16 iunie - Declaraţii susținute de premierul Ludovic Orban și alți membri ai Executivului la începutul şedinţei de guvern

16 Iunie

Galerie foto

[Check against delivery]

Ludovic Orban: Începem ședința de guvern de astăzi. În debutul ședinței de guvern, vreau să vă dau câteva informații și să abordăm câteva subiecte pe care le consider importante. Știți foarte bine că am fost atacați privitor la funcționarea programului IMM Invest. Datele la zi arată că există peste 4.750 de firme cărora li s-a aprobat creditul, iar plafonul de creditare atins până astăzi este de 3,8 miliarde. Sigur că există deja două bănci care și-au atins plafonul maxim pe care îl aveau alocat în cadrul programului, iar ritmul de procesare a solicitărilor de creditare cu garanţia dată de stat va crește în următoarea perioadă. Ca atare, nu am nici cea mai mică emoție că plafonul de 15 miliarde nu va fi atins. Sigur, aici va trebui, domnule ministru, să realocăm plafoanele. Dacă e o bancă ce nu procesează solicitările de creditare într-un ritm care este convenabil, putem să îi luăm din plafon şi să îl alocăm către băncile care au celeritate în soluționarea cererilor și iau decizia de acordare a creditelor.

Florin Cîţu: Bine. Ne uităm la cum evoluează programul. Sunt câteva bănci care, aşa cum aţi spus dumneavoastră, au ajuns deja la plafon şi sunt avansate. Dacă mai stăm puţin, vedem cum evoluează lucrurile şi mai facem o realocare între plafoane. Dar, repet, şi eu cred că s-ar putea, peste o lună, să ne gândim dacă vrem să creştem sau nu plafonul.

Ludovic Orban: Bun. Aici noi am avut de la început un angajament de creștere a plafonului. De altfel, în legea promulgată de președinte e o creștere a plafonului, dar trebuie să așteptăm aprobarea Comisiei Europene. Din cauza asta am și suspendat aplicarea unor prevederi din legea de adoptare a ordonanței, pentru că noi avem nevoie de aprobarea Comisiei Europene, deoarece aceste modificări afectează schema de ajutor de stat care este aprobată de Comisia Europeană.

Voiam să vă dau câteva datele legate de piața forței de muncă. Ştiți foarte bine că foarte mulți analiști, dar și lideri politici din opoziție au prevăzut apocalipsa în domeniul pieței muncii, un șomaj înspăimântător, chiar am fost acuzaţi de faptul că nu am luat măsuri. Am să vă dau numai câteva date. Pe luna mai, numărul de cetățeni cu contracte de muncă - nu numărul de contracte de muncă, numărul de cetățeni cu contracte de muncă pe luna mai a anului 2020 a fost mai mic cu doar 14.000 față de numărul de români cu contracte de muncă în luna mai 2019, în condițiile în care aprilie, mai și şi iunie sunt lunile în care este estimat să se atingă impactul cel mai mare al crizei economice. Cu toate astea, măsurile pe care le-am adoptat au apărat locurile de muncă ale românilor, iar lucrul ăsta este demonstrat de date, de cifre. Peste un milion de români au  beneficiat de şomajul tehnic şi aproximativ 70.000 de români persoane fizice autorizate, profesioniștii în sensul prevederilor Codului Civil, au beneficiat de forme de indemnizație de sprijin. După datele pe care le avem - evident, ele sunt în curs de evoluție - până la 750.000 de români beneficiază de măsura activă de plată a 41,5% din salariul brut pentru angajații care își reiau activitatea în cadrul companiilor în care au lucrat și care au fost în șomaj tehnic. Ceea ce arată că, practic, nu s-au pierdut locuri de muncă foarte multe în domeniile unde au existat restricții. Pentru că pe lângă 750.000 de români, aproape 750.000 de români care vor beneficia de această măsura activă, noi am păstrat măsura de plată a șomajului tehnic pentru angajații din domeniile care au rămas încă sub restricţie. Iar, odată cu noile măsuri de relaxare care vor redeschide activitatea mai multe domenii de activitate, numărul de persoane afectate, numărul de angajați care lucrează în companiile afectate se va reduce. Și, cu siguranță, foarte mulți dintre cei care încă păstrează şomajul tehnic, odată cu redeschiderea activității, își vor relua activitatea și vor beneficia de măsura pe care am decis-o împreună în guvern. Aş mai menționa că există cerere pe piața muncii. Sigur că disponibilitatea de mână de lucru nu corespunde întotdeauna cu cererea, pentru că întotdeauna e necesar un proces continuu de training, de învățare de noi meserii, de reorientare profesională - și aici va trebui să alocăm resurse semnificative,  dar cu mecanisme schimbate, în care să nu mai azvârlim cu banii în tot felul de programe, cum a fost în POSDRU sau alte programe, ci să îi direcționăm efectiv spre beneficiari, spre persoanele care urmează să fie angajate și spre companiile care vor să angajeze.

În ceea ce privește ratele la bănci, există aproape 200.000 de beneficiari ai măsurii pe care am adoptat-o, de amânare a ratelor la bănci până la data de 31 decembrie. Acești 200 de mii de beneficiari sunt doar cei care au beneficiat de ordonanța de urgență emisă de guvern. Pentru că, înainte de adoptarea actului normativ, mai multe bănci au luat decizia de amânare a plăților înainte de intrarea în vigoare a actului normativ. În realitate, numărul beneficiarilor, persoane fizice și persoane juridice, care au fost subiectul acestei măsuri de amânare a ratelor la credit a fost mult mai mare, iar suma totală a ratelor pe care trebuiau să le plătească este cifrată la 4,6 miliarde de lei. În ceea ce privește concediile medicale, trebuie să știți că am atins un record absolut la decontarea concediilor medicale. În luna mai, am decontat concedii medicale în valoare de peste 600 de milioane lei. Ca să înțelegeți mărimea decontărilor, trebuie să știți că decontarea medie pe 2019 a concediilor medicale, până am venit noi la putere, până în 4 noiembrie, pe lunile anterioare venirii noastre la putere, decontarea medie a fost de sub 100 de milioane pe lună. Iar noi în luna mai, în criză, noi am decontat concedii medicale în valoare de peste 600 de milioane. Ce înseamnă acești bani? Înseamnă bani care se întorc la companiile care au plătit concediile medicale pentru angajații care au fost în concedii medicale, înseamnă asigurarea de lichidități în aceste companii, iar asigurarea de lichidități în aceste companii, care a fost un obiectiv pe care l-am urmărit sistematic prin toate măsurile pe care le-am adoptat, a venit în sprijinul companiilor să-și mențină capitalul de lucru, să păstreze o activitate la un nivel cât de cât acceptabil și, mai ales, să păstreze angajații, astfel încât să reducem la maxim numărul celor care rămân fără un loc de muncă.

Domnule ministru Vela, din nou, Ungaria a luat măsuri care sunt contrare Tratatului Uniunii Europene privind libertatea de circulație. Am primit relatări personale, inclusiv de la oameni pe care îi cunosc personal, că nu li se permite tranzitul prin Ungaria, că autoritățile maghiare au instituit iar niște reguli de tranzitare de către persoanele fizice care călătoresc nu în Ungaria. Înțeleg, dacă vor pentru Ungaria, pentru cine se duce în Ungaria, se instituie măsurile specifice de protecție sanitară, cum și noi am instituit. Din nou este afectată libertatea de circulație şi chiar mi se pare ciudat că principalele victime sunt cetățenii români. Solicitarea mea către dumneavoastră este să interveniţi de urgență pe lângă omologul dumneavoastră maghiar și să formulați o solicitare fermă privitor la asigurarea libertății de circulație. Sunt familii care au plecat împreună, un tată care a vrut să-și ducă fata să-și dea examenele și care nu a fost lăsat, părintele, să se ducă cu fata, pentru că i s-a cerut contract de muncă în original și nu i s-a permis tranzitarea Ungariei în absența unui contract de muncă în original.

Marcel Vela: Mâine, la ora 15:00, o să am și o videoconferință cu doamna comisar Ylva Johansson pe pactul migrației și o să ridic şi problema întâlnită la frontiera cu Ungaria. Într-adevăr, comportamentul partenerilor maghiari lasă de dorit, pentru că noi am avut toată deschiderea, inclusiv pe zona transfrontalieră și pe tot ceea ce a însemnat o liberalizare a...

Ludovic Orban: Liberalizare pe zona transfrontalieră, toate măsurile pe care le-am luat pentru diferite categorii de cetăţeni, inclusiv elevi, studenţi care au de dat examene. Deci, noi am fost extrem de sensibili şi extrem de deschişi. Deci, trebuie sesizat la nivelul Comisiei Europene pentru că nu putem accepta... O mare parte dintre cetăţenii români care se deplasează spre ţări dn Europa - spre Austria, spre Germania, spre Franţa - trec prin Ungaria. Or e a nu știu câta oară când li se pun de astfel de piedici izvorâte din acte administrative care parcă sunt cu dedicație. Asta chiar e deranjant, vă spun sincer. Deci, comunicaţi și cu omologul maghiar și, în cazul în care nu renunță la astfel de măsuri discriminatorii și contrare legislației la nivel european, trebuie sesizată Comisia Europeană și acționat la nivel european, pentru a se impune respectarea acestor reglementări europene.

Marcel Vela: Da.

Ludovic Orban: Domnul ministru Oros, două puncte, plățile la hectar și mă interesează când finalizați solicitările de despăgubire pentru fermierii ale căror ferme au fost afectate de secetă.

Adrian Oros: Da. Domnule prim-ministru, aseară, la orele 24, de fapt, azi-noapte, s-a încheiat campania de depunere a cererilor unice de plată aferente anului 2020. Deși a fost derulată în condiții atipice, pentru că am dorit să protejăm sănătatea salariaților APIA și a beneficiarilor și echipa APIA a elaborat cu resurse proprii o procedură online, încât fermierii să nu fie nevoiți să treacă nici pe la primării, nici pe la APIA, nici pe la bănci, toată această conexiune au făcut-o cei de la APIA, au reuşit să înregistreze o suprafaţă agricolă cu 170.000 de hectare mai mare decât anul trecut...

Ludovic Orban: Adică cereri de plată pentru o suprafață cu 170.000 mai mare față de anul trecut...

Adrian Oros: ... de anul trecut, chiar dacă numărul de cereri este mai mic cu 17.000. Asta înseamnă că s-au comasat unele dintre exploatații și avem exploatații mai puține, dar o suprafață agricolă mai mare decât anul trecut.

Ludovic Orban: Aici trebuie să ne planificăm bugetar, poate vedem și la rectificarea bugetară, astfel încât să facem plățile atunci când fermierii au nevoie de banii respectivi, încât să putem să le alocăm banii când înființează culturile agricole de toamnă și când au alte nevoi.

Adrian Oros: Anul acesta am eliberat acele adeverințe APIA cu două luni mai devreme. Ce înseamnă? Înseamnă că după negocierile pe care noi le-am avut cu băncile, ei se pot împrumuta pe baza acelor adeverințe într-un cuantum de 85% din suma totală pe care noi o vom plăti în toamnă. Deci, am ajutat mult, pentru că din 16 mai toți cei care au dorit au beneficiat...

Ludovic Orban: Dar spuneţi-mi, băncile acceptă aceste adeverințe ca o formă de garantare a creditelor acordate către fermieri?

Adrian Oros: Da.

Ludovic Orban: Am înțeles. În ceea ce priveşte finalizarea evaluărilor de secetă?

Adrian Oros: Da. Aici avem suprafața totală care reiese că a fost calamitată, din procesele-verbale, este de 1.165.000 de hectare.

Ludovic Orban: Aţi efectuat toate verificările în teren, prin sondaj, pentru a verifica veridicitatea solicitărilor?

Adrian Oros: Da, s-au făcut...

Ludovic Orban: Pentru că sunt unii mai entuziaşti, care...

Adrian Oros: Au fost, dar suprafaţa declarată ca fiind calamitată a fost de 1.452.000 de hectare, iar în urma verificărilor s-a ajuns la această suprafaţă de 1.165.000 de hectare.

Ludovic Orban: Şi aici va trebui să facem o planificare bugetară astfel încât să alocăm resursele pentru acordarea despăgubirilor.

Adrian Oros: Da, până în campania din toamnă, care începe la sfârşitul lunii august.

Ludovic Orban: Deci situaţiile definitive când le finalizaţi?

Adrian Oros: La sfârşitul săptămânii.

Ludovic Orban: În regulă. Domnul ministru Tătaru, aţi primit necesarul din partea autorităţilor ucrainene sau domnul Aurescu, cine...

Nelu Tătaru: Da, l-am discutat cu domnul ministru Aurescu ..

Ludovic Orban: Aţi discutat cu domnul ministru Aurescu?

Nelu Tătaru: ... îl are şi domnia sa. Rămâne să stabilim... astăzi primim şi fila de buget de la Finanţe şi începem licitaţia.

Ludovic Orban: Trebuie demarată procedura de licitaţie. De asemenea, împreună cu domnul secretar de stat Arafat, să pregătiţi echipa medicală care se va deplasa în Ucraina pentru a-i ajuta pe partenerii noştri. Înaintea şedinţei de guvern, am avut şedinţa Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. În cadrul Comitetului Național pentru Situații de Urgență, am adoptat în unanimitate următoarea hotărâre: Articolul 1 - "Se propune prelungirea stării de alertă pe întreg teritoriul țării pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 17.06.2020'. Articolul 2 - "Măsurile de prevenire și control a infecțiilor generate de virusul SARS-CoV-2 necesar a fi adoptate începând cu data de 17.06.2020, în contextul epidemiologic actual, sunt prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre". La Articolul 3 - "Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență pentru punere în aplicare prin ordine și acte administrative ale conducătorilor acestora". Față de situația existentă până în momentul de față, am luat decizia de a face un nou pas în relaxare, în conformitate cu decizia pe care am adoptat-o vineri, în ședința de guvern. Se știe că se va permite desfășurarea activităților în centrele comerciale de tip mall, sigur, cu excepția cinematografelor, restaurantelor, sălilor de jocuri. Se va relua activitatea pentru sălile de fitness și de aerobic, sigur, în condițiile stricte care sunt reglementate prin ordin comun de către Ministerul Sănătății. De asemenea, se reia activitatea în afterschool-uri, grădinițe pe perioada verii, tot în condițiile reglementate prin ordinul comun al ministrului sănătății, ministrului educației și ministrului muncii. Se știe că odată cu încetarea școlii, încetează măsura de sprijin pe care am adoptat-o, prin care am asigurat un venit unui părinte pentru ca părintele să poată să stea acasă cu elevul în perioada în care au fost suspendate cursurile din școli. Odată cu încetarea acestei forme de sprijin, toți acești părinți trebuie să se reîntoarcă în activitatea profesională, să își reia munca. Foarte mulți părinți au solicitat, neavând posibilitatea de a apela la alte soluții în timpul în care sunt la serviciu, la muncă, au apelat la redeschiderea acestor grădinițe și acestor tipuri de activități afterschool, care se desfășoară pe perioada verii. Aici, fiind vorba de copii, rugămintea mea e să fiți foarte activi în verificarea respectării condițiilor care au fost instituite prin ordin. Aici nu ne jucăm cu sănătatea copiilor. Toate regulile pe care le-am stabilit prin intermediul reglementărilor trebuie respectate de cei care desfășoară astfel de activități, pentru a reduce la minimum riscul infectării celor care beneficiază de aceste servicii. Sigur că, până la urmă, decizia este a părinților. Aici sunt convins că și părinții vor vedea condițiile pe care le oferă diferitele structuri, entități, care asigură aceste servicii și va trebui să ne asigurăm că lucrurile se desfășoară în foarte bune condiţii. În plus faţă de decizia de vineri, am luat decizia de a permite oficierea de slujbe şi în interiorul bisericilor. Aici aş vrea să fac o precizare. Noi nu am închis bisericile. Bisericile au fost deschise în această perioadă. Singurul lucru care nu s-a permis a fost oficierea slujbelor. S-au permis, de exemplu, diferitele evenimente pentru botezuri, căsătorii, oficierea de căsătorii, de botezuri, sigur cu un număr limitat de persoane, la nivelul familiilor. De asemenea, bisericile nu au fost închise, deci cei care au titrat că se redeschid bisericile nu au redat corect adevărul. Propunerea formulată de Comitetul Național pentru Situații de Urgență este aceea de a permite oficierea slujbelor și în spații închise, în interiorul bisericilor, și în afara bisericilor. Bisericile, fiind de mărimi variabile, pentru respectarea condițiilor care vor fi stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătății cu secretarul de stat de la Departamentul de Culte și cu ministrul afacerilor interne, vor primi un număr redus de credincioși care vor putea asista la slujba din interiorul bisericii. Din acest motiv, oficierea slujbelor se va face pentru credincioși atât în interiorul, cât și în afara bisericilor. Aici vor trebui stipulate foarte clar regulile, în special regulile de distanță fizică de protecție sanitară, regula purtatului măștii de toți cei care sunt în interiorul bisericii, de asemenea regulile de dezinfectare a spațiilor comune, astfel încât să reducem la maximum posibil riscul de transmitere a virusului. Sigur că se reiau și activitățile jocurilor de noroc. Aici a fost o adevărată campanie împotriva noastră, că dăm drumul la păcănele, așa au zis ei. Jocurile de noroc nu sunt numai jocurile de pe slot machine. Jocurile de noroc înseamnă casele de pariuri, înseamnă loteria, înseamnă o serie de alte jocuri de noroc care se desfășoară în baza legii. Ce nu înțeleg cei care ne critică numai ca să se afle în treabă este că deciziile pe care le-am luat, privitoare la măsurile de relaxare graduală, în pași, pe care le-am au fost măsuri care au avut la bază evaluarea riscului epidemiologic și că am luat deciziile de deschidere acolo unde am considerat că riscul epidemiologic este mic sau chiar dacă există un risc epidemiologic, prin măsurile de protecție care se instituie prin ordine comune, se poate asigura protejarea sănătății cetățenilor. Cam acestea sunt pe scurt elementele legate de hotărârea CNSU. Domnul ministru Vela.

Marcel Vela: Domnule prim-ministru, având în vedere că starea de alertă a fost instituită prin Hotărârea Guvernului 394/2020 și încuviințată deja prin Hotărârea Parlamentului numărul 5/2020, stare de alertă ce expiră la sfârșitul acestei zile, vă solicit includerea pe agenda de lucru a ședinței Guvernului României a Proiectului de hotărâre a guvernului privind prelungirea a stării de alertă pe teritoriul României și măsurile care se aplică pe durata acesteia, pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Ludovic Orban: Prelungirea stării de alertă cu o perioadă de 30...

Marcel Vela: De 30 de zile, din acest moment.

Ludovic Orban: De acord. Alte propuneri pe ordinea de zi, domnul ministru Cîţu?

Florin Cîţu: Domnule premier, propun includerea pe ordinea de zi a ordonanţei de urgenţă privind unele măsuri fiscale, modificarea unor acte normative și prorogarea unor termene și o să le detaliez.

Ludovic Orban: Este vorba de prelungirea unor măsuri pe care le-am adoptat în starea de urgență, starea de alertă...

Florin Cîţu: Corect!

Ludovic Orban: Şi de instituirea unor măsuri fiscale, gen impozitul special.

Florin Cîţu: Scutirea pentru o perioadă de 90 de zile a unor contribuabili care intră sub incidența impozitului specific și aici avem codul... Hoteluri și alte facilități de cazare similare, facilităţi de cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă durată, parcuri pentru rulote, campinguri și tabere, alte servicii de cazare, restaurante, activități de alimentație, catering pentru evenimente, alte servicii de alimentație, baruri şi alte activități de servire a băuturilor.

Ludovic Orban: Să nu uitați și de... În discuțiile pe care le-am avut cu sectorul ospitalității, cu HoReCa, în special cu cei care au plaje în administrare, ne-am angajat că o să îi scutim de...

Florin Cîţu: Este o propunere...

Ludovic Orban: Una din cele trei rate pe care trebuie să le plătească pentru plajele pe care le au în administrare.

Florin Cîţu: Este o propunere care vine de la Ministerul Mediului.

Ludovic Orban: Da, va fi de la Ministerul Mediului.

Florin Cîţu: Şi cred că vom adăuga la...

Ludovic Orban: Da, de acord cu introducerea pe ordinea de zi. Alte propuneri? Vă ascult.

Vetuța Stănescu, secretar de stat: Domnule prim-ministru, vă rog să fiți de acord cu introducerea pe ordinea de zi a proiectului de hotărâre de guvern privind funcționarea și organizarea Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației.

Ludovic Orban: E necesară în urma adoptării...

Vetuța Stănescu, secretar de stat: Este necesară.

Ludovic Orban: Legii de aprobare a ordonanţei de urgenţă.

Vetuța Stănescu, secretar de stat: Sigur că da! A Legii 77/2020. Absolut necesară.

Ludovic Orban: Am înţeles. De acord.

Vetuța Stănescu, secretar de stat: Mulţumesc!

Ludovic Orban: Doamna ministru, aveți vreo veste bună?

Monica Anisie: Da, avem o veste bună. Domnule prim-ministru, vă rog să fiți de acord să fie introdus proiectul de hotărâre privind repartizarea unor sume din transferuri din bugetul de stat către bugetele locale, prevăzute în bugetul Ministerului Educației și Cercetării pentru finanțarea în anul 2020 a unor cheltuieli de capital ale unităților de învățământ preuniversitar de stat. Este vorba de fapt de repartizarea unor sume pentru continuarea lucrărilor de amenajare a grupurilor sanitare sau finanțarea lucrărilor de amenajare a unor grupuri sanitare și asigurarea cu utilități a acestora la unități de învățământ preuniversitar de stat.

Ludovic Orban: Adică e vorba de mutarea în interiorul școlilor a grupurilor sanitare la acele şcoli unde grupurile sanitare nu sunt astăzi în interiorul școlilor, da?

Monica Anisie: Exact!

Ludovic Orban: Pentru câte şcoli e finanțarea?

Monica Anisie: Este vorba de 375 de unități de învățământ preuniversitar.

Ludovic Orban: Bine. De acord!

Monica Anisie: Mulţumesc!

Ludovic Orban: Alte propuneri? Mulțumesc mass-mediei. Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe