Miniștrii Guvernului României

Bogdan Lucian AURESCU
Bogdan Lucian AURESCU

ministrul afacerilor externe

Bogdan Aurescu a preluat mandatul de ministru al afacerilor externe al României la data de 4 noiembrie 2019. Este diplomat carieră (din 1996) şi are gradul diplomatic de ambasador (din anul 2014).

Este membru al Comisiei de Drept Internațional a ONU pentru un mandat de 5 ani (2017-2022).

În perioada 6 mai 2016 – 4 noiembrie 2019 a fost consilier prezidenţial pentru politică externă al Președintelui României. Între 24 noiembrie 2014 și 17 noiembrie 2015 a fost ministrul afacerilor externe al României. A ocupat și funcţia de secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, gestionând domeniile afaceri strategice (2009-2010; 2012-2014), afaceri europene (2004-2005; 2010-2012) şi afaceri globale (martie-iunie 2012). A mai îndeplinit funcțiile de subsecretar de stat / Agentul guvernamental pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului (2003-2004), director general pentru afaceri juridice (2001-2003), director al Direcției Drept Internațional și Tratate (2000-2001), director al Cabinetului Ministrului (1999-2000), director adjunct al Direcției Drept Internațional și Tratate (1999), consilier Cabinetul Ministrului (1998-1999), atașat (1997-1998) și referent relații (1996-1997) în Direcția Juridică și Tratate.

Începând din septembrie 2004, Bogdan Aurescu a fost Agentul României pentru Curtea Internaţională de Justiţie, coordonând – pe tot parcursul procedurilor – activitatea echipei care a reprezentat România în procesul cu Ucraina de la Curtea Internaţională de Justiţie privind Delimitarea Maritimă în Marea Neagră, finalizat la data de 3 februarie 2009 cu câștigarea a 79,34% din suprafața în dispută, adică a 9700 km² de platou continental și zonă economică exclusivă care au revenit României.

În perioada 2010-2011 a fost negociator-şef pentru România al Acordului româno-american privind apărarea antirachetă şi al Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI dintre România şi SUA.

În perioada iulie-decembrie 2016, a fost Consilier special (onorific) al Preşedinţiei slovace a Consiliului UE pentru afaceri inter-instituţionale şi juridice.

Este profesor universitar în cadrul Departamentului de Drept Public al Facultății de Drept – Universitatea din București, unde predă Drept Internațional Public, Drept Diplomatic și Consular, Organizații și Relații Internaționale, Jurisdicții Internaționale, Dreptul Internațional al Protecției Minorităților. A debutat în activitatea didactică în anul 1998, devenind asistent universitar (2002), lector universitar (2004), conferențiar universitar (2012) și apoi profesor universitar (din anul 2015). În anul 2017 obține atestatul de abilitare, iar din anul 2018 aprobarea de către Senatul Universității din București a desfășurării activității de conducere de doctorat în cadrul Școlii Doctorale de Drept a acestei Universități.

A mai predat cursuri de Drept Internațional Public și Dreptul Tratatelor și în cadrul altor instituții academice, cum ar fi Academia Diplomatică/Institutul Diplomatic Român și Școala Națională de Studii Politice și Administrative. De asemenea, din 2004 este cadru didactic asociat la Universitatea „Nicolae Titulescu” din București pentru predarea cursului de Jurisdicții Internaționale la programul de Master de Drept Internațional și European. În iulie 2006 a fost visiting professor la Facultatea de Drept a Universității din Hamburg, în cadrul mobilității ERASMUS Teaching Staff.

Este doctor în ştiinţe juridice, specializarea drept, cu calificativul „foarte bine” şi distincţia « Summa cum laude », cu teza „Conceptul de suveranitate şi supremaţia dreptului internaţional” (2003). A finalizat programul de cercetare post-doctorală cu calificativul „excelent” în domeniile Dreptul Internaţional al Protecţiei Minorităţilor, Drept Internaţional Umanitar, Dreptul Refugiaţilor şi Drept Penal, cu tema „Evoluţii în relaţia dintre stat şi individ în domeniul dreptului internaţional al protecţiei drepturilor omului şi al protecţiei internaţionale a persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale” (2011).

Este membru al Curţii Permanente de Arbitraj de la Haga, membru supleant în Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia) a Consiliului Europei  şi Arbitru desemnat de România, în conformitate cu articolul 2 din Anexa VII la Convenţia ONU privind Dreptul Mării. Este, de asemenea, preşedintele Secţiei de Drept Internaţional a Asociaţiei de Drept Internaţional şi Relaţii Internaţionale şi al Ramurii Române a „International Law Association” (Londra), redactor-şef al Revistei Române de Drept Internaţional, membru al Colegiului de Redacţie al revistei Curierul Judiciar, precum şi membru al Consiliului Ştiinţific al revistei ACTA Universitatis Lucian Blaga (Sibiu), respectiv al Revistei de Drept Constituțional. 

În calitate de membru al prestigioasei Comisii de Drept Internaţional a ONU (2017-2022), a introdus (alături de alți patru membri CDI) pe agenda curentă a Comisiei subiectul ”Sea-level rise in relation to international law”, fiind co-președinte al Grupului de Studiu al CDI creat în acest scop.

Bogdan Aurescu a absolvit Colegiul Naţional „Sfântul Sava” (1992), Facultăţile de Drept (1996, cu Diplomă de Merit) şi Istorie (1998) ale Universităţii din Bucureşti, Institutul Franco-Român de Dreptul Afacerilor şi Cooperare Internaţională „Nicolae Titulescu – Henri Capitant” (1996) şi Colegiul Naţional de Apărare din Bucureşti (2000). În 1996 a urmat cursurile Sesiunii de drept internaţional public a Academiei de Drept Internațional de la Haga.

În 2002 a primit din partea MAE „Diploma de merit pentru contribuţie de excepţie la activitatea diplomatică a României”, iar în 2009 „Diploma de excelenţă pentru merite deosebite în cariera diplomatică şi contribuţia excepţională în procesul „Delimitarea maritimă în Marea Neagră” (România c. Ucraina) de la Curtea Internaţională de Justiţie”.

A fost decorat cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler (2002), Ordinul Meritul Diplomatic în grad de Cavaler (2007), Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler (2009), Crucea de Comandor al Ordinului de Merit al Republicii Polone (2009), Ordinul Naţional Steaua României în grad de Ofiţer (2013), Medalia de Aur a Forţelor Armate Poloneze (2013), Ordinul Naţional Legiunea de Onoare în grad de Cavaler a Republicii Franceze (2016); Ordinul Național Pentru Merit al Republicii Italiene, în grad de Mare Ofițer (2018); Crucea de Comandor cu Stea a Ordinului de Merit al Republicii Polone (2019).

Este autor, co-autor sau coordonator al unui număr de 19 volume în domeniul dreptului internațional, 30 de capitole publicate în volume colective, 18 studii publicate în volume ale conferințelor internaționale de specialitate și peste 180 de articole, studii, comentarii, recenzii publicate în reviste românești și străine, cum ar fi Revista Română de Drept Internațional, Analele Universității din București-Seria Drept, Curierul Judiciar, Annuaire Français de Droit International, The International Journal of Marine and Coastal Law, Helsinki Monitor. Security and Human Rights, European Yearbook of Minority Issues, Revue Hellenique de Droit International, Chinese Journal of International Law. Ca membru supleant (expert independent) al Comisiei de la Veneția, a fost raportor sau co-raportor pentru 29 de rapoarte, opinii sau studii ale acestei instituții.

Bogdan Aurescu vorbeşte fluent limbile engleză şi franceză.

S-a născut la 9 septembrie 1973. Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe