Actualitate

Marți, 25 Septembrie

Vizita prim-ministrului Viorica Dăncilă la Bruxelles

 

Galerie foto

Întrevederea Prim-ministrului României, doamna Viorica Dăncilă, cu domnul Guy Verhofstadt, Președintele Grupului ALDE (Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa), din Parlamentul European

 

Programul vizitei la Bruxelles a doamnei Viorica Dancilă, Prim-ministrul României, a cuprins și o întrevedere cu domnul Guy Verhofstadt, Președintele Grupului ALDE (Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa) din Parlamentul European. Doamna Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene, precum si europarlamentarii Norica Nicolai si Dan Nica au participat, de asemenea, la convorbiri.
Au fost abordate aceleași subiecte discutate cu liderii principalelor grupuri din Parlamentul European: situația politică din România și agenda europeană.
Referitor la situația internă a României, mesajul transmis a fost în linia celor  afirmate în cadrul întrevederilor anterioare. Premierul a reiterat angajamentul Guvernului pentru respectarea valorilor europene și a principiilor democratice. Totodată, a subliniat că reformele introduse de Guvernul României sunt exclusiv  în interesul cetățenilor și au fost implementate cu respectarea normelor în vigoare și în urma unei ample consultări interinstituționale și a partenerilor europeni.
Convorbirile s-au încheiat cu o prezentare a stadiului pregătirilor Președinției Române a Consiliului Uniunii Europene.

 

Galerie foto

Participarea Prim-ministrului României, doamna Viorica Dăncilă, la reuniunea Grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European

În continuarea întrevederilor avute la Bruxelles cu lideri ai grupurilor politice din Parlamentul European, Prim-ministrul României, Doamna Viorica Dăncilă, a participat astăzi, 26 septembrie 2018, la reuniunea Grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților.

Șeful Executivului a prezentat poziția Guvernului față de situația politică din România, arătând că principalul obiectiv al vizitei la Bruxelles este acela de a discuta, a înțelege și a coopera cu partenerii europeni.

În continuare, Premierul a expus măsurile adoptate la nivel guvernamental pentru promovarea de reforme în plan economic și social. Viorica Dăncilă a  subliniat că toate aceste măsuri au urmărit, în special, relansarea economică a României, realizarea justiției sociale, apărarea drepturilor și libertăților cetățenești și echilibrarea balanței puterilor în stat.

În același timp, a subliniat importanța menținerii poziției pro-europene a României și a reafirmat atașamentul Guvernului pentru valorile comune stipulate în Tratatele Uniunii Europene, precum demnitatea umană, libertatea, democrația, egalitatea, statul de drept și respectarea drepturilor omului.

Referitor la reformele din domeniul justiției, premierul a arătat că acestea au urmărit o mai bună calibrare a sistemului judiciar românesc la practicile europene și la recomandările Comisiei de la Veneția. În plus, a evidențiat că procedura de revizuire a legislației referitoare la organizarea justiției din România a fost transparenta și supusă examinării Curții Constituționale, arătând că, în acest moment, este așteptată evaluarea oficială a Comisiei de la Veneția.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a făcut apel la unitate și solidaritate între statele membre ale Uniunii Europene, în contextul dezbaterii privind viitorul Europei, subiect central al Summit-ului pe care România îl va găzdui la Sibiu în 2019. „Dacă începem să rupem Europa între stânga și dreapta, vom ajunge imediat la diferențele între Nord și Sud, state membre ale zonei Euro sau nu, state membre ale spațiului Schengen sau nu", a arătat șeful Executivului.

Premierul Viorica Dăncila a prezentat, de asemenea, aspecte referitoare la demonstrațiile de protest din data de 10 august, precizând că acestea fac obiectul unei anchete în curs. În context, a menționat că în fața legii, toate persoanele sunt egale.

Intervenția Prim-ministrului României a fost urmată de o sesiune de dezbateri.

 

 

 Galerie foto

Întrevederea premierului Viorica Dăncilă cu Franziska Maria Keller și Philippe Lamberts, co-președinții Grupului Verzilor/Alianța Europa Liberă din Parlamentul European

 

Prim-ministrul României, doamna Viorica Dăncilă, a avut astăzi, 26 septembrie 2018, o întrevedere cu doamna Franziska Maria Keller și domnul Philippe Lamberts, Co-președinții Grupului Verzilor/Alianța Europa Liberă din Parlamentul European.

La discuții a participat, de asemenea, ministrul fondurilor europene, doamna Rovana Plumb.

Convorbirile s-au purtat pe cele două coordonate evidențiate deja în cadrul întrevederilor avute ieri cu lideri ai grupurilor politice din Parlamentul European: situația internă a României și agenda europeană.

Premierul Viorica Dăncilă a prezentat, pe scurt, situația politică din România, în perspectiva dezbaterii care va avea loc în Parlamentul European la începutul lunii octombrie. De asemenea, a prezentat programul de reforme inițiate de Guvernul României, arătând că acesta este rezultatul unui proces extins de consultare transparentă și de cooperare interinstituțională, în plan intern, precum și cel al unei colaborări cu partenerii europeni.  De altfel, prim-ministrul Viorica Dăncilă a reafirmat întreaga sa disponibilitate pentru continuarea dialogului deschis cu instituțiile europene.

Discuțiile au continuat cu o prezentare a stadiului pregătirilor în vederea preluării Președinției Consiliului Uniunii Europene, în ianuarie 2019, de către România.

 

Galerie foto

Întrevederea Prim-ministrului României, doamna Viorica Dăncilă cu domnul Manfred Weber, Preşedintele Grupului Partidului Popular European

 

Prim-ministrul României, doamna Viorica Dăncilă, a avut astăzi, 25 septembrie 2018, o întrevedere cu liderul Grupului Partidului Popular European, domnul Manfred Weber.

La întrevedere au participat doamna Rovana Plumb, ministrul fondurilor europene si europarlamentarul Dan Nica.

În cadrul convorbirilor au fost abordate dosarele de actualitate de pe agenda europeană, în perspectiva preluării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene la începutul anului viitor. Primul-ministru a prezentat stadiul pregătirilor desfășurate de către autoritățile de la București, asigurând asupra cooperării strânse cu Parlamentul European în vederea finalizării dosarelor legislative și asigurării unui mandat de succes.

De asemenea, premierul Viorica Dăncilă a avut un schimb deschis de opinii cu interlocutorul său cu privire la situația din România, în perspectiva dezbaterii care va avea loc în Parlamentul European la începutul lunii octombrie, subliniind disponibilitatea sa și a Guvernului pentru un dialog deschis cu reprezentanții instituțiilor europene pe toate subiectele de interes. Premierul a reafirmat și cu această ocazie atașamentul Guvernului României față de principiile și valorile democratice. În același timp, a arătat că răspunsul la provocările cu care se confruntă proiectul european în prezent, poate fi găsit prin demonstrarea solidarității între statelor membre și nu prin crearea unor noi clivaje în interiorul Uniunii.

 

 

***

Galerie foto

 

Întrevederea prim-ministrului României, doamna Viorica Dăncilă, cu președintele Grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților, domnul Udo Bullmann

 

Astăzi, 25 septembrie 2018, prim-ministrul României, doamna Viorica Dăncilă, a avut o întrevedere cu domnul Udo Bullmann, Preşedintele Grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților. Întrevederea se înscrie în seria de contacte pe care șeful Executivului le are, în aceste zile, la Bruxelles, cu liderii grupurilor politice din Parlamentul European.

Convorbirile, desfășurate într-o atmosferă cordială, au atins o gama largă de subiecte de pe agenda internă a României și de pe agenda europeană.

Au fost astfel abordate subiecte de interes din perspectiva dezbaterii referitoare la România, care va avea loc în Parlamentul European la începutul lunii octombrie. În acest context, prim-ministrul Viorica Dăncilă a prezentat situația reală din România, reafirmând atașamentul Guvernului României față de principiile și valorile europene. De asemenea, a prezentat reformele inițiate de Guvernul României în domenii prioritare pentru țara noastră, arătând că acestea sunt rezultatul unei cooperări interinstituționale transparente și că în elaborarea lor au fost consultați și partenerii europeni.

În ceea ce privește agenda europeană, convorbirile s-au concentrat pe pregătirea Președinției române a Consiliului Uniunii Europene. Premierul Viorica Dăncilă a reafirmat, în context, interesul  României pentru asigurarea unui mandat care să contribuie la coeziunea proiectului european și la apropierea Uniunii de către cetățeni.

La întrevedere, alături de premierul Viorica Dăncilă a participat europarlamentarul Dan Nica.

 

 

***

Prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, efectuează o vizita de lucru la Bruxelles, în perioada 25-26 septembrie 2018, în cadrul căreia va avea o serie de întrevederi cu reprezentanți ai grupurilor politice din Parlamentul European, precum Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților, Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa, Grupul Verzilor/Alianța Liberă Europeană și Grupul Partidului Popular European. 

În cadrul convorbirilor pe care prim-ministrul le va avea la Bruxelles, vor fi discutate aspectele prioritare de pe agenda europeană, în perspectiva deținerii Președinției Consiliului UE de către România și reafirmarea disponibilității României de a contribui în mod activ la procesul de reflecție asupra viitorului Europei.

  Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol  ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei