Actualitate

Joi, 14 Iunie

Vizita de lucru a premierului Viorica Dăncilă în Lituania

Galerie foto

Vizita prim-ministrului României la Centrul de Excelență NATO pentru Securitate Energetică

Prim-ministrul României Viorica Dăncilă a vizitat astăzi Centrul de Excelență NATO pentru Securitate Energetică de la Vilnius.

Șeful Executivului a asistat la prezentarea activității Centrului. Cu această ocazie, directorul a adresat premierului invitația de participare a României la activitățile Centrului.

Oficialul român s-a interesat despre proiectele concrete dezvoltate de Centru și despre modul de implementate a acestora, exprimând interesul prioritar acordat de țara noastră securității energetice. Totodată, prim-ministrul a adresat felicitări conducerii Centrului pentru rolul pe care îl are în sprijinirea proceselor de dezvoltare a capabilităților NATO, având în vedere contribuția tot mai crescută pe care Alianța Nord-Atlantică o are în domeniul securității energetice.

 

Galerie foto

Întrevederea prim-ministrului României, Viorica Dăncilă, cu președintele Parlamentului lituanian, Viktoras Pranckietis

În cadrul vizitei de lucru efectuate în Republica Lituania, prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, a avut astăzi o întrevedere cu președintele Parlamentului lituanian, Viktoras Pranckietis.

Cei doi oficiali au evocat importanța istorică a anului 1918 atât pentru România, cât și pentru Republica Lituania, în contextul în care, în 2018, ambele state celebrează Centenarul. Agenda convorbirilor a inclus teme legate de relația bilaterală dintre cele două state, precum și aspecte privind agenda europeană și cea de securitate.

Șeful Executivului român și președintele Parlamentului lituanian și-au exprimat satisfacția pentru consistența dialogului bilateral, atât la nivel guvernamental, cât și parlamentar și au evidențiat potențialul de dezvoltare a cooperării în domeniul economic.

În domeniul afacerilor europene, prim-ministrul Viorica Dăncilă a prezentat stadiului pregătirilor pentru preluarea Președinției Consiliului UE și a avut un schimb de opinii cu președintele Parlamentului cu privire la viitorul proiectului european.

De asemenea, șeful Executivului a reiterat că țara noastră sprijină extinderea UE și că dorește menținerea acestui subiect pe agenda europeană în timpul Președinției române a Consiliului.

În ceea ce privește agenda de securitate, convorbirile s-au axat asupra riscurilor și amenințărilor cu care se confruntă Alianța Nord-Atlantică, precum și asupra situației de securitate din regiunea Mării Negre.

 

Galerie foto

Participarea premierului Viorica Dăncilă la ceremonia de depunere a unei coroane de flori la Monumentul Prizonierilor Politici și Deportaților, dedicat victimelor genocidului și represiunii din perioada ocupației sovietice

Galerie foto

Întrevederea prim-ministrului României, Viorica Dăncilă, cu prim-ministrul Republicii Lituania, Saulius Skvernelis

În data de 14 iunie 2018 prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, aflată într-o vizită de lucru în Republica Lituania, a avut o întrevedere cu omologul lituanian Saulius Skvernelis.

Vizita în Republica Lituania s-a desfășurat în anul în care ambele țări sărbătoresc centenarul: România aniversează centenarul Marii Uniri, iar Lituania celebrează centenarul restaurării statului, decisă prin actul Consiliului de la 16 februarie 1918.

Obiectivele convorbirilor au vizat, în plan bilateral, discutarea posibilităților de creștere a schimburilor comerciale și identificarea de noi paliere de cooperare sectorială.

Consultările au relevat că există perspective pentru aprofundarea cooperării sectoriale bilaterale în domenii precum IT, energie, industria chimică, industria alimentară, agricultură, infrastructură, securitate energetică etc.

Au fost explorate și modalități de consolidare a coordonării pe dosare europene de interes comun precum susținerea Parteneriatului Estic și viitorul Europei. O atenție deosebită a fost acordată problematicii securității în condițiile intereselor împărtășite atât de România, cât și de Lituania privind asigurarea securității Flancului Estic al NATO, respectiv a securității energetice.

Discuțiile în domeniul afacerilor europene au prilejuit părții române prezentarea stadiului pregătirilor pentru Președinția Consiliului UE, exercițiu pe care țara noastră îl va exercita în primul semestru al anului 2019, precum și un schimb de opinii cu privire la viitorul cadru financiar multianual. De asemenea, cei doi prim-miniștri au reafirmat importanța coordonării în ceea ce privește politica de coeziune și politica agricolă comună.

Convorbirile au evidențiat că un obiectiv comun pentru ambele state este consolidarea stabilității și securității în Vecinătatea Estică.

Șeful Executivului român a abordat și tema riscurilor și amenințărilor cu care se confruntă Alianța Nord-Atlantică, discuțiile explorând modalitățile de consolidare a cooperării între statele aliate, în special între cele din Flancul Estic al NATO. Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol  ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei