Actualitate

Duminică, 04 Septembrie

Vizita oficială a premierului Dacian Cioloș în Bavaria

Galerie foto

Declarații de presă ale premierului Dacian Cioloș

[Check against delivery]

Dacian Cioloş: Bună ziua. Am avut astăzi, la München, o zi intensă de întâlniri. Începând de astăzi de dimineaţă o întâlnire cu manageri ai BMW, care se aprovizionează cu multe piese de la companii germane sau româneşti, dar care produc în România. Am discutat şi despre perspectiva ca BMW în anul următor să fie mai prezentă în România. Am prezentat, în primul rând, oportunităţile legate de sectorul de cercetare-dezvoltare şi de domeniul IT, unde România oferă deja anumite facilităţi. BMW lucrează mult cu cercetare-dezvoltare şi cu domeniul IT în dezvoltarea modelelor care poluează mai puţin, a modelelor electrice şi am convenit ca în următoarele săptămâni să organizăm în România vizita unui grup de specialişti în IT de la sediul companiei BMW pentru a întâlni diferite companii româneşti în acest domeniu şi să vedem oportunităţile în viitor. Am avut o întâlnire, totodată, cu mai multe companii care au deja investiţii în România, unele dintre ele care doresc să le extindă, altele care urmează să investească în perioada imediat următoare. Sunt şi companii de dimensiuni mai mari, dar şi companii de dimensiuni medii. Mesajul principal pe care am vrut să-l transmit este acela că România este în continuare un mediu foarte propice pentru investiţii în general şi cu atât mai mult investiţii provenind din Bavaria, dat fiind faptul că există deja această experienţă a investiţiilor în companii bavareze şi a faptului că în Bavaria trăiesc peste 100 de mii de etnici germani de origine română, care constituie o punte de legătură dintre Bavaria şi România. Am avut câteva discuţii foarte practice legat de condiţiile favorabile ale mediului economic din România, legate de politica fiscală, de modul în care abordăm ajutorul de stat, de reformele în administraţia publică, de faptul că urmează să adoptăm în curând legislaţia privind formarea profesională duală, atât de mult solicitată de companii germane, în primul rând, dar şi de companii din altă parte. Am avut, apoi, după-amiază, o întâlnire cu specialişti în domeniul IT din Bavaria. Bavaria este un hub important şi în acest domeniu şi aici am avut la fel un schimb de informaţii legat de ceea ce România oferă din acest punct de vedere. Am convenit să organizăm împreună cu oameni de afaceri din Germania şi cu specialişti în IT o conferinţă mai largă la începutul anului viitor. În acest an, în toamnă, urmează să organizăm o conferinţă la care am invitat şi experţi din Germania, împreună cu Comisia Europeană pe ceea ce numim "industria 4.0" sau altfel spus industria care se bazează din ce în ce mai mult pe branşa IT a industriei şi pe această componentă de software şi de hardware. 
La nivel politic am avut întâlniri cu preşedinta Parlamentului Bavaria, doamna Barbara Stamm, care cunoaşte foarte bine România. Dânsa este implicată în proiecte sociale în România prin intermediul mai multor fundaţii bavareze de mai mulţi ani de zile. Am trecut în revistă relaţiile dintre Bavaria şi România şi un subiect pe care l-am reluat şi la întâlnirea din această seară cu domnul preşedinte al guvernului bavarez, cu domnul Seehofer, am convenit să reluăm discuţiile în comisia mixtă Bavaria-România, comisie care nu s-a mai întâlnit din 2012. Vom pregăti această întâlnire sau pentru sfârşitul acestui an sau pentru începutul anului viitor, dar sunt mai multe subiecte care vor fi discutate, atât aspecte economice, cât şi aspecte legate de cooperarea în domeniul politicilor sociale. Sigur cu domnul Seehofer am avut un schimb de opinii şi legat de evoluţia priorităţilor la nivel european şi agendei europene. Cu domnul Seehofer am avut ocazia să ne întâlnim când dânsul era ministrul agriculturii federal şi eu eram ministrul agriculturii în România. Apoi şi în calitate de comisar ne-am mai întâlnit, Bavaria fiind foarte interesată de agricultură. Deci am trecut în revistă şi subiecte legate de poziţia României privind viitorul UE. I-am confirmat faptul că majoritatea românilor îşi doresc o Românie care să evolueze în Uniunea Europeană, dar o Uniune Europeană care în perioada imediat următoare va trebui să evolueze şi sunt anumite schimbări pe care va trebui să le facem, mai ales în ceea ce priveşte procesul de construcţie şi de luare a deciziilor pentru ca cetăţenii la bază să se simtă mai reprezentaţi în deciziile pe care liderii le iau şi le pun în aplicare.
Reporter: Domnule prim ministru, există vreo posibilitate ca BMW să fie al treilea producător auto care să vină în ţara noastră?
Dacian Cioloş: Eu cred că există un interes din partea BMW de a se uita mult mai atent la potenţialul pe care îl are România. Am discutat mai ales de modelele de autoturisme electrice pe care BMW le devlopă şi în contextul în care în România, aşa cum am spus, în domeniul IT, în domeniul cercetării dezvoltării lucrurile evoluează bine, ar putea să existe anumite apropieri. Dar nu aş vrea să anticipez discuţiile. Am discutat cu alte companii, cum v-am spus, nu aş vrea să dau nume acuma, pentru că în săptămânile, în lunile următoare o să anunţe ele însele interesul de a investi în România, atât în industria civilă, cât şi în industria militară, vor exista investiţii.
Reporter: Cu reprezentanţi IT-işti din comunicaţii, ce şi-ar dori investitorii străini să găsească în ţara noastră? Am înţeles că debirocratizarea a fost un subiect principal, şi-ar dori o mai mare transparenţă în achiziţiile publice?
Dacian Cioloş: Sigur, este în general ceea ce îşi doresc investitorii, predictibilitate legislativă, predictibilitate din punct de vedere al politicilor fiscale. Foarte multă lume insistă pe nevoia de pregătire profesională care să fie mai adaptată la nevoile de forţă de muncă calificată pe un domeniu sau altul. Inclusiv în domeniul industriei IT ni s-a spus că într-adevăr România are mulţi specialişti, dar sunt mulţi care pleacă şi că ar exista perspectivele şi pentru dezvoltarea capacităţii de formare profesională la nivel universitar a specialiştilor în acest domeniu, dar aceste elemente legate în primul rând de predictibilitate şi de o perspectivă din punct de vedere al cadrului legislativ şi fiscal, sunt elemente esenţiale.

 

 

Întrevedere cu Horst Seehofer, premierul landului Bavaria

 

Masă rotundă IT&C - Cuvânt de deschidere al premierului Dacian Cioloș

[Check against delivery]

Dacian Cioloș: România a fost în topul vitezei medii de conectare la internet în Europa și în lume. Desigur, ne confruntăm cu un paradox: rețeaua de internet din orașe și zonele urbane este foarte bine dezvoltată, în ceea ce privește infrastructura de comunicații, mai avem încă multe de făcut în zonele rurale. Încă mai avem unele "zone albe", în special în zonele rurale, dar proiectul nostru constă în a investi și a extinde această rețea de IT & C. La nivelul administrației, de asemenea, suntem interesați de dezvoltarea domeniului tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor (IT&C) nu numai în sectorul privat, dar și în administrația publică. În prezent, lucrăm la interoperabilitatea și interconectarea mai multor platforme, platforme publice, pentru digitalizarea administrației publice din România. Apoi, obiectivul este că statul, împreună cu sectorul privat să investească în dezvoltarea componentelor de hardware și software ale domeniului IT&C. Dacă îmi permiteți, îi voi solicita Secretarului de Stat Costescu să vă ofere mai multe informații în ceea ce privește potențialul IT&C din România. Domnul Costescu este secretar de stat în Ministerul Economiei și șeful Departamentului responsabil de promovarea comerțului românesc și, de asemenea, promovarea de investiții în România, inclusiv în domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor (IT&C), una dintre prioritățile noastre în ceea ce privește stimularea investițiilor în România.

 

Dejun de lucru CEO’s oferit de Ost Ausschuss - Comitetul estic al economiei germane

 

Întrevederea premierului Dacian Cioloș cu reprezentanți ai conducerii BMW

 

Întrevederea premierului Dacian Cioloș cu președintele Parlamentului local, Barbara Stamm

 

***

 

Prim-ministrul Dacian Cioloș efectuează, în zilele de 4 și 5 septembrie, o vizită oficială în Germania, la Munchen. 

Deplasarea în Germania va avea un caracter în principal economic prin discuțiile pe care premierul român le va avea cu autoritățile de land și reprezentanți ai unor puternice companii germane atât din Bavaria cât și din alte zone ale Germaniei. 

Programul vizitei prim-ministrului Dacian Cioloș include întrevederi cu reprezentanți ai Comitetului estic al economiei germane (Ost Ausschuss), participarea la o masă rotundă pe tematica IT&C pentru prezentarea potențialului României și o deplasare la sediul BMW AG pentru discuții cu membri ai board-ului companiei. 

De asemenea, premierul român va avea o întrevedere cu Horst Seehofer, premierul landului Bavaria și cu Barbara Stamm, președintele Parlamentului local. 

Convorbirile cu cei doi oficiali se vor concentra pe relațiile bilaterale româno-germane, aflate astăzi la un nivel excelent, impulsionate de un dialog politic intens, dar și de o componentă economică substanțială: Germania este primul partener comercial al României și al treilea investitor străin în România. 

În vizita de la Munchen, centru economic puternic al Germaniei, premierul Dacian Cioloș va prezenta oportunitățile pe care le oferă în prezent România pentru investitori, mai ales pentru dezvoltarea segmentului de cercetare si dezvoltare (R&D) și va milita pentru extinderea cooperării economice bilaterale de ansamblu. 

Informații suplimentare:

După unificarea Germaniei, Bavaria a jucat rolul de land de legătură cu Europa Centrală și de Est. Acesta se remarcă, din perspectivă economică, printr-o industrie foarte dezvoltată. Este cel mai mare land german cu o industrie care folosește tehnologie de înaltă performanță, cu ponderea economică în regiunea München, unde se remarcă industria constructoare de mașini cu firme de renume mondial (BMW, MAN etc.), firme mari din ramura IT (Siemens, Infineon etc), cât și industrie aviatică și de armament (EADS, Krauss-Maffei).

Bavaria este privită ca motorul economic al Germaniei: creşterea PIB-ului din ultimii 10 ani a fost de aproape 30%, cu mult peste cea realizata de celelalte landuri germane și de 2 ori mai mare decât media la nivel federal.

  Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol  ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei