25 iunie - Declaraţii susținute de premierul Ludovic Orban și alți membri ai Executivului la începutul şedinţei de guvern

25 Iunie

Galerie foto

- Check against delivery -

 

Ludovic Orban: Bună ziua. Informarea de astăzi privitoare la numărul de persoane diagnosticate ca fiind infectate cu COVID trebuie să reprezinte un semnal de alarmă şi să ne determine la o mobilizare suplimentară. Campania de informare publică trebuie să fie pusă în slujba interesului cetățeanului şi să transmită toate informațiile necesare pentru a-i convinge şi pe cei care astăzi nu respectă regulile că este absolut necesar să fie respectate aceste reguli. Sigur că ne confruntăm cu un mediu politic în care foarte mulţi lideri politici, de luni de zile, neagă pericolul, instigă populația la nerespectarea regulilor şi inițiază alături de instituţii aflate în slujba lor, şi nu în slujba cetățeanului, tot felul de demersuri, cum a fost demersul de astăzi, care s-a judecat la CCR. Ce vă cer! Toţi miniștrii care aveţi instituţii care au competența legală de a verifica respectarea regulilor să mobilizați aceste instituţii şi să asigurați prezenţa lor în teren. Respectarea regulilor în toate spațiile publice, indiferent că este vorba de locul de muncă, indiferent care este locul de muncă, poate fi birou, poate fi fabrică, poate fi șantier, trebuie respectate regulile. Aici inspecția muncii trebuie să fie pe teren. De asemenea, politia trebuie să fie implicată şi să susțină controalele efectuate de entități partenere, cum ar fi Inspecția Muncii sau ISCTR, pentru respectarea regulilor privind transportul public. De asemenea, e foarte important, regulile sunt absolut necesare în transportul public. De asemenea, trebuie verificată respectarea regulilor în spații comerciale și, în general, în toate locurile unde există interacțiune între oameni. Doar dacă reușim să asigurăm respectarea regulilor, putem să ținem sub control evoluția epidemiei. Domnul ministru Predoiu, vrem să vă cer un punct de vedere legat de decizia de astăzi a Curții Constituționale privitoare la carantină - izolare, pentru că au apărut speculații legate de faptul că nu ar exista temei pentru carantină și izolare. Or, mie nu mi s-a părut că a existat o astfel de decizie.

Cătălin Predoiu: Domnule prim-ministru, în primul rând trebuie să vedem decizia în ansamblul său și motivarea și după aceea, evident, trebuie să stabilim un mod de reacție față de această decizie, care prin forța legii va deveni obligatorie, odată publicată în Monitorul Oficial. Până la publicarea, însă, în Monitorul Oficial, vorbim doar de o informație de presă, transmisă probabil de CCR.

Ludovic Orban: Și nu generează niciun efect juridic?

Cătălin Predoiu: În acest moment, nu.

Ludovic Orban: Am înțeles. Oricum trebuie să fim pregătiți cu orice modificare a legislației care se impune, în cazul în care sunt afectate articole care ne creează cadrul legal pentru dispozitivul de apărare a cetățenilor împotriva COVID.

Cătălin Predoiu: Da.

Ludovic Orban: Bine. Domnule ministru Tătaru, planul de distribuție a măștilor către cei 2.300.000 de beneficiari.

Nelu Tătaru: Da, au fost 14 firme care au avut ofertă conformă. Prima câștigătoare are termen șapte zile să livreze toată cantitatea. Mâine dimineață se semnează contractul şi va începe şi livrarea.

Ludovic Orban: 115 milioane de măști?

Nelu Tătaru: Da, 115 milioane de măști.

Ludovic Orban: Am înțeles. Când expiră termenul de contestare?

Nelu Tătaru: Mâine dimineață se semnează contractul.

Ludovic Orban: Mâine se semnează contractul şi alt termen de șapte zile să ajungă...

Nelu Tătaru: Șapte zile. Toată cantitatea.

Ludovic Orban: ...la toţi beneficiarii. Sunt 2.300.000 de beneficiari.

Nelu Tătaru: Da.

Ludovic Orban: Deci practic ele le distribuie către direcțiile de sănătate publică, am înțeles.

Nelu Tătaru: Da.

Ludovic Orban: Și DSP-urile au situațiile pe fiecare unitate administrativ-teritorială...

Nelu Tătaru: Către autorităţile locale care vor...

Ludovic Orban: Și distribuția urmează să se facă de autoritatea locală, evident, cu sprijinul asistentului comunitar, a asistentului social. Da?

Nelu Tătaru: Da, da.

Ludovic Orban: Foarte important să dăm acest semnal pentru persoane cu venituri mai mici, persoane vulnerabile, care așteaptă această formă de sprijin și e chiar absolut necesară, că vedem că există un risc de creștere a nivelului de răspândire. De asemenea, domnule ministru, mâine organizați o videoconferință cu directorii de DSP-uri şi, de asemenea, cu directorii de spitale. Trebuie să fim pregătiți pentru creșterea numărului de pacienți, pentru creșterea numărului de persoane care sunt diagnosticate pozitiv. La fiecare creștere a numărului de persoane diagnosticate pozitiv, DSP-urile, de exemplu, trebuie să se mobilizeze suplimentar pentru efectuarea anchetelor epidemiologice. Viteza de derulare a anchetei epidemiologice este vitală pentru reducerea răspândirii virusului, pentru că identificarea rapidă a persoanelor care au intrat în contact cu o persoană care a fost diagnosticată pozitiv poate permite măsura izolării imediate și împiedicarea transmiterii virusului către persoanele cu care intră în contact, cu atât mai mult cu cât mulțimea interacțiunilor între oameni a crescut semnificativ în urma măsurilor de relaxare și este necesară viteza asta. Solicitarea mea este să îi mobilizați, pentru că am simțit, așa, o ușoară oboseală și ei trebuie să înțeleagă că nu a trecut pericolul și, dimpotrivă, cu atât mai mult acum trebuie să fie mobilizați.

Nelu Tătaru: Avem pregătit, și prin asistența medicală, și prin inspecția sanitară de stat.

Ludovic Orban: Fiți pregătiți cu măsuri de rezervă privitoare și la creșterea numărului de pacienți. Adică noi trebuie să știm, de exemplu, ai un număr mai mare de persoane infectate, dacă rămânem fără paturile necesare, să spun, într-un județ, în spitalele de suport, noi trebuie să știm foarte clar care este arealul, unde ducem pacienții, care sunt măsurile pe care le luăm, cum creștem numărul de paturi. De asemenea, aveți grijă să creștem capacitatea de tratare în ATI, pentru că s-a constatat o creștere a numărului de persoane care au nevoie de tratare în secțiile de terapie intensivă. Am înțeles că s-a finalizat achiziția, am recepționat deja 200 de ventilatoare care trebuie să fie pregătite, să fie transmise, în funcție de nevoile de tratare care există, plus sunt contractate deja încă un număr semnificativ de noi ventilatoare.

Nelu Tătaru: Da, am avut un caz la Ploiești, unde deja era ocupată terapia intensivă și a trebuit să transferăm către București.

Ludovic Orban: Aici ar trebui să aveţi grijă, să existe un procent, un anumit număr de locuri care să asigură o rezervă strategică pentru orice situaţie care poate apărea în fiecare județ.

Nelu Tătaru: Sigur.

Ludovic Orban: Da, deci tot timpul trebuie să avem soluții de rezervă. Comandantul, centrul care dirijează toate aceste lucruri, trebuie să primească informații în timp util și imediat să poată să ia deciziile pentru a putea asigura tratamentul pentru persoanele care sunt infectate.

Domnule ministru Popescu, am văzut foarte multe vești, știri despre liberalizarea prețului la gaze, că o să crească preţul la gaze, că îi forțăm pe oameni să-şi reînnoiască contractele. Care este situația reală?

Virgil Popescu: Domnule prim-ministru, ce vreau să vă spun este că începând cu data de 1 iulie preţul la gaze va fi format liber şi cred că pentru prima dată nu mai putem vorbi de creșterea prețului la gaze, ci cu cât va scădea preţul la gaze. Eu sunt foarte optimist şi o să vedeți că avem dreptate, preţul la gaze în urma liberalizării va fi mai mic decât preţul pe care populația îl plătea în momentul acesta la un preț reglementat. Cert este că este nevoie de o informare amplă a populației, a consumatorilor casnici, ce trebuie să facă, cum pot să schimbe un furnizor, foarte simplu, indiferent dacă au semnat sau nu un contract cu furnizorul din acest moment. Chiar astăzi dacă au semnat un contract, mâine pot să schimbe furnizorul.

Ludovic Orban: Dacă au o ofertă...

Virgil Popescu: Dacă au o ofertă mai bună, evident, şi sunt oferte mai bune pe piaţă decât ofertele celor doi mari furnizori, care deţin peste 90% din piaţă. Trebuie să mai ştie consumatorii casnici că una este distribuția gazelor, deci cei care deţin conductele de distribuție a gazelor, şi alta este furnizarea, cei care vând gazul. Cei care deţin conductele de gaze au obligaţia să asigure buna funcționare a rețelei de distribuție, cei care furnizează au obligaţia de a da acele gaze pe conductele de distribuție; nu sunt legate. Cei doi mari furnizori beneficiază şi de licență de distribuție, şi de furnizare, deci au împreună acest monopol natural, să-i spunem, dar dacă pe conductele unui distribuitor circulă gazul altui furnizor, nu este nicio problemă, responsabilitatea de a funcționa corect este a distribuitorilor. Deci, nimeni nu poate să condiționeze un....

Ludovic Orban: Şi un distribuitor nu poate să crească tariful de distribuție pentru un alt furnizor.

Virgil Popescu: Tariful de distribuție este reglementat, a rămas reglementat, peste tot în Europa este reglementat. Deci acolo nu poate fi umblat. Are obligaţia în acest tarif să asigure funcționarea rețelei de distribuție.

Ludovic Orban: Domnule ministru, de asemenea mă interesează tendințele privitoare la preţul gazului şi pentru consumatorii industriali, pentru că știm foarte clar că foarte multe companii din România au fost lovite cu leuca în cap de Ordonanța 114, care a crescut preţul la gaz şi le-am distrus competitivitatea şi profitabilitatea. Aici, de asemenea, va trebui să urmăriți cu mare atenție, împreună cu ANRE, procesul şi cred că şi aici competiția trebuie să ducă la o scădere a prețului la gaze pentru consumatorii industriali.

Virgil Popescu: Domnule prim-ministru, s-a înlocuit modalitatea de vânzare pe bursă a gazului...

Virgil Popescu: Domnule prim-ministru, s-a înlocuit modalitatea de vânzare pe bursă a gazului de către producător cu un așa zis 'gas program list', tot o vânzare într-un mod transparent, tot pe bursă, dar sub o altă formă. Acolo pot participa inclusiv clienți industriali mari ca să cumpere gaz direct de la producători, să evite furnizorii, iar producătorii au scos la vânzare prețul, plecând de la un preț de pornire legat de bursa regională de la Baumgarten, de la Viena, care este foarte jos și reflectă prețul actual al gazului la nivel european și mondial. Practic, putem spune că inclusiv clienții industriali au acces la gaz ieftin în momentul de față. Asta este important să aibă acces la gaz ieftin.

Ludovic Orban: Domnule ministru, noi am trăit într-un paradox. Suntem țara din acest areal care are cele mai mari resurse de gaz natural și cu toate astea, la noi prețul gazului, în special pentru producătorii industriali, a ajuns mai mare decât, nu zic la  Baumgarten, a ajuns mai mare decât în țări dezvoltate, care sunt mari consumatoare de gaze. Situația asta este o situație care, în mod evident, dezavantajează economia României și distruge competitivitatea companiilor românești.

Virgil Popescu: Așa este. Aveți dreptate. Eu cred în acest program, că vom avea gaz ieftin în România.

Ludovic Orban: Bun. O să urmăresc cu foarte mare atenție. Domnul ministru Boloș, cum stăm cu distribuirea ajutoarelor alimentare finanțate de Uniunea Europeană în POAD?

Marcel Boloș: Pe data de 22 iunie am început operațiunea de distribuire. Sunt 1.188.000 de pachete pe care le distribuim, cu valoare de 225 de milioane de euro. Am început din...

Ludovic Orban: Avem practic toate contractele semnate, toate cantitățile achiziționate ?

Marcel Boloș: Da. Și graficele de ...

Ludovic Orban: Avem listele de beneficiari clar stabilite?

Marcel Boloș: Da.

Ludovic Orban: Prefecturile se implică așa cum trebuie în procedura asta?

Marcel Boloș: Da, și mai avem și call-center-ul pentru beneficiarii persoane vârstnice. Și chiar voiam să pun în discuție pentru că o parte din cei care sună acolo, sună pentru pachete alimentare. Practic, sunt oameni în situația în care nu au mijloace...

Ludovic Orban: Da, chiar au nevoie. Nu au mijloace de subzistență și chiar au nevoie de asta.

Marcel Boloș:... de subzistență asigurate şi vreau să vă cer acordul să gândim un set de măsuri de sprijin pentru aceștia.

Ludovic Orban: Sigur, aici și cu sprijinul domnului ministru de interne care coordonează activitatea prefecților, ei trebuie să se mobilizeze și să asigure....

Marcel Boloș: Zilnic, zilnic la acest call-center sună astfel de persoane care sunt lipsite de mijloace materiale de subzistență.

Ludovic Orban: De asemenea, voiam să vă mai întreb, domnule ministru, aș dori să pregătiți o documentare şi să faceți o conferință de presă privitoare la situația semnării contractelor de finanțare pe faza a doua a POS-ului de mediu, care e finanțată din POIM, extinderea rețelelor de apă și canal. Sunt milioane de cetățeni român care au dreptul să beneficieze de, un lucru simplu, apă curentă și acces la canalizare. Avem la dispoziție fonduri europene extrem de importante. Timp de șase ani de zile, cei care au fost la putere, atât la nivel național, cât și la nivel județean și-au bătut joc de proiectele astea. În nici șapte luni de zile am asigurat cofinanțarea lor, am permis decontarea cheltuielilor care erau neeligibile, ca urmare a creșterii manoperei, urmare a tâmpeniei de Ordonanță 114, am făcut toate demersurile. Aici vreau să reiasă foarte clar că dacă nu se semnează contractele de finanțare și dacă milioanele de români care au acest drept și există alocaţi bani europeni, lucrul ăsta se întâmplă din cauza baronilor nesimțiți care nu au absolut nici un fel de interes în a pregăti aceste lucrări prin intermediul ADI-urilor şi societăților de apă. Deci, vreau aici un material foarte clar legat de situația în domeniul respectiv, pentru că nu mai putem accepta minciuna și bătaia de joc care este administrată către oameni legată de acest subiect. Sunt niște bani la care avem dreptul, putem să îi accesăm fără nicio problemă, iar dacă nu se vor folosi banii ăștia pentru ca oamenii să beneficieze de rețele de apă și de canalizare, să se știe clar cine sunt responsabili pentru aceste situații. Şi, de asemenea, concentrați-vă şi pe cele șapte județe, toate PSD, care, dacă nu încheie lucrările, riscăm să trebuiască să dăm toți banii înapoi pe exercițiul 2007 - 2013, adică aici vreau să informăm corect oamenii. Merg până să ajungi acolo încât, în localitățile care ar urma să intră în aceste programe, finanțate de la nivel european, de introducere a rețelelor de apă și canalizare, efectiv să îi mobilizăm şi să le spunem oamenilor respectivi că dacă nu încep lucrările este pur și simplu vina celor care conduc județele, care nu au, efectiv, capacitatea și buna-voință de a derula aceste proiecte. Nu se poate să ajungem aproape de finalul exercițiului financiar multianual 2014 - 2020 să nu fie semnate și începute lucrările pe toate cele 41 de județe pentru care există finanțare. Deci, aici vă rog să pregătiți pentru următoarea ședinţă de guvern o situație cu motivele care.., nu unde s-au semnat, unde s-au semnat contractele de finanțare, care sunt stadiile și ce trebuie să facă ei și mai ales cum putem să îi sprijinim, să urgentăm derularea procedurilor de achiziție, derularea lucrărilor efectiv, iar unde nu s-au semnat contractele de finanțare vreau să am o imagine foarte clară privitoare la responsabilitățile celor care nu au făcut ce trebuie până în momentul de faţă.

Marcel Boloș:  Am înţeles.

Ludovic Orban: Da! Mulțumesc, domnule ministru. Domnul ministru Vela, știți foarte bine - prefecturile mobilizate, toate echipele de evaluare a pagubelor în urma inundațiilor, după retragerea apelor, să fie pe teren și să consemneze toate aceste pagube care au fost provocate de inundații. Da?

Marcel Vela: S-a transmis către toate comitetele locale, există comisii la nivel de primării...

Ludovic Orban: Să vă raporteze zilnic, din fiecare județ, dintre localitățile care au fost afectate de inundații, câte localități s-au deplasat și au efectuat evaluările...

Marcel Vela: S-au demarat activităţile.

Ludovic Orban: Să nu ne trezim că sunt unii care își fac treaba și alții care nu-și fac treaba și din cauza ălora care nu-şi fac treaba întârziem alocarea resurselor pentru acordarea despăgubirilor. Aici vreau, într-un termen cât mai scurt, să veniți pe masa guvernului, împreună cu Ministerul Dezvoltării, cu hotărârea de guvern sau hotărârile de guvern pentru alocarea sumelor necesare pentru a-i despăgubi pe cei afectați de inundații. În acelaşi registru, domnule ministru Oros, v-am spus clar, deci trebuie finalizate evaluările, adică făcute verificări pe teren prin sondaj, să nu ne lăsăm numai pe ce spun unii şi alții, să știm foarte clar cine sunt fermierii afectați, ce ferme au fost afectate, care sunt suprafețele și vreau să pregătiți, ca până în 15 iulie, să pregătiți situația cu necesarul, sumele necesare pentru acordarea despăgubirilor pentru fermierii ale căror suprafețe au fost afectate de secetă. În ce stadiu sunteți, domnule ministru?

Adrian Oros: S-au finalizat, s-au sintetizat datele culese din teren. Este vorba de 1,2 milioane hectare și acum se fac verificări prin sondaj, privind corectitudinea celor consemnate în procesele verbale.

Ludovic Orban: Deci vi se pare realist termenul de 15 iulie, termenul în care să știm foarte clar...

Adrian Oros: Da.

Ludovic Orban:... cuantumul sumelor, astfel încât să putem să adoptăm actul normativ. Aici va trebui obligatoriu inclus, domnule ministru, la rectificarea bugetară, sumele, pentru ca ele să poată să fie alocată către cei afectați de secetă.

Florin Cîţu: Da. Rectificarea bugetară o vom face după data de 15 iulie și atunci o să avem toate informațiile, sper să avem toate informaţiile, şi pentru inundații și pentru secetă.

Ludovic Orban: Şi aici, nu aş vrea să tragem de timp. Deci, adoptăm la rectificare, imediat după rectificare trebuie transmise toate sumele către beneficiarii în drept, cei care au dreptul să beneficieze de aceste sume, pentru că foarte mulți fermieri au fost afectați de această secetă, se află într-o situație dificilă și au nevoie ca de aer de despăgubirile astea. În mod evident, știți că am discutat și de plățile la hectar și de situația plăților la hectar şi aici trebuie să ne mobilizăm astfel încât să asigurăm cât mai repede posibil transmiterea sumelor aferente plăților la hectar către cei 800 și ceva de mii fermieri care au depus solicitări.

Adiran Oros: Am cerut Comisiei permisiunea de a oferi aceste avansuri mai devreme cu două luni. Așteptăm.

Ludovic Orban: Deci, banii aceștia trebuie să vină atunci când încep lucrările de toamnă și când fermierii se mobilizează pentru efectuarea lucrărilor de toamnă. Acela e momentul cel mai potrivit.

Adrian Oros: În mod normal, primeau pentru plata pe suprafață avans începând din 15 octombrie. Am cerut la începutul crizei ca această dată să fie una mai aproape...

Ludovic Orban: Să fie devansată, măcar în 1 septembrie.

Adrian Oros: Să fie devansată la 15 septembrie. Da, măcar la 15 septembrie să se aprobe. Suntem mai ţări care am cerut acest lucru şi cu siguranţa vom obţine acceptul.

Ludovic Orban: Da. Doamna ministru Alexandru.

Violeta Alexandru: În continuarea preocupărilor dumneavoastră, alături de domnul ministru Vela și de echipa Ministerului Afacerilor Interne, am pregătit o hotărâre de guvern care să răspundă situațiilor din cele 29 de județe afectate de fenomenele hidrometeorologice. Suntem pregătiți astăzi cu un proiect hotărâre de guvern pentru a prevedea cele necesare financiar, ca urmare a constatărilor Ministerului Afacerilor Interne, ale echipei pe care o coordonez din partea ANPIS, suntem pregătiți cu un act de guvern astfel încât Guvernul să răspundă prompt nevoilor acestor oameni afectați de inundații.

Ludovic Orban: Deci, solicitaţi introducerea pe ordinea de zi suplimentară a unei hotărâri de guvern.

Violeta Alexandru: Implicit, da. Vă rugăm să ne permiteţi să introducem pe ordinea de zi această hotărâre de guvern fundamentată cu situaţiile....

Ludovic Orban: Sigur. Alte propuneri de proiecte? Domnul ministru Tătaru?

Nelu Tătaru: Domnule prim-ministru, vă rugăm să fiţi de acord cu includerea pe lista suplimentară a ședinței de guvern a proiectului de hotărâre a guvernului pentru completarea Normelor metodologice de aplicare şi a prevederilor referitoare la ”cardul național de asigurări sociale de sănătate” în titlul nou ”cardul european și cardul național de asigurări sociale de sănătate”, din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 900 din 2012. Proiectul a fost depus în original la Secretariatul General al Guvernului, ministerele de resort avizând favorabil, fără observații, proiectul de act normativ.

Ludovic Orban: În acest proiect de act normativ o să asiguraţi și funcționarea aplicațiilor pentru cardul de sănătate, domnule ministru?

Nelu Tătaru: Cred, sper.

Ludovic Orban: Da. Dar aici va trebui să găsim o soluție, domnule ministru. Nu cred că mai putem tolera aceste situații de grave disfuncționalități pe cardul de sănătate. Totuşi, noi suntem guvernul digitalizării și va trebui să găsim o soluție.

Nelu Tătaru: Se lucrează în acest moment la nivelul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate pe servere noi care să poată suplini.

Ludovic Orban: Bine, de acord, dar, domnule ministru, aveați o datorie. Vă ascult, domnule ministru Alexe.

Costel Alexe: Bună ziua, domnule prim-ministru. Stimaţi colegi, propunem astăzi guvernului, spre aprobare, hotărârea de guvern pe care am promis-o de la începutul mandatului și anume operaționalizarea SUMAL. Astăzi, și astfel, ne putem încadra în termenul asumat pentru finalizarea acestui proces, adică sfârșitul lunii iunie. Iată că avem rezultate concrete pe un proiect esențial pentru protejarea pădurilor României, care până acum câteva luni era doar un plan pe hârtie întârziat, sistematic cu am mai declarat, și nejustificat încă din 2016. Domnule prim-ministru, dați-mi voie să vă informez că noua versiune creată de la zero aduce inovații care ajută, pe de o parte, munca de combatere a tăierilor și a transportului ilegal, dacă va fi cazul - evident, avem și mecanismele ca toți cei care vor face acest lucru să fie descoperiţi în timp util şi, sperăm noi, pedepsiți - și, foarte important, simplifică enorm de mult munca lucrătorilor silvici pe teren. E o bucurie pentru noi, pentru că, pentru prima dată, România poate spune că are cu adevărat un sistem revoluționar, care poate opri tăierile ilegale din pădure și, mai ales, transportul acestora. De aceea, vă rugăm să fiți de acord /…/ Dacă îmi permiteţi, mai avem, domnule prim-ministru, un proiect de ordonanţă de urgență a guvernului privind transmiterea unor terenuri proprietate publică a statului din administrarea Administrației Rezervației Biosferei ”Delta Dunării” în administrarea Administrației Naționale ”Apele Române”, într-un proiect european, pentru faza costieră 2.

Ludovic Orban: De acord.

Costel Alexe: Mulțumesc mult.

Ludovic Orban: Care e situaţia domnule ministru cu viitura? Mâine am înțeles că vă deplasați la Botoșani.

Costel Alexe: Domnule prim-ministru și în cadrul întâlnirii pe care am avut-o aseară cu dumneavoastră la Ministerul de Interne, am convocat tot aseară Comitetul ministerial pentru situații de urgenţă. Eu şi echipa de la Apele Române, împreună cu colegii de la Ministerul de Interne, vom fi prezenţi mâine după-amiază, când va fi maximul de viitură care vine din Ucraina la Barajul de la Stânca Costești, astfel încât, mâine vom convoca și vom conduce acel Comitet Județean pentru Situații de Urgență în județul Botoșani.

Ludovic Orban: Ați făcut o estimare a evoluției, că viitura a intrat în țară? Trebuie făcută o estimare a evoluției viituri ca să putem estima volumul.

Costel Alexe: În momentul de față, singurele probleme care ar putea să intervină, dacă viitura este mai mare decât anticipăm astăzi, din Ucraina spre România, în doar două localități din județul Botoșani - Baratca și Rădăuți-Prut. Trebuie menționat și, evident, liniștită populația că ai noștri colegi, atât de la Apele Române, cât și de la IGSU, sunt deja în teren și sunt pregătiți în cazul în care situația o va impune. În momentul de față, gestionăm cât se poate de bine această situație și trebuie menționat faptul că la Barajul de la Stânca-Costești astăzi avem înmagazinate 700 de milioane de metri cubi de apă. În ultimele două săptămâni am început eliberarea și, evident, uzinarea acestora pentru ca în cazul acestei viituri să putem înmagazina încă 500 de milioane de metri cubi. Aval de Barajul de la Stânca-Costești, în mod normal nu ar trebui să avem probleme pentru că fenomenele meteorologice la final de săptămână nu se vor mai manifesta în Moldova...

Ludovic Orban: Domnule ministru, acolo debitul e controlat în aval de baraj.

Costel Alexe: Da, în aval situația este mult mai simplă. Important este că fenomenele meteorologice nu se vor mai manifesta în zona de est a țării, ci vor acționa în partea de vest la final de săptămână.

Ludovic Orban: Bine. Mulţumesc. Mai aveţi ceva? Nu mai aveţi. Doamna ministru Alexandru.

Violeta Alexandru: (...) Dar, fiind atunci la această secțiune în agendă, vă rog să aveți în vedere că am primit foarte multe sesizări de la Fabrica de Arme Cugir și de la Uzina Mecanică Mija, care ne semnalează anumite probleme în ceea ce privește drepturile la pensie ale angajaților care au lucrat în anumite grupe.

Ludovic Orban: Adică, nu le-a fost considerat faptul că au fost în grupa I sau în grupa II de muncă.

Violeta Alexandru: Da. Şi atunci vă rog să aveți în vedere că la momentul la care vom ajunge la actele suplimentare de pe ordinea de zi să discutăm și un proiect de ordonanță de urgență pentru modificarea Legii nr. 263/2010 cu privire la cele două categorii de angajați, viitori pensionari, din cele două unități menționate. Avem toate avizele, Ministerul Justiției are o observație, pe care am toată disponibilitatea să o discutăm la momentul la care..., dacă apreciați oportun.

Ludovic Orban: De acord cu introducerea. O vom discuta când intră pe ordinea de zi.

Violeta Alexandru: Sigur. Mulţumesc.

Ludovic Orban: Doamna secretar de stat.

Vetuța Stănescu: Domnule prim-ministru vă rog frumos să îmi permiteţi să introducem pe ordinea de zi suplimentară Proiectul de Hotărăre a Guvernului privind organizarea şi funcţionarea Institutului Național de Administrație.

Ludovic Orban: De acord.

Vetuța Stănescu: Un alt Proiect de Hotărâre a Guvernului este acela pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții construire Cămin studențesc Universitatea de Vest din Timișoara, Strada Renașterii nr. 24 b, Municipiul Timișoara, județul Timiș.

Ludovic Orban: De acord.

Vetuța Stănescu: Şi, la final, mai avem un Proiect de Hotărâre a Guvernului privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în Bugetul de stat pe anul 2020 pentru Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei pentru finanţarea Programului Naţional de Dezvoltare Locală, etapa 1 și etapa 2.

Ludovic Orban: De acord.

Vetuța Stănescu: Mulțumesc.

Marcel Vela: Domnule prim-ministru, vă solicit includerea pe agenda de lucru a ședinței Guvernului a proiectului de Lege privind stabilirea datei alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2020, precum și măsurile pentru buna organizare și desfășurare a acestor alegeri.

Ludovic Orban: Cum am stabilit, pentru 27 septembrie, şi cu toate prevederile legate de reducerea termenelor şi măsurile de protecţie a celor implicaţi în procesul electoral, da.

Marcel Vela: Da, şi protecţia şi susţinerea, modul de susţinere a măsurilor de protecţie.

Ludovic Orban: De acord cu introducerea.

Marcel Vela: Mulţumesc.

Ludovic Orban: Domnule ministru Popescu.

Virgil Popescu: Domnule prim-ministru, vă rog să fiţi de acord cu introducerea pe ordinea suplimentară a proiectului de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările și completările ulterioare, și a Legii nr. 257/2018 privind unele măsuri necesare pentru implementarea operațiunilor petroliere și de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore.

Ludovic Orban: De acord.

Virgil Popescu: Proiect de Ordonanță de Urgență pentru prorogarea termenelor de aplicare a măsurilor prevăzute prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 26/ 2018 privind adoptarea unor măsuri pentru siguranța alimentării cu energie electrică.

Ludovic Orban: De acord.

Virgil Popescu: Proiect de Ordonanță de urgență privind modificarea şi completarea art. 36 alin. 6 din Legea nr. 46/2008 Codul Silvic, am ajuns la o înţelegere.

Ludovic Orban: Aţi ajuns la o înţelegere, da. De acord.

Virgil Popescu: Am ajuns la o înţelegere. Suntem coiniţiatori, cu Ministerul Mediului. Proiect de Hotărâre privind înscrierea unui imobil clădire şi a terenului...

Ludovic Orban: Şi Ministerul Justiţiei...?

Cătălin Predoiu: Domnule prim-ministru, nu este în linia noastră de competenţă, ca să zic aşa.

Ludovic Orban: Nu, nu, nu. Evident, nu ca iniţiator, nu. Dacă l-aţi avizat?

Cătălin Predoiu: Păi, urmare a poziţiei Ministerului Justiţiei s-a creat acest...

(...)

Virgil Popescu: Proiect de Hotărâre privind înscrierea unui imobil clădire şi a terenului aferent în cotă indiviză.

Ludovic Orban: Ca să ştiţi despre ce este vorba, este vorba de asigurarea frontului de lucru pentru Compania Energetică Oltenia.

Virgil Popescu: Da.

Ludovic Orban: Din cauza faptului că erau două situații de teren care sunt în frontul de exploatare a lignitului, terenuri deținute de companie și terenuri expropriate prin procedura exproprierii pentru cauze de utilitate publică. De câteva luni nu s-a ajuns la o soluție și, în sfârșit, s-a rezolvat această problemă, ca să putem să asigurăm cărbunele necesar pentru funcționarea Combinatului Energetic Oltenia. Da, domnule ministru.

Virgil Popescu: Şi mai am două proiecte de hotărâri: proiect de Hotărâre privind înscrierea unui imobil, clădire și teren aferent, în cotă indiviză în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, precum și pentru completarea Anexei nr. 7 la Hotărârea Guvernului nr. 1715/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului.

Ludovic Orban: De acord.

Virgil Popescu: Şi Proiect de Hotărâre privind desemnarea autorității competente pentru aplicarea Regulamentului UE 2019/9941 al Parlamentului European și al Consiliului din 5 iunie 2019 privind pregătirea pentru riscuri în sectorul energiei electrice și de abrogarea Directivei 2005/89/CE și pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului Numărul 44/2020 privind organizarea și funcționarea Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

Ludovic Orban: De acord.

Ludovic Orban: Domnule secretar de stat Scrioșteanu.

Ionel Scrioșteanu: Domnule prim-ministru, vă rugăm să fiți de acord cu introducerea pe ordinea de zi suplimentară a ședinței de guvern a unui proiect de Ordonanță de urgență a Guvernului pentru modificarea și completarea Legii nr. 291/2018 privind aprobarea obiectivului de investiții Autostrada Iași-Târgu Mureș, Autostradă Unirii. Avem câteva observații de la Ministerul Justiției, o parte le asimilăm, o parte le vom discuta și explica la momentul dezbaterii.

Ludovic Orrban: De acord.

Ionel Scrioșteanu: Mulțumesc.

Ludovic Orban: Domnule secretar de stat Scrioșteanu, deci, cei de la Metrou trebuie să știe că puteți fi prezent dimineață, la prânz, seara, noaptea. Nu i-ați găsit la lucru, luați măsuri. Deci, nu se poate să ne împiedicăm de un amănunt tehnic, iar acolo trebuie să ne asigurăm că se mobilizează în trei echipe, 24 de ore din 24 ei stau și finalizează lucrarea respectivă. Nu mai putem tolera atitudinea care a existat până acum.

Ionel Scrioșteanu: Am înțeles, domnule prim-ministru.

Ludovic Orban: Și, v-am spus, când îmi termin eu programul de lucru, oricând săptămâna viitoare, dacă vreți mergem împreună, dar fără să anunțăm că mergem.

Ionel Scrioșteanu: Am înțeles.

Ludovic Orban: Să știe că în orice zi, la orice oră din zi sau din noapte este posibil să se trezească cu reprezentanții ministerului sau ai Guvernului. Și dacă i-am prins că nu lucrează, îi taxăm.

Ionel Scrioșteanu: Vom propune măsurile necesare în așa fel încât să ne asigurăm că va fi dat în folosință cât se poate de repede.

Ludovic Orban:  Bine, domnule secretar de stat.

Ionel Scrioșteanu: Mulțumesc.

Ludovic Orban: Doamna ministru Anisie.

Monica Anisie: Domnule prim-ministru, vă rog să fiți de acord să introducem pe lista suplimentară un proiect de Hotărâre a Guvernului privind trecerea din domeniul public în domeniul privat al statului a unor construcții aflate în administrarea Ministerului Educației și Cercetării, prin Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie "George Emil Palade" din Târgul Mureș, pentru scoaterea din funcțiune a acestor clădiri.

Ludovic Orban: De acord.

Monica Anisie: Mulțumesc.

Ludovic Orban: De acord, doamna ministru. Înainte de a-mi prezenta următorul act normativ, am rugămintea să vă aplecați cu mai mare seriozitate pe solicitările autorităților locale privitoare la acordul pe care trebuie să îl dați ca anumite clădiri în care au funcționat școli, dar în care nu mai funcționează școli, nu mai există populație școlară, ei solicită să permiteți utilizarea acestor clădiri în alte scopuri. Nu mai putem să ținem clădiri care stau în paragină, unde nu se mai înâmplă nimic, unde nu există populație școlară, pentru că nu vrea inspectoratul sau cineva din minister să-l transfere către autoritățile locale.

Ludovic Orban: Foarte multe autorități locale au proiecte de centre, de diferite investiții, ei pot să folosească aceste clădiri, aceste active și cred că trebuie să analizați cu mare seriozitate toate solicitările autorităților locale, pentru că este necesar să nu mai ținem active pe care să nu avem capacitatea să le administrăm și care nu sunt folositoare, pentru că nu mai există, în momentul de față, populație școlară, da?

Monica Anisie: Da, domnule prim-ministru, mâine o să am o videoconferință cu inspectorii școlari generali din toată țara și le voi transmite să se aplece asupra acestor situații.

Ludovic Orban: Eu aş zice să şi urmăriţi, pentru că există la ora actuală sute de solicitări din partea autorităţilor locale. Personal, oriunde mă duc, la orice întâlnire pe care am avut-o cu primarii, este o problemă care mi-a fost ridicată, în care sunt active care nu sunt lăsate de zona educației să fie folosite în alte scopuri, în condițiile în care - repet - nu mai există nicio rațiune pentru a menține acel activ cu destinația școală sau destinație cu scop de educație. Da? Bine.

Monica Anisie: Şi de cele mai multe ori acele clădiri nici nu mai sunt funcționale din punct de vedere al cerinţelor...

Ludovic Orban: V-aș trimite nişte poze cu astfel de clădiri pe care inspectoratele școlare au refuzat să își dea acordul pentru a putea fi folosite în alte scopuri.

Monica Anisie: Domnule prim-ministru, vă promit că mâine voi lua măsuri în această privință. Probabil că inspectoratele școlare, în această perioadă, au fost foarte prinse cu realizarea examenelor naționale și le voi spune ca, de luni încolo, să se ocupe și de acest aspect. De asemenea, pentru ordinea de zi suplimentară v-aş ruga să permiteți introducerea unui proiect de lege privind efectuarea unui test de proporționalitate anterior adoptării unor noi reglementări referitoare la profesii. Legea stabilește, de fapt, cadrul legal unitar pentru reglementarea profesiilor și reprezintă punerea în aplicare a Directivei 958/2018 a Parlamentului European și a Consiliului din 28 iunie 2018 privind efectuarea unui test de proporționalitate înainte de adoptarea unor noi reglementări.

Ludovic Orban: Practic, e transpunere de directivă, nu?

Monica Anisie: Da.

Ludovic Orban: De acord cu introducerea.

Monica Anisie: Mulţumesc.

Ludovic Orban: Oricum, aveţi aprecierea mea pentru modul în care sunt organizate examenele şi toţi detractorii şi toţi cei care au făcut campanii ca să împiedice realizarea acestor examene, să afecteze viitorul copiilor, au primit un răspuns foarte consistent din partea echipei de conducere a ministerului, a inspectoratelor chiar. (...)

Monica Anisie: Astăzi a fost ultima probă a examenului de Bacalaureat.

Ludovic Orban: Mai urmează repetarea pentru cei care n-au putut participa la Evaluare și, după aceea, pentru Bacalaureat, am înţeles.

Monica Anisie: Începând de luni, este etapa specială pentru Evaluarea Națională și, luna cealaltă, etapa specială pentru examenul de Bacalaureat.

Ludovic Orban: Mulţumesc, doamna ministru.

Monica Anisie: Şi eu vă mulțumesc.

Ludovic Orban: Mulțumesc mass-media.

 

  Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe