Actualitate

Miercuri, 07 Nov

Vizita oficială a prim-ministrului României, Viorica Dăncilă, în Statul Qatar

Fișiere atașate

Galerie foto

Întrevederea doamnei Viorica Dăncilă, prim-ministrul României, cu liderii din conducerea organizațiilor Qatar Investment Authority,  Qatar Foundation și Asociația Oamenilor de Afaceri Qatarezi

În contextul vizitei sale oficiale la Doha, Prim-ministrul României, doamna Viorica Dăncilă, a avut astăzi, 7 noiembrie 2018, o întrevedere cu președintele Qatar Investment Authority (QIA), domnul Mansoor bin Ebrahim Al Mahmoud. Șeful Executivului de la București a prezentat președintelui QIA, fondul suveran al statului qatarez, înființat în 2005 și care ocupă un rol important în creionarea ”Viziunii Naționale 2030” din Statul Qatar, principalele proiecte pe care statul român urmărește să le dezvolte prin intermediul unor parteneriate de tip public-privat, menționând că acestea sunt garantate de către statul român.

Ulterior, premierul român a avut o întrevedere la nivelul conducerii Qatar Foundation, organizație non-guvernamentală care acționează în sprijinul dezvoltării următoarelor generații de lideri ai Statului Qatar, prin concentrarea activității asupra domeniilor educației, cercetării și dezvoltării comunității.

Întrevederea a prilejuit un schimb de opinii asupra stadiului relației bilaterale româno-qatareze, cu accent asupra elementelor sectoriale reprezentate de sănătate, educație și cultură. Premierul României a exprimat apreciere față de activitatea Qatar Foundation, în domeniul educației și al drepturilor femeilor, evocând eforturile deosebite ale organizației pe linia înființării de școli și universități pentru femei în Statul Qatar. Totodată, prim-ministrul Viorica Dăncilă a exprimat interesul României pentru crearea unui centru regional de cercetare-inovare în științe biologice și biomedicale, având în vedere experiența vastă a Statului Qatar în domeniu. Partea qatareză a exprimat interes pentru cooperarea în domeniul cercetării și inovării și a invitat studenții români să participe la programele organizate de Fundație.

De asemenea, în contextul dorinței de aprofundare a legăturilor economice între cele două state, prim-ministrul României a avut o întrevedere cu Sheikh Faisal bin Qassim Al Thani, președintele Asociației Oamenilor de Afaceri Qatarezi, care o oferit o cină în onoarea premierului român.

 

 

 

Filmul de prezentare a proiectelor pregătite de Guvernul României pentru a fi dezvoltate în parteneriat public-privat care a fost prezentat de doamna prim-ministru în cadrul discuțiilor cu asociațiile oamenilor de afaceri din Qatar

 

Participarea doamnei Viorica Dăncilă, prim-ministrul României, la un forum de afaceri organizat la Doha, Statul Qatar

Prim-ministrul României, doamna Viorica Dăncilă, a prezidat astăzi, 7 noiembrie 2018, un forum economic organizat la Doha, cu prilejul vizitei sale oficiale în Statul Qatar. Evenimentul a reunit numeroși oameni de afaceri qatarezi, a căror delegație a fost condusă de prim vice-președintele Camerei de Comerț și Industrie din Qatar, domnul Mohammed bin Ahmed Bin Towar Alkuwari.

Forumul economic a urmărit promovarea proiectelor în parteneriat public-privat aprobate de Guvernul României, precum și analizarea perspectivelor cooperării bilaterale româno-qatareze, cu accent asupra colaborării economice și investiționale. Premierul român a punctat interesul de a aprofunda și diversifica raporturile economice, inclusiv prin consolidarea relațiilor între mediile de afaceri din cele două state.  De asemenea, prim-ministrul Viorica Dăncilă a subliniat recenta reglementare și implementare a legii parteneriatului public-privat, care deschide noi oportunități de cooperare economică între România și partenerii săi.

Șeful Executivului român a evidențiat faptul că Statul Qatar este un partener comercial important al României în regiunea Golfului, sens în care a prezentat principalele oportunități de investiții din România. Totodată, a încurajat activ oamenii de afaceri qatarezi să investească în sectoarele de interes din țara noastră, precum infrastructura, agricultura, turismul și sănătatea, prezentând o serie de proiecte prioritare. În acest sens, premierul român a evocat poziția geo-strategică a țării noastre și parcursul ascendent al economiei românești, din ultimii ani, ca argumente care să susțină atractivitatea pieței investiționale românești.

Prim vice-președintele Camerei de Comerț și Industrie din Qatar a subliniat relația bilaterală foarte bună dintre cele două state, de la stabilirea relațiilor diplomatice, în 1990. Acesta a menționat deschiderea părții qatareze pentru stimularea relațiilor investiționale și dorința de creștere a schimburilor comerciale dintre cele două state.

Mohammed bin Ahmed Bin Towar Alkuwari a prezentat, totodată, modul în care autoritățile de la Doha au reușit să transforme blocada economică impusă Qatarului, în 2017, într-o modalitate de stimulare a creșterii economice. Astfel, prin extinderea rutelor maritime, prin interconectarea porturilor și prin impulsionarea oamenilor de afaceri spre realizarea de investiții în sectorul industrial, Qatarul a reușit să creeze noi unități de producție și să sporească oportunitățile de investiții pentru partenerii străini.

În final, atât prim-ministrul român, cât și prim vice-președintele Camerei de Comerț și Industrie din Qatar au adresat invitații oamenilor de afaceri, de a vizita România, respectiv Qatar, pentru a se convinge de potențialul de cooperare existent între cele două state, exprimându-și, totodată, convingerea că forumul economic va contribui la impulsionarea relațiilor comerciale și a investițiilor reciproce dintre cele două state.

 

NOTĂ* - Broşura şi filmul de prezentare a proiectelor pregătite de Guvernul României pentru a fi dezvoltate în parteneriat public-privat. Materialele au fost prezentate de doamna prim-ministru Viorica Dancilă în cadrul discuțiilor cu asociațiile oamenilor de afaceri din Qatar.

Broşura de prezentare poate fi accesată la următorul linkhttp://goo.gl/fxX3wf

 

 

Participarea premierului Viorica Dăncilă la Forumul de afaceri organizat la Doha, Statul Qatar

Galerie foto

 Întrevederea  premierului Viorica Dăncilă cu ES Șeicul Abdullah bin Nasser bin Khalifa Al Thani, prim-ministrul Statului Qatar

 

Prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, a avut astăzi, 6 noiembrie 2018, o întrevedere cu ES Șeicul Abdullah bin Nasser bin Khalifa Al Thani, prim-ministrul statului Qatar. 

Cei doi înalți oficiali au exprimat apreciere față de nivelul cooperării bilaterale și au agreat asupra importanței continuării demersurilor pentru consolidarea colaborării economice și asupra necesității extinderii cooperării în sectoare cheie ale economiilor naționale, precum transporturile, sănătatea, agricultura și turismul.

Reflectând angajamentul Guvernului României pentru consolidarea relațiilor României cu lumea arabă, prim-ministrul Viorica Dăncilă a transmis apreciere pentru deschiderea autorităților de la Doha față de statele situate dincolo de arealul tradițional de cooperare, inclusiv România. A evidențiat că țara noastră are un mediu de afaceri atractiv, îmbunătățit prin schimbări legislative recente, precum cele aduse legii privind parteneriatul public-privat și a încurajat prezența mai robustă a companiilor qatareze în economia românească.

Prim-ministrul român a arătat că demersurile autorităților naționale de a asigura un climat de pace și securitate pentru cetățenii celor două state trebuie să fie dublate de planuri naționale durabile de dezvoltare economică, cu obiective clar conturate. Totodată, demnitarul român a evocat simbolistica anului 2018, respectiv împlinirea, la 18 decembrie 2018, a 140 de ani de la întemeierea statului Qatar, și celebrarea, la 1 decembrie 2018, a 100 de ani de existență a statului român modern.

Prim-ministrul qatarez a salutat convergența în abordarea temelor de interes ale relației bilaterale, precum și perspectiva preluării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene în primul semestru al anului 2019. A exprimat mulțumiri pentru poziția constantă de echilibru pe care reprezentanții României în Parlamentul European au manifestat-o față de dosarele de interes pentru partea qatareză. De asemenea, a arătat interes pentru o prezență mai robustă a companiilor qatareze în România și pentru investiții în sectoare cheie ale economiei românești, subliniat importanța convenirii unui mecanism articulat de întrevederi de afaceri, inclusiv prin organizarea unor forumuri economice, care să conducă la consolidarea relației bilaterale pe această dimensiune.

Întrevederea a prilejuit și un schimb de opinii asupra temelor de interes comun de pe agenda internațională și regională. Astfel, prim-ministrul român a arătat că România va susține și va promova în continuar soluționarea politică a disputelor regionale, pe bază de dialog și negociere. Premierul Viorica Dăncilă a arătat că, în contextul asumării, de către România, a Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene, țara noastră va pleda pentru intensificarea eforturilor de promovare a păcii și securității în această regiune, precum și asupra menținerii unui dialog constant între UE şi Consiliul de Cooperare al Golfului. În acest context, a apreciat că stabilirea unei punți comerciale solide între statele arabe din Golf şi Uniunea Europeană va contribui la identificarea unor noi proiecte concrete de cooperare, cu beneficii pentru ambele părți.

Cei doi premieri au asistat la semnarea a trei documente de cooperare bilaterală, în domeniile agriculturii, turismului și al cooperării între Institutele Diplomatice din cele două state.

Întrevederea a fost urmată de un prânz de lucru găzduit de către primul ministru qatarez, în onoarea demnitarului român, la palatul Emirului. În cursul după amiezii, prim-ministrul Viorica Dăncilă urmează să efectueze o vizită la Baladna, cea mai mare fermă din Statul Qatar, aflată la 60 de kilometri de capitala Doha.

 

Semnarea unor memorandumuri între Guvernul României și Guvernul Statului Qatar

 

 

Întrevedere în plenul celor două delegații guvernamentale

 

 Întrevederea  premierului Viorica Dăncilă cu ES Șeicul Abdullah bin Nasser bin Khalifa Al Thani, prim-ministrul Statului Qatar

***

 

Galerie foto 

Întrevederea premierului Viorica Dăncilă cu Șeicul Tamim bin Hamad Al Thani, Emirul Statului Qatar

Prim-ministrul României, doamna Viorica Dăncilă, a avut astăzi, 6 noiembrie 2018, o întrevedere cu Alteța Sa Regală Șeicul Tamim bin Hamad Al Thani, Emirul Statului Qatar, în deschiderea vizitei sale oficiale la Doha.

Pe parcursul întrevederii, înalții oficiali au urmărit să identifice modalitățile optime de aprofundare a cooperării bilaterale în plan economic și sectorial și să realizeze un schimb de opinii asupra evoluțiilor de securitate la nivel regional și internațional.

Alteța Sa Regală Emirul Al Thani a evidențiat deschiderea pe care statul Qatar o manifestă față de intensificarea cooperării bilaterale cu România, inclusiv prin creșterea nivelului schimburilor economice și comerciale. A invitat partea română să propună domenii concrete de interacțiune, care să fie discutate în cadrul întrevederilor ce se vor desfășura la Doha atât în cadru guvernamental, cât și în dialogul business-to-business.

Premierul Viorica Dăncilă a reafirmat angajamentul său şi al Executivului de la București pentru consolidarea relațiilor României cu lumea arabă în ansamblu, obiectiv evidențiat în Programul de Guvernare 2017-2020, care prevede intensificarea eforturilor politico-diplomatice în această direcție. A apreciat că relația bilaterală cu Statul Qatar se află într-o etapă importantă a evoluției sale, pe care Guvernul român intenționează să o fructifice spre beneficiul reciproc. Înaltul demnitar a arătat că România are o situație economică stabilă și predictibilă, exprimând interesul de a coopera cu partea qatareză în domenii prioritare precum infrastructura, sănătatea, agricultura și turismul.

Întrevederea a prilejuit și un schimb de opinii asupra temelor de interes comun din sfera internațională și din cea regională. În context, prim-ministrul României a reiterat susținerea României pentru reluarea dialogului dintre statele membre ale Consiliului de Cooperare al Golfului, organizație deosebit de importantă pentru arhitectura regională de securitate. Totodată, a arătat că statul român, care va prelua Președinția Consiliului Uniunii Europene de la 1 ianuarie 2019, va continua să acorde o importanță specială dezvoltării relațiilor cu această regiune, concomitent cu promovarea soluționării pe cale politică a diferendelor din Orientul Mijlociu și Africa de Nord. Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol  ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei