Actualitate

Vineri, 09 Iunie

Vizita oficială a premierului Sorin Grindeanu în Croația

Galerie foto

Premierul Sorin Grindeanu a discutat cu oficialii din Croația despre perspectivele de dinamizare a relațiilor economice și colaborare în plan european

Premierul Sorin Grindeanu, aflat astăzi, în vizită oficială la Zagreb, a avut întrevederi cu președintele Republicii Croația, doamna Kolinda Grabar, cu prim-ministrul croat, Andrej Plenkovic, și cu președintele Parlamentului, Gordan Jandrokovic. Discuțiile au vizat stadiul și perspectivele relațiilor româno-croate, în contextul aniversării a 25 de ani de relații bilaterale, vizita premierului Sorin Grindeanu fiind totodată prima vizită după zece ani a unui prim-ministru român în Croația.

”Am reliefat dorința ambelor state de a consolida, diversifica și aprofunda cooperarea, atât în plan bilateral, cât și ca parteneri în Uniunea Europeană și aliați în NATO”, a declarat șeful Executivului român. Din perspectiva relațiilor economice, există un potențial important de creștere, care trebuie valorificat la maximum, având în vedere că schimburile economice bilaterale au însumat anul trecut circa 270 milioane euro. În cursul discuțiilor, atât partea română cât și cea croată și-au exprimat voința de a identifica noi oportunități pentru dinamizarea relațiilor economice. Un prim pas în acest sens îl reprezintă Memorandumul de Înțelegere privind cooperarea între Camera de Comerț și Industrie a României și Camera Economică a Republicii Croația, semnat astăzi, la Zagreb, urmând ca în toamna acestui an să aibă loc, la București, un forum economic româno-croat.

România și Croația și-au propus intensificarea cooperării și în alte domenii, care țin atât de proiecte de interes bilateral, cât și de politicile comune europene – politica de coeziune, politica agricolă comună – în sensul armonizării punctelor de vedere în cadrul Uniunii Europene.

Premierul Sorin Grindeanu a subliniat că politica externă a României are două componente importante, și anume întărirea proiectului european și parteneriatul strategic cu SUA. ”Proiectul european are provocări cărora trebuie să le facem față uniți, pentru că așa suntem mai puternici, iar acest lucru îl putem face prin întărirea proiectului european, securitatea fiind parte din acesta”, a declarat șeful Executivului român. Premierul Sorin Grindeanu a amintit, totodată, că este pentru prima oară când Guvernul României alocă 2% din PIB pentru apărare.

În cursul întrevederilor pe care premierul Sorin Grindeanu le-a avut la Zagreb, înalții oficiali croați au apreciat progresele înregistrate de România în plan economic, au felicitat țara noastră cu prilejul aniversării a 10 ani de când a devenit membră a Uniunii Europene și au mulțumit pentru sprijinul politic și tehnic oferit Croației pe calea integrării euro-atlantice.

Alte subiecte abordate în convorbirile premierului Sorin Grindeanu au vizat colaborarea în cadrul Strategiei Dunării, atât în proiecte de navigație, cât și de protecția mediului, pregătirea pentru aderarea la Spațiul Schengen, stabilitatea în regiune, precum și întărirea proiectului european în sensul îmbunătățirii modului de funcționare a instituțiilor și apropierea lor de cetățean. Ambele părți au susținut, totodată, cultivarea tuturor punților de legătură dintre cele două țări în domeniul culturii, turismului și al energiei.

Tot astăzi, la Zagreb, a fost semnat Acordul privind protecția reciprocă a informațiilor clasificate.

Din delegația română au făcut parte, de asemenea, Ana Birchall, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, și Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României.

 

 

Primirea premierului Sorin Grindeanu de către omologul său croat, Andrej Plenkovic

 

 

Conferinţă de presă comună susținută de premierul Sorin Grindeanu și omologul său croat, Andrej Plenković

[Check against delivery]

Andrej Plenković: Mă bucură faptul că astăzi am avut întrevederea cu prim-ministrul României, cu prim-ministrul prieten, dl. Sorin Grindeanu, care vizitează Croaţia într-un cadru de aniversare, am putea spune, pentru că se sărbătoresc 25 de ani de colaborare. Mă bucură faptul că, pe parcursul întrevederii noastre, am discutat despre diferite teme. Este vorba despre colaborarea noastră economică, colaborarea bilaterală, sunt bucuros să evidenţiez faptul că pe parcursul anului 2016 Croaţia a fost vizitată de aproximativ 100.000 de turişti români, care au vizitat atât litoralul, cât şi interiorul statului. De asemenea, una dintre temele abordate a fost legată de minoritatea noastră. Sunt extrem de bucuros să menţionez aici că dl. prim-ministru Grindeanu este născut în Caraş-Severin - este o parte a ţării, un judeţ în care, după cum bine ştiţi, trăieşte o însemnată comunitate, este vorba de minoritatea croaţilor din România, minoritate care pe parcursul anului a fost vizitată de diverşi miniştri, secretari de stat. Îl amintesc aici pe secretarul de stat al Oficiului pentru croaţii din întreaga lume, dl. Zvonko Milas,  care a vizitat această minoritate. Sper ca, în continuare,  minoritatea să beneficieze de sprijinul Guvernului României în vederea păstrării identităţii şi, de ce nu, în accederea la spaţiul superior - mă gândesc aici în cadrul universităţilor, la nivel de ştiinţă ş.a.m.d. În mare, cred că acestea au fost ideile. Vă mulţumesc. 
De asemenea, am discutat despre strategia în cadrul Dunării, este vorba despre regiunea din UE, europeană aşadar. Aşadar, pentru ambele state, fiind state dunărene, este deosebit de importantă această colaborare în cadrul Uniunii Europene. Este vorba de relaţionare, este vorba de strategia navigării pe Dunăre, a schimbului economic pe Dunăre, dar, în acelaşi timp, şi de protejarea mediului. Vreau să evidenţiez aici faptul că domnul Gordon Radman a devenit preşedinte în cadrul comisiei acesteia dunărene, una de o semnificaţie foarte importantă. Aşadar, cele două regiuni Osijek-Baranja, /.../ şi celălalt judeţ, împreună cu oraşul Vukovar sunt  deosebit de importante în contextul acestei colaborări dunărene. Mă bucură faptul că între oraşul Vukovar şi Constanţa a fost semnat un contract de colaborare. Am discutat, de asemenea, şi despre componenta economică. Mă bucură foarte mult, mai ales cu privire la cei interesaţi de export şi import, mă bucură, aşadar, foarte mult faptul că astăzi s-au semnat acorduri între Camera de Comerţ şi Industrie a României şi Camera Economică  a Croaţiei. Asta înseamnă o activitate care va precede forumul economic ce va fi organizat în toamnă. Am discutat şi despre teme europene, în special despre două ţări care susţin politica de coeziune. În acest sens, doresc să subliniez şi să salut faptul că doamna Corina Creţu, comisar european, am înţeles că a vizitat Croaţia sau cel puţin a susţinut proiectul de construire a podului de la Pelješac, astfel încât a fost acordată Croaţiei o sumă de 375 de milioane de euro din Fondul Politicii Regionale. Am discutat despre diverse teme, vom discuta şi pe parcursul dejunului. În mod cert, intenţionăm să avansăm armonizarea chestiunilor legate de Spaţiul Schengen. Cam atât ar fi în ce mă priveşte. Mulţumesc foarte mult, domnule prim-ministru.
Sorin Grindeanu: Vă mulţumesc, domnule prim-ministru. În primul rând, doresc să evidenţiez satisfacţia mea de a efectua o vizită în Croaţia şi mă bucur că sunt primul premier român care vizitează ţara dvs. în ultimii zece ani. Prezenţa mea la Zagreb mai are o semnificaţie importantă, întrucât are loc în contextul aniversării a 25 de ani de relaţii diplomatice dintre România şi Croaţia. Vreau să subliniez, de la început, dialogul substanţial, consistent pe care l-am avut astăzi cu prim-ministrul Plenkovic, o să avem şi pe parcursul zilei o altă întâlnire. Am discutat despre stadiul şi perspectivele relaţiei bilaterale, aşa cum dl. prim-ministru a spus, fiind de acord amândoi că există o relaţie de cooperare foarte bună între România şi Croaţia. Am reliefat dorinţa ambelor state de a consolida, diversifica şi aprofunda cooperarea, atât în plan bilateral, cât şi ca parteneri în cadrul UE şi aliaţi în NATO. Astăzi, aşa cum ştiţi, am semnat două documente: Acordul privind protecţia reciprocă a informaţiilor clasificate şi Memorandumul de înţelegere privind colaborarea dintre Camera de Comerţ şi Industrie a României şi Camera Economică a Croaţiei. Semnarea acestor două documente arată intenţia ambelor state de a intensifica relaţiile bilaterale. Am agreat că, din perspectiva relaţiilor economice, există un potenţial important de creştere care trebuie valorificat. Am exprimat dorinţa de a identifica noi oportunităţi în vederea dinamizării relaţiilor economice dintre România şi Croaţia. Anul trecut, schimburile comerciale dintre România şi Croaţia au fost, ca sumă, în jur de 270 de milioane de euro. Potenţialul de creştere este uriaş şi ne dorim ca pe această componentă, componenta economică, să valorificăm la maximum acest potenţial de creştere. Sper ca forumul economic din toamnă, organizat odată cu vizita doamnei preşedinte în România, să fie ocazia perfectă pentru a impulsiona aceste relaţii economice. Totodată, am discutat despre importanţa pe care o au în relaţia bilaterală, aşa cum dl. prim-ministru Plenkovic a menţionat, comunitatea română din Croaţia şi minoritatea croată din România. Reprezintă veritabile punţi de legătură dintre ţările noastre. Sigur că vom aprofunda în discuţiile ulterioare chestiunile care ţin, aşa cum dl. prim-ministru Plenkovic a menţionat, de proiectele comune europene, despre politicile comune pe care şi România şi Croaţia le susţin, şi anume politicile de coeziune, Politica Agricolă Comună europeană. Dar important este că vom putea să ne armonizăm, prin poziţiile noastre, punctele de vedere în cadrul UE. Vă mulţumesc!

Reporter: Bună ziua. Domnule premier al Republicii Croaţia, ţinând cont de ultimele probleme, cu care se confruntă Uniunea Europeană şi aici aş putea vorbi despre mişcările naţionaliste, dar şi despre Brexit şi situaţia cumva incertă dintre Europa şi Statele Unite ale Americii, care ar fi soluţiile pe termen mediu şi scurt pentru revitalizarea proiectului european şi dacă aţi putea să ne exemplificaţi câteva direcţii în acest sens. Mulţumesc.

Andrej Plenković: Vă mulţumesc foarte mult. Într-adevăr, aţi remarcat foarte bine populismul existent în interiorul diferitelor state din cadrul Uniunii Europene, chiar şi în ultimele alegeri pentru Parlamentul European. Deseori, aceste manifestări sunt împotriva sistemului şi au foarte, foarte multe conotaţii negative. Acest diagnostic l-am stabilit împreună şi la nivel de Consiliu European. Exemplul cel mai bun este referendumul negativ în interiorul Regatului Marii Britanii. Aşadar, în cadrul acestor alegeri din Regatul Unit, UKIP, Nigel Farage, într-un sistem electoral ciudat, a fost desemnat ca membru, s-a folosit de politicile şi mediile instituţiei în care nu crede. Aşadar, folosindu-se de o greşeală flagrantă, a reuşit să manipuleze un număr consistent şi considerabil de alegători la referendum şi să obţină 'NU'-ul. Şi acelaşi UKIP, la alegerile care au avut loc nu demult, nu a luat niciun mandat. Bineînţeles, din cauza unui alt model electoral şi încă o dată subliniez, din cauza greşelii. Aşadar, responsabilitatea colegilor noştri este să reîmprospăteze puterile proiectului comun în conformitate cu Acordul de la Roma şi mai ales cu ocazia sărbătoririi a 60 de ani de la semnarea acestui an, care bineînţeles că pune accent pe elementul politic, elementul economic, elementul sectorial şi mai ales, deci, pe fondurile din cadrul acestor ... Aşadar, să se reîmprospăteze puterea aceasta globală, la nivel global, a Uniunii Europene şi, în acest sens, ne bucură foarte mult faptul că Franţa şi-a ales atât liderul, cât şi membrii Parlamentului, aşadar pro-european, astfel încât atât Franţa, cât şi Germania vor continua să fie liderii acestui proces de consolidare a proiectului UE, iar noi, în calitate de state membre, să contribuim semnificativ la crearea acestei identități europene.

Reporter: Domnule prim-ministru Grindeanu, ce părere aveţi despre situaţia de securitate în Europa, în contextul amplasării acestui sistem antirachetă în România şi dacă amplasarea acestui sistem antirachetă în România reprezintă, de fapt, militarizarea Europei.

Sorin Grindeanu: Politica externă română are două componente importante: pe de-o parte - întărirea proiectului european, pe de altă parte - Parteneriatul Strategic, pe care România îl are cu Statele Unite ale Americii. Pe de-o parte, Europa, proiectul european, Uniunea Europeană au provocări la care trebuie să facem faţă uniţi, pentru că istoria ne arată că am fost mai puternici împreună decât separat. Iar acest lucru se poate face prin întărirea proiectului european, securitatea fiind parte a acestei întăriri. România este parte a NATO şi este pentru prima dată când Guvernul României, de când am devenit parte a NATO, alocă 2% pentru Apărare. Şi înţelegem să facem toate aceste investiţii în Apărare ca parte a strategiei de dotare NATO. Deci da, pentru noi, - şi nu doar pentru noi - securitatea este extrem, extrem de importantă. Mulţumesc.

 

 

Ceremonie de primire la sediul Președinției Republicii Croația

 

***

Premierul Sorin Grindeanu efectuează luni, 12 iunie, o vizită oficială în Croația, în cadrul căreia va avea întrevederi cu președintele Republicii Croația, doamna Kolinda Grabar, prim-ministrul croat, Andrej Plenkovic, și cu președintele Parlamentului, Gordan Jandrokovic. Din delegația română va face parte și ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall.

Temele de interes bilateral și european înscrise pe agenda convorbirilor de la Zagreb vor fi abordate inclusiv din perspectiva dezbaterilor despre viitorul Uniunii Europene, atât România, cât și Croația susținând necesitatea coeziunii și solidarității în interiorul Uniunii. Subiectul este de interes pentru ambele țări, inclusiv în contextul în care România a început deja pregătirea primului său mandat la președinția Consiliului Uniunii Europene, în primul semestru al anului 2019, iar Croația va deține acest mandat la un an după România, în primul semestru al anului 2020. Cele două țări și-au propus, totodată, să coopereze pentru aderarea lor la Spațiul Schengen, aspecte evidențiate inclusiv cu prilejul convorbirilor pe care premierul Sorin Grindeanu le-a avut în luna martie a.c., la Palatul Victoria, cu Davor Ivo Stier, viceprim-ministru și ministru al Afacerilor Externe și Europene din Republica Croația.

În cursul vizitei pe care delegația română condusă de premierul Sorin Grindeanu o va efectua în Croația, va fi semnat Acordul privind protecția reciprocă a informațiilor clasificate, precum și un Memorandum de Înțelegere privind cooperarea între Camera de Comerț și Industrie a României și Camera Economică a Republicii Croația. 

 

***

 

PROGRAMUL VIZITEI PREMIERULUI SORIN GRINDEANU ÎN CROAȚIA

 

***Ora desfășurării evenimentelor este ora locală

10.00                     Primirea oficială la sediul Guvernului Republicii Croația

* Ceremonia de semnare în Cartea de Aur a Guvernului Republicii Croația

(sediul Guvernului – Piața Sf. Marcu 1, Zagreb)

(Oportunități foto/video)

                             

10.15                     Întâlnire tête-à-tête cu prim-ministrul croat Andrej Plenkovic

(sediul Guvernului – Piața Sf. Marcu 1, Zagreb)

(Oportunități foto/video la începutul întâlnirii)

                             

10.35                     Convorbiri oficiale la nivelul delegațiilor română și croată

(sediul Guvernului – Piața Sf. Marcu 1, Zagreb)

(Oportunități foto/video la începutul întâlnirii)

 

11.05                     Ceremonia semnării Acordului privind protecția reciprocă a informațiilor clasificate și a Memorandumului de Înțelegere privind cooperarea între Camera de Comerț și Industrie a României și Camera Economică a Republicii Croația

(sediul Guvernului – Piața Sf. Marcu 1, Zagreb)

(Oportunități foto/video)

 

11.10                     Declarații de presă comune susținute de premierul Sorin Grindeanu și omologul croat, Andrej Plenkovic

(sediul Guvernului – Piața Sf. Marcu 1, Zagreb, traducere consecutivă)

(Acces presă, posibilitate transmisiune live)

 

11.40                     Convorbiri cu președintele Parlamentului Republicii Croația, Gordan Jandrokovic

(sediul Parlamentului – Piața Sf. Marcu 6)

(Oportunități foto/video la începutul întâlnirii)

 

12.25                     Ceremonie de primire la sediul Președinției Republicii Croația

(sediul Președinției Republicii Croația – Pantovcak 241)

(Oportunități foto/video)

 

12.30                     Convorbiri cu doamna Kolinda Grabar Kitarovic, președintele Republicii Croația

(sediul Președinției Republicii Croația – Pantovcak 241)

(Oportunități foto/video la începutul întâlnirii)

 

14.30-14.45 (T.B.C.)          Conferință de presă la finalul vizitei pentru mass-media din România

(sediul Guvernului – Piața Sf. Marcu 1, Zagreb)  Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol  ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei