Actualitate

Luni, 26 Mai

Primul-ministru Victor Ponta a fost invitatul emisiunii ”Ediție de Seară”, la România TV

Victor Ciutacu: Bună seara, doamnelor şi domnilor. Moment politic foarte important în istoria României şi a Europei. Au fost alegerile europarlamentare. Dacă te uiţi din stânga, a câştigat detaşat aceste alegeri. Dacă te uiţi din dreapta, constaţi că le-a pierdut zdrobitor. Bună seara, domnule prim-ministru!
Victor Ponta: Bună seara, bine v-am găsit!
Victor Ciutacu: Nu ştiu ce să fac. Bine aţi venit! Nu ştiu ce să fac, să vă felicit sau să vă plâng pe umăr, că nu reuşesc să mă dumiresc. Le-aţi câştigat sau nu?
Victor Ponta: Nici una, nici alta. Am avut obiectiv 35%. Am luat 38, în condiţiile în care cam două sute de mii de buletine de vot au fost anulate. Pe bună dreptate au fost anulate.
Victor Ciutacu: Vorbiţi de buletine anulate?
Victor Ponta: Vorbesc de cele două sute de mii, după verificările noastre, care au avut două ştampile, unul pentru PSD şi unul pentru Mircea Diaconu. Foarte mulţi oameni au spus că s-au gândit că pot vota şi pentru partid, şi pentru un candidat. În condiţiile astea, am luat 38%. Aveam ca obiectiv 14 mandate de europarlamentar. Avem 16, deci este bine.
Victor Ciutacu: Aseară, primele sondaje la urne şi exit-poll-urile vă dădeau cu un procent cu 4 în faţă.
Victor Ponta: Da.
Victor Ciutacu: Este o dezamăgire, o neîmplinire? Vă descurajează faptul că nu scrie cu 4 în faţă?
Victor Ponta: Nu. Am căutat să înţelegem de unde este această diferenţă. Diferenţa este de la faptul că foarte mulţi oameni, repet, au considerat că pot să voteze şi cu noi - şi asta au şi spus la ieşirea de la urne pentru exit-poll - şi cu Mircea Diaconu. Dar nu-mi pare rău, sincer. Mă bucur foarte mult că a intrat Mircea Diaconu. Cred că acesta este într-adevăr un eveniment deosebit, iar noi, mai mult decât jumătate din toate mandatele, ce puteam să luăm? Doar nu era să le luăm pe toate, totuşi.
Victor Ciutacu: 46% aveţi la redistribuire, nu?
Victor Ponta: Practic, ca mandate, 50%. Am luat 16 din 32, în condiţiile în care noi am avut, la ultimul scrutin, 2009, 11 mandate. De la 11 la 16 - şi Martin Schulz azi m-a felicitat, şi alţi lideri europeni, şi înseamnă că este bine.
Victor Ciutacu: Pe fondul unei victorii, una peste alta, nu absolută, dar o victorie a popularilor - la nivel european, mă refer - este privit rezultatul dumneavoastră ca o performanţă?
Victor Ponta: Da. Categoric da, este, alături de rezultatul colegilor din Italia, care au un lider de partid şi prim-ministru chiar mai tânăr decât mine.
Victor Ciutacu: Mai tânăr decât dumneavoastră, nu?
Victor Ponta: Cu doi ani, da, Matteo Renzi. Noi, cele două partide au cel mai mare scor din Europa. Eu, mâine, când merg la Bruxelles, merg ca să discut inclusiv partea de reprezentare a noastră, a PSD în Parlamentul European, pentru că acum suntem, deşi a şaptea ţară ca număr de populaţie, noi suntem al patrulea grup după germani, care au obţinut un scor mai mic procentual, dar au obţinut mai multe mandate, pentru că e ţara foarte mare, după italieni şi după britanici. Deci, PSD are a patra delegaţie în cadrul Grupului Social Democrat şi, evident, vom participa la ceea ce înseamnă funcţiile de conducere.
Victor Ciutacu: Mergeţi la Bruxelles în calitate de preşedinte al PSD sau de premier?
Victor Ponta: Preşedinte al PSD şi premier, pentru că cele două mari partide europene, PPE, pe de o parte, şi pe partea cealaltă, social-democraţii, întotdeauna, înainte de Consiliul European, unde se întâlnesc toţi cei 28, au întâlnire liderii lor, şefii de guvern din statele membre şi, în acest moment, sper să nu greşesc, 11 premieri sunt social-democraţi... 11 sau 12; chiar, 12.
Victor Ciutacu: I-aţi scris domnului Băsescu în legătură cu participarea la Consiliul European; aţi primit vreun răspuns?
Victor Ponta: Nu, n-am primit niciun răspuns. Însă vreau să precizez despre ce e vorba, ca oamenii să înţeleagă că aici nu mai e vorba de cearta Băsescu - Ponta. Aici este vorba de faptul că se va decide cine va fi preşedintele Comisiei Europene. În acest moment, nici una din părţi, nici domnul Juncker, nici domnul Schulz nu au numărul necesar de voturi.
Victor Ciutacu: Deci nici popularii, nici socialiştii...?
Victor Ponta: Nici popularii, nici socialiştii.
Victor Ciutacu: Da.
Victor Ponta: Şi mai mult decât atât, pentru că, până la urmă, sigur, eu mi-aş dori să fie domnul Schulz, dar şi dacă iese domnul Juncker nu e un lucru rău.
Victor Ciutacu: Domnul Băsescu cred că ţine cu domnul Juncker, părerea mea.
Victor Ponta: Nu, cred că domnul Băsescu nu ţine cu nimeni. Nu-l interesează pentru că domnia sa pleacă. De lucrat cu viitorul preşedinte al Comisiei Europene, care intră în funcţie cred că în octombrie, rămânem noi să lucrăm. În plus, în această negociere, care e preşedintele pe care-l susţii, vine pasul doi şi anume ce portofoliu se atribuie României. România va avea, ca toate celelalte ţări, un portofoliu.
Victor Ciutacu: Un comisar european.
Victor Ponta: Un comisar cu un portofoliu.
Victor Ciutacu: Evident.
Victor Ponta: Şi atunci, e extrem de important dacă România poate să păstreze agricultura, de exemplu, care e cel mai important portofoliu din punct de vedere financiar - jumătate din bugetul Uniunii Europene se dă la agricultură – sau, dacă cumva nu poate să păstreze agricultura, pentru că regula e să nu ai acelaşi portofoliu de două ori la rând, atunci să obţinem un alt portofoliu relevant şi important pentru România.
Victor Ciutacu: Şi ce portofoliu ar fi relevant pentru România, altul decât agricultura?
Victor Ponta: Vă daţi seama că mâine de abia o să fie primul contact cu... Fiecare ţară îşi doreşte...
Victor Ciutacu: Bănuiesc că aveţi o strategie...
Victor Ponta: Sigur că am o strategie, dar nu o dezvălui public.
Victor Ciutacu: Ok.
Victor Ponta: Problema este că această strategie a mea, în condiţiile în care toţi ştiu foarte bine că am câştigat alegerile, că avem un guvern stabil - azi tocmai a fost respinsă moţiunea de cenzură -, că rămânem cel puţin până în 2016, strategia mea este o strategie ca implementare şchioapă, pentru că la masa de seară, unde se strâng toţi socialişti şi populari europeni, nu o să fiu eu, o să fie un domn care a luat 6% şi care pleacă în noiembrie, domnul Băsescu.
Victor Ciutacu: Vreau să mă întorc la...
Victor Ponta: Mai vreau să fac o precizare...
Victor Ciutacu: Vă rog.
Victor Ponta: ...care, probabil, dacă aveţi textul scrisorii, vedeţi.
Victor Ciutacu: Avem textul scrisorii şi o să-i rog pe colegii mei...
Victor Ponta: Conform legii româneşti declarată de Curtea Constituţională ca fiind constituţională, cred că e Legea 373, am şi evocat-o în adresă, oricum desemnarea comisarului aparţine Guvernului. Guvernul, cu avizul Parlamentului, dă... Deci, domnul Băsescu se duce să discute ceva ce nu are ca atribuţii. Domnia sa nu poate să desemneze comisar nici pe Ciutacu, nici pe Ponta. Guvernul, care, repet, tocmai a trecut de moţiune de cenzură...
Victor Ciutacu: Dar poate să-i pună o pilă lui Ciutacu la Ponta, v-aţi gândit la treaba asta?
Victor Ponta: Pile poate, dar nu poate să desemneze şi atunci e ca şi când m-aş duce eu acum la o discuţie despre desemnarea primului-ministru din Belgia. Cei de acolo m-ar întreba, 'Domnul Ponta, matale votezi aici?', 'Nu', 'Şi atunci, ce doriţi, în ce calitate veniţi să discutăm despre primul-ministru din Belgia?', 'Păi, să-mi dau cu părerea'. Nu, nu-i cu păreri acolo, e cu voturi. Eu, cum să vă spun, e o decizie din 2012, luată cu 5 la 4 de Curtea Constituţională, că domnul preşedinte merge şi dacă vrea mă lasă mine...
Victor Ciutacu: Pare că nu vrea, nu?
Victor Ponta: Până la ora 21:10...
Victor Ciutacu: Dar există posibilitatea, nu ştiu care sunt relaţiile dintre dumneavoastră, să vă zică mai pe la 23:00...
Victor Ponta: Poate, dacă îmi spune la 23:00, dacă îmi spune mâine până la ora 16:00, sigur că, cu mandatul domniei sale, altfel ar însemna să încalc o decizie a Curţii Constituţionale şi nu o voi face, indiferent, până la urmă, cât de nedreaptă e situaţia, dar nu pot să încalc eu o decizie a Curţii Constituţionale.
Victor Ciutacu: Aş vrea să mă întorc la alegerile pe care tocmai le-aţi câştigat şi unde domnul în cauză a luat 6% şi vreau să vă întreb dacă e adevărat ce am... aseară că l-aţi ameninţat pe Dragnea că îi luaţi capul sau că îi cereţi demisia dacă nu scoate scor cu 4 la numărătoare?
Victor Ponta: Nu, nu, nu. Obiectivul nostru, repet, şi când vorbesc de obiectiv nu e doar al meu, era al meu, al lui Liviu Dragnea, care este numărul doi în PSD, al secretarului general, a fost 35% şi 14 mandate, aşa încât l-am îndeplinit. Dacă nu era această situaţie cu candidatura domnului Diaconu, pe care mulţi... de fapt, nu l-au votat nici pe Mircea Diaconu, nici pe noi, pentru că s-a anulat votul, cu siguranţă, şi noi luam mai multe voturi, şi poate şi domnul Diaconu ajungea pe undeva pe la...
Victor Ciutacu: Iertaţi-mă, dar unde putea să mai ajungă domnul Diaconu, că deja e...
Victor Ponta: La 10%!
Victor Ciutacu: E mai tare decât două partide, de unul singur.
Victor Ponta: Ceea ce este foarte bine, ceea ce este un semnal foarte bun.
Victor Ciutacu: Dar nu este şi un semnal îngrijorător pentru clasa politică în ansamblul ei, domnule Ponta? Pentru că, Diaconu, venind din clasa politică, totuşi, că nu vine de la Crucea Roşie...
Victor Ponta: Noi...
Victor Ciutacu: ...a câştigat cu mesajul acesta pe care l-a...
Victor Ponta: Noi întotdeauna am avut un vot antisistem. Atâta timp cât acest vot antisistem se ducea la Vadim Tudor sau la Dan Diaconescu, cred că era rău, dacă...
Victor Ciutacu: ...şi la Oprescu, pe alocuri.
Victor Ponta: Dacă s-a dus... asta voiam să spun... atunci când votul antisistem s-a dus la Sorin Oprescu a fost un lucru bun şi eu m-am bucurat, l-am sprijinit. Acum, când votul antisistem s-a dus la Mircea Diaconu, iarăşi, m-am bucurat, şi cred că este un lucru bun. Adică, ştiţi cum, sunt personaje antisistem de bună calitate, cum sunt Sorin Oprescu şi Mircea Diaconu, şi sunt personaje antisistem care fie frizează patologicul, cum e Vadim Tudor, fie sunt pur şi simplu escroci, cum e Dan Diaconescu.
Victor Ciutacu: Mai ţineţi minte...
Victor Ponta: ... sau cum o fi... vreau să vă spun un lucru care, poate, pentru noi e mai puţin relevant dar avem atâţia cetăţeni care locuiesc în străinătate. Doamna Le Pen, în Franţa, are o anumită ideologie. Este cu atât mai periculoasă. Domnul Farage sau domnul Grillo sunt un fel de Dan Diaconescu, adică nişte indivizi care spun ce vrea poporul să audă, nu chiar vor face. Deci, aşa este şi... sunt nişte diferenţe între cei care sunt antisistem şi în condiţiile în care în majoritatea democraţiilor consolidate, reprezentanţii antisistem au fost pe primul loc, la noi, 7% cât a luat Mircea Diaconu, care, repet, este o prezenţă, este un actor foarte cunoscut, este un om de bun simţ, nici nu este mult. Lua mai mult, dacă nu era această...
Victor Ciutacu: Şi un om cu o conduită publică ireproşabilă.
Victor Ponta: Total de acord. Şi victimizat de către sistem, pentru că toată bătălia asta de a fi declarat, de a nu fi lăsat să candideze, l-a victimizat, evident.
Victor Ciutacu: Mai ţineţi minte cu cine eraţi împreună când l-aţi susţinut pe domnul Oprescu, faimosul candidat antisistem?
Victor Ponta: Cu Crin Antonescu, da.
Victor Ciutacu: Şi nu vă simţiţi singur, fără el?
Victor Ponta: Ba da, ba da. Tocmai am spus că...
Victor Ciutacu: Aţi făcut pasul aseară...
Victor Ponta: Aseară, da.
Victor Ciutacu: L-aţi continuat azi dimineaţă, şi drept răspuns a venit rezoluţia... a venit demisia dânsului, care mă rog, am înţeles că e cu efect întârziat, a venit rezoluţia partidului care şi-a pus acolo, în program sau în ceva, că nu are voie să colaboreze cu dumneavoastră, impusă de o conducere demisionară, şi au venit toate acuzaţiile.
Victor Ponta: Are, deocamdată, în program să nu colaboreze cu Traian Băsescu.
Victor Ciutacu: Păi, şi astăzi au votat că nu colaborează nici cu dumneavoastră. Cu cine colaborează?
Victor Ponta: Problema este că au mari dificultăţi să colaboreze între ei. Văd că se tot dau afară. Ideea este următoarea: eu, astăzi, la pseudo-moţiunea de cenzură, că nu a fost o moţiune de cenzură, probabil, unul din consilieri...
Victor Ciutacu: Procedural, a fost.
Victor Ponta: Da. Probabil că vreunul din consilierii domnului Antonescu... îi cam ştiu că au fost la PSD, consilierii aceia, şi acum sunt liberali... L-au sfătuit, domnule, fă o moţiune în timpul campaniei că... N-a mers. I-am pus moţiunea astăzi şi să văd că domnul... în primul rând, moţiunea, am crezut că... eu n-am citit-o până... astăzi, m-am uitat peste ea, zici că este un transcript de la emisiunea domnului Băsescu la Turcescu. Adică, baronii, plagiatul... Mă şi gândeam că aia cu plagiatul parcă n-am comis-o acum o lună - nu? Parcă, în 2012, m-a acuzat.
Victor Ciutacu: Dar nici cu furatul, parcă, nu vă ocupaţi în 2012, am înţeles că v-aţi apucat prin 2014.
Victor Ponta: Cu domnul Duicu... Era lângă mine Crin când l-am susţinut pe Adrian Duicu. La fel şi cu baronii. Deocamdată, apropo, de baroni, ca să vă spun aşa, că ştiu că vă place partea mai colorată...
Victor Ciutacu: E viaţa mea!
Victor Ponta: ... a politicii, noi am câştigat în toată ţara, am fost pe primul loc, inclusiv, în... sau mă rog, cu situaţia judeţelor în care UDMR-ul a fost pe primul loc, Mureş, Satu Mare, Harghita, Covasna, unde noi am fost pe doi, deci, primul loc între partidele româneşti, a existat un singur judeţ din toată ţara, unde PNL-ul a fost pe primul loc şi ne-a bătut, e adevărat, la un procent şi jumătate, judeţul Călăraşi. În judeţul Călăraşi, şeful PNL-ului este domnul Filipescu, care e mai baron decât toţi baronii noştri.
Victor Ciutacu: E baron domnul Filipescu?
Victor Ponta: Păi e la al nu ştiu câtelea mandat de preşedinte de consiliu judeţean, are toate afacerile din judeţ, deci partea comică a discursului domnului Antonescu este că singurul loc în care a câştigat... iar noi în Călăraşi nu avem niciun baron.
Victor Ciutacu: Putem să vedem împreună - câteva secunde - ce îl ţine pe domnul Antonescu departe de dumneavoastră, în partea asta cu baronii, că sunt mai multe lucruri?
Victor Ponta: Da, să vedem.

Crin Antonescu: Partidul Naţional Liberal îşi va respecta demnitatea, principiile şi hotărârile. Că PNL nu ia mită, că PNL este singurul partid care, pe baza principiilor şi în virtutea unor valori, a fost capabil să părăsească o guvernare şi ca atare nu poate fi ademenit cu un loc mai mult sau mai puţin călduţ într-o guvernare. Nu vom lăsa România pe mâna baronilor roşii!

Victor Ponta: Ca să completez partea de luptă anti-baroni a domnului Antonescu, deci singurul judeţ în ţară în care PNL-ul a ieşit pe primul loc este judeţul unui domn care întruneşte toate condiţiile să fie baron, elementele constitutive şi din opt colegii în care am candidat, în şapte am câştigat, noi, PSD-ul, domnul Antonescu a câştigat într-un singur colegiu, când băiatul unui primar - nu cred că aţi auzit şi nu veţi auzi în viaţa dumneavoastră...
Victor Ciutacu: Domnul de la Otopeni.
Victor Ponta: Domnul de la Otopeni, om bazat de altfel, a câştigat împotriva Gabrielei Szabo, multiplu campion mondial, olimpic şi aşa mai departe. Deci eu când aud de principiile.
Victor Ciutacu: Staţi un pic, şi a câştigat fiul primarului ajutat de vreun baron?
Victor Ponta: Păi cu Petrache, cu oamenii la vot...
Victor Ciutacu: Dar Petrache la Ilfov întruneşte şi el elementele constitutive ale calităţii de baron?
Victor Ponta: De departe. De departe, probabil că domnul Antonescu va lupta şi cu Petrache.
Victor Ciutacu: Sunt convins, dar să ştiţi că ei nu iau mită şi au principii şi valori. Deduc că dumneavoastră luaţi mită şi nu aveţi nici principii, nici valori.
Victor Ponta: Cu siguranţă cred că domnul Antonescu se referea la principiile liberalismului, pentru că tocmai azi a abandonat principiile liberalismului şi a trecut la PPE şi comentam...
Victor Ciutacu: Nu vi se pare o asemănare frapantă cu partidul domnului Băsescu?
Victor Ponta: Asta voiam să spun. În istoria partidelor politice din Uniunea Europeană, nu există decât două cazuri, două, nu mai multe şi slavă Domnului, sunt la partide... de partide care peste noapte, într-o zi, nu aşa, într-un proces, într-o zi au trecut de la o familie politică la alta, adică au fost traseişti politici. Primul caz este Traian Băsescu, care i-a luat de la socialişti şi i-a dus la populari, şi al doilea caz este Crin Antonescu, care tot într-o noapte a trecut.
Victor Ciutacu: O să fiu avocatul diavolului, Crin Antonescu parcă trece de la dreapta - mă rog, dreapta mai lină - la dreapta mai dură, Băsescu a trecut de la stânga la dreapta, parcă e mai performer Băsescu la asta...
Victor Ponta: Nu există aşa ceva în Europa, chiar nu există un alt precedent.
Victor Ciutacu: Dar ei nu au avut şi un clip electoral cu unul dintre liderii ALDE, Grupul Liberal European?
Victor Ponta: Da, şi le-au dat ţeapă ca să vorbim pe înţelesul...
Victor Ciutacu: Deci Crin le-a dat ţeapă liberalilor europeni?
Victor Ponta: Păi acum o săptămână sau două a fost domnul Verhofstadt, care altfel este un om politic extrem de respectat, a fost prim-ministru şi era candidatul lor şi probabil va ocupa o funcţie, pe domnul Verhofstadt l-am întâlnit la Bruxelles împreună cu doamna Adina Vălean, care mi-a zis: "Domnule, mergem împreună şi cu Crin să ne cunoască Verhofstadt", ne-a şi sprijinit, dacă ţineţi minte Graham Watson şi Guy Verhofstadt sunt cei care, chiar mai mult decât socialiştii mei, în 2012 ne-au luat apărarea împotriva popularilor.
Victor Ciutacu: Şi chiar împotriva socialiştilor dumneavoastră, chiar au fost nedrepţi.
Victor Ponta: Asta spun, chiar mai mult decât ai noştri, ne-au luat apărarea.
Victor Ciutacu: Dar nu ştiu cum se uită liberalii ăia europeni la noi şi în mod special la ai lor, nu se întreabă dacă suntem sănătoşi la cap?
Victor Ponta: Ba da, vă daţi seama cum se uită popularii la un partid care a venit de la socialişti la ei, la PDL, de aia PDL-ul nu are niciun fel de funcţie în PPE, nu prinde nimic niciodată, şi cum o să se uite PPE la PNL. Nici măcar, cum să vă spun, partea cinică a politicii, să zici "Domnule, îmi vând sufletul, dar obţin aşa o chestie...", păi cu cinci...
Victor Ciutacu: Păi poate au obţinut.
Victor Ponta: Ce să obţii, cu şase sau fără şase, diferenţa între PPE şi PES e de vreo 30 de mandate.
Victor Ciutacu: Nici măcar nu-s decisive la afacerea asta.
Victor Ponta: Absolut deloc. În PPE sunt partide cu zeci de parlamentari, că vine şi PNL cu şase, nu prea contează.
Victor Ciutacu: Putem să vedem împreună care sunt argumentele invocate de domnul Antonescu...?
Victor Ponta: Eu nu reuşesc să găsesc unul logic.
Victor Ciutacu: Hai să vedem, poate îl găsim împreună!

Crin Antonescu: Prima şi cred cea mai importantă este votarea de către Delegaţia Permanentă, forul îndreptăţit, a trecerii Partidul Naţional Liberal la Partidul Popular European.
Reporter: Culmea, Antonescu a negat până acum de nenumărate ori vreo apropiere de familia politică europeană a lui Traian Băsescu.
Reporter: PNL intenţionează să treacă la PPE, să renunţe la ALDE?
Crin Antonescu: Nu am avut niciun fel de demers în acest sens.

Victor Ponta: Urât, urât.
Victor Ciutacu: N-au avut atunci. Înţeleg că acum au avut şi au...
Victor Ponta: E, au avut şi atunci, au avut... Doar nu credeţi că aşa, de dimineaţă...
Victor Ciutacu: Domnul Antonescu a dezminţit constant apropierea asta...
Victor Ponta: Da, a minţit tot timpul, inclusiv vineri, ştiu că au fost la Bruxelles şi s-a discutat cu domnul Daul. Domnul Daul, liderul...
Victor Ciutacu: Vineri domnul Antonescu a fost la Bruxelles?
Victor Ponta: Da. El sau, nu ştiu, un reprezentant. Vineri au discutat cu domnul Daul. Domnul Daul nu mi-e prieten deloc. E liderul PPE actual. Să nu credeţi că gestionând cel mai mare partid din Europa, brusc, aşa, luni dimineaţă, când număra voturi, l-a sunat domnul Antonescu şi a zis: bună ziua, sunt Crin Antonescu din România, aş vrea să vin la voi. Nu. Ştiau din timp, a dat imediat răspunsul; sigur, trădătorii sunt bineveniţi întotdeauna, mai ales într-o asemenea situaţie. Părerea mea este următoarea: până la urmă, ce face domnul Antonescu, PNL, e treaba domniei sale. În primul rând, imaginea noastră ca ţară este foarte proastă; adică, cu excepţia PSD, toate celelalte partide sunt de traseişti politici, deci pare aşa, că e o ţară unde imediat îi iei pe unii dintr-o parte în alta, ceea ce evident că nu te ajută să ai respect şi prestigiu. Te primesc, dar respect nu primeşti. Al doilea lucru este faptul că totuşi, bun, ai spus tot timpul: noi, liberalii, partidul de 100 şi de ani şi, unu: te duci la Băsescu... Ştiţi, vreau să vă spun apropo de PPE, în PPE, în conducerea PPE intră aşa: în primul şi în primul rând, şefi de stat sau de guvern, de-aia domnul Băsescu îl vedeţi la toate summit-urile PPE, şi în al doilea rând, intră acolo unde nu au prim-ministru, viceprim-ministrul. În cazul României, intră Hunor Kelemen. Deci la următoarea reuniune a PPE va fi reuniunea conducerii la care merg domnul Băsescu şi domnul Hunor Kelemen, după care conducerea se va duce într-o sală mare, în care e şi domnul Antonescu, şi va spune: stimaţi colegi, am hotărât următoarele: a, b, c, d, ura!, vă rog să plecaţi acasă. Deci, să te pui într-o asemenea situaţie în care Traian Băsescu şi Hunor Kelemen, pe bună dreptate, că e viceprim-ministru al Guvernului, sunt la masa de decizie şi tu stai şi aştepţi afară să vezi ce decide PPE pentru România, pornind de la faptul că, atenţie, în PPE - în PPE, nu extremişti - este partidul domnului Sarkozy, care a spus foarte clar: România, niciodată în Schengen; sunt partide care au vorbit întotdeauna despre România la un mod extrem de agresiv.
Victor Ciutacu: Crin şi cu Băsescu sunt şi ei împotriva României în Schengen?
Victor Ponta: Categoric da. Problema este că măcar domnul Băsescu este printre şefi. Domnul Antonescu este printre cei care primesc ordinele de la şefii PPE, care vor decide ceva; el nu participă la masă, pentru că nu are niciun fel de funcţie în statul român, care să-l califice. De altfel, şi la PES e tot aşa, dacă eşti şef de guvern sau viceprim-ministru, participi.
Victor Ciutacu: Domnule Ponta, nu e nici treaba dumneavoastră, nu e nici treaba mea, e până la urmă treabă de bucătărie internă a PNL...
Victor Ponta: Da, dar e neplăcut, sincer.
Victor Ciutacu: Însă e firesc ca, nu ştiu, o conducere demisionară a unui partid, care reprezintă trecutul, că de-aia şi-au dat demisia, să decidă viitorul unui partid şi familia politică în care...
Victor Ponta: Păi decide domnul Băsescu pentru România cine o să fie comisar european şi el pleacă.
Victor Ciutacu: Băsescu decide şi la PNL?
Victor Ponta: Da, acum da, categoric.
Victor Ciutacu: Crin a devenit subordonatul lui Băsescu, spuneţi dumneavoastră?
Victor Ponta: Total. Uitaţi-vă, vă rog, pe textul moţiunii de azi. Repet, este o emisiune, este luat cu copy-paste.
Victor Ciutacu: Am făcut o emisiune într-o seară pe tema asta.
Victor Ponta: Este o emisiune de-a lui Traian Băsescu la Robert Turcescu. Adică, ce spune Traian Băsescu, au luat şi au scris ei în moţiune. Nici măcar nu ştiu dacă au făcut corecturi sau...
Victor Ciutacu: Dar dumneavoastră ştiţi ce zice domnul Antonescu mai odinioară despre domnul Băsescu?
Victor Ponta: Nu are rost să o mai luăm de la capăt.
Victor Ciutacu: Eu aş vrea s-o luăm.
Victor Ponta: Este de departe cea mai... Eu credeam că după Traian Băsescu nu mă va mai uimi nicio răzgândire, dar...
Victor Ciutacu: Dumneavoastră aveţi un electorat şi eu am un public şi mă gândesc că ar fi bine să le păstrăm amândoi, motiv pentru care...
Victor Ponta: Cu siguranţă, mai ales că nu ne concurăm.
Victor Ciutacu: Motiv pentru care câteva zeci de secunde cred că ar fi instructive, ca istorie politică recentă, nu de alta.
Victor Ponta: Sigur.
Crin Antonescu: Un morman de deziluzie a românilor pe care stă cocoţat din ce în ce mai bătrân, din ce în ce mai obosit şi din ce în ce mai mincinos Traian Băsescu. Patru ani a denunţat ceea ce domnia sa a numit, pe bună dreptate, atunci, sistemul ticăloşit. Azi îl conduce, îl patronează. E la intrarea în bordelul politicii româneşti ca o codoaşă bătrână.

Victor Ciutacu: Deziluzii, sistem ticăloşit, bordelul politicii ...
Victor Ponta: Pot să vă citesc eu un text care mi se pare mult mai... realmente, l-am citit azi cu Liviu Dragnea şi n-am râs deloc, ci dimpotrivă… Ascultaţi-mă, un pic.
Victor Ciutacu: Vă rog!
Victor Ponta: Ghilimele - că eu m-am învăţat să pun ghilimele.
Victor Ciutacu: Să citaţi sursa, vă rog frumos.
Victor Ponta: La final citez sursa, jos, la subsol. 'Eu vă mai spun un lucru care nu ţine de politică. Eu nu devin prieten cu oricine, dar niciodată nu mi-am trădat şi nu-mi voi trăda prietenii şi vă spun că azi Victor Ponta, Liviu Dragnea, Victor Drăguşin sunt prietenii mei şi voi merge cu ei până la capăt şi capătul nu este câştigarea alegerilor locale. Nu este nici câştigarea alegerilor generale, nu este nici câştigarea alegerilor prezidenţiale. Capătul este momentul în care vom putea spune: 'Prieteni, România este în picioare, România este normală, acum putem să ne despărţim - şi aşa vom face. Mă angajez în faţa dumneavoastră, alături de prietenii mei, alături de partidele noastre, alături de aşteptările, de speranţele şi de drepturile dumneavoastră. Aşa să ne ajute Dumnezeu! Succes, Victor Ponta! Succes Liviu Dragnea!'
Victor Ciutacu: Înseamnă că l-a ajutat Dumnezeu.
Victor Ponta: Are rost să vă mai spun sursa?
Victor Ciutacu: Cred că era un discurs electoral prin Teleorman, nu?
Victor Ponta: Domnul Crin Antonescu ...
Victor Ciutacu: Judeţul ăla unde l-a făcut dânsul deputat pe Dragnea, nu?
Victor Ponta: Da. Vă dau citatul.
Victor Ciutacu: Este bun.
Victor Ponta: Sigur că ne-am adus aminte de acele momente şi, repet, nu mi-am adus aminte sau încă mă afectează aceste lucruri.
Victor Ciutacu: Domnule Ponta, eu mi-aduc aminte de momentele în care făceam împreună cu dumneavoastră şi cu domnul Antonescu emisiuni şi aveam o mică frustrare că nu reuşeam să-l înjur eu pe Băsescu de cât vă completaţi dumneavoastră şi cu domnul Antonescu.
Victor Ponta: Eu nu m-am răzgândit.
Victor Ciutacu: M-am uitat şi pe discursul acesta,  ca să-mi aduc aminte şi am văzut ultimele discursuri ale domnului Antonescu - şi o spun cu dezamăgire, ca un bou care a crezut în el - este la 180 de grade faţă de omul care era poate cel mai credibil.
Victor Ponta: Dacă vă face să vă simţiţi un pic mai confortabil şi eu am crezut tot timpul în Crin Antonescu.
Victor Ciutacu: Până când aţi crezut în Crin Antonescu, domnule Ponta?
Victor Ponta: În toamna anului trecut s-au întâmplat nişte lucruri care, da, mă rog, eu tot am crezut...
Victor Ciutacu: Puteţi detalia?
Victor Ponta: Nu, n-aş vrea să detaliez.
Victor Ciutacu: Dânsul zicea că nu mai crede în dumneavoastră de când i-aţi ameninţat pe liberali că îi luat cu duba.
Victor Ponta: Aia este o poveste. Aia este chiar o minciună.
Victor Ciutacu: Are legătură cu momentul respectiv?
Victor Ponta: N-are nicio legătură.
Victor Ciutacu: Nu?
Victor Ponta: N-are nicio legătură.
Victor Ciutacu: Încerc eu să fiu iscoditor: în toamnă l-aţi mirosit că trădează şi că o dă la pace cu Băsescu?
Victor Ponta: Nu, n-am crezut acest lucru. Nu. Au fost mai multe momente în care... Altfel, timp de doi ani, trei ani, ce am stabilit împreună - şi am stabilit lucruri grele împreună - construcţia USL, candidaţii la locale, la parlamentare, suspendarea lui Traian Băsescu, desemnarea lui Crin ca preşedinte interimar, pentru că şi asta am stabilit-o împreună şi am discutat: este bine să mergi tu, nu-i bine să mergi, să punem pe altcineva. De fiecare dată am ţinut frontul - şi când ne-a fost bine şi când ne-a fost rău, că în 2012 a fost rău, şi nu... după care, pe la sfârşitul lui 2013, de fiecare dată am fost lăsat în offside şi am zis: bun, las eu, că eu nu candidez la prezidenţiale. Ne-am înţeles absolut clar cu proiectul cu Roşia Montană, după care...
Victor Ciutacu: Aia a fost înţelegere, domnule Ponta?
Victor Ponta: A fost înţelegere clară. Nu mai vreau să o luăm de la capăt, între şase oameni, după care oamenii au ieşit în stradă şi am încasat-o doar eu. Crin s-a adăugat celor care dădeau în mine. Am zis, domnule e ok. Are probleme...
Victor Ciutacu: L-aţi salvat.
Victor Ponta: Cum?
Victor Ciutacu: Aţi salvat Roşia Montană împreună cu....
Victor Ponta: Nu-i asta problema. Problema este că am salvat-o trădându-mă pe mine, ok.
Victor Ciutacu: Bun.
Victor Ponta: După aceea a fost chestia cu ASF, când...
Victor Ciutacu: Pentru cei mai puţin familiarizaţi, Autoritatea de Supraveghere Financiară...
Victor Ponta: Când au insistat foarte mult pentru că omul domnului Adamescu, domnul Tudor...
Victor Ciutacu: Da.
Victor Ponta: Să fie şef la asigurări şi n-am fost de acord, pentru că...
Victor Ciutacu: Da' de ce n-aţi fost de acord, domnule Ponta?
Victor Ponta: Pentru că domnul Adamescu patrona de cinci ani, de şase ani, cea mai mare fraudă din asigurările din România şi DNA la asta lucrează acum.
Victor Ciutacu: Dar lucrează cam blând.
Victor Ponta: A fost chestiunea stabilită între 12 oameni cu care domnul Antonescu... şi a venit şi cu Relu Fenechiu.
Victor Ciutacu: Ce chestiune?
Victor Ponta: Ce legea amnistiei. Mi-am încasat-o tot eu şi pe aia.
Victor Ciutacu: Aţi mai spus-o o dată, tot la mine în emisiune, că este iniţiativa lui Crin şi a lui Relu.
Victor Ponta: Suntem 12 oameni care am participat la discuţia aceea. Acum, o parte din liberalii care au participat au fost daţi afară, aşa încât s-ar putea să vă confirme. Au fost mai multe momente în care de fiecare dată am fost lăsat în offside şi eu am spus 'e în regulă'. Înţeleg politic, nu înţeleg uman chestia asta, dar politic înţeleg. Eu nu candidez la prezidenţiale, pot să încasez eu. Crin să fie, ştiţi cum, să fie imaculat, când mergem cu el la prezidenţiale. Şi, totuşi, iniţiativa ruperii USL... mi-a fost foarte clar, atunci când am propus ca domnul Iohannis să fie ministru de Interne, fie ministru de Finanţe şi vicepremier şi mi s-a spus: 'Nu, nu vrem aşa, vrem invers'! 'Bine, hai să facem cum vreţi voi, numai să fie bine'! 'Nu, nu vrem nici aşa' ! - atunci mi-a fost foarte clar că decizia era luată mai demult şi că, până la urmă, toate lucrurile astea erau făcute ca să înţeleg eu că nu se poate merge mai departe. Dar asta e o istorie acum.
Victor Ciutacu: Domnule Ponta, aţi adus în discuţie numele domnului Iohannis şi eu mi-am adus aminte că după episodul din 2009, când dumneavoastră nu mai pridideaţi cu contestaţiile la Curtea Constituţională privind ilegitimităţile şi ilegalităţile din votul pro Băsescu de la Paris şi de unde păcatele mele au fost...
Victor Ponta: Când l-am propus pe domnul Iohannis să fie prim-ministru susţinut de PSD, nu mi s-a părut că a fost...
Victor Ciutacu: Cu care nu face niciodată alianţe, domnul Iohannis.
Victor Ponta: Ba era chiar... a fost foarte politicos şi foarte corect cu noi, cu PSD. Eram şi eu, erau şi alţii, a stat cu noi...
Victor Ciutacu: Şi cu PC a fost, când făcea coadă la Grivco, dacă îmi aduc eu bine aminte.
Victor Ponta: Nu făcea coadă, am fost toţi la Grivco, sigur că da. Ne-a invitat domnul Dan Voiculescu şi am fost cu Klaus Iohannis acolo şi cu Crin şi am discutat despre asta.
Victor Ciutacu: Domnule Ponta, în 2009 Iohannis a fost primul care a trâmbiţat înfrângerea, la 8 şi ceva dimineaţa, că l-am văzut eu la televizor, moment în care a căzut ca un castel toată construcţia de opoziţie a dumneavoastră. Astăzi dimineaţă...
Victor Ponta: Pentru că, vă rog să vă amintiţi, sunt două...
Victor Ciutacu: ...până să se prindă Antonescu, nu mai avea prim-vicepreşedinte, nu apucase să-şi dea el demisia de Iohannis.
Victor Ponta: Motivul este similar. În 2009 l-am propus pe Klaus Iohannis noi, PSD şi PNL împreună, prim-ministru şi am luat o bătaie la prezidenţiale în Sibiu, ne-a bătut Traian Băsescu îngrozitor, cu vreo 50.000 de voturi. Acum, domnul Iohannis, care în continuare cred că este un primar foarte bun al Sibiului, a pierdut categoric, şi în oraş chiar, nu doar în judeţ...
Victor Ciutacu: În faţa cui, a dumneavoastră?
Victor Ponta: În faţa noastră, a PSD-ului, da. Avem un preşedinte...
Victor Ciutacu: Diaconu cum stă în Sibiu, aveţi idee?
Victor Ponta: Poftim?
Victor Ciutacu: Diaconu cum stă în Sibiu, apropo de... în comparaţie cu PNL?
Victor Ponta: Cred că e pe doi sau pe trei, nu ştiu exact. Dar important e că pe judeţ noi am luat un număr aproape dublu decât PNL cu domnul Iohannis. Pe oraş am câştigat la vreo 4-5 procente. Şi atunci, pentru domnul Iohannis rezultatul de la Sibiu e foarte important, că până la urmă, domnia sa ştie că va fi primar acolo şi probabil va câştiga alegerile de câte ori va candida, nu văd pe cineva care să-l bată la Primăria Sibiului. Şi atunci l-a afectat acest lucru şi îi înţeleg decizia. Ştiţi cum, când am auzit-o azi, în Parlament, pe doamna Vass, care a zis că înţelege că noi, PSD suntem terminaţi că am pierdut alegerile, în timp ce ei le-au câştigat, m-am gândit că sunt şi nebuni. Adică, măcar domnul Iohannis e un om normal, alţii chiar sunt nebuni de legat...
Victor Ciutacu: Eu l-am auzit pe domnul Mihai Răzvan Ungureanu şi mi s-a părut zdrobitoare declaraţia...
Victor Ponta: A venit şi a vorbit, da.
Victor Ciutacu: De la înălţimea celor 3% a zis că...
Victor Ponta: 2,5%.
Victor Ciutacu: ... ştie şi simte cum vă simţiţi ca nişte înfrânţi.
Victor Ponta: Ce, mai are rost să comentez?
Victor Ciutacu: Eu am un comentariu, pentru că l-am făcut şi aseară în emisiune, l-am şi scris. Am constatat că doamna Udrea a câştigat alegerile, domnul Antonescu a ieşit întărit, domnul Blaga era în grafic şi eu am propus...
Victor Ponta: Domnul Ungureanu le-a câştigat şi el...
Victor Ciutacu: Azi-dimineaţă am aflat de domnul Ungureanu şi de aia am propus aseară ca dumneavoastră să fiţi singurul care să demisionaţi, pentru că doar dumneavoastră păreţi să le fi pierdut.
Victor Ponta: Nu, nu, şi Mircea Diaconu. Eu şi cu Mircea Diaconu le-am pierdut.
Victor Ciutacu: Dumneavoastră şi Diaconu să demisioneze din calitate de ce, de soţ al Dianei Lupescu, de ce?
Victor Ponta: Nu ştiu, din ceva şi el, că şi el le-a pierdut. Nu a luat decât mai mult, fără nicio structură, fără nimic, nu a luat mai mult decât domnul Băsescu, cu doamna Udrea, cu domnul Boc, cu domnul Falcă, cu domnul Pinalti şi cu alţi domni şi doamne de acelaşi fel şi cu doamna aia, ştiţi, care-l bătea pe Ilie Năstase...
Victor Ciutacu: Alexandra Dragomir.
Victor Ponta: O penibilitate îngrozitoare, o penibilă fără sfârşit. Totuşi, hai poţi să-l înjuri pe...
Victor Ciutacu: A fost o tenismană decentă şi...
Victor Ponta: Nu, dar nu, eşti un om indecent. Poţi să-l înjuri pe Ciutacu, poţi să-l înjuri pe Ponta...
Victor Ciutacu: De acord.
Victor Ponta: Nu poţi să-l înjuri pe Ilie Năstase. Ştiţi, e la alt nivel decât... Cum poţi să te duci să te duci să spui, „Ilie Năstase...”, nu ştiu. Da, Ilie Năstase e dincolo... Ştiţi cum e, poţi să îl înjuri pe Hagi vreodată sau pe Nadia?
Victor Ciutacu: Au făcut-o.
Victor Ponta: A înjurat-o Turcescu pe Nadia. E acelaşi nivel.
Victor Ciutacu: Libertate de exprimare, dreptul la opţiune.
Victor Ponta: Nu, asta e o penibilitate fără sfârşit şi o lipsă totală de bun simţ.
Victor Ciutacu: 20 de secunde de pauză comercială şi vreau să revenim. Am revenit. PMP-ul a luat 6%, domnule Ponta...
Victor Ponta: Poporul român încă o dată s-a dovedit mult mai înţelept decât noi toţi şi i-a lăsat fără colegii, cum spune Caragiale, şi pe domnul Baconschi, şi pe domnul Funeriu, şi pe alţi domni Agamiţă Dandanache, Trahanache şi Caţavencu...
Victor Ciutacu: Domnul Funeriu îi înjură astăzi pe doamna Udrea şi pe domnul Preda.
Victor Ponta: Păi Caţavencu, nu ştiţi, când pierde alegerile, sare la prefect.
Victor Ciutacu: Până la urmă e un succes că au reuşit ca în doar trei luni de zile să intre în Parlamentul European?
Victor Ponta: E catastrofă.
Victor Ciutacu: Păi domnul Băsescu ne spunea cum împreună cu doamna Udrea vor fi liderii dreptei, acuma...
Victor Ciutacu: Păi ăla era obiectivul.
Victor Ponta: Acum nu că ar duce-o mai bine PNL-ul sau PDL-ul, dar e greu să le fie lider cineva cu 6%. Şi doi -  comparaţia, nici nu are rost să o faci între partidul domnului Băsescu şi al doamnei Udrea şi PNL sau PDL, o faci cu Mircea Diaconu. Repet, un om fără structuri, fără primari, fără Boc, fără Falcă, fără Pinalti, care a luat mai multe voturi decât tine, fără Evenimentul Zilei, fără B1, fără toată lumea.
Victor Ciutacu: Lăsaţi că şi dumneavoastră aveţi partea dumneavoastră de media favorabilă.
Victor Ponta: Comparaţia nu e cu noi, că între 6 şi 38 nu ai ce să faci comparaţii. Comparaţia este între ce a avut Mircea Diaconu, care a avut sprijinul de la Antena 3 şi de la dumneavoastră şi atât.
Victor Ciutacu: De acord, asumat.
Victor Ponta: Şi partidul doamnei Udrea, care a avut mai multe afişe decât...
Victor Ciutacu: Avem acolo cum arată Diaconu faţă de partidul...
Victor Ponta: Dar atenţie, doamna Udrea a avut mai multe afişe decât noi, decât PSD-ul, alea cu "Ridică...", a avut primari...
Victor Ciutacu: Păi da, dar aţi văzut că nu a mai ridicat România; după ce a zis domnul Băsescu că e ok ca DNA-ul să nu mai ridice România în perioada aia, nu s-a mai ridicat nimeni.
Victor Ponta: Mă rog, gândiţi-vă despre ce vorbim, despre Pinalti, despre Boc la Cluj, despre...
Victor Ciutacu: Nu aveţi impresia că ăia au jucat la două capete?
Victor Ponta: Aşa bine au jucat că şi-au dat ambele capete cap în cap, în sensul că niciodată în 25 de ani de democraţie, noi, PSD nu am câştigat la Cluj şi uite acum am câştigat şi municipiul şi judeţul. Am câştigat la Arad, am câştigat la Neamţ, am câştigat la Roman; ştiţi că am câştigat la Roman?
Victor Ciutacu: Aţi câştigat şi la Nana.
Victor Ponta: Normal. 35% am luat la Roman şi doamna Udrea, marele deputat de Roman a luat vreo... a luat foarte mult, oricum, nu ştiu, cât PMP-ul, 18, 20%.
Victor Ciutacu: A, bine...
Victor Ponta: Păi au un primar acolo, ştiţi, primarul de Roman care o susţine.
Victor Ciutacu: Dar ştiţi că în Bucureşti sunt pe doi, după dumneavoastră? Că sunt peste liberali? PMP?
Victor Ponta: Nu, pe doi este Mircea Diaconu.
Victor Ciutacu: Am convenit că Diaconu este peste PMP; vorbim şi noi de structuri de partid.
Victor Ponta: Noi suntem în jur de 35 şi Mircea Diaconu este în jur de 18 şi ceilalţi sunt cu o cifră.
Victor Ciutacu: Domnul Ponta, 18% în Bucureşti, pentru un om, este rezultat de turul doi la alegerile la Primărie...
Victor Ponta: E fantastic. Poate candidează la prezidenţiale şi intră în turul doi domnul Diaconu. Nu exclud acest lucru.
Victor Ciutacu: Candidează domnul Diaconu împotriva dumneavoastră sau din partea dumneavoastră?
Victor Ponta: Împotriva mea nu are cum să candideze pentru că...
Victor Ciutacu: Ba da, candidatul unit al dreptei.
Victor Ponta: Ascultaţi-mă un pic, pentru că nu l-aş considera niciodată pe domnul Diaconu candidat împotriva mea, Doamne fereşte, nu l-am considerat nici la europarlamentare, dimpotrivă, nu că am făcut noi ceva, dar pur şi simplu l-am ajutat să nu i se fure voturile în secţii.
Victor Ciutacu: L-aţi ajutat, da?
Victor Ponta: Absolut, toţi reprezentanţii noştri în secţii au avut grijă şi de voturile domnului Diaconu.
Victor Ciutacu: A fost consens să nu... ?
Victor Ponta: Logic, păi cine voiaţi să îl apere?
Victor Ciutacu: Nu ştiu. Societatea civilă.
Victor Ponta: Aia militarizată de la Sorina Matei, cine?
Victor Ciutacu: Fata savurează înfrângerea dumneavoastră, mie mi se pare ok.
Victor Ponta: Nu am nicio problemă.
Victor Ciutacu: Dar de ce l-aţi apărat pe Mircea Diaconu, e parte a unui plan? Foarte multă lume vorbeşte că dumneavoastră îl pregătiţi pe Mircea Diaconu ca o alternativă.
Victor Ponta: Nu, nu. Pur şi simplu, aşa a fost drept şi corect, şi uneori, ştiţi, se spune că numai în basme câştigă Făt-Frumos, în viaţa reală nu câştigă niciodată, ei, uite, se mai întâmplă, şi in viaţa reală să se facă dreptate.
Victor Ciutacu: Românii au nevoie de...
Victor Ponta: Chiar din ce în ce mai des, şi ăsta-i un lucru bun.
Victor Ciutacu: Românii au nevoie de poveşti frumoase, domnule Ponta, este incontestabil, dar nu vă este teamă că povestea asta frumoasă, eroică pe alocuri, a candidaturii lui Mircea Diaconu, romantică, de asemenea, se poate întoarce împotriva dumneavoastră? Şi, v-am mai spus mai devreme, ei, toţi la un loc, ăia mulţi, mari, mici, mijlocii, ca IMM-urile, cum sunt, au împreună cam cât dumneavoastră, cât PSD-ul.
Victor Ponta: Nu, nu. Opriţi-vă, un pic...
Victor Ciutacu: Vă rog.
Victor Ponta: PSD a luat 38%, PNL 15, PDL 12 - 27, şi cu 6 PMP...
Victor Ciutacu: 33.
Victor Ponta: Deci, 38-33.
Victor Ciutacu: Şi cu doi-trei ai lui MRU sunt vreo 35, că tot votanţi de-ai lor sunt, nu sunt de-ai dumneavoastră.
Victor Ponta: 35. Deci, nu sunt mai mult decât noi.
Victor Ciutacu: Bun. Eu nu zic că sunt mai mulţi decât dumneavoastră, sunt, hai să spun, dacă se mai discută doctrinar sunt oarecum echilibraţi.
Victor Ponta: Aşa e normal, aşa a fost tot timpul.
Victor Ciutacu: PSD-ul a avut mereu problema - şi o ştiţi la fel de bine, chiar mai bine decât mine, ca membru de partid - a turului doi. N-a fost o problemă să câştige detaşat turul întâi, niciodată Iliescu cu Constantinescu, Iliescu cu Vadim, nici Năstase cu Băsescu, ş.a.m.d. Problema a fost întotdeauna asigurarea acelei diferenţe între cinci şi zece procente dintre turul unu şi victorie.
Victor Ponta: Haideţi să o luăm întâi... Până să ajungem departe, întâi să ajungem aproape.
Victor Ciutacu: Păi, hai.
Victor Ponta: PSD-ul este cel mai puternic partid, şi a fost, de obicei.
Victor Ciutacu: Întotdeauna.
Victor Ponta: Nu chiar întotdeauna, asta încercam să vă spun. Primul lucru, n-a fost aşa de uşor să câştige alegeri europarlamentare. În 2007 am luat 23%, deci, am fost mult după PDL. În 2009... că au fost trei rânduri de alegeri...
Victor Ciutacu: Iertaţi-mă, dar în 2007 era atunci când îl suspendaţi pe Băsescu, şi nu vă era lumea foarte favorabilă.
Victor Ponta: De acord. Da, dar aşa scrie istoria.
Victor Ciutacu: Da.
Victor Ponta: În 2009 am luat 31%, venind după o opoziţie lungă, proaspăt veniţi la putere, adică, pe val, cum se spune. Acum, am luat 38, deci e bine că am luat, pentru că şi 16 europarlamentari români sunt cinci ani acolo, îşi fac treaba pentru România. Despre prezidenţiale o să discutăm la momentul la care lucrurile se limpezesc pe scena politică românească şi...
Victor Ciutacu: Aşteptaţi să vedeţi care e candidatul lor, ca să îl anunţaţi dumneavoastră candidatura?
Victor Ponta: Nu. Aştept în primul şi în primul rând congresul PNL-ului, pentru că la congresul PNL-ului sunt două opţiuni, e foarte clar: opţiunea pro-Băsescu care e reprezentată de Crin Antonescu şi de cei din jurul său şi opţiunea anti-Băsescu...
Victor Ciutacu: Reprezentată de cine? Iertaţi-mă...
Victor Ponta: Nu ştiu. Poate Tăriceanu sau poate altcineva.
Victor Ciutacu: Păi, pe Tăriceanu l-a dat afară din sală, astăzi. Credeţi că la congres trece de bariere?
Victor Ponta: Cred că da. Eu am mai participat la congrese în care nu erau oamenii lăsaţi să intre în sală şi după aceea au intrat şi au câştigat. Deci, se întâmplă. Pentru mine e foarte important ce se va întâmpla la PNL, pentru că e singurul partid cu care noi putem să ne aliem la guvernare. Cu PDL-ul, nu.
Victor Ciutacu: Dacă Tăriceanu ia PNL-ul... Iertaţi-mă că vă întrerup.
Victor Ponta: Da.
Victor Ciutacu: Dacă Tăriceanu ia PNL-ul, cum speraţi dumneavoastră, a doua zi se pecetluieşte din nou USL-ul cu candidat comun?
Victor Ponta: Da.
Victor Ciutacu: Şi e Tăriceanu candidatul ăla comun?
Victor Ponta: Haideţi să ajungem acolo. Este foarte posibil acest lucru.
Victor Ciutacu: Există posibilitatea asta?
Victor Ponta: Este foarte posibil. Ideea este următoarea: evident, contează ce se întâmplă la congresul PNL, contează ce se mai întâmplă mai departe, cine candidează. Probabil că doamna Udrea va candida de la PMP, domnul Ungureanu de la PC, domnul Predoiu...

Victor Ciutacu: Vă avantajează candidaturile astea mici, disparate?
Victor Ponta: Nu.
Victor Ciutacu: Nu?
Victor Ponta: Nu, pentru că nu asta este ideea, dar să ajungem până acolo.
Victor Ciutacu: Dar Antonescu, unicul candidat al dreptei, al lor, în lumina PPE-ului ăsta, nu vă incomodează? Pentru că, totuşi, e un adversar redutabil.
Victor Ponta: Nu, dimpotrivă.
Victor Ciutacu: De ce?
Victor Ponta: 72% din votanţii PNL au o părere bună şi foarte bună despre mine. Adică au rămas...
Victor Ciutacu: Da, dar asta nu înseamnă că vă şi votează. Sunt votanţii PNL!
Victor Ponta: Contează.
Victor Ciutacu: Şi eu votez pe cineva şi pot să am o părere bună despre altcineva.
Victor Ponta: În schimb, 90% din votanţii PDL-ului au o părere foarte proastă despre domnul Antonescu. Adică, în ultimii ani...
Victor Ciutacu: În ultima vreme au început să mai reevalueze şi ei.
Victor Ponta: Mie nu mi s-a părut. Poate liderii, dar nu, alegătorii sunt un pic mai serioşi decât liderii.
Victor Ciutacu: Dar alegătorii PDL ce părere au despre dumneavoastră, domnule Ponta?
Victor Ponta: Proastă, ca şi despre Crin. Deci eu nu o să iau voturi de la PDL, dar nu o să ia nici Crin Antonescu de la PDL.
Victor Ciutacu: Şi atunci cine o să la ia?
Victor Ponta: Păi nu o să le ia decât candidatul lor, probabil domnul Predoiu sau un candidat al lor.
Victor Ciutacu: Şi Ungureanu unic există ca variantă? Pentru că am văzut, în toate sondajele alea pe care le înjură toată lumea, pe individual, Ungureanu stă cel mai bine.
Victor Ponta: Domnul Ungureanu este mult ca încredere peste Crin Antonescu. Între încredere, însă, şi intenţia de vot e o altă discuţie şi acum lucrurile sunt absolut premature, pentru că după alegeri, după ceea ce se întâmplă în partide, după ceea ce s-a văzut azi la televizor, ce se va vedea mâine, poimâine, lucrurile se vor schimba. Din fericire...
Victor Ciutacu: Ce se va vedea mâine, poimâine, domnul Ponta?
Victor Ponta: Păi eu cred că o să avem o lună întreagă cu... aşa, divorţ în stil liberal, ceea ce e rău.
Victor Ciutacu: Ăsta e sfârşitul lui Crin Antonescu?
Victor Ponta: Nu ştiu, nu pot să fac predicţii. Ceea ce mă interesa foarte tare era soliditatea coaliţiei de guvernare şi azi, încă o dată, ne-am lămurit că nu e niciun fel de problemă pentru guvern.
Victor Ciutacu: Da, la maşinăria de vot staţi bine acolo.
Victor Ponta: Nu, am stat mult mai bine decât ne aşteptam, pentru că azi au semnat moţiunea 231 de parlamentari...
Victor Ciutacu: Şi au votat-o mai puţini decât au semnat-o.
Victor Ponta: ...şi au semnat-o 176, adică 55 de parlamentari - aşa-zişi ai opoziţiei - au votat contra, că au fost şi 20 de voturi contra, sau nu au venit. Ştiţi de ce? Pentru că eu astăzi, sigur, dincolo de numărat voturi şi discuţii politice, azi m-am apucat, că nu aveam cum altfel, și am avut o întâlnire la Departamentul de energie destul de scurtă. E adevărat, ei au stat mai mult, cu producătorii şi cu marii consumatori din energie, de gaz. Mâine sunt la Bruxelles, ca să văd ce negociem pentru România, Comisie Europeană, Parlament European, cum suntem reprezentaţi în structurile europene. Miercuri am şedinţă de guvern, avem de pus pe ordinea de zi acte normative care ţin de fonduri europene, de ceea ce avem noi de făcut, plus că săptămâna cealaltă, de azi într-o săptămână, vine la Bucureşti delegațiile FMI şi a Comisiei Europene şi avem de discutat despre CAS, despre bugetul pe 2015, cum facem cu agricultura, cum păstrăm creşterea economică, or, aceste lucruri foarte importante, într-un fel sau altul nu au fost în prim-plan în luna de campanie, aşa era şi normal...
Victor Ciutacu: Nu au fost nici în campania propriu-zisă pentru europarlamentare, că s-a redus totul la un meci între dumneavoastră şi domnul Băsescu, secondat de doamna Udrea.
Victor Ponta: Domnule Ciutacu, aici pot să recunosc că l-am păcălit puţin pe domnul Băsescu, în sensul în care l-am ţinut ocupat, ştiu că el nu mai rezistă cu nervii şi e uşor de enervat. El spunea, eu îi spuneam ceva, se enerva bine de tot, ieşea la 6 jumate...
Victor Ciutacu: Îl enervaţi în mod deliberat?
Victor Ponta: Da, pentru că în timp ce domnul Băsescu la 6 jumate ieşea să mă vorbească pe mine de rău, eu eram în ţară. Eu am fost cu Liviu Dragnea şi cu Daniel Constantin, atenţie, nu orice miniştri, ministrul dezvoltării regionale şi ministrul agriculturii, adică de multe ori și cu Nicu Bănicioiu, ministrul sănătăţii, cu Rovana Plumb, ministrul muncii. Eu în fiecare zi eram în alt judeţ. În timp ce domnul Băsescu mă certa de la Cotroceni, noi eram acolo, în judeţ.
Victor Ciutacu: Vă bălăcărea, nu vă certa, domnule Ponta.
Victor Ponta: Cum?
Victor Ciutacu: Vă bălăcărea.
Victor Ponta: Mă bălăcărea.
Victor Ciutacu: A ajuns la familie, a ajuns la neveste, a ajuns la...
Victor Ponta: E în regulă. Între timp, eu eram în fabrici, în spitale, la şcoli. Am fost în 34 sau 35 de judeţe din 41, vă daţi seama. Deci a funcţionat tactica, în sensul în care domnul Băsescu a rămas cu... Dar ştiţi, am fost la dumneavoastră sau cred... Nu, aţi fost dumneavoastră la mine, la Guvern...
Victor Ciutacu: La Guvern. Eraţi împreună cu domnul Constantin şi Dragnea.
Victor Ponta: Exact, păi a fost echipa de... vârful de lance. Şi v-am spus atunci, vi s-a părut puţin credibil, că ne aflăm exact în situaţia din noiembrie 2012. Ţineţi minte?
Victor Ciutacu: Da.
Victor Ponta: În noiembrie 2012, domnul Băsescu, în fiecare zi ieşea şi mă bălăcărea, spunea că nu o să mă pună niciodată prim-ministru, iar noi umblam în ţară. Atunci era şi Crin cu noi, e adevărat. Şi rezultatul a fost că l-am zdrobit la vot, aşa e şi acum.
Victor Ciutacu: O scurtă pauză de publicitate şi revenim. Sunt ultimele minute ale interviului cu primul ministru al României, domnul Victor Ponta.
Victor Ponta: Permiteţi doar o scurtă precizare, că m-am exprimat eu greşit şi am văzut imediat, să nu fiu sancţionat. Am spus că PDL şi PNL merg în Parlamentul European ca traseişti politici, plecând de la un grup politic la altul, şi am spus că doar PSD-ul, și nu e adevărat - şi UDMR-ul de la început a fost în PPE. Singurul partid care a fost tot timpul în PPE a fost UDMR-ul, după care a venit PDL-ul, acum vine PNL-ul, toată lumea...
Victor Ciutacu: E bun un aliat serios la guvernare, e păcat să îl pierdeţi.
Victor Ponta: Dar ei chiar sunt serioşi şi nu aş fi vrut să...
Victor Ciutacu: Contaţi pe ei la prezidenţiale?
Victor Ponta: Nu, probabil că vor avea propriul candidat.
Victor Ciutacu: Nu, eu mă refer la turul doi, domnul Ponta.
Victor Ponta: Nu ştiu, nu...
Victor Ciutacu: Nu aveţi o înţelegere?
Victor Ponta: Nu, nu am discutat aşa ceva şi pentru că... A fost o singură discuţie, atunci înainte de alegerile din 2012, când era şi Crin Antonescu, discuţia era să luăm UDMR-ul la guvernare şi ei să îl sprijine pe Crin Antonescu la prezidenţiale, după care au venit alegerile şi Crin s-a răzgândit şi le-a dat şi lor o ţeapă.
Victor Ciutacu: Să nu îl susţină de pe partea dreaptă.
Victor Ponta: Atunci nu mai era cu dreapta. Nu mai ştiu, dar atunci m-am supărat foarte tare. Este singura dată în cariera mea politică când am bătut palma cu cineva şi nu m-am ţinut de cuvânt deoarece Crin s-a răzgândit. După care, sigur, până la urmă m-am ţinut de cuvânt, dar atunci m-am simţit foarte prost. Nu îmi place să promit ceva...
Victor Ciutacu: Aţi ţinut mai mult la relaţia cu Crin decât la cea cu UDMR-ul, la momentul respectiv.
Victor Ponta: Da, am fost pus să aleg şi sigur că l-am ales atunci, am ales relaţia cu Crin, însă m-am simţit foarte rău...
Victor Ciutacu: Regretaţi momentul ăla? Alegerea făcută?
Victor Ponta: Nu, nu e vorba de regretat, e vorba de faptul că nu există în România - începând chiar cu Traian Băsescu, care mi-e cel mai mare duşman politic - nu există niciun om politic care să spună "Domnule, m-am înţeles cu Ponta o chestie şi după aia nu s-a mai ţinut de cuvânt". Or, în cazul acela, noi am şi semnat un document, şi eu, şi Crin...
Victor Ciutacu: Da, am văzut la televizor documentul.
Victor Ponta: După care eu am ieşit seara, ştiţi, am spus...
Victor Ciutacu: Da, şi am făcut... la Antena 3 cu Badea, da.
Victor Ponta: Mi-am luat multe bâte de la dumneavoastră, de la alegători ai noştri, de la familie, de la toată lumea, „Domnule, de ce să iei UDMR?" Şi am spus, "pentru că trebuie să mă ţin de cuvânt. După care, Crin a zis, "Nu ne mai ţinem, gata. A fost, dar acum nu mai putem, că ne critică Ciutacu şi cu Badea".
Victor Ciutacu: Mai ştiţi ceva de Băsescu?
Victor Ponta: Nu ştiu, teoretic...
Victor Ciutacu: Ieri nu l-am văzut la cumpărături, nu l-am văzut la discurs, nici azi...
Victor Ponta: Teoretic, ar trebui, mâine dimineaţă, la 7:20, să ne întâlnim în avionul de Bruxelles, la TAROM.
Victor Ciutacu: Mergeţi cu acelaşi avion?
Victor Ponta: Nu ştiu cu ce merge domnul Băsescu, eu merg sigur cu TAROM, că nu e altă cursă Bucureşti-Bruxelles.
Victor Ciutacu: Dar aveţi voie să mergeţi împreună, primii doi demnitari ai patriei?
Victor Ponta: Da, cred că da.
Victor Ciutacu: La americani, cel puţin, e aia, că unde e ăla nu e ălălalt, ca să fie ţara pe mâini bune.
Victor Ponta: Nu cred că e o problemă asta. Deci, teoretic, nu ştiu dacă... nu ne-am sunat, „Unde ai locul?” sau... Eu am bilet...
Victor Ciutacu: Nu v-a dat vreun telefon să vă felicite pentru succesul în alegeri sau să vă ironizeze?
Victor Ponta: Păi n-am luat bătaie noi şi a câştigat PMP?
Victor Ciutacu: Păi nu ştiu, una dintre variante.
Victor Ponta: Nu, nici măcar nu m-a sunat ca Gigi Becali, să zică "miau, miau", nu.
Victor Ciutacu: Când aţi vorbit ultima oară cu Băsescu?
Victor Ponta: Ne-am salutat la speech-ul domnului vicepreşedinte Biden...
Victor Ciutacu: Şi pe linie instituţională?
Victor Ponta: Pe linie instituţională, la faimoasele consultări, nu ştiţi, când am cerut CSAT şi ne-a chemat la consultări, dar acolo a fost un fel de monolog, a vorbit domnia sa vreo 50 de minute. Până am terminat eu de dat toate SMS-urile, la toată lumea şi de citit toate ştirile, nu a terminat domnia sa. Deci nu, nu am vorbit de mult timp.
Victor Ciutacu: Înainte să vă fac o surpriză, am o ultimă întrebare.
Victor Ponta: Sper plăcută.
Victor Ciutacu: Îmi place să cred că da. Şi cred că şi dumneavoastră vă va plăcea. Dar mai am o singură temă de abordat şi v-aş ruga, cât se poate de pe scurt. Astăzi Preşedinţia a anunţat că a făcut plângere penală împotriva omului care l-a scuipat pe domnul preşedinte Băsescu. Aproape concomitent, omul care l-a scuipat pe domnul Băsescu a făcut nişte dezvăluiri potrivit cărora în arest ar fi fost ameninţat cu sodomizarea dacă nu-l dă în primire pe Radu Mazăre. Eu nu ştiu care dintre părţi are dreptate la afacerea asta. Domnul Ponta, cineva nu trebuie să cerceteze asta?
Victor Ponta: Categoric.
Victor Ciutacu: Este cea mai oribilă ameninţare pe care am auzit-o vreodată. Omul ăla spunând că el e drept credincios, că e virgin şi că l-au ameninţat nişte tatuaţi musculoşi că-l violează.
Victor Ponta: Să împărţim lucrurile în două. În primul rând, indiferent de cât de mult îl antipatizez pe domnul Băsescu, cred că este reprobabil ca cineva să-l scuipe, să-l atace; suntem o societate civilizată, nu suntem o junglă...
Victor Ciutacu: Staţi de vorbă cu unul care era să-şi ia bătaie în mall de la un fan de-al lui Băsescu.
Victor Ponta: Exact. Deci, din punctul meu de vedere, e reprobabil şi trebuie să plătească. Sigur, nu ştiu care e decizia, asta va fi a instanţei. Asta e unu.
Victor Ciutacu: Da.
Victor Ponta: Doi, ceea ce a spus domnul respectiv...
Victor Ciutacu: Zglobiu îl cheamă.
Victor Ponta: Zglobiu, cu siguranţă trebuie verificat şi dacă este adevărat, trebuie sancţionaţi cei care l-au ameninţat.
Victor Ciutacu: Iertaţi-mă, cei care l-au ameninţat, l-au ameninţat, că l-au ameninţat ăia tatuaţii, zice el, că-l violează dacă nu-l dă în primire pe Mazăre. Pe ăia trebuia să-i fi pus cineva să-l ameninţe, domnul Ponta, dacă e adevărat, repet.
Victor Ponta: Domnul Ciutacu, eu pot să vă dau o singură probă de paranoia. Eu, sâmbătă - când s-a întâmplat incidentul de la Constanţa, despre care habar nu aveam - am aflat de la presă, eram la Craiova, aveam altă treabă. Nu-l cunosc pe domnul respectiv, domnul Zglobiu, nu are nicio legătură cu PSD, nu a vorbit nimeni de la PSD vreodată cu el. Doamna Udrea a ieşit imediat şi cu domnişoara EBA şi a zis, "Ticăloşia PSD-ului, iată ce face PSD"... Nu avea treabă omul ăla.
Victor Ciutacu: Am auzit şi că stă în cartierul lui Mazăre şi nici măcar nu stă acolo.
Victor Ponta: Mă rog. Şi au trimis nişte domni tatuaţi aşa şi musculoşi la Gara de Nord.
Victor Ciutacu: Ăia care v-au huiduit...
Victor Ponta: Da, pe care i-a...
Victor Ciutacu: Dar sunteţi sigur că i-au trimis doamnele?
Victor Ponta: Absolut sigur, am şi verificat. Cum a fost şi ieri, în faţa secţiei unde a votat Gabriela Szabo era şeful PMP, un domn tot tatuat, nu ştiu, la ei e cu tatuaje, e cu muşchi, cu chestii d-astea, probabil e criteriul...
Victor Ciutacu: Partid atletic.
Victor Ponta: ... criteriul de primire în partid, că tot sunt ei cu intelectualii. Şi a venit un intelectual din ăsta, tatuat aşa, cu muşchi, şi ieri, să o ameninţe pe Gabi Szabo, să ne huiduie pe noi... Deci genul ăsta de reacţie paranoică - dacă i s-a întâmplat ce i s-a întâmplat domnului Băsescu, "e PSD-ul care... şi atunci, trebuie să punem noi bătăuşii noştri să huiduie" - denotă foarte clar o ruptură de realitate. Şi dacă domnul Băsescu se sfătuieşte cu doamna Udrea, vă daţi seama, doamna Udrea îi zice, "Traiane, tu, de fapt, eşti foarte iubit, dar ticăloşii ăia de la PSD l-au pus pe Zglobiu". Dar restul...
Victor Ciutacu: De obicei... Voiculescu, de data asta, dumneavoastră.
Victor Ponta: De obicei era Voiculescu, acum nu mai e Voiculescu. Mazăre e acum care l-a pus. Nu vă miraţi că domnul Băsescu are impresia că, de fapt, el este un om foarte popular şi foarte iubit, şi Elena Udrea este foarte iubită, dar s-a întâmplat ceva, nu ştiu... Probabil că de asta, de aseară...
Victor Ciutacu: I-o strivi dragostea poporului.
Victor Ponta: Probabil. Or, în momentul în care o persoană cu o funcţie atât de importantă cum e dl Băsescu, care are încă în mână până în noiembrie nişte decizii importante - cine să fie comisar, mă rog, să n-o mai luăm de la capăt - este atât de ruptă de realitate, sigur că noi plătim costul. Noi, cetăţenii români, cei care vom trăi în această ţară.
Victor Ciutacu: Gestul căruia i-a căzut victimă dl Băsescu, a fost şi dânsul victimă, este oricum reprobabil, e oribil. Scuipatul în faţă nu...
Victor Ponta: Dar mai e ceva. Încă o dată spun, e extrem de reprobabil şi trebuie sancţionat. De aia i-am spus domnului preşedinte Băsescu de mai multe ori, şi în privat, şi în public: cine seamănă vânt, va culege furtună. A semănat atât de multă ură în societatea românească, extrem de multă ură... Pentru mine, Traian Băsescu se identifică cu cuvântul ură. Îi urăşte pe oameni...
Victor Ciutacu: A învrăjbit categorii sociale...
Victor Ponta: A învrăjbit. Încât să nu se mire că i se întâmplă asemenea lucruri. Eu am fost extrem...
Victor Ciutacu: Orice formă de violenţă e detestabilă, chiar dacă are explicaţii.
Victor Ponta: Domnule Ciutacu, am fost extrem de uimit, apropo de campania electorală, şi cu asta poate încheiem şi vă vine următorul invitat... Le spuneam oamenilor despre pensii, se bucurau. Despre salarii, se bucurau. Despre grădiniţe, despre şcoli, se bucurau. În momentul în care spuneam "Traian Băsescu, la... brutărie", înmulţiţi entuziasmul oamenilor, şi nu era vorba doar de militanţi de-ai noştri, cu 10 sau cu 50!
Victor Ciutacu: Deci nici mărirea de pensii nu mai e ce-a fost odată în comparaţie cu ura faţă de Băsescu?!
Victor Ponta: Nimic! Nu se compară! Or dl Băsescu cred că ar trebui, dacă mai are încă o parte de luciditate, că dna Udrea n-o are, e foarte clar, ar trebui să înţeleagă că noiembrie e mâine. Sau decembrie, mă rog, când nu mai are imunitate. E mâine! Şi cel care a semănat vânt întotdeauna culege furtună. Şi nu poate da vina pe altcineva.
Victor Ciutacu: Şi speraţi să plece pe cale paşnică cel care a semănat vânt de la palat?
Victor Ponta: Sigur că asta îmi doresc, să asigurăm o tranziţie democratică şi paşnică, şi la asta lucrez zi de zi, la această tranziţie.
Victor Ciutacu: Dorinţa dumneavoastră e emoţionantă, dar mi-e teamă că n-o să se întâmple chiar aşa. Am surpriza pentru dumneavoastră, vorbeaţi de următorul invitat, următorul invitat este al Andreei Creţulescu şi este omul care s-a dovedit a fi în alegerile astea mai tare decât două partide. Bună seara, Andreea Creţulescu, bună seara, Mircea Diaconu şi felicitări.
Andreea Creţulescu: Îl ascultam pe domnul Ponta ceva mai devreme - spuneaţi că în secţiile de vot reprezentanţii PSD au avut grijă să nu fie furat dl Diaconu. A fost acesta un ajutor?
Victor Ponta: Nu, a fost un lucru de normalitate, dar eu spun că dl Diaconu cu siguranţă putea să obţină mai multe voturi, deşi poate părea incredibil, pentru că sunt peste 200.000, mi-au spus colegii mei, buletine de vot anulate pentru că s-a votat şi pentru PSD, şi pentru Mircea Diaconu. Oamenii n-au ştiut că nu pot vota decât fie pentru un partid, fie pentru un candidat. Foarte mulţi au zis: am votat la partide cu PSD şi la candidaţi cu Diaconu. Deci dl Diaconu cu siguranţă ar fi avut un rezultat mai bun.
Andreea Creţulescu: Da, mai ales că în Bucureşti, pe mine m-a uluit acest scor, 18%. În capitală, un electorat extrem de atent...
Victor Ponta: Locul doi!
Andreea Creţulescu: Da, locul doi. Puţini oameni au obţinut 18% în Bucureşti.
Victor Ponta: Nimeni. Doar Sorin Oprescu. Este singurul.
Andreea Creţulescu: Sorin Oprescu şi cred că, să fim corecţi, şi Traian Băsescu, dacă nu mă înşel...
Victor Ciutacu: Da, dar era partid.
Victor Ponta: Era partid.
Andreea Creţulescu: Era partid, da.
Victor Ponta: Nu candidat independent.
Andreea Creţulescu: Nu, nu. Independent, doar Sorin Oprescu.
Victor Ponta: Candidat independent - este doar al doilea caz.
Andreea Creţulescu: Mulţumesc, Victor, mulţumesc, domnule Ponta.
Victor Ponta: Şi eu mulţumesc. Felicitări domnului Diaconu.

 

  Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol  ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei