Actualitate

Joi, 07 Ianuarie

Vizită oficială a premierului Dacian Cioloș la Berlin

Galerie foto

Sosirea premierului Dacian Cioloș la Berlin

          Premierul Dacian Cioloș viziteaza joi, 7 ianuarie, Berlinul, la invitația cancelarului federal german, Angela Merkel. Întrevederile aflate pe agendă vizează întărirea relaţiilor bilaterale cu Germania şi stabilirea obiectivelor comune pe agenda europeană, inclusiv temele aflate în atenția Consiliului European desfășurat la Bruxelles în luna decembrie 2015, respectiv migrația și politica externă a Uniunii Europene. Vizita oficială în Germania va fi, de asemenea, un prilej pentru a dezvolta relatiile economice și a definitiva o strategie pentru consolidarea contactelor cu mediile de afaceri. 
          În cadrul vizitei, șeful Executivului va avea o întrevedere cu cancelarul federal german Angela Merkel, urmată de un prânz de lucru și de o conferință de presă comună. De asemenea, prim-ministrul Cioloș va avea întâlniri cu reprezentanţi ai Grupului parlamentar de prietenie din Bundestag și ai comunității românești din Germania. 
          Din delegația oficială condusă de premierul Dacian Cioloș fac parte ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, şi şeful Cancelariei primului-ministru Dragoş Tudorache. 

          
          Informaţii suplimentare:
Germania este primul partener comercial al României, cu care se derulează 1/5 din comerţul exterior al ţării noastre. Schimburile comerciale bilaterale au crescut în medie cu 8-10% în cursul ultimilor 6 ani. În 2014 s-a atins nivelul record de 21,3 miliarde euro (din care exportul românesc 10,1 miliarde euro, iar cel german 11,2 miliarde euro). Potrivit datelor statistice BNR din 30.09.2015, Germania este unul dintre principalii investitori în economia românească (cca. 7 miliarde euro). 

 

Întrevederea premierului Dacian Cioloș cu Angela Merkel, Cancelarul federal al Germaniei

 

Premierul Dacian Cioloș în vizită la sediul Bundestag

 

Premierul Dacian Cioloș a avut o întrevedere cu Președintele Bundesrat, Stanislav Tillich 

 

Premierul Dacian Cioloș la Ambasada României de la Berlin

Discursul premierului Dacian Cioloş la Ambasada României de la Berlin [Check against delivery]

Dacian Cioloş: Mulţumesc, domnule ambasador, pentru această prezentare şi, mai ales, mulţumesc pentru faptul că ne găzduiţi astăzi, aici. De altfel, într-un anumit fel, şi eu mă simt aici acasă sau ca acasă, pentru că în cei cinci ani, cât am fost la Bruxelles, am venit de mai multe ori în Germania şi la Berlin şi am avut ocazia de mai multe ori să trec pe aici, pe la ambasadă. Cu unii dintre dumneavoastră ştiu că m-am mai întâlnit în diferite părţi ale Germaniei, cu ocazia diferitelor vizite pe care le-am făcut, dar sigur că astăzi este altceva, şi momentul şi calitatea în care vin aici.
 Am ales Germania, ca primă vizită în calitate de prim-ministru, şi am reuşit să organizez această vizită foarte repede, şi datorită prezenţei dumneavoastră aici, în Germania, şi datorită modului în care sunteţi cunoscuți şi recunoscuți ca şi comunitate bine integrată şi apreciată aici, în Germania. Şi pot să vă spun cu mână pe inimă că aşa este. Faptul că am reuşit să organizez această vizită atât de repede se datorează şi faptului că, inclusiv pentru lideri germani, România înseamnă, într-o foarte mare măsură, comportamentul dumneavoastră aici şi prezenţa dumneavoastră aici şi modul cum dumneavoastră sunteţi apreciat şi cum reprezentaţi într-un anumit fel ceea ce înseamnă România. Mi-aş dori să avem acelaşi fel de comunitate şi aceeaşi apreciere şi în celelalte, în toate celelalte state membre, pentru ca atunci, cu siguranţă, România ar fi văzută şi percepută altfel de-a lungul şi de-a latul Uniunii Europene. 
 Pe de altă parte, Germania este, şi datorită dumneavoastră, într-o mare măsură, principalul partener de schimburi comerciale ale României, pentru ca 20% din comerţul exterior al României înseamnă schimburi comerciale cu Germania. Germania este un investitor străin important în România, şi când spun 'investitor străin' în această terminologie vă regăsiţi mulţi dintre dumneavoastră, deci nu este chiar atât de străin acest investitor în România, asta se datorează şi punţilor care au fost create datorită prezenţei dumneavoastră aici, la fel cum ele sunt create şi întârite şi datorită prezenţei minorităţii germane în România şi asta, la fel, a contat foarte mult. 
 Am vrut, cu această vizită, dincolo de un prim contact cu doamna cancelar Merkel şi cu autorităţile germane, am vrut să dau semnalul continuităţii lucrurilor bune care au fost făcute până acuma, mai ales pe domeniul economic, o prezenţă germană foarte activă, şi ştiu că această prezenţă, în continuare, în România, sau chiar întărirea ei, va depinde mult şi depinde mult şi de predictibilitatea politicilor economice, politicilor fiscale a calităţii administraţiei din România şi au vrut să dau semnalul că acest guvern, pe durata mandatului său scurt, de un an de zile, îşi doreşte să asigure această predictibilitate, pentru ca mediul economic din România să poată în continuare să profite de aceste oportunităţi, de creştere economică şi să continue să atragă investiţii, mai ales printr-o economie care este puternică, cea mai puternică din Europa, economia germană, dar şi să dau semnalul că vom folosi acest an şi acest mandat, chiar dacă este scurt, şi pentru a iniţia anumite reforme, care, suntem conştienţi că, nu vor putea fi finalizate într-un an de zile, dar vrem să profităm de specificitatea guvernului pe care îl conduc, un guvern independent, care nu este angajat politic, dar care are susţinere în Parlament, pentru că fără această susţinere n-am putea exista ca şi guvern, să ne angajăm în câteva reforme care să poată să fie continuate mai apoi de guvernele care vor veni, reforme care să reflecte şi aşteptarea populaţiei, a cetăţenilor, a oamenilor, inclusiv cei care au ieşit în stradă şi care au cerut o schimbare. Şi chiar dacă această schimbare probabil nu este vizibilă, sau nu va fi vizibilă imediat, sunt convins că, în timp, ceea ce vom face în acest an, se va resimiţi, inclusiv în modul în care România va fi apreciată în exterior şi in Uniunea Europeană. 
 Ne gândim, în primul rând, să abordăm un mod de guvernare mai transparent, mai apropiat de societate, cu un efort mai mare de a explica ceea ce facem, chiar dacă la început aceste explicaţii pot să pară stângăcii, din afară, este vorba de un efort a unor oameni care nu provin din mediul politic şi care nu vor să ia decizii având anumite obiective politice în spate. Tocmai de aceea, şi eu am decis să-mi păstrez această independenţă până la capătul mandatului şi să nu mă prezint la alegerile din 2016, tocmai pentru a-mi păstra credibilitatea că ceea ce vreau să fac ca şi prim-ministru şi ceea ce acest guvern vrea să facă este ceea ce spune. Vrem să ne concentrăm pe, mai ales, un altfel de a face administraţie în România, pentru a creşte eficienţa şi credibilitatea administraţiei, pentru că din perspectiva mea şi din perspectiva noastră ca guvern, creşterea încrederii în stat porneşte mai ales şi în primul rând de la calitatea administraţiei publice în raport cu cetăţeanul şi în raport cu misiunile pe care le are. Deci, în acest domeniu vrem să investim energie, să investim timp, să investim experienţa pe care o avem, mulţi dintre membrii guvernului, şi să lansăm un proces prin care să trecem la o depolitizare reală, dar nu doar de dragul depolitizării, ci pentru a lăsa locul, nu a pune neapărat în loc, ci a lăsa locul profesioniştilor, care doresc într-adevăr să lucreze în administraţia din România, să poată să fie mândrii pentru că lucrează în administraţia din România, să înţeleagă că lucrează în primul rând pentru cetăţean şi, în paralel, cu această reformă a administraţiei, vom vedea în ce măsură putem veni şi cu o modificare a legii salarizării unice, pentru a fi şi în măsură să remunerăm calitatea, pentru că ştiţi mai bine decât oricine că nu-i suficient să ceri oameni de calitate, trebuie să fi şi în măsură să îi plăteşti şi să-i motivezi să rămână şi să lucreze acolo. 
 În al doilea rând, vă spuneam, pe domeniul economic vrem, dincolo de a asigura predictibilitatea deciziilor legislative, administrative, bugetare, vrem să venim cu o viziune pe termen mediu şi pe termen lung. N-o mai numesc 'strategie', pentru că România are o gramadă de strategii, care se opresc la nivel de viziune şi de strategie, noi ne propunem să venim cu o viziune pe care să putem să o traducem până la nivel de acţiuni concrete, atât pe partea economică, care vizează companiile de stat, care au nevoie de reformare pentru a fi mai performante, dar şi de legătură între stat şi comunitatea mediului de afaceri pentru a încuraja în continuare investiţiile. 
 Şi în al treilea rând, ne propunem sa guvernăm, mai ales în politica europeană, în aşa fel încât România să-şi joace cu adevărat rolul de stat membru al Uniunii Europene, nu doar într-o modalitate reactivă, ci într-un mod pro activ şi un prim pas este inclusiv această vizită la Berlin şi întâlnirile pe care le-am avut astăzi, discuţia pe care am avut-o cu doamna cancelar Merkel, vrem să fim cât mai prezenţi chiar pe subiecte sensibile şi chiar şi pe subiecte sensibile pentru România, cum este cel al migraţiei, sau alte teme care sunt pe agenda europeană legată de întărirea uniunii economice, monetare, vrem ca România să fie cât mai prezentă cu idei şi să iasă din acest complex al periferiei geografice europene şi să intre în inima Europei în procesul decizional, dar şi în modul de a ne simiţi şi de a ne comporta ca şi europeni. Şi aici, dumneavoastră, comunităţile româneşti din Uniunea Europeană, aveţi un rol, după părerea mea, esenţial, determinant, prin comportamentul dumneavoastră, prin legăturile pe care le menţineţi cu cei de acasă, pentru că modul în care dumneavoastră vă trăiţi românitatea aici, unde sunteţi, poate să fie un exemplu şi pentru cei de acasă, referitor la ceea ce înseamnă să fi cetăţean român şi să fii cetăţean european în acelaşi timp şi să ne asumăm acest statut, de membru al Uniunii Europene, în aceste momente, care sunt dificile şi care pun la încercare Uniunea Europeană ca structură şi ca și concept. Şi noi ne-am dorit atât de mult aderarea la Uniunea Europeană şi pentru a ne asigura că putem menţine pacea la noi acasă şi în regiunea în care ne aflăm, dar şi pentru a putea dezvolta împreună cu alţii, de a ne dezvolta prosperitatea şi cred că este important să folosim toată experienţa acumulată de dumneavoastră, pentru că dumneavoastră, din punctul meu de vedere, sunteţi parte a României, sunteţi parte a poporului român, sunteţi un fel de prelungire a României în exterior şi mai ales dumneavoastră, aici, în Germania, în Uniunea Europeană, deci modul în care dumneavoastră vă trăiţi şi vă asumaţi românitatea ca cetăţeni europeni, ca cetăţeni germani, cea mai mare parte dintre dumneavoastră va avea cu siguranţă un impact în procesul de transformare prin care trece societatea românească şi eu am, îndrăzmesc să spun, de transformare benefică, pentru că aşa cum spunea şi domnul ambasador, în această perioadă tumultoasă, în această perioadă în care vedem tensiuni care apar în diferite părţi ale Europei şi chiar şi ţări vecine nouă, în România, sper eu, şi îndrăznesc să spun, tensiunile care apar sunt orientate într-un sens pozitiv, în sensul de a împinge ţara şi societatea spre o transformare şi spre o mai puternică autoasumare a acestui proces de transformare. Şi sper, şi sunt convins, că şi clasa politică va fi prinsă în acest proces, de transformare pozitivă şi sper eu ca acest an, pe care acest guvern şi l-a asumat, şi care este un an electoral, un an complicat din acest punct de vedere pentru noi şi pentru guvern, pentru că ştim cât de important este să putem asigura alegeri, nu doar alegeri transparente, oneste, dar şi alegeri organizate bine, în aşa fel încât cu toţii să poată să-şi asume rolul de cetăţean. Și aici vreau să vă asigur că vom depune toate eforturile şi legătura cu dumneavoastră ca fi foarte importantă pentru a învăţa din experienţa trecutului, mai mult sau mai puţin bună, pentru a ne asigura că alegerile pe care le vom organiza în toamnă, la care veţi participa şi dumneavoastră, să poată să fie un exemplu de modul de cum sunt organizate alegerile, chiar dacă va fi pentru prima dată cânt vom aplica Legea votului prin corespondenţă şi, ca orice început, pot să fie dificultăţi, dar împreună vom încerca să ne pregătim în aşa fel încât să vă putem da posibilitatea tuturor, şi dumneavoastră, să beneficiaţi de aceste noi oportunităţi. 
 Vă mulţumesc pentru prezenţă astăzi, aici, şi mai ales vă mulţumesc încă o dată pentru modul în care vă asumaţi viaţa dumneavoastră aici şi faptul că n-aţi uitat importanţa legăturilor cu ţara. Pentru orice aspecte practice, eu voi mai veni în Germania, membrii ai Guvernului vor mai fi prezenţi aici, domnul Comănescu, care are experienţa celor câţiva ani de ambasador aici, astăzi este ministrul afacerilor externe şi dânsul este un om care cu siguranţă ştie şi este foarte permeabil şi sensibil la aşteptări, întrebări, observaţii, pe care le puteţi avea. Domnul ministru Stoenescu, care se ocupă cu problemele comunităţii românilor de pretutindeni, va fi şi dânsul foarte prezent aici, dar, în primul rând, eu sunt convins că cu domnul ambasador Hurezeanu, cu cunoaşterea pe care dânsul o are în legătură cu Germania, dânsul va fi un ambasador chiar şi dincolo de misiunea oficială pe care o are dânsul.
 Sunt gata să vă răspund... Nu ştiu cum aţi prevăzut, domnule ambasador, organizarea, dar dacă aveţi anumite întrebări...
Emil Hurezeanu: /.../ după discursuri să întrăm direct în "şezătoare"... 
Dacian Cioloş: O.K.
Emil Hurezeanu: ... chiar dacă suntem în picioare, domnul prim-ministru o să facă un tur, două, trei, vă rog să reţineţi că la ora 19:00 trebuie să se îndrepte încet, dar sigur, spre aeroport. Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol  ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei