Actualitate

Miercuri, 25 Iulie

Vizita prim-ministrului Viorica Dăncilă în Muntenegru

Galerie foto

Primirea prim-ministrului Viorica Dăncilă de către preşedintele muntenegrean, Milo Đukanović

 

Prim-ministrul Viorica Dăncilă, aflată într-o vizită oficială în Muntenegru, a fost primită astăzi, 25 iulie 2018, de către preşedintele muntenegrean Milo Đukanović.

Întâlnirea a prilejuit reconfirmarea nivelului deosebit al relaţiilor bilaterale şi a permis discutarea şi aprofundarea aspectelor de interes comun ale agendei bilaterale, europene şi internaţionale.

Premierul român a transmis felicitări pentru progresele remarcabile realizate de Muntenegru pe calea sa europeană și euroatlantică, în special prin îndeplinirea obiectivului de aderare la NATO, proiect pe care România l-a susținut puternic în toată această perioadă. Șeful Executivului a subliniat că, și pentru România, apartenența la Alianță a deschis calea către un proces consistent de reformă, oferind garanțiile de stabilitate și securitate care s-au dovedit ulterior extrem de benefice, inclusiv pentru succesul negocierilor de aderare la UE. Ambii oficiali au subliniat semnificaţia deosebită, inclusiv în plan regional, a alăturării Podgoriţei la Alianţa Nord-Atlantică, atât sub aspectele valorilor democratice ale NATO şi stabilităţii, cât şi din perspectiva consolidării rezilienţei regionale într-o perioadă marcată de incertitudini şi dificultăţi.

În cadrul dialogului cu preşedintele Milo Đukanović, premierul Viorica Dăncilă a exprimat convingerea că Muntenegru va continua, în următorii cinci ani, să se apropie decisiv de obiectivul cheie al aderării la Uniunea Europeană. Totodată, a subliniat aprecierea pentru progresele substanțiale obținute de această țară în parcursul său european și a exprimat încrederea că, pe perioada mandatului României la Președinția Consiliului UE, Muntenegru va realiza paşi decisivi în relația cu UE. La rândul său, președintele Milo Đukanović a prezentat stadiul negocierilor de aderare ale țării sale la UE, exprimându-și speranța că, până la încheierea Președinției rotative a României la Consiliul UE, se vor face progrese semnificative în capitolele de negociere deschise în prezent.

În context, prim-ministrul Viorica Dăncilă a subliniat că Balcanii de Vest reprezintă o prioritate a mandatului României la Președinția Consiliului Uniunii Europene, precizând  că partea română va continua să susţină activ parcursul european al statului Muntenegru, inclusiv prin transfer de expertiză şi alte mecanisme adecvate. Demnitarul român s-a referit şi la importanța continuă acordată politicii de extindere pe baza meritelor proprii şi menţinerii respectului pentru valorii europene de către statele candidate şi a reconfirmat continuarea abordării ţării noastre pentru politica de extindere.

Ambii demnitari au reconfirmat voinţa de a acţiona pentru consolidarea relaţiilor comerciale şi economice, prin proiecte concrete, astfel încât acestea să se încadreze nivelului relaţiilor politice foarte bune şi contactelor inter-umane excelente dintre cele două state. Cu precădere, președintele muntenegrean a insistat asupra domeniilor culturii și economiei, ca fiind prioritare pentru fundamentarea relațiilor bilaterale.

Ambii oficiali au convenit intensificarea cooperării sectoriale în domeniile energiei, cu accent pe interconectivitate, precum și în domeniile turism, educație, cultură. Pentru  creșterea numărului de turiști dintre cele două state, a fost subliniată necesitatea înființării unei curse aeriene directe între România și Muntenegru.

Președintele Đukanović a evocat, de asemenea, buna cooperare în domeniul sănătății, afirmând că, în prezent, o serie de pacienți din Muntenegru sunt tratați în spitalele românești. În acest context, prim-ministrul român a mulțumit autorităților de la Podgorița, domnului Đukanović în special, aflat atunci în fruntea guvernului, pentru sprijinul acordat autorităților române în cazul accidentului de autocar din 2013

 

Întrevederea prim-ministrului Viorica Dăncilă cu premierul muntenegrean Duško Marković

 

Aflată în vizită oficială în Muntenegru, prima vizită la nivel de prim-ministru de la proclamarea independenței statului muntenegrean, la 3 iunie 2006, doamna prim-ministru Viorica Dăncilă a avut o întrevedere astăzi, 25 iulie 2018,  cu omologul muntenegrean Duško Marković.

Agenda discuţiilor a reconfirmat nivelul de excelenţă dezvoltat în relaţiile bilaterale şi a permis abordarea, într-un dialog constructiv şi pragmatic, a temelor de cooperare de pe agenda bilaterală, colaborarea în cadrul NATO, stadiul parcursului european al Muntenegru, precum şi cele mai recente evoluţii din regiune.

Cei doi înalţi demnitari au exprimat interesul pentru adâncirea relaţiilor în toate domeniile de interes comun, cu accent pe cooperarea economică, creşterea schimburilor comerciale şi aprofundarea cooperării sectoriale în domeniul energiei, cu accent pe interconectivitate, precum și mediu, turism afaceri interne. In acest sens, s-a convenit intensificarea dialogului ministerial, fiind propusă o întâlnire între miniștrii energiei.  Mai mult, a fost exprimată intenția de a activa contactele bilaterale la nivel de lucru și de a pregăti  platforme de contact direct între comunităţile oamenilor de afaceri din cele două ţări, fiind stabilită organizarea unui forum economic comun.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a reliefat importanţa pe care viitoarea Preşedinţie română a Consiliului Uniunii Europene, în primul semestru al anului viitor,  o va acorda continuării politicii de extindere a UE şi a reconfirmat susținerea fermă pentru aderarea Muntenegrului la UE, cât mai curând posibil, în baza meritelor proprii și îndeplinirii criteriilor de aderare.

Totodată, premierul Dăncilă a reafirmat disponibilitatea deplină a țării noastre de a oferi expertiza și asistența tehnică relevantă în acest proces, continuând schimbul de experiență derulat cu succes până în prezent prin intermediul mecanismelor şi instrumentelor de cooperare bilaterală, în domeniile de interes pentru partea muntenegreană în cadrul negocierilor de aderare. În acest sens, s-a agreat inițierea cooperării directe între miniștrii afacerilor europene din cele două țări.

Demnitarul român a transmis aprecierea deosebită pentru opţiunea strategică limpede a statului Muntenegru şi a remarcat că, la un an de la aderarea în NATO, procesul consistent de reformă deschis se va constitui şi într-un beneficiu pentru succesul negocierilor de aderare la UE. Partea română a apreciat că integrarea Muntenegrului în NATO constituie o contribuţie la stabilitatea Balcanilor de Vest şi la eliminarea ameninţărilor de securitate din acest areal. Ambele state rămân fidele Tratatului Alianţei Nord-Atlantice şi susţin integral valorile, principiile şi obiectivele aliate, recent reconfirmate prin Declaraţia Finală a Alianţei, adoptată la Bruxelles, 12 iulie 2018.

Totodată, partea română a exprimat convingerea că participarea sporită a statului Muntenegru la iniţiativele relevante de cooperare regională, cum ar fi proiectele dezvoltate sub egida Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării reprezintă o continuare firească a consolidării parcursului european al întregii regiuni.

În finalul întrevederii, doamna prim-ministru Viorica Dăncilă a adresat omologului muntenegrean Duško Marković invitația de a efectua o vizită oficială în România.

 

Galerie foto

Declaraţii comune de presă susținute de premierul Viorica Dăncilă și de omologul său muntenegrean, Duško Marković

 

Duško Marković: /.../ Doresc să menţionez vizita a încă unui înalt oficial dintr-un stat membru NATO. Noi avem o colaborare foarte bună cu partenerii noştri, iar aceasta este foarte importantă pentru a discuta despre temele actuale. După cum ştim, există o multitudine de teme importante, atât în domeniul apărării, dar şi în alte domenii, iar Muntenegru şi România împărtăşesc aceleaşi valori în mai multe sfere de interes. Deci, colaborarea noastră este foarte bună, relaţiile noastre dezvoltate prin aderarea la NATO - de asemenea şi, pentru noi, România este un exemplu de ţară care şi-a construit cu succes profilul în cadrul Alianţei şi care contribuie activ la realizarea priorităţilor sale. Muntenegru s-a dovedit, pe durata acestui an, un aliat credibil şi scopul nostru este să continuăm în acelaşi sens, din punct de vedere strategic, atât în regiune, cât şi într-un cadru mai larg, oriunde sunt promovate şi sunt apărate valorile transatlantice.

Apreciem în mod aparte vizita doamnei premier Dăncilă în preambulul preluării preşedinţiei Consiliului UE de anul viitor, în primul trimestru al anului viitor. În acelaşi timp, îi dorim României mult succes pe durata preşedinţiei şi îi mulţumim pentru faptul că Muntenegru, dar şi Balcanii de Vest se află pe agenda preşedinţiei României, lucru dovedit şi prin faptul că doamna premier vizitează Muntenegru în calitate de ţară care se află la loc de frunte în procesul de negociere cu Uniunea Europeană.

Am informat-o în detaliu pe doamna premier despre priorităţile şi aşteptările noastre în procesul de negociere cu Uniunea Europeană, dar am discutat, de asemenea, şi despre toate chestiunile politice actuale şi de securitate, atât în regiune, cât şi în Europa. Bineînţeles că am discutat şi despre potenţialul de colaborare multiplă, deoarece suntem de acord că trebuie dezvoltate relaţiile de colaborare şi intensificată cooperarea economică.

Încă o dată, îi doresc un bun venit cordial doamnei premier şi ne bucură faptul că avem această colaborare în perioada următoare, nu doar pe durata preşedinţiei României la Consiliul European, ci şi în perspectiva dezvoltării relaţiilor bilaterale. În final, doresc să îi mulţumesc doamnei premier pentru invitaţia de a efectua o vizită în România la începutul anului viitor, în cadrul căreia vom discuta despre parcursul de aderare al Muntenegrului în Uniunea Europeană.

Viorica Dăncilă: Mulţumesc! Mă bucur să fiu, azi, în prima vizită a unui prim-ministru român în Muntenegru. Vreau să felicit poporul din Muntenegru pentru ziua naţională pe care aţi sărbătorit-o cu câteva zile în urmă.

Am avut o discuţie constructivă cu domnul prim-ministru atât în ceea ce priveşte dezvoltarea relaţiilor bilaterale, dar şi despre parcursul european al ţării dumneavoastră. Am decis, împreună cu domnul prim-ministru, să consolidăm relaţiile bilaterale, să avem o mai bună cooperare sectorială şi am avut discuţii legate de diferite sectoare de activitate. Am discutat despre cooperare în domeniul energiei, am discutat despre cooperare în domeniul educaţiei şi culturii, în domeniul turismului, am hotărât să impulsionăm schimburile comerciale, dar am vorbit şi de intensificarea cooperării în domeniul investiţiilor. Împreună, am hotărât organizarea unui forum economic, ca un prim pas în ceea ce priveşte intensificarea cooperării dintre cele două ţări.

În ceea ce priveşte agenda europeană, vreau să îl felicit pe domnul prim-ministru, să felicit Muntenegru pentru progresele înregistrate până acum şi vreau să vă asigur că prezenţa mea aici, cu câteva luni înainte de preluarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene de către România, arată angajamentul nostru ferm de a susţine Muntenegru pentru parcursul european. L-am asigurat pe domnul prim-ministru că dorim să sprijinim Muntenegru în capitolele de negociere, să acordăm sprijin tehnic în acest sens, dar în acelaşi timp, să avem o cooperare foarte bună, pentru a şti exact progresele făcute de Muntenegru, încât să putem să le ducem mai departe în cadrul instituţiilor europene. Sunt convinsă că Muntenegru va face paşi importanţi. Aveţi deja un precedent pentru care vreau să vă felicit, şi anume faptul că, de la 5 iunie 2017, Muntenegru este membru NATO.

Nu în ultimul rând, vreau să mulţumesc autorităţilor din Muntenegru, cetăţenilor, pentru sprijinul acordat României în urma tragicului accident pe care l-au avut cetăţeni din România pe teritoriul ţării dumneavoastră.

Mulţumesc încă o dată, domnule prim-ministru, pentru discuţiile constructive! Vă aştept la Bucureşti şi vă urez mult succes în dezvoltarea economică a ţării dumneavoastră, dar şi în paşii pe care îi veţi face pe drumul european! Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol  ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei