Actualitate

Joi, 19 Aprilie

Premierul Viorica Dăncilă şi membrii Guvernului României s-au întâlnit cu secretarul general al Consiliului Uniunii Europene, Jeppe Tranholm-Mikkelsen

Galerie foto

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a avut astăzi, 19 aprilie, o întrevedere cu secretarul general al Consiliului Uniunii Europene, Jeppe Tranholm-Mikkelsen, cu participarea membrilor Guvernului României.

În cadrul întâlnirii, șeful Executivului a trecut în revistă evoluțiile înregistrate pe toate palierele procesului de pregătire pentru preluarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene de către România, exprimând, totodată, dorința aprofundării dialogului cu Secretariatul General al Consiliului Uniunii Europene, esențial pentru urmărirea evoluţiei negocierilor dosarelor de pe agenda europeană și pentru exercitarea eficientă a mandatului din primul semestru al anului viitor.

De asemenea, prim-ministrul Viorica Dăncilă a subliniat obiectivul României de a juca un rol constructiv și de a susține, prin acţiunile întreprinse în timpul mandatului, eforturile de a întări consensul la nivel european.

„Guvernul României este angajat în avansarea procesului de pregătire a președinției României la Consiliul Uniunii Europene, iar asigurarea condiţiilor necesare exercitării cu profesionalism a mandatului țării noastre reprezintă un obiectiv prioritar al Guvernului pe care îl conduc. Chiar în ședința de Guvern de ieri, am prezentat prima contribuție a României la programul comun de lucru al trio-lui compus din România, Finlanda și Croația cu scopul de a defini împreună ce putem face în cele 18 luni când statele noastre vor deține președinția Consiliului Uniunii Europene. Mai mult decât atât, am implicat de la preluarea mandatului pe toți colegii din Executiv în procesul laborios de pregătire, invitând alături de noi Parlamentul României și Administrația Prezidențială în a participa la acest efort de cea mai mare importanță pentru țara noastră. Astfel, am finalizat nominalizările echipelor dedicate activităților din cadrul grupurilor de lucru intensificând, cu suportul Secretariatul General al Consiliului, activitatea de formare, pentru a ne asigura că reprezentanții noștri vor face față cu brio rolului pe care îl vor deține începând cu 1 ianuarie 2019. În acest sens, putem afirma că România este pregătită să își asume președinția din umbră a Consiliului pe perioada președinției austriece și privim discuția de astăzi ca o etapă extrem de importantă în ceea ce înseamnă acțiunile viitoare ale Guvernului României în acest proces de pregătire“, a afirmat șeful Executivului.

Continuând seria vizitelor la nivel înalt începute în luna ianuarie, când la Palatul Victoria a avut loc reuniunea Trio-ului de Președinții ale Consiliului Uniunii Europene România – Finlanda – Croația, prezența Secretarului General al Consiliului UE, Jeppe Tranholm-Mikkelsen, la București va fi urmată, în cea de a doua jumătate a anului 2018 și începutul anului 2019, de vizitele reprezentanților instituțiilor europene (Secretarul General al Comisiei Europene, Conferința Președinților din Parlamentul European, Colegiul Comisarilor), ale unor state membre și ale Asociaţiei Europene a Liberului Schimb, precum și de vizita Guvernului României la Bruxelles.

 

Declarații susținute de premierul Viorica Dăncilă și de secretarul general al Consiliului Uniunii Europene, Jeppe Tranholm–Mikkelsen

[Check against delivery]

Viorica Dăncilă: Bună ziua, domnule secretar general. Îmi face o plăcere deosebită să vă întâmpinăm astăzi, la București, în plină pregătire a președinției României pentru Consiliul Uniunii Europene. Vreau să vă asigur că, pentru noi, președinția Consiliului Uniunii Europene constituie o prioritate și suntem conștienți că trebuie să avem o președinție care să dea răspunsuri unor provocări importante la nivel european. De aceea, acordăm o mare atenție atât organizării, cât și pregătirii acestui lucru. Știm că trebuie să răspundem unor provocări legate de Brexit, de Uniunea Europeană post-Brexit, de Cadrul Financiar Multianual, și, în același timp, să ducem mai departe dosarele pe care le vom prelua de la președinția austriacă. Vreau să vă asigur că, începând cu a doua parte a anului, de la 1 iulie anul acesta, vom asigura președinția din umbră a președinției austriece și acest lucru ne va ajuta să putem să preluăm mult mai ușor dosarele care se află în lucru și care nu vor fi finalizate de către președinția austriacă. Vreau să vă asigur că ajutorul dumneavoastră, implicarea dumneavoastră, conlucrarea cu dumneavoastră reprezintă pentru noi o prioritate și constituie un factor care ne va ajuta să ducem la bun sfârșit tot ceea ce ne propunem. Am înființat un Comitet interministerial din care fac parte reprezentanți ai Guvernului, ai Președinției României, ai Parlamentului României, astfel încât pe acest proiect național să putem avea consens și să putem realiza o președinție cât mai bună. Vă mulțumim pentru disponibilitatea dumneavoastră, pentru participarea astăzi la întâlnirea cu miniștrii din Guvernul României. Aveți cuvântul!

Jeppe Tranholm–Mikkelsen: Vă mulțumesc foarte mult, doamnă prim-ministru, domnilor miniștri pentru primirea făcută astăzi. Este o mare plăcere și un privilegiu să fiu cu dumneavoastră aici. Am avut în această dimineață o serie de întâlniri care mi-au întărit convingerea că România este într-un stadiu avansat în ceea ce privește pregătirile pentru o președinție de succes, anul viitor. Vom intra în curând în ultima etapă a acestor pregătiri, și din acel moment, angajamentul dumneavoastră personal va fi și mai important. Astfel, din această perspectivă, sunt foarte încântat că am avut ocazia să mă întâlnesc cu voi toți aici, astăzi.

 

Întrevederea bilaterală a premierului Viorica Dăncilă cu secretarul general al Consiliului Uniunii Europene, Jeppe Tranholm – Mikkelsen Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol  ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei