Actualitate

Joi, 09 Martie

Vizita premierului Sorin Grindeanu la Bruxelles

Galerie foto

 

Sosire la Albert Hall – sediul reuniunii PES

***

Premierul Grindeanu: Este necesară relansarea proiectului european în jurul ideii de unitate

Premierul Sorin Grindeanu a avut astăzi, la Bruxelles, o serie de discuții cu Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, cu Serghei Stanishev, președintele Partidului Socialiștilor Europeni, cu Pierre Moscovici, comisar european pentru Afaceri Economice, cu Gianni Pittella, președintele Grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, precum și alți lideri europeni, între care Alexis Tsipras, prim-ministru al Republicii Elene, și  Antonio Costa, premierul Portugaliei.

În cadrul discuțiilor, șeful Executivului a susținut necesitatea relansării proiectului european pe baza ideii de unitate în jurul valorilor și principiilor fundamentale ale Uniunii Europene. “România este determinată să se implice activ în susținerea unei Uniuni consolidate, bazate pe coeziune, solidaritate și în spiritul valorilor fundamentale. Este nevoie de o abordare inclusivă, în format de dialog deschis participării tuturor statelor”, a afirmat prim-ministrul român.

De asemenea, premierul Sorin Grindeanu a subliniat că pentru România sunt importante politicile privind fondurile de coeziune și politicile agricole comune.

Prim-ministrul Grindeanu a avut aceste discuții în contextul participării la reuniunea PES, de la Bruxelles. 

 

Întâlnirea premierului Sorin Grindeanu cu cancelarul Austriei, Christian Kern

***

Întrevederea premierului Sorin Grindeanu cu Christian Kern, cancelarul Republicii Austria

Premierul Sorin Grindeanu a avut astăzi, la Bruxelles, o întâlnire bilaterală cu Christian Kern, cancelarul Republicii Austria, în contextul reuniunii Partidului Socialiștilor Europeni. La întâlnire a participat și ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall.

Premierul României și cancelarul Republicii Austria au avut un schimb de opinii cu privire la prioritățile aflate pe agenda europeană, cu accent asupra temelor discutate la Consiliul European din 9-10 martie. În acest context, șeful Executivului de la București a reconfirmat atașamentul proeuropean și angajamentul ferm al României de a contribui activ la consolidarea proiectului european, inclusiv din perspectiva Brexit și a dezbaterilor legate de viitorul Uniunii Europene.

“România își menține clar poziția privind aprofundarea Uniunii, cu toate politicile și proiectele sale de succes, mai ales Piața Internă, Spațiul Schengen și zona Euro. Reconfirm susținerea României față de o Europă consolidată, unitară și inclusivă“, a subliniat prim-ministrul Grindeanu. În timpul întrevederii, cei doi oficiali au agreat efectuarea, în perioada următoare, a unei vizite oficiale a premierului României la Viena, în contextul dezbaterilor privind viitorul Uniunii Europene, detaliile urmând să fie stabilite pe canale diplomatice.

Un alt punct al discuției a vizat relațiile economice dintre cele două țări, cu accent asupra investițiilor cu capital austriac în țara noastră, având în vedere faptul că Austria este unul dintre principalii parteneri comerciali ai României. Premierul Sorin Grindeanu a prezentat pe scurt prioritățile Guvernului pentru perioada următoare, menționând preocuparea pentru continuarea măsurilor de susținere a mediului de afaceri.

La rândul său, cancelarul Austriei, Christian Kern, l-a felicitat pe primul-ministru pentru rezultatul alegerilor și l-a asigurat că va susține România în efortul de atragere a fondurilor europene pentru finanțarea proiectelor care să contribuie la remedierea condițiilor din penitenciare. 

Un alt aspect discutat a vizat procesul de pregătire a preluării Președinției Consiliului UE, ținând cont de faptul că România va prelua Președinția în primul semestru al anului 2019. Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, a subliniat că Președinția Consiliului UE reprezintă o provocare pentru România și a arătat că autoritățile de la București vor colabora îndeaproape cu cele austriece având în vedere că România va prelua președinția Consiliului UE de la Austria.

Premierul Sorin Grindeanu se află într-o vizită la Bruxelles, în perioada 8-9 martie, unde participă la reuniunea PES și are o serie de întâlniri cu înalți oficiali europeni, în marja reuniunii Consiliului European.

 

 

Fotografie de familie

 

Participarea premierului Sorin Grindeanu la reuniunea șefilor de stat și de guvern PES

 

Întâlnirea premierului Sorin Grindeanu cu premierul Republicii Cehe, Bohuslav Sobotka

 

Întâlnirea premierului Sorin Grindeanu cu premierul Italiei, Paolo Gentiloni

 

Întâlnirea premierului Sorin Grindeanu cu președintele Republicii Franceze, François Hollande 

 

Întâlnirea premierului Sorin Grindeanu cu ministrul afacerilor externe al Marelui Ducat de Luxemburg, Jean Asselborn

  Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol  ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei