, când am spus situaţia în care ne aflăm.
Realizator: Haideţi să devoalăm un pic din această chestiune, pentru că...
Sorin Grindeanu: Vă rog!
Realizator: ... mulţi au încercat să compare ceea ce s-a întâmplat acum cu ceea ce s-a întâmplat în 2012. În 2012 era un preşedinte suspendat şi o anumită parte, adică instituţiile astea de forţă toate de partea preşedintelui suspendat, şi era PSD-ul, PNL-ul şi PC-ul în partea celor care cereau această suspendare. Şi atunci, de asemenea, am văzut nişte lucruri care nu prea par democratice nici astăzi...
Sorin Grindeanu: Acea erată celebră.
Realizator: ... de la erata celebră, la faptul că, vă aduceţi aminte, "nu e bine, domnule chestor, nu e bine", şi a doua zi a fost chemat chestorul. Ştiţi, acel lucru, acel dosar nu a ajuns niciodată în instanţă. Chestorul respectiv doar şi-a pierdut funcţia, pentru că trebuia cineva sacrificat, multe lucruri nefireşti. Şi atunci a mai fost un episod, chemarea premierului Victor Ponta la Bruxelles şi celebra listă pe care i-a dat-o Barroso. V-a dat vreo listă preşedintele Juncker sau vicepreşedintele Comisiei? Ce discuţii aţi avut şi care a fost exact situaţia aceasta şi cât puteţi să ne spuneţi, desigur.
Sorin Grindeanu: În primul rând, nu a fost o chemare, a fost un agreement în această întâlnire, în a avea această întâlnire, până la urmă, normală. Suntem ţară membră a Uniunii Europene. Era normal să mergem să spunem: asta e echipa. Noi am câştigat alegerile, eu sunt prim-ministru, aici am găsit şi asta am şi spus: în această situaţie am găsit România. Asta s-a întâmplat într-o lună şi jumătate, asta vrem să facem, fie că vorbim de justiţie, de fonduri europene. S-a discutat extrem de mult de - poate apucăm să discutăm de aceste lucruri.
Realizator: Neapărat.
Sorin Grindeanu: S-a discutat foarte mult de aceste.., sau de modul de gestiune a fondurilor europene de către guvernul trecut. Am discutat chestiuni aplicate pe ceea ce înseamnă şi se vor întâmpla lucruri săptămâna asta, pe ceea ce înseamnă situaţia penitenciarelor şi ceea ce vrem să facem acolo, ca să vă dau câteva exemple. Acelaşi lucru l-am spus, fie că vorbim de prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, domnul Timmermans, care are în coordonare domeniul justiţiei, fie că vorbim de preşedintele Tusk sau de preşedintele Juncker. Le-am prezentat situaţia la zi, le-am spus ce am găsit, situaţia la zi şi ceea ce vrem să facem, inclusiv în domeniul justiţiei şi am spus, când am preluat guvernarea, aveam aceste decizii ale Curţii Constituţionale...
Realizator: Ştiau de ele?
Sorin Grindeanu: Erau informaţi.
Realizator: Pentru că am văzut la ieşirea pe care aţi avut-o cu prim-vicepreşedintele Comisiei că domnia sa a spus un lucru, ce mi s-a părut că era foarte corect pe fond. A zis: lupta împotriva justiţiei trebuie să continue, dar...Împotriva, am zis împotriva justiţiei? Am văzut astăzi declaraţia, de asta am rămas de acolo şocat, am văzut o declaraţie, astăzi, a doamnei Raluca Turcan că lupta împotriva - am vrut să zic lupta împotriva corupţiei şi am zis lupta împotriva justiţiei, o să dau în partea a doua a emisiunii - lupta împotriva corupţiei trebuie să meargă mai departe, dar respectând deciziile Curţii Constituţionale.
Sorin Grindeanu: Corect!
Realizator: Bun, ştiau de decizia Curţii Constituţionale, că ea trebuie aplicată în 45 de zile şi pus în acord textul de lege cu decizia Curţii.
Sorin Grindeanu: Ba mai mult, domnul prim-vicepreşedinte Timmermans ştia exact şi situaţia legată de penitenciare, a vizitat în trecut penitenciare în România.
Realizator: Şi s-a oferit să ajute guvernul Cioloş...
Sorin Grindeanu: Şi s-a oferit să ajute guvernul Cioloş pe fonduri europene...
Realizator: Şi ce răspuns a primit de la domnul Cioloş?
Sorin Grindeanu: Că nu e nevoie.
Realizator: Deci, guvernul tehnocrat a spus că nu e nevoie, în condiţiile în care aveam iminenţa deciziei CEDO?
Sorin Grindeanu: Da. Noi avem nevoie şi săptămâna asta o să trimitem cerere oficială pentru a accesa fonduri europene pentru renovare şi pentru tot ceea ce înseamnă condiţii în penitenciare. Consider că e o oportunitate pe care nu avem nevoie să o ratăm.
Realizator: Pe bani europeni, nu?
Sorin Grindeanu: Pe bani europeni, pe fonduri europene, la asta mă refer. Dar e o bucată din ceea ce avem de facut pentru a rezolva ceea ce pare iminent, acea sentinţă pilot a CEDO. Citeam undeva astăzi că zilele trecute, într-o singură zi au fost şapte sentinţe de la CEDO, defavorabile şi de această dată României. Nu noi am calculat cele 80 de milioane de euro anual, a fost calculul făcut de guvernul tehnocrat, în speţă de doamna ministru Prună, anual.
Realizator: 80 de milioane minim anual.
Sorin Grindeanu: Da, minim anual. Un calcul făcut de dânsa, nu ştiu dacă pe colţul mesei sau nu, dar făcut de dânsa. Asta este situaţia. Nu doar renovarea rezolvă problema, să ştiţi că trebuie să existe şi ceea ce nu inventăm noi, acele măsuri alternative, şi există proiecte în Camera Deputaţilor care ar trebui să intre într-un regim mai rapid spre adoptare. Nu noi am inventat chestiunile legate de brăţări, la asta mă refer ca măsuri alternative pentru pedepsele uşoare. De asemenea, trebuie să reluăm, şi va merge în parlament ca proiect de lege ceea ce am trimis noi, şi anume chestiunea legată de graţiere. Niciodată în această lege, dacă e citită cu bună credinţă, nu se referă la graţierea faptelor de corupţie, la violatori, aşa cum s-a spus, la spălare de bani şi toate lucrurile astea.
Realizator: Vedeţi, aici este un alt lucru care a revenit în aceste zile, şi anume o problemă de comunicare...
Sorin Grindeanu: Ăsta a fost marele minus al nostru, nu doar comunicarea internă, apropo tot de Comisia Europeană, inclusiv relaţionarea cu dânşii, să comunicăm aceste lucruri către Comisia Europeană, oamenii au înţeles. Noi trebuie să facem aceste lucruri, nu le mai face guvernul, le face parlamentul, fie că vorbim de ce am spus până acum, şi e trimisă spre parlament această lege, fie că vorbim de punerea în acord a deciziilor Curţii Constituţionale, cu Codul penal şi Codul de procedură penală. Astea sunt lucruri obligatorii, toată lumea a înţeles acest lucru. Mai mult decât atât, în discuţia tot cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene s-a mai punctat ceva, şi anume faptul că există directive ale Comisiei Europene pe domeniul justiţiei care se referă la drepturile cetăţenilor la un proces direct, care directive ale Comisiei Europene trebuie, de asemenea, transpuse în... această directivă trebuie transpusă în legislaţia noastră, e obligatorie şi ea. S-a oferit, dacă va fi cazul şi vom solicita şi avem anumite neclarităţi, să trimită experţi, astfel încât transpunerea acestei directive să se facă cât se poate de corect şi de transparent. Sunt lucruri care s-au discutat deschis, sincer, explicând, n-am primit nici un "to do list", apropo de 2012, am spus ceea ce vrem să facem în continuare, inclusiv chestiuni legate de MCV, pentru că toţi ne dorim să fie înlăturat acest mecanism.
Realizator: Nu chiar toţi, doamna Macovei şi compania nu-şi doresc, au spus-o clar.
Sorin Grindeanu: Orice român, cred, de bună credinţă, şi nu doar români, inclusiv preşedintele Juncker a spus că îşi doreşte ca la finalul mandatului său să nu mai existe MCV pentru România. Dar am clarificat şi o să clarificăm nişte lucruri, sunt anumite puncte acolo pe care oameni, unii dintre ei de care aminteaţi, care au foarte multă experienţă în domeniul justiţiei, mi-au spus că sunt foarte greu cuantificabile acele recomandări, unele dintre ele. Vă dau un exemplu... Care este acel punct de unde acest proces este ireversibil, cum cuantificăm? Noi chiar vrem, ca guvern, şi îmi doresc lucrul ăsta, şi l-am şi transmis, să îndeplinim acele recomandări cât se poate de clar, astfel încât să nu mai avem, aşa cum vă spuneam, să fie înlăturat acest mecanism. Dar îmi doresc să îl îndeplinim pe măsuri cuantificabile şi să ştim exact ceea ce avem de făcut. Despre asta e vorba şi o să transmitem aceste întrebări - asta, iarăşi, a fost parte din discuţie - aceste clarificări pe care le dorim din partea Comisiei în cursul acestei săptămâni.
Realizator: Aţi avut posibilitatea să discutaţi cu toţi liderii sau cei mai importanţi lideri de la nivel de preşedinte al Comisiei, prim-vicepreşedinte al Comisiei, dar şi cu preşedintele Tusk, aţi avut posibilitatea de asemenea de a spune dintre lucrurile care s-au întâmplat în România, dincolo de Ordonanţa 13. Cât înţeleg în momentul de faţă cei din Comisia Europeană despre preocupările societăţii româneşti? Sunt unii importanţi, mulţi care au protestat împotriva acestor lucruri. Pe de altă parte, votul de la aceste alegeri se traduce şi prin faptul că cei din PSD, ALDE şi această zonă au fost foarte hăituiţi de diverse instituţii şi oamenii, iată, au votat girând activitatea lor şi mai ales într-un vot de blam celor care fac această chestiune. Se înţelege la Bruxelles şi faptul că sunt anumite derapaje în zona abuzurilor? Avem în ultima vreme, într-o singură lună, trei plecări uriaşe din sistem. Este generalul Coldea, în urma unui scandal, este judecătoarea Camelia Bogdan în urma unui uriaş scandal, toţi judecătorii în unanimitate din CSM au votat excluderea din magistratură, este plecarea procurorului Negulescu care făcea dosarele fostului prim-ministru Ponta, ale preşedintelui Vasile Blaga şi ale altor oameni care contează în statul român, înţeleg ceva din aceste derapaje majore pe care, iată, le consemnăm şi noi?
Sorin Grindeanu: Imaginea pe care o au cei cu care m-am întâlnit e una corectă, sunt informaţiu de toate aceste lucruri. Cred că în perioada imediat următoare o să fie şi o comisie care va veni în România din partea Consiliului, unde eu cred că e o oportunitate să se spună, şi dvs. aţi relatat despre comisia respectivă, să-şi spună toată lumea punctele de vedere pro şi contra. Dar să ştiţi că toţi cei care conduc Comisia Europeană şi cu care m-am întâlnit au o imagine corectă despre România, nu doar din acest punct de vedere, cel al justiţiei, ci au o imagine corectă, apropo de ce spuneam mai devrem, e şi despre fonduri europene, unde anul trecut a fost zero. Zero.
Realizator: Şi ce spun oficialii europeni despre această situaţie?
Sorin Grindeanu: Pe planul Juncker... Vă spun imediat, îmi cer scuze. Pe planul Juncker, România este pe antepenultimul loc în a accesa bani europeni.
Realizator: Cine este în spatele nostru, Bulgaria?
Sorin Grindeanu: Bulgaria e pe locul doi, stă extraordinar de bine din acest punct de vedere.
Realizator: Dar cine e după noi? Deci, am ajuns codaşii...
Sorin Grindeanu: N-am ştiut foarte bine, eu sper să recuperăm. Şi eu înţeleg, şi eu şi colegii mei ne înţelegem rostul la guvern în a face aceste lucruri să funcţioneze. Am mai dat acest exemplu, poate e un pic deplasat, dar în momentul în care vrei să accesezi fonduri europene şi dvs. să spunem că aveţi un proiect de acest tip şi vii cu factura să-ţi fie plătită, în primul rând trebuie să ştii să vii unde trebuie, să ai cui să dai acea factură. În momentul ăsta, poate e deplasat, în momentul ăsta n-ai cui.
Realizator: N-ai cui?
Sorin Grindeanu: Nu sunt acreditate anumite instituţii. Lucrurile astea trebuiau să se întâmple în 2016. Pe mine rareori m-aţi auzit în această perioadă, nici eu, nici colegii mei nu am vorbit de moştenirea grea. Dar să ştiţi că e nevoie şi se va întâmpla în perioada următoare, fiecare minister trebuie să iasă cu o radiografie la zi a situaţiei, aşa cum a găsit-o şi unde vrem să ajungem. Dar e absolut necesar şi se va întâmpla acest lucru. Pe ceea ce înseamnă fonduri europene suntem destul de ambiţioşi, pe bugetul pe care îl avem pentru anul 2017, ne-am propus să atragem 5,2 miliarde de euro, aproape jumătate din această sumă pe agricultură, restul, trebuie să înceapă să funcţioneze programele operaţionale. E, aşa cum vă spuneam, foarte mult de muncă şi nu se dă nimeni înapoi.
Realizator: Aţi pus acest mecanism în funcţiune...
Sorin Grindeanu: Se lucrează.
Realizator: Cine coordonează? Vicepremierul Sevil Shhaideh?
Sorin Grindeanu: Şi ministrul delegat pentru fonduri europene.
Realizator: Şi credeţi că veţi reuşi...
Sorin Grindeanu: Dar împreună cu ministerele de linie, pentru că avem... Vă rog.
Realizator: Credeţi că veţi reuşi să deblocaţi această situaţie, care înţeleg că este dramatică, deci, de pe aproape ultima poziţie... Ce vă propuneţi efectiv pentru 2017, deci, această sumă despre care aţi vorbit şi anul următor, adică, planul este făcut pe următorii patru ani, da?
Sorin Grindeanu: Noi avem toate lucrurile, conform programului de guvernare, extrem de clar detaliate, pe trimestre, aşa cum dvs. ştiţi şi s-a mai spus. Anul ăsta, 5,2 de miliarde. Pentru asta trebuie să pornim motoarele. Trebuie să facem aceste instituţii, trebuie să le acredităm şi asta se întâmplă. Sunt anumite lucruri şi vor fi spuse în perioada următoare, care nu mai pot fi recuperate, din păcate, datorită anului 2016. Şi o să ieşim cu o situaţie la zi din acest punct de vedere, pe fonduri europene. Anumite întârzieri şi ceea ce s-a pierdut în 2016, din păcate, nu mai poate fi recuperat. Eu cred că asta este, de fapt, drama, dincolo de altceva, pe care noi continuăm, de la un exerciţiu bugetar la altul, să o trăim atunci când există guverne care nu au aplecare spre, până la urmă, spre binele cetăţeanului. Aduceţi-vă aminte, în 2012, când a venit la guvernare USL, era rata de absorbţie undeva la 5-6%.
Realizator: Aşa era, 6%.
Sorin Grindeanu: S-a terminat spre 80. Sunt lucruri... E o realitate. Noi trebuie să ne trezim la această realitate, să facem...
Realizator: Fondurile europene, pe lista dvs. de priorităţi, pe ce loc e, pe primul loc?
Sorin Grindeanu: În acest moment, da, pentru că vă spuneam că e nevoie să pornim aceste motoare. Şi e prioritatea numărul unu. Dar, sigur, şi celelalte domenii. Dvs. aţi văzut că prin bugetul - ok, aprobat târziu, nu neapărat din vina noastră, au fost diverse lucruri în aceste săptămâni, diverse evenimente - se dau mult mai mulţi bani pe transporturi. Se dau mult mai mulţi bani pe sănătate, pe educaţie, pe agricultură. Se va lansa în această primăvară un proiect, care a avut succes în România. Azi am fost la o întâlnire la Parlament, la Asociaţia Primarilor de Comune din România. Au fost în sală peste 500 de primari. Să ştiţi că dincolo de culoarea politică - nu contează culoarea politică din acest punct de vedere - programul care a funcţionat cel mai bine în ultimii ani a fost PNDL. Pentru fiecare, aproape, localitate din ţara asta, comună, în fiecare localitate s-au întâmplat lucruri, fie că a fost vorba de asfalt, de canalizare, de apă, de şcoli, de lucruri care fac viaţa mai bună românilor. În primăvară lansăm PNDL II, la Ministerul Dezvoltării, care doar pe această componentă va deschide 5000 de noi proiecte, în toată ţara. Sigur, multianuale, că nu se... Până în 2020. Dar aceste lucruri vin, iarăşi, pe ceva ce am făcut bine în anii trecuţi, acest PNDL. Eu vă spun lucrurile cât se poate de sincer, din campania electorală, să spunem, de locale, unde am câştigat la Timiş. Şi am mers din localitate în localitate, indiferent de culoarea politică a primarului. Toată lumea a lăudat acest program naţional. Toată lumea vrea să continue. Şi astăzi au spus acelaşi lucru. Indiferent, nu are importanţă culoarea politică. Pentru că a fost cuantificabil, a făcut oamenilor viaţa mai bună şi e normal ca ceea ce a fost bine să continue. 
Realizator: Ca să închidem subiectul cu Bruxelles-ul, ceva memorabil din discuţiile pe care le-aţi avut cu preşedintele Tusk, preşedintele Juncker şi prim-vicepreşedintele Comisiei? Un sfat, un lucru pe care vi l-au spus şi pe care l-aţi putea evoca din acele întâlniri?
Sorin Grindeanu: Unele dintre ele vi le-am spus, altele, ca idee generală, vă spun că au fost cu toţi discuţii deschise, sincere şi din partea mea, şi din partea interlocutorilor. Au fost lucruri cât se poate de realiste: cum vedem noi, ce vrem să facem, cum ne pot sprijini ei în a face ceea ce ne-am propus. 
Realizator: Cum a fost discuţia cu dl ministru Iordache cu privire la demisie?
Sorin Grindeanu: N-a fost o discuţie ieşită din comun. Eu cu Florin Iordache pot să spun că era cam singurul din Guvernul României pe care îl ştiam cu mulţi ani înaintea altor colegi. Ne leagă şi dincolo de partea politică, ne leagă o prietenie. S-au făcut anumite lucruri legate nu de fond, eu nu vreau să vorbesc de fondul problemei, de ceea ce am spus din prima seară, şi anume acea comunicare sau gestiune a comunicării deficitare.
Realizator: I-aţi cerut dvs. demisia?   
Sorin Grindeanu: Nu, şi-a dat demisia dl Iordache înainte de şedinţa de guvern de joia trecută şi îmi pare rău. E un coleg cât se poate de bun, îşi va face treaba în parlament, sunt convins, extraordinar de bine, este un om care a încercat să rezolve o problemă care trebuie rezolvată şi acum, şi în următoarele săptămâni. 
Realizator: Cum se va rezolva această problemă? Decizia Curţii este clară. Avem o decizie a Curţii Constituţionale, iar deciziile Curţii Constituţionale sunt obligatorii pentru toată lumea, inclusiv pentru dna Prună şi dl Cioloş. Domniile lor au considerat că trebuie lăsat aşa cum e, dna Prună spunând în clar că este o decizie de interpretare. Judecătorii, de exemplu de la Alba şi nu doar, au spus în clar în motivare că nu e o decizie de interpretare şi că de fapt fapta, aşa cum arată Curtea, abuzul în serviciu nu este dezincriminat cu totul, ci pe elementele pe care le dă Curtea: dacă nu e o încălcare a legii. Şi avem decizia de la Alba, avem decizia de la Cluj, avem decizie de la Craiova şi ele vin pe bandă rulantă. E nevoie de o reglementare a abuzului în serviciu în acord cu ceea ce a spus Curtea. Aici aţi găsit aceeaşi înţelegere la Bruxelles?
Sorin Grindeanu: Da.
Realizator: Că trebuie pus în acord?
Sorin Grindeanu: Da. 
Realizator: Deci şi cei de la Bruxelles înţeleg acelaşi lucru, da?
Sorin Grindeanu: Bineînţeles.
Realizator: Aici este un lucru interesant, pentru că unii de la Bucureşti vor să înţeleagă că abuzul în serviciu trebuie lăsat aşa cum e, în ciuda deciziei Curţii. 
Sorin Grindeanu: Nu, eu v-am spus lucrurile cum au stat la Bruxelles şi aşa stau.
Realizator: Cum credeţi că trebuie reglementată această chestiune să fie în acord cu decizia Curţii? Şi, iertaţi-mă /.../, cei de la Bruxelles au înţeles că e nevoie de un prag? 
Sorin Grindeanu: Cei de la Bruxelles au înţeles că trebuie respectată decizia Curţii sau deciziile Curţii, indiferent de ce vorbim. Că vorbim de abuzul în serviciu sau de alte decizii. Înţeleg că în ultimele săptămâni au mai fost decizii ale Curţii Constituţionale care, şi ele, trebuie puse în acord cu Codul Penal şi Codul de Procedură. Au înţeles acest lucru... Nici nu trebuiau să înţeleagă, ştiau acest lucru.
Realizator: /N-a fost/ o discuţie exact pe chestiunea cu pragul?
Sorin Grindeanu: Nu, în amănunte nu, dar pot să vă spun că tot ceea ce înseamnă această dezbatere, şi asta a fost şi încurajarea oficialilor de la Bruxelles: să se întâmple în parlament... Am văzut discuţii în care inclusiv parlamentarii, preşedinţii celor două camere au spus că se va întâmpla acest lucru în parlament. Trebuie să fie o dezbatere largă, o dezbatere sinceră, o dezbatere care să respecte legea. Şi anume: deciziile Curţii, puse în acord sec, simplu, aşa cum sună deciziile Curţii Constituţionale cu Codul Penal şi Codul de Procedură Penală. Toate partidele, am văzut că există iniţiative în ultima vreme şi din cealaltă parte a eşichierului politic de a face propuneri de acest tip. Foarte bine! Toate partidele, toate asociaţiile de magistraţi să vină la aceste discuţii, instituţiile. Cu cât această dezbatere este mai largă, dar nu lungită foarte mult, pentru că altfel avem situaţii de care aţi amintit dvs., cu atât lucrurile sunt cât se poate de clare şi să nu uităm, şi vor fi cât se poate de clare. Transpunerea directivelor Comisiei Europene la fel, obligatorii în Codul Penal şi Codul de Procedură Penală.
Realizator: Ce vă reproşaţi cu privire la Ordonanţa 13?
Sorin Grindeanu: Ce am spus în toate acele zile şi, repet, faptul că eu am lăsat, fiind un domeniu la care nu sunt jurist, eu am terminat informatica şi am lăsat gestiunea şi e normal şi aşa fac şi cu ceilalţi colegi ai mei, să-şi gestioneze fiecare ministerele, să vină în guvern cu ordonane, cu hotărâri de guvern, cu proiecte de lege ş.a.m.d., astfel încât să reglemtăm atât cât putem ca guvern şi să mergem înainte, să punem în aplicare programul de guvernare. Nu a fost comunicarea cea mai fericită, şi am mai spus lucrul ăsta. Am văzut şi de foarte multe ori, şi aţi văzut şi dvs. şi aţi dat exemple, nu toată lumea a citit, nici măcar parlamentari /nu/ au citit aceste două, fie că vorbim de graţiere, fie că vorbim de ordonanţă. Aţi văzut parlamentari chiar celebri care nu ştiau forma în care arată aceste două ordonanţe. De asemenea, s-au spus foarte multe lucruri nereale, că ies violatori, vă aduceţi aminte, apropo de graţiere, că tâlhari, că. Nu e adevărat. Dacă stai să citeşti foarte atent acel proiect de lege, e cu totul altceva. Nu se adresează corupţilor, nu există aşa ceva. Pe partea cealaltă, cred că s-a spus că facem amnistie...
Realizator: Da.
Sorin Grindeanu: ... vă aduceţ aminte, după care amnistie mascată. Eu n-am auzit de termenul ăsta şi nici un jurist nu a ştiut să-mi spună ce înseamnă lucrul ăsta. E clar că minusul, de asta revenind la întrebarea dvs., a fost din partea Ministerului Justiţiei, a guvernului până la urmă, un minus important pe ceea ce înseamnă comunicare foarte bună înainte, în a spune de lucrul ăsta şi şi după în a explica.
Realizator: Am urmărit în răspunsul dvs.... cu privire la întrebarea cine va fi ministru al justiţiei...
Sorin Grindeanu: Vă rog!
Realizator: ... şi aţi evitat să spuneţi lucrul acesta, aţi spus că aveţi o orientare, că e posibil să fie apolitic, e posibil să fie şi din coaliţie. Aveţi, v-aţi clarificat mai mult de astăzi, cred, la prânz, când aţi făcut această declaraţie?
Sorin Grindeanu: Nu, eu am discuţii, am avut discuţii şi înainte de a merge la Bruxelles, am avut şi astăzi cu oameni, fie că sunt eligibili în a ocupa această funcţie, fie că sunt foarte buni profesionişti în acest domeniu şi m-a interesat, dincolo de persoană, dar şi asta e foarte importantă, să văd cum văd aceşti specialişti politici, apolitici, lucrurile legate de justiţie. Să ştiţi că am văzut foarte mult profesionalism în aceste zile. Eu, noi până miercuri, miercuri avem şi coaliţie şi comitet executiv naţional la PSD, o să vedem cu o propunere, dar lucrurile rămân valabile.
Realizator: Sunteţi aproape de a lua o decizie, sunteţi aproape de?
Sorin Grindeanu: O să mai văd şi mâine, o să mă consult şi cu colegii mei şi o să vin cu aceste propuneri.
Realizator: Ar putea să fie doamna judecător Gârbovan.
Sorin Grindeanu: N-aş vrea să intrăm în...
Realizator: Eu tocmai aş vrea. De asta...
Sorin Grindeanu: ... n-aş vrea să intrăm în amănunte. E o doamnă cu care...
Realizator: Dle prim-ministru.
Sorin Grindeanu: ... am avut o discuţie, dar am avut şi cu alţii, aşa cum vă spuneam, fiind preşedinta Uniunii Judecătorilor...
Realizator: Bun, orice discuţie cu preşedinta Uniunii Judecătorilor şi cu preşedinta Asociaţiei Magistraţilor şi cu...
Sorin Grindeanu: Corect!
Realizator: ... e un câştig în sine, dar aici sunt două moduri a aborda chestiunea. Justiţia în România de departe a devenit tema principală, pentru că este o isterie de ambele părţi şi o isterie, aici nu sunt doar două părţi. Aici există o anumită tensiune în societate cu privire la modul în care se face justiţie. Pe de o parte, există această temere că e o luptă selectivă împotriva corupţiei, există o temere că nu se recuperează prejudiciile şi nu există doar o temere, există o realitate din acest punct de vedere. Există o temere că poţi ajunge pe mâna unui dement - şi nu mă refer să spun asta - cum este acest personaj, procurorul Negulescu, un om care vorbeşte la un mod infect, un om care se comportă infect, un om care... În momentul în care ai această dimensiune a acestui personaj, pur şi simplu, te îngrozeşti. Cum e posibil ca cineva de felul ăsta să fie în magistratură? Ar trebui să plece din magistratură doar în urma dezvăluirilor, în urma convorbirilor, în urma faptului că spune nişte lucruri îngrozitoare, că a avut relaţii intime cu o denunţătoare a unui primar. Modul în care vorbeşte despre diverse persoane spunând: domnule, eu sunt periculos. Doar un om care este profund dezechilibrat poate să aibă astfel de atitudini. Şi aici sigur că discuţia despre justiţie este un pic complicată. Pe de o parte, există acest curent de gândire, domnule, să fie cineva, apolitic. Eu, de exemplu, vă spun sincer, în mod normal, dacă aveam un guvern politic, ar trebui să fie un om politic. În SUA, care este modelul democraţiei, în momentul în care vorbim despre aceste poziţii, se numeşte de către preşedinte, care îndeplineşte şi ceea ce avem noi, ca prim ministru, numeşte un om în care să aibă încredere şi un bun profesionist. Sigur că în momentul de faţă, în România, probabil, pentru a găsi o formulă de a împăca întreaga societate, trebuie să vină cu cineva impecabil, în opinia mea, judecătoarea Gârbovan sau orice alt judecător, Lupaşcu sau alţii, care au un renume impecabil, probabil că nu ar fi decât un câştig. Problema şi pentru aceste mari personalităţi din justiţie: ar vrea să intre într-un guvern unde din clipa în care ai intrat, vei fi mânjit cu toate lucrurile din lume de către cei care vor să o facă? Şi aici e o întrebare la care încă nu am găsit răspuns, nu ştiu dacă aţi găsit dumneavoastră.
Sorin Grindeanu: Sunt răspunsuri. Şi o să le vedeţi. Sunt oameni care, aşa cum v-am spus, sunt profesionişti care îşi doresc să facă bine, fie că vorbim de justiţie, fie că vorbim, poate, de alte domenii şi lucrul ăsta poţi să îl faci din interior. Stând în afară şi emiţând doar anumite păreri, /nu/ tot timpul faci ceea ce trebuie. Oamenii cu care am vorbit mi-au dat foarte multe idei despre ceea ce trebuie să facem în continuare, fie că vor fi sau nu pe lista, să zicem, scurtă. Sunt oameni cu care mi-a făcut plăcere să stau de vorbă, spunându-mi lucruri noi legate de situaţia din acest domeniu şi nu doar spunându-mi, venind inclusiv cu soluţii, ceea ce este extrem de important. Până miercuri mai e şi mâine. Am, de asemenea, programate întâlniri. Eu zic că o să venim cu o soluţie care va fi aşa cum am spus: de necontestat. 
Realizator: Cum se mai simte soţia dumneavoastră? Pun această întrebare nu pentru faptul că aş pune întrebări aşa cum am văzut în acest week-end. Slavă Domnului, nu mi-am pierdut minţile. Dar am văzut o postare, de fapt, este un comentariu al dnei Grindeanu, care în mod evident, a descoperit ce înseamnă atacurile, ce înseamnă - iată, o avem aici - e o postare la care domnia sa, de fapt, comentează. Aşa este?
Sorin Grindeanu: Da. Era în perioada de atunci.
Realizator: În perioada protestelor şi în perioada... Cine este Daniela Alexandra?
Sorin Grindeanu: Nepoata soţiei mele.
Realizator: Nepoata soţiei. Nepoata soţiei. Scrie aşa: "Bună seara. Deoarece am luat decizia, pentru binele familiei mele, de a-mi bloca contul de Facebook, voi folosi această metodă pentru a vă transmite un mesaj personal. Poate greşesc făcând publice aceste rânduri, poate voi fi condamnată şi blamată de mulţi dintre cei care le vor citi. Dar nu mai pot să tac. Nu vreau să mai tac. Soţul meu e un om responsabil, un om care a fost apreciat, simpatizat şi susţinut de mulţi oameni. A ajuns să fie acuzat de susţinere a corupţiei, să fie acuzat de minciună şi de intenţii ascunse. A ajuns prim ministru al României, pentru că i-au cerut colegii lui de partid şi nu pentru că a avut el intenţii sau ambiţii ascunse. A primit această funcţie cu dorinţa clară de a face bine. A plecat de lângă familie, de lângă prieteni, de lângă oamenii care îl susţineau, convins că poate ajuta România. Are doi copii mici, are o familie respectată, are un trecut politic curat, copiii lui fac parte din viitorul pe care unii spun că el vrea să îl distrugă. Ce om responsabil, ce tată şi-ar dori să îşi stigmatizeze propriii copii, să atragă asupra familiei sale ameninţări şi blesteme, să le distrugă viitorul? Nu are logică". Continuă: "Va veni o vreme când nu va mai fi lângă copiii lui, când nu va mai putea să îi protejeze şi nimeni nu poate să creadă, nici măcar pentru o clipă, că nu îşi doreşte o ţară prosperă şi necoruptă pentru viitorul copiilor lui. Nu ştiu cine are de câştigat după toate aceste proteste, nu ştiu cine are de câştigat din distrugerea imaginii lui, a carierei lui, dar el sigur nu are de câştigat. Nu i-am cerut să se întoarcă lângă familie, deşi îmi doresc din suflet să ne recuperăm liniştea. Dar în acelaşi timp, îmi doresc să fie lăsat să demonstreze tuturor celor care nu cred în el că este un om capabil, că are intenţii bune şi că poate duce la bun sfârşit un program din care românii au numai de câştigat. Să îl ajute Dumnezeu! Aceste rânduri au fost scrise de mine, nu am fost manipulată, nu am intenţii ascunse, nu vreau să citească nimeni printre rânduri. Sunt gândurile, grijile şi convingerile mele şi am simţit nevoia să le transmit, în speranţa că unii vor încerca măcar să îl reanalizeze pe omul Sorin Grindeanu şi faptele lui. Mulţumesc anticipat tuturor care, deşi nu pot să fie de acord cu mine, nu vor considera necesar să înjure sau să blesteme vreun membru al familiei mele. Mulţumesc. Mihaela Grindeanu". Eu am citit printre rânduri o stare aproape de exasperare. Era sub un atac, nu mai trăise aşa ceva. Pagina de Facebook era invadată - am încercat şi noi să analizăm - nu doar de injurii, ci de blesteme, ci de ameninţări, ameninţări cu moartea, la adresa dumneavoastră, a familiei şi a copiilor. Dacă ne puteţi spune ce gândeşte familia, ce gândeşte soţia, după toată această perioadă şi după aceste ameninţări şi apoi, aş vrea să ne oprim un pic asupra acestei stări speciale de ură care se propagă în societate la un mod elaborat. Dacă ne puteţi spune ceva despre această chestiune.
Sorin Grindeanu: Pentru mine a contat foarte mult în acele zile că am simţit-o şi pe soţia mea, şi pe părinţii mei, şi pe prietenii mei, dincolo de susţinerea politică pe care am primit-o, alături de mine. Şi e important pentru fiecare om, dincolo de funcţia pe care o are, să simtă susţinerea pe care o are din partea familiei şi a prietenilor. Nu au fost zile uşoare pentru nimeni. Eu, trecând în celălalt plan şi luând decizia de a abroga această ordonanţă, vă spun că mi-am dorit, aşa cum am spus, şi îmi doresc în continuare, în ţara mea, sau ca ţara mea să fie o ţară normală. Vă aduceţi aminte că am repetat obsesiv la votul de învestitură în Parlament cuvântul "normal", "normalitate", cuvintele. Faptul că o decizie a Guvernului - eu nu vorbesc de fond - o decizie a Guvernului, cum a fost OUG 13. A dus - sigur, putem vorbi de foarte mulţi factori, de ce a dus acolo; părea că România e ruptă în două. Părea că România, pe de o parte, e o Românie care e în stradă, o Românie care protestează pe decizia guvernului; pe partea cealaltă erau cei care ne susţineau şi care ne susţin în continuare şi care doresc să punem în aplicare programul de guvernare. Faptul că această decizie a splitat, a împărţit - nu 50-50, dar a existat acest antagonism între cele două părţi - m-a făcut să avem această decizie.
Sorin Grindeanu: Eu nu vreau să trăiesc într-o ţară împărţită în două, nici unul dintre noi. Eu consider că trebuie să trăim într-o ţară normală. Am înţeles să fac acest pas eu şi guvernul pe care îl conduc. Continui să spun că e nevoie, şi nu doar să spun, să şi facem în perioada următoare, fie că vorbim de guvern, de viitorul ministru al justiţiei, de parlament, să facem lucrurile care trebuie făcute şi sunt conform legii, ceea ce am vorbit pe tot parcursul emisiunii, şi anume acele decizii ale Curţii Constituţionale, directivele Comisiei Europene trebuie transpuse. Modul în care acest lucru se va face, la parlament, aşa cum spuneam mai devreme, poate va oferi mai puţin argumente celor care nu sunt de acord cu nimic. Şi spun poate.
Realizator: Aţi ajuns într-un punct foarte important: cei care nu sunt de acord cu nimic. Cu privire la manifestanţii şi cu privire la protest în sine, m-am exprimat de fiecare dată având foarte mare grijă să spun foarte clar ceea ce cred. Cred  că protestul este un drept democratic...
Sorin Grindeanu: Corect.
Realizator: ... şi ori de câte ori avem sentimentul că sunt puse în pericol drepturi, libertăţi, chestiuni legate de legalitate, corupţie ş.a.m.d., este nu doar libertatea noastră, este şi obligaţia noastră să protestăm. Există un număr important de oameni care au protestat în conformitate cu conştiinţa lor, oameni liberi care aşa au crezut, aşa s-au informat sau aşa au ajuns la concluzia, este absolut libertatea domniilor lor. Pe de altă parte, există oameni care pare că sunt interesaţi de această divizare pentru că, vedeţi dvs, nu s-a produs doar o divizare şi cumva pentru prima dată, cred, după 1990 s-a ajuns, poate de la mineriadă încoace, s-a ajuns la un nivel - facebook-ul ajutându-ne în sensul acesta - de a injecta ură în mod programat. Şi aici vroiam să vă întreb, aveţi un răspuns cu privire la cei care încearcă să folosească protestul legitim, dar sunt persoane care încearcă să folosească acest protest având interesul de a face ca acest moment, nu ştiu...
Sorin Grindeanu: Să se transforme...
Realizator: Să se transforme...
Sorin Grindeanu: ... într-o victorie politică. Normal că lucrurile...
Realizator: E evident asta?
Sorin Grindeanu: Păi, eu zic că este evident şi că de aceea... Totuşi, vorbim după ce am luat aceste decizii, de abrogare, am mers am explicat şi la Comisia Europeană, facem lucrurile în Parlament cât se poate de transparent şi legal, continuă să fie, şi nu văd în perioada asta, decât o miză politică. Poate că unii au fost învăţaţi să vină să guverneze fără alegeri, şi au avut o experienţă de acest tip.
Realizator: Sunt unii care sunt interesaţi în continuare de asta?
Sorin Grindeanu: Bineînţeles. Eu am văzut că sunt, au şi fost parte activă la un moment dat din aceste proteste, dar eu vorbesc de acea parte mică. Foarte mulţi îşi doresc să folosească acest moment pentru a face un joc politic. Eu cred că e evident pentru toată lumea acest lucru. Noi, coaliţia, noi, guvernul, continuăm să facem ceea ce v-am spus la începutul emisiunii, să punem în aplicare ceea ce au votat românii, programul de guvernare şi aşa îşi doresc românii.
Realizator: Vă repet ceea ce am spus şi nu... cum să spun eu, nu e o insistenţă a mea, ci pur şi simplu sunt sceptic, sunt sceptic că veţi fi lăsat în pace. Sunt sceptic... Mulţumesc pentru imagini, le-am oferit în seara asta, ca să fie foarte limpede despre ce dimensiuni a fost pentru cineva dacă cumva n-a observat. Ştiţi de ce sunt sceptic? Există, pe lângă toate lucrurile pe care le-am prezentat, de la chemările DNA, anchetarea oportunităţii de a da ordonanţă de urgenţă ş.a.m.d., sunt două fronturi foarte importante. Unul este legat de PSD. Şi susţinătorii PSD şi ALDE, care sunt o majoritate importantă în momentul de faţă...
Sorin Grindeanu: Bineînţeles.
Realizator: ... spre 60%. Şi asta arată şi sondajele de opinie de astăzi, am văzut astăzi unul dintre ele. Deci, de 60%. Publicul, în majoritatea lui, era destul de mulţumit. Domnul Liviu Dragnea a făcut o echipă extraordinară, Liviu Dragnea a făcut o campanie foarte bună, cu un program de guvernare foarte bun şi a mai avut o calitate foarte mare: a făcut echipă foarte bună. Gabriela Firea la Bucureşti, a câştigat tot Bucureştiul cu echipa de primari...
Sorin Grindeanu: Corect.
Realizator: A câştigat alegerile locale. Vine cu această soluţie, domnia sa merge la Cameră cu această soluţie, un om tânăr, cu toate datele pentru a ocupa această funcţie de prim-ministru. Şi dintr-o dată, toate zvonurile sunt că e un atac de a face ca această relaţie din interior... N-am făcut referire la domnul Tăriceanu, un liberal care are calităţile domniei sale, care se luptă pentru drepturi, pentru libertăţi, împotriva abuzurilor şi cu experienţă de prim-ministru... Şi e o încercare de a sparge această echipă şi de a face cumva să vă ofere o problemă suplimentară cu privire la relaţiile între dvs. În mod real, aceasta este o problemă? Credeţi că vor reuşi să vă spargă din interior?
Sorin Grindeanu: Nu. Şi vă spun cât se poate de direct, de tranşant. Dar nu e inedit acest lucru. Aceste încercări sunt inedite? Tot timpul au existat dorinţe... Nu mă refer acum, la situaţia asta, care e o situaţie aşa cum aţi spus dvs, eu cred că nouă. Cineva care a condus... nu ştiu să mai fi fost în perioada de după revoluţie, poate îmi scapă, cineva care a condus Partidul Social Democrat în cazul nostru, sau orice partid spre o victorie la un procent imens, împreună cu aliaţii noştri, nu este prim-ministru, rămâne în continuare la partid şi preşedinte la Cameră, celălalt preşedinte din coaliţie la Senat. Vine altcineva la conducerea guvernului, pe situaţia pe care dvs o ştiţi, şi o ştiu şi telespectatorii. Relaţiile pe care le am şi cu domnul Dragnea, în special cu domnul Dragnea, suntem membri în PSD amândoi şi relaţia extraordinară pe care o am cu domnul preşedinte Tăriceanu, ca preşedinte al uneia din formaţiunile din coaliţie, este aceeaşi ca din prima zi în care am devenit, sau din prima săptămână, prim-ministru. Încercările de a se induce anumite lucruri, cum că există certuri între Grindeanu şi Dragnea, între X şi Y, eu le ignor. Vă spun sincer că le ignor. E cea mai bună dovadă că relaţia dintre noi doi, dintre mine şi domnul Dragnea, e cea corectă. Azi am fost împreună la Asociaţia Comunelor, mâine de asemenea avem program, o parte din zi este comun. Lucrurile merg cât se poate de firesc. Nu e o preocupare pentru mine ceea ce neapărat se induce, dar e necesară această clarificare probabil, dacă şi dvs aţi simţit nevoia să o spuneţi. Nu există probleme, există dialog, încercăm în continuare şi eu, ca şef al guvernului, şi domnul Dragnea, şi ca preşedinte al PSD şi ca preşedinte al Camerei Deputaţilor, să facem lucrurile pentru care ne-au votat oamenii. Asta e preocuparea noastră şi asta facem.
Realizator: Cu Victor Ponta care este relaţia?
Sorin Grindeanu: Foarte bună.
Realizator: Se zice că a fost văzut la dvs, trecând pe la cabinet.
Sorin Grindeanu: Da, a fost... Normal, l-am sunat, l-am rugat dacă poate să vină până la guvern, a venit, e normal să am relaţii cu foştii prim-miniştri, mai ales membri ai partidului din care fac parte. Am discutat pe ceea ce înseamnă buget, pe ceea ce înseamnă fonduri europene ş.a.m.d.. E normal să vrei să foloseşti experienţa colegilor şi prietenilor tăi. Nu văd nimic anormal.
Realizator: Cu preşedintele Klaus Iohannis care e relaţia?
Sorin Grindeanu: Instituţional corect.
Realizator: Ce înseamnă asta?
Sorin Grindeanu: M-am întâlnit aşa cum a fost public, nu ştiu, de cinci, şase ori, o dată la învestitură, după aceea de vreo trei ori cu bugetul, fie că vorbim de două întâlniri unde am fost împreună cu ministrul finanţelor, după aceea a fost CSAT-ul respectiv, a venit şi dânsul într-o şedinţă de guvern.
Realizator: Când a văzut elefanţii...
Sorin Grindeanu: Astea au fost întâlnirile pe care le-am avut cu preşedintele Klaus Iohannis. Altele nu au existat. Nu am înţeles anumite lucruri legate de buget, o anumită amânare. Sunt multe lucruri care...
Realizator: Chestiunile legate de buget, observaţiile dlui preşedinte Iohannis, sunt corecte sau sunt exagerate sau cum le putem privi?
Sorin Grindeanu: Dacă priveşti în raport cu ceea ce a fost anul trecut, când a fost guvernul respectiv, normal că eşti sceptic, când ai zero la fonduri europene. Noi am mers acolo şi oamenii ne-au votat să facem treabă. Şi am propus şi avem un program de guvernare ambiţios, avem un buget ambiţios. Care cuprinde o componentă, aşa cum v-am spus, extrem de importantă, pe fonduri europene. Sigur, dacă compari 5,2 miliarde de euro, cât ne-am propus noi să atragem anul acesta, cu zero, probabil că pare aşa cum a spus dl preşedinte.
Realizator: Reuşiţi să atrageţi fondurile astea europene?
Sorin Grindeanu: Ne luptăm să facem lucrul ăsta. Şi vă spuneam pe parcursul emisiunii, sunt oameni care lucrează, oameni care trebuie să pună în mişcare aceste mecanisme şi care se vor strădui să atragă această sumă. 
Realizator: Dl Adrian Năstase, fost prim ministru, scria astăzi pe blog că guvernul nu prea face, nu prea ia decizii curajoase. Credeţi că are dreptate sau credeţi că e o perioadă în care, eu ştiu, deciziile trebuie să fie mai degrabă cumpănite decât curajoase?
Sorin Grindeanu: Nu ştiu la ce domeniu se referea sau în total, în general.
Realizator: A avut o postare cu privire la Ministerul Justiţiei şi la fostul ministru Jianu.
Sorin Grindeanu: O să vedem miercuri. E un guvern politic, aşa cum domnia sa ştie. O să vedem miercuri, în forurile statutare ale partidului, în speţă, la Comitetul Executiv Naţional, ceea ce va decide partidul. Eu o să merg cu propuneri şi normal că îmi doresc să am susţinerea colegilor mei din CEX.
Realizator: Domnia sa, dl Adrian Năstase, vorbeşte despre posibilitatea unui guvern Grindeanu II, în care lucrurile... Nu aţi citit această...?
Sorin Grindeanu: Nu am apucat.
Realizator: În care vorbeşte despre anumite reaşezări, pornind de la faptul că, iată, portofoliul de la Justiţie acum este ocupat interimar şi alte lucruri. Credeţi că ar fi o soluţie sau este mult prea curând ca să vorbim despre un guvern Grindeanu II?
Sorin Grindeanu: Eu cred că acest guvern şi-a arătat, aşa cum v-am spus, acum, în această formă, şi-a arătat soliditatea, inclusiv prin ceea ce înseamnă un instrument democratic, moţiunea de cenzură. Am trecut peste. E devreme, la o lună jumate, să spui că poate anumite lucruri trebuiau făcute altcumva. Eu am încredere în colegii mei. Nu voi ezita în schimb, în momentul în care simt că piciorul nu e apăsat atât cât trebuie pe pedală, pentru a se întâmpla lucruri pe diverse domenii, să iau măsuri. Acum, mergem înainte, avem două locuri în guvern, unul, dintr-un motiv, altul, din altul, pe care o să le ocupăm în cel mai scurt timp. 
Realizator: Suntem pe finalul acestui interviu...
Sorin Grindeanu: Dar nu e de neglijat ideea pe care a spus-o dl Adrian Năstase. O să vedem, prin ceea ce va face guvernul în săptămânile următoare, dacă e nevoie de o reaşezare în structură. Şi asta va arăta munca pe care fiecare dintre miniştri, fiecare structură în parte, o va face în săptămânile şi lunile viitoare. 
Realizator: Suntem pe finalul acestui interviu şi vreau să facem două lucruri. O dată, o trecere în revistă a măsurilor pe care le-aţi luat şi ce urmează, care sunt măsurile imediate care vor fi luate. Deci, aţi crescut punctul de pensie şi înţeleg că această decizie se bazează pe o creştere anuală?
Sorin Grindeanu: Vom creşte şi în iulie pensiile. Ce vreau eu să vă spun în schimb, şi lucrurile astea s-au spus de multe ori la dumneavoastră în emisiune - vreau să vă spun că ceea ce ne preocupă foarte mult în aceste săptămâni sunt două legi extrem de importante şi anume, prima, legea prevenţiei - şi se lucrează şi e comitet interministerial, condus de către...
Realizator: Legea prevenţiei e ceva foarte interesant. Poate, pentru cei care nu ştiu, vreţi să explicaţi? Mie mi se pare foarte interesant.
Sorin Grindeanu: Pe scurt, fiecare organ sau agenţie de control din ţara noastră, fie că vorbim de ANAF, de DSV, de OPC, are două componente, trebuie să aibă două componente: de îndrumare şi de control. Ceea ce rezultă din control? Amenzi, ca de obicei, cum ştim. Dar s-a uitat foarte mult prima componentă, cea de îndrumare. În momentul în care noi venim cu o reglementare clară pe ce înseamnă prevenţie, pe noi nu ne interesează să omorâm firme. Cei care greşesc, plătesc. Pe noi ne interesează să îi îndrumăm, să le spunem unde - pe noi, ca stat - să le spunem unde s-a greşit şi ce trebuie să facă bine de acum încolo. Continuă să greşească? Plătesc. Pe scurt, despre asta este vorba şi cred că este o abordare...
Realizator: Da, dar în momentul de faţă, dacă făceai o greşeală, erai omorât.
Sorin Grindeanu: Corect. Ceea ce vă aducea în multe cazuri la un întreg lanţ. Unele firme s-au închis, oamenii şi-au pierdut locurile de muncă şi aşa mai departe.
Realizator: Asta e o veste foarte bună pentru toată lumea, pentru mediul de afaceri în primul rând, dar este valabilă pentru toată lumea, se poate întâmpla să se blocheze conturile de la o nimica toată. Credeţi că... Deci, ANAF în momentul de faţă este o instituţie militarizată, se ştie lucrul acesta. Credeţi că ANAF va înţelege diferenţa între ceea ce a fost până acum şi ceea ce vreţi dumneavoastră să implementaţi cu legea prevenţiei? Adică nu doar în literă, ci şi în spirit?
Sorin Grindeanu: Dle Gâdea, toată lumea trebuie să respecte legea. V-am spus că facem lege a prevenţiei, inclusiv ANAF. Şi nu am dubii că nu vor respecta această nouă lege, pe care - v-am spus - sau la care s-a demarat deja lucrul. E un comitet interministerial, o să venim cu un prim draft, o să îl supunem dezbaterilor publice, astfel încât forma pe care ne-o dorim să fie cea mai apropiată de realitate şi de ceea ce vă spuneam. Şi, de asemenea, al doilea lucru important, extrem de important, şi am văzut azi că au fost dezbateri pe acest subiect, e legea salarizării unice. Vă spuneam că am fost la întâlnirea cu primarii de comune; de asemenea, este o dezbatere în România, legată de salarizarea unică. Vor exista - şi vreau să îi liniştesc pe cei care cred că această etapă va fi omisă. Vor exista dezbateri, vor fi dialoguri cu partenerii sociali, astfel încât această piramidă pe care o construim prin legea salarizării unice să fie una cât se poate de echitabilă şi de corectă. Vă dau un exemplu. Exemplele sunt cele mai sugestive de fiecare dată. În 2014, când am devenit ministru în Guvernul Ponta, la Comunicaţii, mi-a venit la semnat, normal, primul stat de funcţii. În aparatul, să zicem, central al ministerului, un pic peste 100 de persoane, spre 200, al ministerului. Nu vorbesc de agenţii şi tot ce e sub. Ştiţi al câtelea salariu îl aveam, ca ministru? Undeva al 50-lea, pe acolo. Dar ministrul semnează... un ministru are cea mai mare responsabilitate. Vă dau acest exemplu, care e valabil peste tot. Şi de aceea, munca şi responsabilitatea trebuie să fie puse în acord cu salariul pe care îl primeşte fiecare bugetar. Nu cred că această piramidă poate fi construită altcumva decât în strânsă relaţie cu economia României. Şi o să mă explic. Nu trebuie să fie scrise, şi asta este ceea ce vom face, direct, sumele pe care le vor avea un primar, un preşedinte de consiliu, un funcţionar public simplu, diverse grade, cum sunt la funcţionarii publici, sau un ministru sau un preşedinte de ţară, ci aceste salarii trebuie să fie puse în acord cu salariul mediu, care, dacă economia creşte, implicit, celor care au responsabilităţi în statul român le va creşte venitul. Dacă cei care au responsabilităţi duc economia în jos, lucrurile vor merge în jos. Aşa dorim să se construiască această piramidă, care să fie una aşa cum vă spuneam: în raport cu munca şi cu responsabilităţile pe care fiecare funcţionar public şi nu numai le au. 
Realizator: Îl citaţi, îl citiţi cumva pe dl Vasile Dâncu?
Sorin Grindeanu: Mi s-a mai întâmplat. 
Realizator: Domnia sa a spus că majorităţile obtuze nu au cum să câştige. Face referire la faptul că îşi fac duşmani peste tot şi în mod inutil. Se înţelege că vorbeşte despre această majoritate obtuză, despre o minoritate disperată. Faceţi parte dintr-o majoritate obtuză şi vă faceţi duşmani peste tot? Aceasta pare a fi traducerea pentru spusele dlui Dâncu.
Sorin Grindeanu: Nu ştiu dacă s-a referit. O să citesc. Înţeleg că e o postare nouă?
Realizator: De azi.
Sorin Grindeanu: Dacă vă referiţi la mine, eu sunt un om al dialogului, deschis la dialog. Nu ştiu la ce se referea dl profesor Dâncu. Vorbeam pe parcursul emisiunii - nu poţi să guvernezi, nu poţi să conduci. Fie că vorbim de o comună, de un judeţ, de un oraş, de un municipiu, de o ţară, tot timpul scindând, rupând în două. Am avut zece ani de experienţă din asta, dle Gâdea, în care bugetarii erau puşi contra celor care lucrează în privat, după aceea s-a intrat în diverse categorii. Noi trebuie să ne oprim din lucrul ăsta, dacă vrem să devenim o ţară normală. Dialogul, normalitatea - dialogul face parte din normalitate. Şi sunt un om al dialogului.
Realizator: Bun, cred că prezenţa dumneavoastră în această seară a ajutat în sensul acesta. Mai am, pe final, ţin neapărat să vă întreb câteva lucruri. Am prezentat la această emisiune o hotărâre de guvern, a Guvernului Cioloş, publicată în Monitorul Oficial pe 22 decembrie 2016. Cred că pe 22 decembrie nu ştiaţi încă de propunerea de a fi prim ministru, cred că încă se vorbea de dna Sevil Shhaideh sau nu mai ţin minte exact cronologia.
Sorin Grindeanu: Cam atunci cred că era.
Realizator: Deci era o situaţie foarte bizară, aveam alegeri, dar nu aveam guvern, era o bătălie şi pe sub acest scandal se publică o decizie, o hotărâre de guvern a guvernului tehnocrat, prin care se atribuie în mod direct, prin atribuire directă, fără licitaţie, fără nimic, un contract de 1,6 miliarde, deci 1 miliard 600 de milioane de euro unei companii din Olanda pentru armament. Legea achiziţiilor publice ştim ce ne spune, legea cu privire la achiziţia armamentului ne vorbeşte despre...
Sorin Grindeanu: Trebuie să mergi în parlament.
Realizator: Trebuie să mergi în parlament. Dacă dumneavoastră semnaţi această hotărâre de guvern, ieri, unde credeţi că eraţi astăzi?
Sorin Grindeanu: Eu vă spuneam că fiecare din miniştrii cabinetului meu, în perioada imediat următoare, vor ieşi şi vor face radiografia la zi. Asta îl include şi pe ministrul apărării. Mai ales că acolo, aşa cum ştiţi, şi nu a fost simplu, a fost un efort - să dai 2% pentru Apărare în mod direct, prin credite bugetare, nu pe credite de angajament, a însemnat să iei din alte părţi. Şi lucrul ăsta a fost apreciat, aţi văzut, inclusiv de partenerii noştri strategici, şi a fost apreciat în NATO. E un lucru pe care trebuie să-l spunem şi care trebuie subliniat. Vor fi foarte mulţi bani, sumă foarte mare şi anul acesta pe domeniul apărării. Dar lucrurile trebuie făcute conform legii, nu aşa, iar fiecare ministru, nu doar cel al apărării, va prezenta această radiografie în perioada următoare, incluzându-l şi pe cel care este titular, pe domnul Leş la apărare.
Realizator: Chiar suntem pe finalul acestei întâlniri foarte interesante şi cred foarte utile şi vreau să vă întreb, deci miercuri există această întâlnire a coaliţiei, da?
Sorin Grindeanu: Da.
Realizator: Miercuri mergeţi cu o propunere pentru Ministerul Justiţiei?
Sorin Grindeanu: Da.
Realizator: Se mai stabileşte ceva miercuri, dintre lucrurile...
Sorin Grindeanu: Avem Comitetul Executiv Naţional pe de o parte, coaliţia PSD-ALDE, şi după care fiecare din cele două formaţiuni în structurile specifice, la noi e Comitetul Executiv Naţional, vor discuta propunerile respective. Dar e un dilog, nu vine X, spune ceva, în speţă Grindeanu, Tăriceanu spune altceva sau Liviu Dragnea. Vreau să găsim o variantă sau dacă vorbim de justiţie, aşa cum v-am spus, suntem deschişi la toate opţiunile, fie că vorbim de apolitici, fie că vorbim de om politic, dar vrem să găsim omul potrivit, îl propunem, îl propunem în structura... în cazul nostru în structura statutară, şi anume în Comitetul Executiv Naţional pentru a fi validat.
Realizator: Ultimele întrebări fulger.
Sorin Grindeanu: Vă rog.
Realizator: Pro sau contra legii răspunderii magistraţilor?
Sorin Grindeanu: Pro.
Realizator: Credeţi că veţi face un mandat de patru ani?
Sorin Grindeanu: Dacă programul de guvernare şi ceea ce facem lună de lună şi trimestru de trimestru vom reuşi să punem în practică, da.
Realizator: Există fundaţii şi alte ONG-uri care sunt considerate de interes public şi finanţate de la bugetul de stat. Consideraţi că aceste finanţări trebuie să continue?
Sorin Grindeanu: Depinde. Unele dintre ele, pe diverse componente, fac o treabă extraordinară, dacă vorbim de cele care se ocupă pe domeniul sănătăţii ş.a.m.d., altele... trebuie evaluat.
Realizator: Care e cea mai importantă realizare din aceste săptămâni de când sunteţi prim-ministru?
Sorin Grindeanu: Cele 31, nu e una. Cele 31 de măsuri prevăzute în programul de guvernare în primul trimestru, din 42, pe care le-am adoptat.
Realizator: 31 de măsuri.
Sorin Grindeanu: Da.
Realizator: De ce credeţi că despre aceste măsuri, până la urmă, s-a vorbit într-atât de puţin şi despre Ordonanţa 13 s-a vorbit infinit?
Sorin Grindeanu: Eu tot timpul încerc să găsesc vina prima oară în ceea ce ne priveşte şi după aceea încerc să găsesc vinovaţi în alte părţi. Probabil că e şi o vină a noastră aşa cum a fost şi pe Ordonanţa 13, în comunicare. Fiecare din titularii ministerelor, cei care au adoptat până la urmă, ministerele de linie, aceste măsuri, fie că vorbim de muncă, fie că vorbim de agricultură, de Ministerul Dezvoltării, de Ministerul Transporturilor ş.a.m.d., Ministerul Sănătăţii, fiecare dintre ei vor explica lucrurile pe care le-au făcut, vor ieşi şi vor spune ceea ce îşi doresc să facă în perioada următoare, alături de radiografia la zi, cum vă spuneam, a fiecărui minister.
Realizator: Victor Ponta în această seară a afirmat că la întâlnirea pe care aţi avut-o la Guvern v-a spus că un avion cu doi piloţi întotdeauna va avea probleme de pilotaj şi ar putea chiar să se prăbuşească. Acesta a fost unul dintre sfaturile pe care vi le-a dat? Se referea la pilotajul comun cu domnul Dragnea sau la ce se referea?
Sorin Grindeanu: Nu ştiu. Chiar nu ştiu. Victor Ponta nu ştiu cât e de... e prietenul meu, vă repet, şi continuă să fie, dincolo de politică. Întâlnirea pe care am avut-o cu Victor am avut-o pe chestiuni de guvernare, n-au nici un fel de legături de alt tip, pe ceea ce înseamnă lucruri pe care doresc să le fac, eu şi guvernul, şi i-am cerut părerea, nimic altceva. Şi Victor Ponta a avut şapte, opt luni, făceam parte din guvern în care Victor Ponta era şeful guvernului şi Liviu Dragnea preşedintele partidului, dacă vă amintiţi, în 2015.
Realizator: Da, mi-aduc aminte. Cum credeţi sau ce şanse daţi ca în viitorul apropiat să se regleze... americanii spun "check and balancing", să avem acest echilibru între puterile statului şi să nu mai pară că o anumită putere le abuzează pe celelalte şi inclusiv cetăţenii? Credeţi că asta este rezolvabilă şi dacă da, cum?
Sorin Grindeanu: Prin dialog, prin legi pe care parlamentul, şi de unele dintre ele am vorbit, unele le-aţi amintit şi dvs, e obligatoriu să le adopte în perioada următoare. Sunt lucruri care trebuie reglate şi sunt lucruri care, din ceea ce am văzut, din poziţiile parlamentarilor, a şefilor celor două camere, vor fi reglate în perioada următoare în parlament.
Realizator: Europa şi lumea se reaşează, sunt poate pentru prima dată, spun mulţi, după al doilea război mondial avem o nouă reaşezare a lumii. Se vorbeşte de o Europă în două viteze şi mulţi se tem de faptul că România ar putea să treacă într-o ligă a doua, ca să nu-i spunem la periferie, rămânând câteva ţări foarte importante şi puternice ale UE, Europa veche, dar cuprinzând şi ţări cum ar fi Polonia, iar România să meargă la periferie. Politica externă este la preşedinte din punct de vedere constituţional, dar guvernul are de asemenea un rol important. Este ceva ce veţi întreprinde ca România să stea la masa celor puternici pe locul său şi să nu pierdem această ocazie istorică?
Sorin Grindeanu: Am şi spus, inclusiv la Bruxelles zilele trecute, că noi susţinem întărirea proiectului european, noi, ca ţară, noi ca guvern şi păstrarea valorilor comune europene, aşa cum în acest moment este definită UE. E adevărat că provocările par mai mari acum faţă de, să spunem, acum patru ani, cinci ani, dar printr-un efort comun, şi noi ne-am arătat disponibilitatea, eu cred că putem depăşi, sunt convins că vom depăşi aceste momente şi proiectul european va ieşi întărit din aceste provocări.
Realizator: Mulţumesc foarte mult.
Sorin Grindeanu: Şi eu vă mulţumesc.
Realizator: Mult succes şi vom urmări, în mod evident, cu foarte multă atenţie ceea ce se întâmplă. Din acest moment, întreaga atenţie a opiniei publice este pe modul în care se va întâmpla această guvernare şi dacă, până la urmă, veţi fi lăsat sau, cine ştie, dimpotrivă să vă duceţi actul de guvernare la bun sfârşit. Mulţumesc mult.
Sorin Grindeanu: Şi eu vă mulţumesc pentru invitaţie.

  Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol  ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei