30 aprilie-Declaraţii susținute de premierul Ludovic Orban și alți miniștri la începutul şedinţei de guvern

30 Aprilie

Galerie foto

[Check against delivery]

Ludovic Orban: Încep prin a saluta faptul că, după nici șase luni de guvernare, ne-am îndeplinit angajamentul în ceea ce privește semnarea contractelor de finanțare pentru spitalele regionale. După Iași, Cluj-Napoca, iată că s-a semnat și contractul de finanțare pentru realizarea Spitalului Regional Craiova. Aici menționez Ministerul Dezvoltării, Ministerul Sănătății și Ministerul Fondurilor Europene, care au tratat cu maximă seriozitate procedurile pentru construcția acestor spitale și îi felicit pentru faptul că, iată, avem semnate contractele de finanțare, în condițiile în care este evident pentru toată lumea că investițiile în infrastructura de sănătate sunt vitale pentru creșterea calității serviciilor de sănătate care sunt acordate cetățenilor români.

De asemenea, vreau să vă informez că astăzi am fost la Iași, unde am fost alături de o entuziastă și foarte frumoasă echipă de cadre medicale - medici și asistente, care, în mod voluntar, au plecat pentru o misiune de ajutorare a fraților noștri de peste Prut, care, timp de 15 zile, vor lucra în spitalele din Chișinău, Cahul și Bălți, pentru a trata pacienții din Republica Moldova și pentru a susține sistemul de sănătate greu încercat din țara-soră de peste Prut. Ne-am angajat că adoptăm hotărârea de guvern pentru alocarea sumei pentru a face donația către Republica Moldova. Doamna Turcan, suntem pregătiți?

Raluca Turcan: Da, astăzi se află pe ordinea de zi acest act normativ prin care se aprobă această donație.

Ludovic Orban: Cred că este foarte important ca, într-un timp cât mai scurt, să finalizăm procedurile după adoptarea hotărârii de guvern și săptămâna viitoare să putem transmite aceste materiale, echipamente, substanțe, medicamente, pentru că este mare nevoie. În Basarabia există o penurie de astfel de materiale și cred că noi acum, după ce am reușit să stabilizăm situația de la noi, trebuie să ne arătăm solidaritatea față de Republica Moldova.

Ministerul Finanțelor, am stabilit că, pe lângă formele de sprijin pentru IMM-uri, pregătim un act normativ pentru a acorda produse similare către companiile mari. În ce stadiu suntem, domnule secretar de stat?

Secretar de stat MFP: Se lucrează, împreună cu EXIM, încercând să găsim soluția cea mai fiabilă pentru a da şi randament, să nu mai avem acele sincope care au apărut într-o primă fază.

Ludovic Orban: Deci, trebuie să fie un produs oarecum similar de garantare a creditelor pentru capital de lucru și pentru investiții.

Secretar de stat MFP: Suntem în discuţie şi cu marii investitori, pentru a fi un produs fiabil, mă repet.

Florin Cîţu: Domnule premier?

Ludovic Orban: Da, spuneţi, domnule ministru.

Florin Cîţu: Îmi daţi voie, produsul a o să fie aprobat marți cel mai târziu, îl vom face public joi și, apoi, vom aloca și fonduri suplimentare. Fondurile care sunt acum sunt ok, dar va trebui să găsim și fonduri suplimentare pentru acest produs. Referitor la ajutorul pentru Republica Moldova, a fost aprobată astăzi suma necesară din Fondul de Rezervă, au fost luate toate avizele, nu există nicio problemă de la Ministerul Finanţelor Publice.

Ludovic Orban: Deci, această sumă o vom aloca din Fondul de Rezervă, aflat la dispoziţia Guvernului.

Florin Cîţu: Corect. Şi voiam să vă dau și un update pe IMM Invest. La ora 5:30, astăzi, erau 32.496 de IMM-uri care au aplicat și dintre care deja 1.690 au ajuns la bănci cu cererile. Săptămâna viitoare vom avea primele contracte semnate.

Ludovic Orban: Da. Urmăriți cu atenţie şi fiţi într-o comunicare permanentă cu băncile care sunt implicate în acest program, astfel încât să deruleze cât mai rapid procedurile, pentru că e nevoie de aceste credite pentru IMM-uri.

Florin Cîţu: Corect.

Ludovic Orban: La întâlnirile cu asociaţiile autorităților locale, știți că ne-au solicitat și domnul președinte Iohannis a și inclus în decretul prezidenţial privind prelungirea stării de urgenţă măsura de decontare a cheltuielilor efectuate de autorităţile locale, de primării, pentru susţinerea persoanelor vulnerabile aflate în izolare la domiciliu. Știți că am avut un proiect de act normativ în care eram dispus să dăm din Fondul de Rezervă al Guvernului, dar competența de decontare a fost acordată către Ministerul Sănătății și mă interesează dacă Ministerul Sănătății este gata cu actul normativ, pentru a putea demara procedurile de decontare a cheltuielilor către persoanele vulnerabile aflate în izolare la domiciliu. Domnul secretar de stat...

Secretar de stat MS: Stimate domnule prim-ministru a fost finalizat Ordinul cu numărul 725 și este trimis la Monitorul Oficial și apare astăzi.

Ludovic Orban: Şi pot să înceapă mecanismul de decontare, începând de săptămâna viitoare?

Secretar de stat MS: Începând de săptămâna viitoare. Exact!

Ludovic Orban: Practic, autoritățile locale vor trebui să depun solicitările și documentele justificative la Direcțiile de Sănătate Publică din fiecare județ.

Secretar de stat MS: Exact!

Ludovic Orban: Şi trebuie stabilit un termen din momentul depunerii, un termen de decontare, să nu dureze procedurile foarte mult, să le primiți online, să nu mai umblăm cu hârtii, astfel încât să avem o procedură cât mai rapidă de decontare, pentru că și autoritățile locale au fost afectate, veniturile la bugetele locale au scăzut și au nevoie de banii ăștia. De asemenea, aveți grijă să decontați cheltuielile efectuate de autorităţile locale pentru carantină, pentru spațiile de carantinare și cheltuielile care au fost efectuate pentru personalul care a fost carantinat în unitățile de protecție pentru persoane în vârstă, pentru persoane cu dizabilități, pentru copii instituționalizați. Au mare nevoie, pentru că este clar că aceste resurse financiare pe care ei le-au cheltuit fără să fi fost prevăzute în bugetele locale trebuie decontate cât mai rapid, ca să nu intre în criză bugetară. Cam asta ca mesaje de transmis.

Solicit fiecărui ministru să ne trimită forma finală privitor la măsurile sectoriale care au fost luate pe domeniul fiecărui ministru, pentru a putea finaliza informarea solicitată de Parlament. Mai sunt retușuri, am primit materialele, dar sunt câteva retușuri care trebuie făcute. Chiar mă uit la domnul ministru al justiției, sunt prea puține măsuri care sunt incluse. Noi trebuie să prezentăm un raport cuprinzător privitor la toate măsurile, pentru că până acum nu am mai informat Parlamentul. Doamna vicepremier Turcan este, practic, coordonatoarea realizării acestui raport și vă rog să solicitați cel târziu mâine să primim forma finală, astfel încât luni să putem depune raportul către Parlament. Aștept propuneri de suplimentare a ordinii de zi. Da, Ministerul Apărării.

Secretar de stat MApN: Domnule prim-ministru, solicităm introducerea pe lista suplimentară a Memorandumului referitor la donarea unor bunuri de uz sanitar aparținând domeniului privat al statului aflate în administrarea Ministerului Apărării Naționale către Ministerul Apărării din Republica Moldova, așa cum s-a precizat...

Ludovic Orban: Tot în cadrul planului de ajutorare a...

Secretar de stat MApN: Exact.

Ludovic Orban: De acord.

Ludovic Orban: Doamna ministru Alexandru.

Violeta Alexandru: Bună ziua, domnule prim-ministru! Bună ziua, stimați colegi! V-aş ruga să aveți în vedere includerea pe ordinea de zi suplimentară a unui proiect de hotărâre de guvern privind modificarea anexei la Hotărârea Guvernului 1017/2018 pentru aprobarea normelor metodologice privind modalitatea de acordare a drepturilor de transport interurban gratuit persoanelor cu handicap. Solicitarea nu are nici o implicație bugetară, e vorba despre o chestiune procedurală discutată, consultată cu asociațiile transportatorilor. Iar a doua rugăminte, dacă veți fi de acord, este pentru un proiect de ordonanță de urgență pentru stabilirea unor măsuri suplimentare în domeniul protecției sociale, în contextul situației epidemiologice determinată de răspândirea coronavirusului, fiind vorba de un număr de 150 de persoane, părinți ai copiilor cu dizabilități cu vârste până la șapte ani, respectiv propunem asigurarea continuității indemnizației pentru aceștia, ca și pentru persoanele care se află în concediu de acomodare cu copilul avut în vedere pentru adopție, respectiv, al treilea articol s-ar referi la, dacă veți fi de acord, la menținerea drepturilor salariale personalului din centrele de bătrâni, respectiv din centrele rezidențiale pentru copii și adulți cu dizabilități, în condițiile în care lucrează 14 zile non-stop, respectiv 14 acasă.

Ludovic Orban: De acord.

Violeta Alexandru: Vă mulțumesc.

Ludovic Orban: Domnule ministru Ștefan?

Ion Ștefan: Domnule prim-ministru, vă rugăm să fiți de acord să introducem pe ordinea de zi o ordonanță de urgență pentru completarea Legii cadastrului și a publicității imobiliare nr. 7/1996 și pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului Nr. 57/2019 privind Codul Administrativ.

Ludovic Orban: De acord.

Ion Ștefan: Și o altă hotărâre...

Ludovic Orban: Un alt act normativ mult așteptat?

Ion Ștefan: Mult așteptat. Nu știu dacă e atât de iubit, dar de așteptat, este - Hotărârea Guvernului privind organizarea și funcționarea Ministerului Lucrărilor Publice,  Dezvoltării și Administrației.

Ludovic Orban: De acord.

Lucian Bode: Domnule prim-ministru, Ministerul Transporturilor se poate?

Ludovic Orban: Îi dădusem cuvântul.. Întâi, le dăm cuvântul celor din sală și apoi vă invit pe colegii care sunteți în videoconferință. Domnule Cancelar-șef.

Ionel Dancă: Domnule prim-ministru, vă rog să fiți de acord să introducem pe ordinea de zi suplimentară a ședinței de guvern un proiect de ordonanță de urgență privind organizarea și desfășurarea unor campanii de informare publică în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea COVID-19. Este vorba de instituirea unui mecanism pentru derularea unei campanii de informare a cetățenilor într-o perioadă în care informarea cu privire la măsurile ce trebuie respectate atât pe perioada stării de urgență, dar mai ales după încetarea stării de urgență este necesară pentru a limita răspândirea infecțiilor cu coronavirus și pentru a comunica românilor măsurile pentru reluarea activităților economice și sociale în noul context cu coronavirus. Este vorba de un mecanism obiectiv...

Ludovic Orban: Aici am o singură întrebare: am primit avizul de la CNA?

Ionel Dancă: Da, domnule prim-ministru, avizul de la CNA este favorabil, susține acest demers, în sensul în care nu există obiecții cu privire la mecanismul instituit. Și aș vrea să mai adaug că este vorba de un mecanism de sprijin atât al industriei în mass media, dar și al jurnaliștilor din România, fără de care informarea populației în acest context nu ar fi posibilă. Este, în definitiv, o măsură de asigurare a dreptului constituțional al românilor la libera și corecta informare într-o perioadă în care aceste informări sunt esențiale pentru a limita riscurile răspândirii infecțiilor cu coronavirus.

Ludovic Orban: Mulțumesc, domnule Dancă, de acord. Domnule ministru...

Ionel Dancă: Mai era un memorandum, dacă îmi permiteţi, domnule prim-ministru. În acelaşi context, este vorba de un memorandum pentru aprobarea acordului de încheiere de furnizare de servicii gratuite, oferite de către Google, pentru promovarea informaţiilor din surse autorizate referitoare la criza COVID-19, în acelaşi sens al demersului anterior, de data aceasta este...

Ludovic Orban: Practic, ne pun la dispoziţie spaţii pentru a transmite informaţiile publice.

Ionel Dancă: Exact.

Ludovic Orban: Mulţumesc. De acord. Domnul ministru Oros.

Adrian Oros: Domnule prim-ministru, vă rog să fiţi de acord să introducem pe lista suplimentară hotărârea pentru aprobarea plafoanelor alocate măsurilor de sprijin cuplat în sectorul vegetal. Este vorba de o sumă de 85 de milioane de euro, iar beneficiarii acestui act normativ sunt circa 41.000 de fermieri din sectorul vegetal care au accesat această măsură de sprijin cuplat, bani pe care, în trimestrul următor, o să-i recuperăm de la Comisia Europeană.

Ludovic Orban: De acord. Colegii din sală, mai aveţi propuneri de acte normative? Nu? Domnul ministru Bode?

Lucian Bode: Domnule prim-ministru, vă rog să aprobaţi introducerea pe lista suplimentară a unui proiect de hotărâre de guvern privind declanşarea procedurilor de expropiere a tuturor imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropiere a lucrărilor de utilitate publică de interes naţional, Autostrada de Centură Bucureşti, sector Centură Sud, de la km 52+770 – km 100+900, pe raza localităţilor Glina, Cernica, Popeşti-Leordeni, Berceni, Vidra, Clinceni, Ciorogârla, din judeţul Ilfov.

Ludovic Orban: Cum stăm cu proiectarea pe cele trei tronsoane din zona de sud?

Lucian Bode: Aşa cum aţi precizat exact, sunt trei loturi pe Centura de sud, cei 51-52 de kilometri. Suntem în perioada contractuală de realizare a proiectului, însă vom realiza mai repede proiectul tehnic pe lotul I, respectiv lotul II, avem acelaşi antreprenor, proiectul tehnic este finalizat. Noi, astăzi, emitem hotărârea de guvern privind exproprierile, după care vom emite deciziile de expropriere, emitem autorizaţia de construcţie şi estimăm începerea lucrărilor pe lotul II la începutul lunii iunie şi, respectiv, pe lotul I undeva la începutul lunii iulie. Dar suntem în perioada de proiectare. Termenul de proiectare era octombrie 2020. Noi finalizăm proiectarea în câteva zile, emitem hotărârea de guvern şi realizăm exproprierile. Începem lucrările în iunie.

Ludovic Orban: Foarte bine. Mulţumesc, domnule ministru. De acord cu introducerea pe ordinea de zi. Alte solicitări? Domnul secretar de stat Baciu?

Secretar de stat MS: Stimate domnule prim-ministru, așa cum a menționat și doamna viceprim-ministru, vă adresăm rugămintea să fiți de acord cu includerea pe lista suplimentară a agendei de lucru a ședinței guvernului a proiectului de hotărâre a guvernului pentru suplimentarea bugetului Ministerului Sănătății din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2020, în vederea acordării de către România a unui ajutor umanitar extern cu titlu gratuit pentru Republica Moldova. Prin acest proiect se aprobă suplimentarea bugetului Ministerului Sănătății din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului cu suma de 16,5 milioane lei, destinată rezervei pentru situații speciale a Ministerului Sănătății, respectiv, achiziției de medicamente, dezinfectanți, dispozitive medicale și materiale sanitare necesare prevenției și tratării afecțiunilor asociate COVID-19, pentru acordarea de către România a unui ajutor umanitar extern cu titlu gratuit pentru Republica Moldova.

Ludovic Orban: De acord! Cu mare bucurie! Mai aveți alte propuneri?

Secretar de stat MS:  Nu.

Ludovic Orban: Domnule secretar de stat? Ministerul Mediului.

Secretar de stat MAP: Domnule prim-ministru, bună ziua! Vă rog să fiți de acord cu introducerea pe ordinea de zi a unei note referitoare la o declarație privind utilizarea Pactului Ecologic European ca element cheie în redresarea Uniunii Europene după pandemia cu COVID-19. Ministrul Mediului a făcut astăzi o primă declarație publică, chiar de la Palatul Victoria, în legătură cu acest subiect și în măsura în care sunteți de acord să o introducem pe ordinea de zi...

Ludovic Orban: De acord! De acord!

Secretar de stat MAP: Vă mulțumesc!

Ludovic Orban: Adică e vorba de ralierea noastră la țările care susțin continuarea proiectelor în cadrul Green Deal.

Secretar de stat MAP: Exact. Sunt 18 state în acest moment.

Ludovic Orban: Bine, de acord.

Ludovic Orban: Domnul Boloş, vă ascult.

Marcel Boloş: Domnul prim-ministru, vă rugăm să fiți de acord cu introducerea pe ordinea de zi a unor acte normative după cum urmează: Ordonanța de Urgență a Guvernului pentru modificarea și completarea alineatului 1 şi 5 al articolului 8 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 43/2020 pentru aprobarea unor măsuri de sprijin decontate din fonduri europene ca urmare a răspândirii coronavirusului COVID-19, pe perioada stării de urgență. Este proiect de act normativ...

Ludovic Orban: Da, completarea pentru anumite categorii. Da, sunt de acord.

Marcel Boloş: Al doilea act normativ, ordonanța de urgență privind unele măsuri financiare în vederea finalizării proiectelor fazate finanțate din fondurile Uniunii Europene aferente perioadei de programare 2014-2020, este vorba de cele nouă proiecte de infrastructură de apă, canalizare, pe care le continuăm din perioada de programare 2007-2013 și pentru care e nevoie să finalizăm implementarea lor, în caz contrar, România, după cum v-am informat, trebuind să ramburseze banii la Comisie.

Ludovic Orban: De acord.

Marcel Boloş: Al treilea proiect de act normativ este o hotărâre de guvern pentru aplicarea Ordonanței Guvernului nr. 66 din 2011 privind prevenirea, constatarea și sancționarea neregulilor apărute în obținerea și utilizarea fondurilor europene și a fondurilor publice naționale aferente acestora, e vorba de transpunerea regulamentului nou al Comisiei Europene pentru aplicarea de corecții financiare, pentru care suntem în întârziere, avem toate avizele, nu facem decât să transpunem un regulament al Comisiei Eropene pe problema emiterii titlurilor de creanță și aplicării de corecție financiare.

Ludovic Orban: De acord.

Marcel Boloş: Şi, în sfârșit, memorandumul cu tema măsuri necesare pentru operaționalizarea fondului de tranziții echitabile Just Transition Fund, e vorba doar de planul de acțiuni pe care îl avem de urmat la solicitarea Comisiei, avem toate avizele, nu luăm decât măsura aceasta a organizării activităților astfel încât să facem pașii necesari pentru zona de Green Deal, și o să vă prezint conținutul la momentul potrivit.

Ludovic Orban: Da, de acord cu introducerea. Mulţumesc, domnule ministru. Dacă nu mai aveți nimic de introdus, vă propun să...

Ion Ştefan: Domnul prim-ministru, aici, în sală.

Ludovic Orban: Da, spuneţi, domnule ministru.

Ion Ştefan: Aş avea rugămintea la dumneavoastră să acceptaţi să mai introducem un act normativ pe ordinea de zi, întrucât am obţinut avizele necesare şi din partea Ministerului Finanţelor, şi anume, este vorba despre Hotărârea de Guvern privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetar la dispoziţia Guvernului, prevăzută în bugetul de stat pentru anul 2020, pentru oraşul Răcari, judeţul Dâmboviţa.

Ludovic Orban: Dacă aveţi toate avizele este în regulă.

Ion Ştefan: Inclusiv de la Ministerul de Finanţe.

Ludovic Orban: De acord. Da, domnule secretar general.

Antonel Tănase: Domnule prim-ministru, vă rog să fiţi de acord cu retragerea de pe ordinea de zi a proiectului de ordonanţă de urgenţă privind suspendarea aplicării prevederilor art.1, pct. 2, din Legea 22/2020 privind modificarea Legii 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România şi pentru completarea art. 4 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 94/2000 privind retrocedarea unor bunuri imobile care au aparţinut cultelor religioase din România. Ministerul Justiţiei are observaţii.

Ludovic Orban: Da, da, de acord.

Antonel Tănase: Mulţumesc.

Ludovic Orban: De acord cu retragerea. Cu propunerile de completare a ordinii de zi, vă propun să începem şedinţă de guvern. Mulţumim mass-media pentru prezenţă şi pentru reflectarea obiectivă a activităţii noastre. Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe