Actualitate

Joi, 23 Februarie

Premierul Sorin Grindeanu a participat la preluarea mandatului de către noul ministru al Economiei, Mihai Tudose

Declarații ale premierului Sorin Grindeanu şi ale miniştrilor economiei şi IMM-urilor, Mihai Tudose şi Alexandru Petrescu

[Check against delivery]

Sorin Grindeanu: Felicit pe dl ministru Tudose şi, de asemenea, pe dl ministru Petrescu. Sunt două domenii extrem de importante pentru România, şi Economia şi Ministerul pentru IMM-uri. Sunt lucruri pe care le-am făcut deja din programul de guvernare atât la Ministerul Economiei, cât şi la IMM-uri. Mai sunt foarte multe lucruri de făcut. Eu am încredere în cei doi colegi ai mei. Sunt convins că ceea ce înseamnă priorități ale celor două ministere vor fi puse în practică într-un ritm alert. Sunt ministere care sunt adiacente, dacă vreți, ca şi profil. Îmi doresc pentru Ministerul Economiei să începeți, dle ministru, cu revitalizarea industriei de Apărare. Avem în proiectul de buget, în buget de fapt, că deja e aprobat, aşa cum știți, 2% din PIB pentru Apărare. Mi-aş dori ca marea parte a acestei sume să fie cheltuită în România, astfel încât să putem să ajutăm industria naţională de apărare. Asta ca să amintesc doar unul din domeniile pe care dvs le coordonați, iar la dvs, dle Petrescu, de fapt aţi şi făcut lucrul ăsta până acum, dar aşa pe termen scurt, dincolo de start-up şi toate măsurile pe care le-aţi adoptat deja, mă interesează să faceți rapid proiectul pentru legea prevenției. Sunteți cei care coordonați acest grup interministerial. E nevoie, s-a început, vreau să lucrați ca şi prioritate pe Legea prevenției şi, sigur, pe toate măsurile pe care le avem în programul de guvernare, da?

Alexandru Petrescu: Aşa este, da!

Sorin Grindeanu: Dle ministru.

Mihai Tudose: Dle prim-ministru, ca să răspund la ceea ce aţi spus, săptămâna viitoare deja am stabilit o întâlnire cu ministrul apărării pentru a ne pune de acord cu necesitățile Armatei Române şi capacitatea de producţie a industriei românești de apărare. De asemenea, în cel mai scurt timp vom prezenta o analiză a situaţiei şi un plan de măsuri pentru a transforma sau pe baza celor doi giganți ai economiei românești, Transgaz şi Transelectrica, să încercăm să transformăm România într-un hub energetic pe Balcani, căci e păcat să nu folosim resursa pe care o avem. Vom acționa conform programului de guvernare în tot ceea ce înseamnă parte de minerit neenergetic pentru valorificarea superioară a minereurilor din România, să nu mai exportăm minereu de cupru, ci să încercăm să producem plăci de cupru, deci produs finit. E valabil şi în alte domenii, în alte zone de minereuri, ajungând până la resursa naturală - apa, care este foarte importantă. Avem cea mai bogata resursă de apă minerală din Europa şi nu ştim să o folosim cum trebuie. Aşa cum am mai spus, împreună cu IMM-urile, o să acţionăm pe zona de competitivitate, fiindcă aici, într-adevăr, avem o problemă, dacă vrem să cucerim piețele externe. Şi, tot printre priorități, cu toate că nu poate să existe o ierarhizare între ele, se vor întâmpla simultan, intră toate problemele pe care le avem cu închiderea de mine, haldele de steril, unde ne așteaptă zile grele din punct de vedere şi european, dacă vreți, având o mulțime de presiuni pentru a le închide. Să nu uităm de Oltchim şi alte situaţii asemănătoare unde lucrurile trebuie finalizate cu succes şi din punct de vedere al impactului economic, cât şi din punct de vedere social, pentru că sunt mii de oameni care au locuri de muncă acolo.

Sorin Grindeanu: Mulţumesc.

Alexandru Petrescu: Vă mulţumesc, dle prim-ministru. După cum probabil știți, eu provin din sectorul de business, cunosc bine mediul de afaceri populat în proporție de 99% de IMM-uri, sunt probleme stringente şi aş puncta doar accesul dificil la finanțare, o insuficientă dezvoltare a culturii exportului de către firme românești, punându-le într-o poziție de penetrare dificilă a piețelor externe. Evident că avem programul 'start up nation', 10.000 de firme, 20.000 de locuri de muncă pe an. Este deosebit de important şi din perspectiva trendului negativ înființări vs radieri. Este un program central capitolului IMM-uri program de guvernare şi, aşa cum v-am obișnuit şi în portofoliul trecut, îmi voi focusa în mod special atenția pe materializarea acestui program. Este, de asemenea, foarte importantă consolidarea diplomației economice. Toată rețeaua de atașați comerciali voi căuta să eficientizez şi să optimizez activitatea reprezentanților noștri în ambasadele străine, în ambasadele românești din străinătate şi desigur, după cum foarte bine aţi menționat, adoptarea cât mai repede într-un mod cât mai transparent şi obiectiv a legii prevenției şi crearea, împreună cu mediul de afaceri, a unui cadru legislativ fiscal care să nu fie advers mediului de business, ci, din contră, să fie predictibil şi flexibil. Vă mulţumesc mult.

Sorin Grindeanu: Mulţumesc. Vă urez succes. Mulţumesc mult. /…/

Reporter: Aţi avut câteva momente faţă în faţă cu președintele Klaus Iohannis la Cotroceni. A fost un subiect de discuţie special?

Sorin Grindeanu: Nu, decât a urat succes echipei în noua formă. Mulţumesc mult.

 

 

  Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol  ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei