Actualitate

Joi, 22 Martie

Vizita premierului Viorica Dăncilă în județul Dâmbovița

Galerie foto

Discursul premierului Viorica Dăncilă la întâlnirea cu conducerile fabricilor ARCTIC, KABLUTRONIC, MEFA, TELAS, AKIM-CURENT METAL 

[Check against delivery]

Viorica Dăncilă: Mă bucur să particip la acest eveniment. Este un eveniment important nu numai pentru județul Dâmbovița, ci și pentru întreaga țară pentru că acest lucru arată deschiderea pe care o au investitorii, pentru a investi în România și faptul că Guvernul coaliției PSD-ALDE sprijină prin ajutoarele de stat aceste investiții. Sper ca această primă investiție la care particip și care așa cum am spus este foarte importantă, atât din punct de vedere a relațiilor româno-turce, am vorbit zilele acestea cu domnul ambasador, dar și din punct de vedere al economiei, al creării de noi locuri de muncă, al producției care are loc în România, cred că sunt de bun augur și dă un start mai multor investiții atât în județ și spun acest lucru pentru că voi mai participa și la alte întâlniri din județul Dâmbovița. Arată implicare din partea autorităților locale în a crea condițiile investițiilor de aici dar în același timp îmi oferă oportunitatea de a cunoaște obstacolele care stau în calea investițiilor în România, atât pentru investitorii români dar și pentru investitorii străini. Așa cum am menționat încă de la învestitura mea, voi susține investițiile în România, voi lucra împreună cu echipa de miniștrii pentru a găsi soluții pentru ca România să devină un loc din ce în ce mai atractiv pentru investițiile românești și investițiile străine. Încă o dată vă mulțumesc pentru deschiderea dumneavoastră, si cred că veți avea aici în România un parteneriat foarte bun atât cu autoritățile locale dar și o susținere din partea Guvernului României. Mult succes.

 

Declarații susținute de premierul Viorica Dăncilă, în Dâmbovița, după întâlnirea cu conducerile fabricilor ARCTIC, KABLUTRONIC, MEFA, TELAS, AKIM-CURENT METAL

[Check against delivery]

Viorica Dăncilă: Am răspuns unei invitații de a vedea problemele cu care se confruntă investitorii din România, de a vedea ceea ce le oferă oportunitate, dar și ceea ce constituie o barieră în calea investițiilor. Încă de la începutul mandatului meu am spus că voi schimba abordarea. Vreau să cunosc problemele din teren, nu vreau ca acestea să-mi fie aduse numai pe hârtie, pentru a lua cele mai bune decizii, pentru a încuraja investițiile în România. Apreciez foarte mult ceea ce s-a făcut aici, sprijinul pe care l-au acordat autoritățile locale, faptul că s-a investit aici - și vedem că se mai investește, și este foarte important atât pentru județ, cât și pentru România. Îmi doresc să avem cât mai mulți investitori, dar pentru acest lucru cred că trebuie o conlucrare foarte bună atât între autoritățile locale, autoritățile centrale, pentru a putea îndepărta barierele care stau în calea investițiilor în România. Mă refer aici atât la bariere din punct de vedere legislativ, precum și la lucruri care țin de infrastructură, de utilități, pe care cred că noi trebuie să le asigurăm pentru a creste nivelul investițiilor din România. Sunt plăcut impresionată de investitorii de aici, de la Dâmbovița, de dorința dumnealor de a investi, de dorința dumnealor de a deveni pe primul loc în Europa în ceea ce privește ARCTIC-ul, după cum am văzut, și cred că aceste lucruri trebuie încurajate, iar încurajarea nu o putem face decât prin măsuri concrete. Am văzut ceea ce se solicită, multe lucruri pe care cred că trebuie să le facem, și sunt convinsă că împreună cu echipa de miniștri cu care m-am deplasat astăzi aici vom reuși să remediem o mare parte din problemele care stau în calea investițiilor din această zonă și, probabil, care sunt probleme comune și pentru alte investiții. Vreau să mai menționez faptul că am solicitat investiții, am spus că voi încuraja investițiile. Am avut o discuție chiar cu domnul ambasador al Turciei, săptămâna trecută, și căutăm să sprijinim acest lucru și să găsim noi puncte de interes pentru a stimula aceste investiții.

Reporter: Despre ce bariere este vorba?

Viorica Dăncilă: Am văzut că sunt unele lucruri legate de mediu. Nu îmi cereți să vă spun concret; am cerut un material. Sunt lucruri legate de mediu. Am văzut că sunt lucruri legate de utilități. O mare problemă este legată de infrastructură. Cred că acestea sunt principalele probleme. Am văzut, în legătură cu deșeurile electronice, că trebuie să avem o discuție cu mediul. Vom discuta legat de aceste aspecte. Vom vedea care este legislația europeană, ceea ce trebuie să armonizăm, dar cred că în anumite lucruri putem să fim..., să nu încercăm noi să introducem noi condiții care să fie o piedică în calea celor care vor să investească. Eu cred că problemele pe care le-am identificat aici sunt probleme pe care le au și alţi investitori din România și cred că datoria noastră este nu numai să venim şi să le vedem, să dăm un răspuns pozitiv soluționării acestor probleme. După cum ați văzut, miniștrii din cabinet au venit foarte bine pregătiți, la multe dintre problemele care au fost ridicate au venit şi cu un răspuns. Ați văzut intervenția ministrului Finanțelor Publice, a ministrului Fondurilor Europene, a ministrului Transporturilor. Deci, problemele care au fost ridicate au căpătat şi un răspuns, în sensul nu numai al cunoașterii lor, dar și al identificării unor soluții.

Reporter: O problemă importantă în acest moment în județul Dâmbovița este reprezentată de o alunecare de teren în comuna Văleni. Veți merge şi acolo, să vedeți despre ce este vorba?

Viorica Dăncilă: Știu despre această situație. Din păcate, vremea nefavorabilă a creat probleme, a creat probleme și aici în Dâmbovița, a creat probleme și în alte locuri din țară. Avem o echipă care este foarte bine ancorată în tot ceea ce se întâmplă legat de aceste probleme în România. Domnul Arafat a fost, după câte știu eu, în zonă. Avem comitet pentru stare de urgență la nivel național, din care fac parte și consilierii prim-ministrului. Vom încerca nu numai să-i ajutăm pe oameni acum şi să-i ajutăm şi după ce aceste probleme legate de inundații, de alunecările de teren vor trece. Vom încerca chiar să căutăm soluții şi la nivel european, să vedem care este situația şi dacă pentru acest soluții putem accesa fondul de solidaritate.

Reporter: Avem informații pe surse legate de o eventuală remaniere guvernamentală. Ce măsuri veți lua?

Viorica Dăncilă: Am să răspund și la această întrebare. Această informație legată de remanierea guvernamentală este total neîntemeiată. Vă asigur că nu am avut absolut nicio discuție legată de remanierea guvernamentală. Așa cum a fost specificat de către cei doi președinți ai coaliției de guvernare, domnul Liviu Dragnea şi domnul Călin Popescu-Tăriceanu, o evaluare a miniștrilor se va face în cadrul coaliției de guvernare. Nu a fost făcută nicio evaluare, nu putem vorbi despre o remaniere și infirm această știre. Mulțumim mult!

 

Vizită la S.C. NIMET S.A.

 

 

Declaraţiile premierului Viorica Dăncilă la întâlnirea de lucru cu autorităţile locale din judeţul Dâmboviţa

[Check against delivery]

Viorica Dăncilă: Aşa cum am afirmat la întâlnirile pe care le-am avut atât cu Asociaţia Comunelor din România, cu Uniunea Naţională a Consiliilor Județene din România, întâlnirea pe care am avut-o cu primarii municipiilor reședință de județ, sprijinirea autorităţilor locale reprezintă o prioritate pentru mandatul meu. Pe lângă ceea ce am cuprins în programul de guvernare /.../ în care se regăsesc autorităţile locale, eu cred că este important să vedem care sunt problemele punctuale din fiecare judeţ, să vedem ceea ce avem dincolo de legile sau de ceea ce vrem să facem /…/ şi, de aceea, astăzi am dat startul deplasărilor în teritoriu. Şi, aşa cum a spus domnul Ţuţuianu, nu am venit singură, am venit împreună cu o echipă de miniştri, astfel încât nu numai să ascultăm ce probleme aveţi dumneavoastră aici, dar împreună să putem să găsim şi soluțiile adecvate. Am fost şi ne-am întâlnit cu investitori, este foarte bine, cred că investițiile sunt necesare în România, atât investițiile românești, cât şi investițiile străine, iar Guvernul României nu numai că va susţine acest aspect, dar vrea să aibă cât mai multe detalii dar nu numai legate de oportunități pe care încercăm să le creăm, dar şi detalii legate de barierele pe care le întâmpină investitorii, astfel încât să putem să găsim soluții comune. După cum ştiţi, încă din primele luni ale actualului guvern am venit cu câteva lucruri pe care autorităţile locale ni le-au cerut, şi aici aş vrea să fac referire la supracontractare. După cum ştiţi, am crescut supracontractarea pentru a atrage fondurile europene, pentru POR şi POC la 200%, pentru POIM la 400%, pentru POCU şi POCA la 150%. Deci, acest lucru tot în urma discuțiilor pe care le-am avut cu autorităţile locale. În același timp încercăm să identificăm soluții, şi le vom identifica în cel mai scurt, pentru a evita dezangajarea fondurilor pe Programul Operaţional Regional, pentru că, ştiţi foarte bine, am avut alocată o sumă de 800 de milioane de euro, în prima parte nu am avut contractări decât de 350-400 milioane de euro, iar dacă noi nu folosim aceşti bani până la sfârşitul anului, România riscă să piardă aceşti bani. De aceea, împreună cu doamna ministru Plumb, cu domnul ministru Eugen Teodorovici, dar şi cu vicepremierul Paul Stănescu, căutăm să găsim soluții, astfel încât România să folosească toţi banii alocaţi. Sunt conștientă de faptul că fiecare dintre dumneavoastră care aţi fost aleși de comunități aţi venit în fața cetăţenilor cu un proiect, cu un proiect de dezvoltare, iar în proiectul dumneavoastră de dezvoltare o parte era alocată folosirii fondurilor europene şi, de aceea, punem un mare accent pe acest aspect. Tot în prima parte a acestui an am dat un act normativ care permite folosirea excedentului bugetar nu numai pentru investiţii, dar şi pentru cheltuieli de personal şi, de asemenea, pentru proiecte sau sentințe definitive pe care le aveţi, tocmai pentru a vă putea ușura situația. Am încheiat un protocol cu Apele Române pentru ca acolo unde avem maluri, unde avem râuri, de multe ori acestea constituie un obstacol în proiectele pe care le desfășurați în localitatea dumneavoastră. Sunt convinsă că sunt foarte multe lucruri, sunt convinsă că sunt foarte multe lucruri de reglat, aveţi toată deschiderea guvernului în a sprijini autorităţile locale, în a le sprijini investițiile, şi aş vrea să schimb modul de lucru, astfel încât să preluăm prima dată de la dumneavoastră problemele care sunt şi să căutăm soluții, nu să venim cu soluții, care de multe ori nu se pliază pe realitate. Cred că este necesar să colaborăm mult, sper într-o colaborare care să fie transpartinică, sper ca în acest moment să ne dăm seama că avem nevoie de unitate şi de proiecte comune care să ajute atât fiecare localitate în parte, fiecare județ, dar şi România în ansamblu. Cred că putem avea echilibru şi cred că putem coopera pe proiecte comune, din partea Guvernului României, a mea personal, încercăm să dezvoltăm foarte multe proiecte, să dăm dovadă de foarte multă deschidere şi echilibru şi să venim cu cât mai multe lucruri care să vină în întâmpinarea problemelor pe care dumneavoastră le-aţi ridicat.

Domnule Țuțuianu, am văzut problemele, am fost şi la fața locului, am văzut că sunt probleme legate de drumuri, sunt probleme legate de anumite lucruri care ţin de necesitatea unor investiţii, astfel se explică faptul că am venit şi cu miniştrii care cred că vor putea da un răspuns punctual la problemele pe care le-aţi ridicat. Am toată încrederea că echipa cu care am venit va găsi soluţii şi cred că cu aceste soluții veţi rezolva o parte din problemele pe care le aveţi. Ştiu de problema pe care o aveţi la Văleni, ştiu de alunecarea de teren, am aflat exact atunci când s-a produs, ne exprimăm nu numai solidaritatea cu persoanele care au trebuit să fie evacuate, dar bineînțeles trebuie să ne arătăm solidaritatea şi prin a ajuta aceşti oameni care au fost victime ale condițiilor nefavorabile, să îi ajutăm şi să ajutăm şi localitatea respectivă în a găsi soluții. Vă mulțumim pentru invitație. Lucrurile punctuale le vom discuta pe măsură ce dumneavoastră le veţi ridica. În încheiere vreau să mai adaug un singur lucru, că am promis o sută de măsuri, vom realiza cele o sută de măsuri şi vă îndemn să aveţi toată încrederea în Guvernul României şi în miniştrii care sunt în Guvernul României. Vă mulţumesc!

 

  Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol  ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei